Maniak

Myślę że podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma związkami jest postawa religijna... ZHR jest organizacją budującą się na przykazaniach Bożych... i postępowaniem chrześcijańskim...ZHP zrzesza osoby różnych wyznań. Po tym jak byłem w ZHR i po relacjach jakie mówiły mi inne osoby... i po tym co widziałem... i sam doświadczyłem... mogę stwierdzić że w ZHR bardziej jest przestrzegane prawo harcerskie niż w ZHP... tam tym prawem poprostu żyjesz na codzień...i harcerstwo jest Twoim stylem życia... (...może nie jest tak we wszystkich drużynach... może są drużyny naprawde które mogą się nazwać harcerzami...)nie że przychodzisz tylko na zbiórke dla przyjemności...tylko tym żyjesz. Harcerstwo jest to wychowywanie młodzieży poprzez młodzież. I dlatego też osoba która nie przestrzega prawa nie może tu być niema poprostu dla niej miejsca... bo jaki daje przykład...? oczywiście daje się szanse każdemu...ale od niego zależy jak ją wykorzysta...Tutaj liczy się jakość a nie ilość ! przychodzi się tu żeby nie zmarnować swojego życia żeby nauczyć się żyć jak prawdziwy szanujący się człowiek...żeby później być kimś... po to właśnie jest harcerstwo... i do tego dąży ZHR... Wychowanek ZHR-u to człowiek, świadomy obywatel , któremu żadne huragany przemian, problemy i zmagania z codzinnością życia nie wypaczą jego postawy moralnej , obywatelskiej i bez względu na to , jak mocno bedzie się próbowało wpływać na niego negatywnie, pozostanie on niezmiennie wierny trzem wartością... BOGU, POLSCE i BLIŹNIM ! Oprócz tego jest wiele małych rzeczy którymi sie różnią... począwszy od statusów po obrzędy zwyczaje...
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Maniak

Maniak

Maniak

Maniak

Maniak

Informacje
0 użytkowników » 3 gości