Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Kopalnię i elektrownię popiera także Robert Raczyński, prezydent Lubina: - W Polsce mamy do czynienia z ogromnym problemem energetycznym. Za kilka lat grozi nam dwu-, trzykrotna podwyżka cen prądu, a nawet przerwy w dostawach. Nie możemy zamykać sobie dostępu do tak wielkich złóż. Poza tym w 2025-30 roku najprawdopodobniej drastycznie spadnie zatrudnienie w kombinacie KGHM, bo miedzi będzie coraz mniej. Górnicy mogliby wtedy znaleźć pracę w kopalniach węgla.

źródło : http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,315 ... gnica.html

==================================================

O czym ten Raczyński mówi ? Gdyby miało dojść do budowy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego ( czego sobie, ani najgorszym wrogom nie życzę :-) ), to zatrudnienie w niej znalazłoby może 7 - 8 % ówczesnego stanu zatrudnienia w KGHM.
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

NEVIL pisze:
O czym ten Raczyński mówi ? Gdyby miało dojść do budowy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego ( czego sobie, ani najgorszym wrogom nie życzę :-) ), to zatrudnienie w niej znalazłoby może 7 - 8 % ówczesnego stanu zatrudnienia w KGHM.
moge poprosic o dane na ktorych opierasz swoja wypowiedz (te 7-8% skads musialo sie wziasc)?
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

spoko, do pracy w ewentualnej odkrywkowej KWB zatrudni się najprawdopodobniej ludzi z wygaszanych kopalń już funkcjonujących, co do KGHM to przyszłość jes jedną wielką niewiadomą i tylko taki ignorant jak Raczyński może bredzić w ten sposób. niech lepiej zadba o inwestorów do LSSE która jest pusta jako jedyna w kraju, poza magazynami biedronki, a to miała być produkcja, alternatywa dla kopalni właśnie ...
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:spoko, do pracy w ewentualnej odkrywkowej KWB zatrudni się najprawdopodobniej ludzi z wygaszanych kopalń już funkcjonujących, co do KGHM to przyszłość jes jedną wielką niewiadomą i tylko taki ignorant jak Raczyński może bredzić w ten sposób. niech lepiej zadba o inwestorów do LSSE która jest pusta jako jedyna w kraju, poza magazynami biedronki, a to miała być produkcja, alternatywa dla kopalni właśnie ...
tomi - wydaje mi sie ze to juz bylo przerabiane...fabryki w LSSE alternatywa dla KGHM czy KWB raczej nie sa bo czesc z nich spierdzieli na wschod jak sie ulgi podatkowe skoncza a pewnie wieksza czesc jak wzrosna place Polakow (co napewno wczesniej badz pozniej nastapi...i to zanim skonczy sie jeszcze miedz w zaglebiu).
Zloza wegla brunatnego przeniesc sie nie da...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Koledzy, wydaje mi się, że zaczynamy powtarzać kwestie, które już były przedyskutowane dość dokładnie.

Mi się wydaje, że wszystko stoi w miejscu, a nie ma w regionie odwaznych jednostek, które zdecydowałyby się ja jakąkolwiek konkretną i konsekwentną wizję rozwoju.
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

polar21, napisałem Ci wcześniej, że z Tobą już nie będę więcej dyskutował.
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

NEVIL pisze:Gdyby miało dojść do budowy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego, to zatrudnienie w niej znalazłoby może 7 - 8 % ówczesnego stanu zatrudnienia w KGHM.
NEVIL pisze:polar21, napisałem Ci wcześniej, że z Tobą już nie będę więcej dyskutował.
wiem o tym doskonale, co wcale nie oznacza ze ne mam prawa komentowac twojej kolejnej bzdurnej wypowiedzi. Policzmy zatem na spokojnie opierajac sie na raportach rocznych. Porwnuje tutaj oczywiscie KGHM z KWB Belachatow bo legnicka odkrywka mialaby podobna wielkosc.

Zatrudnienie w KGHM w 2007 roku (w hutach i kopalniach) : 18 259 pracownikow
Zatrudnienie w KWB Belchatow: 7773 pracownikow
zatrudnienie w elektrowni Belchatow: 4341 pracownikow
Zatrudnienie kopalnia + elektrownia: 12114

Czyli liczna zatrudnionych w elektorwni + odkrywkce stanowi 66% stanu zatrudnienia w KGHM (tak wiec Nevil - w twoim przypadku milczenie rzeczywiscie byloby zlotem).

Celowo nie wziolem pod uwage grupy kapitalowej w ktorej zatrudnionych jest 27 tys, ludzi bo tylko PeBeKa i Zanam-Legment scisle zaleza od zamowien KGHM a z drugiej strony nie chcialo juz mi sie szukac informacji na temat zatrudnienia w spolkach zaleznych elektrowni, kopalni czy tez szerzej mowiac PGE.

tomi pisze:spoko, do pracy w ewentualnej odkrywkowej KWB zatrudni się najprawdopodobniej ludzi z wygaszanych kopalń już funkcjonujących
i jest w tym troche racji ale o ile do obslgi zwalowarki trzeba bedzie sprowadzic kogos z belchatowa to juz takim elektrykiem w elektrowni czy kopalni moze zostac np. elektryk tomi po odpowiednim przeszkoleniu (a takich malo specjalistycznych miejsc pracy bedzie raczej wiekszosc).

BTW
Tak wyglada zrekultywowane zwalowisko zewnetrzne KWB Belachatow (fotki z albumu KWB Belchatow):

Obrazek

Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

A jak wygląda niezrekultywowane?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Dale Cooper pisze:A jak wygląda niezrekultywowane?
wytez mozgownice i sobie poszukaj....ze zreszta czemu mam sobie zaprzatac glowe niezrekultywowanym skoro jesli w Belchatowie kopalnia musiala je zrekultywowac to bedzie musiala zrobic to i pod Legnica (bo inny wariant nie przejdzie)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Irytuje mnie to, że ciągle wrzucasz zdjęcia po rekultywacji, a tych w trakcie pracy kopalni unikasz jak ognia.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Dale Cooper pisze:Irytuje mnie to, że ciągle wrzucasz zdjęcia po rekultywacji, a tych w trakcie pracy kopalni unikasz jak ognia.
mnie irytuje to ze ty zadajesz ciagle glupie pytania.
Wyjasnij mi sens rekultywacji nadkladu, ktory bedzie wciaz nadsypywany.
Rekultywacji poddaje sie zwalowiska czy haldy na ktore sie juz nie sypie (albo tez: rekultywacji poddaje sie ta czesc ROZLEGLEJ haldy, zwalowiska na ktorej juz skonczono zwozenia nadkladu - tak np. zrobiona z halda KWK Borynia - jej czesc zaczeto poddawac rekultywacji gdy na innej czesci jeszcze zwozono odpady gornicze).

Czy to takie trudne do zrozumienia?

hm...to sa moje pierwsze zdjecia zwalowiska wiec nie wiem co w tym kontekscie znaczy "ciagle"
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

jest jednak zasadnicza różnica, złoża leżą na innej głębokości, te u nas to około 250 m.
biorąc pod uwagę 300 m dziurę w ziemi czy możemy stwierdzić że będzie podobnie??
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: surgeon »

Ja to widzę tak:

Cały ferment w lokalnych mediach oraz lokalnych władzach sponsoruje firma, która zainwestowała potężne pieniądze w budowę osiedla w Karczowiskach. Stać ich. Jak wiadomo, powstanie kopalni w samym epicentrum tego osiedla nie wpływa zbyt dobrze na wartość pobudowanych domków.

A firma ta ma dość dobre wpływy w sejmie oraz u aktualnej władzy, więc cuda są wielce prawdopodobne. ;)
Masz fajną fotkę naszego miasta? Pochwal się nią -> Obrazek

Pełen obiektywizm tylko w:
Obrazek wycięła cenzura na forum.lubin.pl
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: YreQ »

surgeon pisze:Ja to widzę tak:

Cały ferment w lokalnych mediach oraz lokalnych władzach sponsoruje firma, która zainwestowała potężne pieniądze w budowę osiedla w Karczowiskach. Stać ich. Jak wiadomo, powstanie kopalni w samym epicentrum tego osiedla nie wpływa zbyt dobrze na wartość pobudowanych domków.

A firma ta ma dość dobre wpływy w sejmie oraz u aktualnej władzy, więc cuda są wielce prawdopodobne. ;)
Ale bzdury. :) Ta firma zdązyła sprzedać 90% nieruchomosci. ferment jak to nazywasz to "sieją" mieszkańcy miejscowości, którzy nie chca kopalni. I maja do tego pełne prawo. Na pewno większe niż siedzacy pod Krakowem czy Wrocławiem cwaniacy zarabiający na węglu kasiorę.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

tomi pisze:jest jednak zasadnicza różnica, złoża leżą na innej głębokości, te u nas to około 250 m.
biorąc pod uwagę 300 m dziurę w ziemi czy możemy stwierdzić że będzie podobnie??
Nie będzie, hałda będzie mniejsza. wyrózniłem "będzie" bo choćby obrońcy krajobrazu się rozpuknęli, to kopalnia i tak powstanie, jesli nie za pięc lat, to za dwadzieścia pięć.

A ponieważ właśnie wróciłem z nart to powiem, że na takiej hałdzie można by zrobić trasę zjazdową (łagodną ale zawsze coś), postawić orczyk, budę z hot dogami, tojtoja i już będzie jedna atrakcja więcej w okolicy.
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot], Google [Bot]  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM