Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran
Muzeum Ziemi Lubińskiej

Post autor: polar21 »

Istnieje już od pewnego czasu i... sądząc po liczbie odwiedzających chyba mało kto wie o jego istnieniu. Nie wiem czy ze względu na zgromadzone tam eksponaty nie powinno się nazywać "Muzeum Przemysłu Miedziowego", no ale w każdym bądź razie bardzo dobrze że taka placówka powstała w stolicy Polskiej Miedzi.
A wrażenia? Raczej pozytywne. Muzeum ma w posiadaniu kilka ciekawych eksponatów jak np. buteleczke z pierwszym koncentratem rudy miedzi z ZWR Lubin, oryginalne mapy, dokumentację z wierceń, mundur Tadeusza Zastawnika itp. Pozostał jednak lekki niedosyt związany z tym, że.... tych eksponatów jak na możliwości KGHMu mogłoby być więcej. Mogła by również powstać większa ekspozycja z minerałami a nie tylko jedna mała gablota.
Ja jako osoba interesująca się przemysłem miedziowym z zadowoleniem przyjąłem stworzenie ekspozycji maszyn górniczych (po stopniu ich wyeksplatowania można mieć wyobrażenie o warunkach panujących w kopalni) - a ma być ich jeszcze więcej. :)
Ale co najważniejsze !!!!!, TMZL, które zawiaduje tą placówką jest w posiadaniu archiwalnych taśm telewizyjnych na temat budowy przemysłu miedziowego. Organizowane są seanse pokazowe, ale dla większej grupy zwiedzających co nie jest takie proste ze względu na frekwencję, a o przegraniu ww. taśm nie ma mowy jak na razie.

P.S. Swego czasu mówiło się o stworzeniu podziemnej ekspozycji na Sieroszowicach (fajnie gdyby połączone to było np. ze zwiedzaniem kopalni - cos na kształt zjaqzdów barbórkowych). Komory są już gotowe. Teraz czekać tylko na zielone światło z dyrekcji.
Załączniki:
Ekspozycja maszyn górniczych w Muzeum Ziemi Lubińskiej
Ekspozycja maszyn górniczych w Muzeum Ziemi Lubińskiej
DSC060171.jpg (38.63 KiB) Przejrzano 72 razy
Przygotowane groty solne na przyszłą ekspozycję podziemnego muzeum
Przygotowane groty solne na przyszłą ekspozycję podziemnego muzeum
DSC04418.JPG (18.31 KiB) Przejrzano 72 razy
Administrator
Administrator
Kontakt:
Administrator
Administrator

Post autor: Junglos »

a gdzie to jest ?
Obrazek
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

Niewiem czy dobrze mi się wydaje... ale tam koło kopalni jak się wyjeżdża z Lubina na Polkowice...niewiem jaka to jest dokładnie kopalnia...jeśli tak to byłem tam ze szkołą... :D nawet fajnie tam było :P
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Administrator
Administrator
Kontakt:
Administrator
Administrator

Post autor: Junglos »

to jest kopalnia Boleslaw.. pierwsza kopalnia KGHMu praktycznie ..
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

muzeum jest zlokalizowane na terenie szybow wschodnich kopalni Lubin. Straznikowi na bramce mowi sie po prostu ze chce sie odwiedzic muzeum i bez problemu mozna wejsc na teren zakladu. Acha, wstep wolny :)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

muzeum fajne bylo : bylismy tam -chyba :D jakis rok temu, co nie Alien, fajnie by bylo gdyby mozna bylo zwiedzac kopalnie. Ja po zwiedzaniu Wieliczki dobre pare lat temu mam super wspomnienia :D polar21, staraj sie korzystac z fl.up.pl :) dzieki zastosowanie tego w innym temacie :)
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Vendro pisze: fajnie by bylo gdyby mozna bylo zwiedzac kopalnie. Ja po zwiedzaniu Wieliczki dobre pare lat temu mam super wspomnienia :D
Problem jest taki ze Wieliczka to skansen a nasze kopalnie normalnie pracujace zaklady i ewnetualni turyści mogliby utrundniać normalne funkcjonowanie zakładu. Podobno robiono analizę opłacalności takiego przedsięwzięcia i wyszło że... się nie opłaca :(

Istnieje możliwośc ziwedzenia normalne funkcjonującego zakładu górniczego jakim jest kopalnia soli w Kłodawie, jednak nieco wyśrubowane ceny i inne obostrzeżenia znacznie utrudniają ewnetualną chęć zwiedzania

http://www.sol-klodawa.com.pl/wycieczki.htm
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: hemik »

hehe ja bylem w naszej kilka razy na dole :> ( :

[ Dodano: Sro Kwi 06, 05 23:13 ]
tzn. na glownym akurat :)
.MODEL SMALL .STACK .DATA
SHOW DB 'Lubin',0AH,0DH,'$'
.CODE START:
MOV AX,@DATA MOV DS,AX MOV AH, 9 MOV DX, OFFSET SHOW INT 21H MOV AH, 4CH INT 21H
END START
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Parę sprostowań:

Junglos

Nie "kopalnia Bolesław" a "szyb Bolesław". Pierwszy szyb drążony w obecnym KGHM czy "Nowym Zagłębiu" jak się kiedyś potocznie mówiło. Coś z oczkami? Litery na chłopa wielki są na szybie:)

Vendro

Można zwiedzać kopalnie! W okolicach Barbórki - czyli świętej Barbary patronki górników, 4 grudnia - są organizowane zjazdy rodzin górników. Wystarczy mieć kogoś z rodziny w kopalni albo znajomka, 18 lat i dowodzik i sprawa załatwiona. Przypuszczam, zaznaczam(sic!), przypuszczam że zorganizowane grupy w tym okresie mogą liczyć na zjazd. Niedawno gościłem u siebie uczniów z TGR, no ale oni mają łatwiej:)

Kilka fotek:

Fotki z dołu
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Kryzbi »

ja wiem gdzie to :P heh mialem tam isc z klasa ale cos nie wypaliło :D to jest kolo stacji Petrochemia Płock no troche dalej ale w tym rejonie :D
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

JasioJasio pisze: Wystarczy mieć kogoś z rodziny w kopalni albo znajomka, 18 lat i dowodzik i sprawa załatwiona.
Niestety sama przynależność do rodziny górniczej nie gwarantuje sukcesu, gdyż zjazdy te cieszą się sporym powodzeniem a ilośc miejsc jest ograniczona, tak więc trzeba wcześnie rano w kolejce się ustawić by móc zapisać członków rodziny

P.S.
Co przedstawia zdjęcie DSC06057?

Czy to stan po jakimś tąpnięciu czy może po strzelaniu odprężąjącym?
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM