A wrażenia? Raczej pozytywne. Muzeum ma w posiadaniu kilka ciekawych eksponatów jak np. buteleczke z pierwszym koncentratem rudy miedzi z ZWR Lubin, oryginalne mapy, dokumentację z wierceń, mundur Tadeusza Zastawnika itp. Pozostał jednak lekki niedosyt związany z tym, że.... tych eksponatów jak na możliwości KGHMu mogłoby być więcej. Mogła by również powstać większa ekspozycja z minerałami a nie tylko jedna mała gablota.
Ja jako osoba interesująca się przemysłem miedziowym z zadowoleniem przyjąłem stworzenie ekspozycji maszyn górniczych (po stopniu ich wyeksplatowania można mieć wyobrażenie o warunkach panujących w kopalni) - a ma być ich jeszcze więcej.
Ale co najważniejsze !!!!!, TMZL, które zawiaduje tą placówką jest w posiadaniu archiwalnych taśm telewizyjnych na temat budowy przemysłu miedziowego. Organizowane są seanse pokazowe, ale dla większej grupy zwiedzających co nie jest takie proste ze względu na frekwencję, a o przegraniu ww. taśm nie ma mowy jak na razie.
P.S. Swego czasu mówiło się o stworzeniu podziemnej ekspozycji na Sieroszowicach (fajnie gdyby połączone to było np. ze zwiedzaniem kopalni - cos na kształt zjaqzdów barbórkowych). Komory są już gotowe. Teraz czekać tylko na zielone światło z dyrekcji.