Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Różnica między ZHR a ZHP

Post autor: Alien »

Myślę że podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma związkami jest postawa religijna... ZHR jest organizacją budującą się na przykazaniach Bożych... i postępowaniem chrześcijańskim...ZHP zrzesza osoby różnych wyznań. Po tym jak byłem w ZHR i po relacjach jakie mówiły mi inne osoby... i po tym co widziałem... i sam doświadczyłem... mogę stwierdzić że w ZHR bardziej jest przestrzegane prawo harcerskie niż w ZHP... tam tym prawem poprostu żyjesz na codzień...i harcerstwo jest Twoim stylem życia... (...może nie jest tak we wszystkich drużynach... może są drużyny naprawde które mogą się nazwać harcerzami...)nie że przychodzisz tylko na zbiórke dla przyjemności...tylko tym żyjesz. Harcerstwo jest to wychowywanie młodzieży poprzez młodzież. I dlatego też osoba która nie przestrzega prawa nie może tu być niema poprostu dla niej miejsca... bo jaki daje przykład...? oczywiście daje się szanse każdemu...ale od niego zależy jak ją wykorzysta...Tutaj liczy się jakość a nie ilość ! przychodzi się tu żeby nie zmarnować swojego życia żeby nauczyć się żyć jak prawdziwy szanujący się człowiek...żeby później być kimś... po to właśnie jest harcerstwo... i do tego dąży ZHR... Wychowanek ZHR-u to człowiek, świadomy obywatel , któremu żadne huragany przemian, problemy i zmagania z codzinnością życia nie wypaczą jego postawy moralnej , obywatelskiej i bez względu na to , jak mocno bedzie się próbowało wpływać na niego negatywnie, pozostanie on niezmiennie wierny trzem wartością... BOGU, POLSCE i BLIŹNIM ! Oprócz tego jest wiele małych rzeczy którymi sie różnią... począwszy od statusów po obrzędy zwyczaje...
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: PoLa »

eh... wiem, że do ZHR'u się nie nadaję...
w ogóle nie potrafiespojrzeć na harcerstwo tak jak ty Daniel ... tak "poważnie"

mam do niego całkiem inne podejście.

trudno...
"Dopomóż dzisiaj odchodzącym chwilom, by jutro były warte wspomnień."
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

niewolno się tak odrazu skreślać... może akurat się mylisz...ale nie każdemu jest pisane żeby był harcerzem...
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: Wiśnia:) »

Ale my Alien wbijamy do Zhp??Bedzie super:) :diabel:
Wiśnia:)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Wbijamy co za słowo... :P :D tak... chcę zobaczyć jak to jest... :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: reggaem_anka »

a ja mam dosyc tego calego harcerstwa... brrrrrrrrr...nie "wbije" juz nigdze...
"Przyjaciele sa jak anioly..."
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: Wiśnia:) »

Alien, Chym sam niewiem....No to Pójdziemy:)Na zbiórke do Zhp...
Wiśnia:)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

heh...:) no tak Wiśnia reggae_anka ale nie możesz nazekać bo napewno masz wspaniałem wspomnienia... :) :P
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

no tak...cos tam sie napewno milo wspomina...a napewno juz bardziej bylo smiesznie niz milo:P
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Aneczka »

Rzeczywiście wspomnienia fajne pozostaną:D:D:D...ale teraz już nie żałuje że mnie tam nie ma...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

O widzicie teraz to się liczy że prznajmniej macie miłe wspomnienia... :D :P
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

no ja tez nie zaluje...aczkolwiek...czasem fajnie powspominac...zablyszczec wiedza...:P

Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Tak... :) już nie raz... przydała mi się wiedza której się nauczyłem w harcerstwie w życiu codziennym bądź szkole... :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Aneczka »

...Musze przyznać że to prawda...:]...np.rozpalanie ogniska od jednej zapałki bez uzycia papieru...aj to były czasy...:]
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

hehe masz na mysli obieranie ziemniakow???
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM