Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

Dawno nie czytałem głupszego pomysłu. jeden pomysł goni następny, przed poprzednimi wyborami miało być regionalne centrum przesiadkowe a będzie nic (Kononowicz doradza??). Prezydent (podobno historyk) twierdzi, że rozwalamy ten "upierdliwy" zabytek bo mamy ich w Lubinie pod dostatkiem? bo zagraża istnieniu hali sportowej która i tak nie powstanie przy OSIR bo miasta na to nie stać??

czepiam się to fakt ale jak tu się nie czepić?
Obwodnica, która ma połączyć Hutniczą z Legnicka będzie połączona również z drogą na Krzeczyn i tu na razie jest ok, co ma do tego kolejowa?? nie wiadomo, ale wiadomo że obwodnica miała zmniejszyć ruch w tej części miasta, a tu sugeruje się jego nasilenie - ciekawe.
szukanie inwestora jest bardzo dobrym tematem ale Prezydent Raczyński ma przecież rewelacyjne doświadczenia w tym zakresie - patrz Lubińska część strefy ekonomicznej (zero nowych inwestorów)- najgorsza ze wszystkich podstref LSEE.

Reasumując szykuje się chyba kolejna dziura w Lubinie, po rynku przyszedł czas na dworzec.
Niezły Bob budowniczy z tego naszego prezydenta...
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lupus »

A ja się pytam gdzie ten węzeł przesiadkowy Pana Raczyńskiego i Borysa ?? Gdzie przystanek "Lubin Giełda" co miał być dla mieszkańców Mickiewicza,gdzie te szybkie szynobusy,pociagi,dworzec to ruina może to i dobrze że zostanie zrównany z ziemią ale co dalej,rozumiem że Kolej dla Lubina to Świętej Pamięci wspomnienie...Smutne to.
"Nocny Bar jest jak Atlantyda Łez"
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: untrue »

tomi pisze:Prezydent (podobno historyk) twierdzi, że rozwalamy ten "upierdliwy" zabytek bo mamy ich w Lubinie pod dostatkiem?

Zgadzam sie z Toba. Prawie caly Lubin wyburzyli i wywiezli do budowania Warszawy a teraz chca burzyc kolejny budynek z ktorym wiaze sie historia.

Dworzec byl w tym miejscu juz przed wojna i pewnie duzo wczesniej tez.

Obrazek

Panie Prezydencie trzeba odnawiać zabytki a nie burzyć !!!

A pomysł żeby jeździły tam autobusy i przeciskały się wąską uliczką jest nieporozumieniem. Już widzę te korki i wypadki... Niech władza włączy myślenie to chyba nie boli ?
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Ten dworzec byłby zabytkiem, gdyby zachowano jego pierwotny kształt. Niestety, pod koniec lat 60-tych, został zmodernizowany i w tej chwili on się nie kwalifikuje do miana zabytku. Jeżeli go zburzą, to zrobią bardzo dobrze.
Obrazek
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Nie lepiej byłoby przywrócić mu dawny kształt? w wyburzaniu to dobrzy byli sekretarze partyjni z tamtych lat, to nie jest przykład godny naśladowania, ale jaki pan taki kram.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

a ja czekam na ten węzeł przesiadkowy Raczyńskiego i Borysa,po co to mydlenie oczu przed wyborami było ? Te jazdy szynobusem do Polkowic ? Dla mnie ten moloch mogą zburzyć ale oczekuję tutaj nowej stacji i obiecywanego węzła przesiadkowego a to że trzeba wyremontować tory mnie nie interesuje,bo Pan Borys mówił że to tylko 5 milionów,pieniądze szybko się znajdą...A teraz słyszę że po drugiej stronie stacji szukają inwestorów pod wykup ziemi,żenada.
Kontakt:
Awatar użytkownika

Lupus, budowa nowoczesnego węzła przesiadkowego po drugiej stronie torów ( patrząc od dworca), jest jak najbardziej realna. Inwestycja ta jednak ma szanse realizacji, jeżeli PKP uczyni pierwszy krok, czyli przystąpi do remontu torowiska na odcinku Legnica - Lubin - Rudna. Z tego co przeczytałem, kolej ma się za to zabrać w roku 2013, gdyż obecnie wszystkie środki i siły skoncentrowała na modernizacji szlaku od Legnicy do Zgorzelca. Przyjdzie nam zatem poczekać około 5- ciu lat, jeżeli PKP spełni swe obietnice. I nie należy się tutaj doszukiwać żadnej winy ze strony naszego Prezydenta miasta, chociaż forumowy tomi, by mu najchętniej łeb ukręcił... :-)
Obrazek
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

http://lubin.naszemiasto.pl/artykul/562 ... egoria=645
[...]
- Będzie tu również przystanek busów, autobusów miejskich i taksówek - zapowiada prezydent Raczyński. - Sądzę, że PKS też nie będzie robił problemu, by przenieść tu dworzec autobusowy.
Naczelnik wydziału infrastruktury w lubińskim magistracie zdradza niektóre szczegóły projektu.
- Powstaną np. tunel pod torami i przejście na torami, a obok dworca duży parking - opowiada Tadeusz Kielan. - Jutro oficjalnie zatwierdzimy koncepcję centrum przesiadkowego.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

NEVIL,
I nie należy się tutaj doszukiwać żadnej winy ze strony naszego Prezydenta miasta, chociaż forumowy tomi, by mu najchętniej łeb ukręcił.
Lubię jak jesteś merytoryczny, szkoda tylko, że masz wybiórcze zaniki pamięci, widocznie portret miłomściwie nam panującego przysłania ci cały świat. Nie znamy się, więc proszę mi nie dopisywać jakichś cech bo to bardzo źle świadczy o rozmówcy i obniża poziom dyskusji, a tego chyba wolimy uniknąć.

w temacie:
Nie mam nic przeciwko nowoczesnemu węzłowi przesiadkowemu, ale te obietnice były składane 4 lata temu i węzeł powinien być w zupełnie innej fazie rozwoju, a jest co? To ta sama obiecanka co 4 lata temu tylko okoliczności troszeczkę inne.
Jutro oficjalnie zatwierdzimy koncepcję centrum przesiadkowego.
czyli 4 lata poszło na opracowanie koncepcji? Zatwierdzenie akurat teraz. Każdy może w to wierzyć mniej lub bardziej, każdy ma prawo do bycia naiwnym, ja mam prawo do własnej oceny, a że owoców po 4 latach brak to czym tu się podniecać?
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

http://lubin.naszemiasto.pl/artykul/562 ... egoria=645

No nie wierzę,jak zobaczę to uwierzę i założę ogromny temat z przeprosinami dla Pana Prezydenta...Ale coś mi się wydaje że to mydlenie oczu...Oby nie.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

sorki, jest jedna istotna różnica, 4 lata temu węzeł przesiadkowy miał być przy dworcu PKP, teraz ma być zamiast, czy ewentualnie w miejscu budynku.

czy to mydlenie oczu dowiemy się pewnie za jakiś czas, będzie albo tak jak z osiedlem Małomice ewentualnie jak z inwestorami z Japonii ale może tak jak z obwodnicą. mimo wszystko ja jestem sceptyczny co do tej obietnicy.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Podobno gdzieś w wiadomościach mówili że chcą puścić przez Lubin szybką kolej z Wrocławia do Głogowa,sam Raczyński o tym mówił,nie wiem ile w tym prawdy ale wiem że już pan Prezydent działa przed wyborami,tylko Panie Prezydencie gdzie ten cały Węzeł przesiadkowy,wyremontowane tory ? A tutaj o szybkiej kolei,ja się pytam za ile,5 może 10 lat ??
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: Saracen »

Akurat w kontekście odkrywki i co za tym idzie, odcięcia trasy Lubin- Wrocław, takie info o szybkiej kolei Głogów- Wrocław może mieć ręce i nogi.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

Saracen pisze:Akurat w kontekście odkrywki i co za tym idzie, odcięcia trasy Lubin- Wrocław, takie info o szybkiej kolei Głogów- Wrocław może mieć ręce i nogi.
Tyle tylko że prędzej odetną linię kolejową i trasę Lubin-Legnica niż trasę Lubin-Wrocław :-)
Kontakt:
Awatar użytkownika

Jest nadzieja na uruchomienie pasażerskiego transportu kolejowego.

=======================================================

Pol-Miedź-Trans chce wozić ludzi do Lubina

Lubińska spółka Pol-Miedź-Trans Linie Kolejowe została pierwszym zarządcą infrastruktury kolejowej w Polsce legitymującym się certyfikatem bezpieczeństwa. Wymagany przez Unię Europejską dokument otwiera jej drogę do przejmowania razem z samorządami nierentownych, zdaniem PKP, linii kolejowych i uruchamiania na nich przewozów, także pasażerskich. W obszarze zainteresowania firmy są przede wszystkim dwa województwa: dolnośląskie i lubuskie.
Wczoraj przy okazji wręczenia certyfikatu szef PMT LK Roman Drzewiecki zapraszał gminy do współpracy. Ze strony Karola Wołkowińskiego, prezesa spółki matki, czyli Pol-Miedź-Transu, padła konkretna deklaracja:
- Połączymy Legnicę i Lubin z Głogowem dobrą linią kolejową - zapowiedział. Dodał, że można tę linię udrożnić tak, by była rentowna.

Spajająca zagłębie miedziowe trasa kolejowa z Legnicy przez Lubin do Głogowa jest w tak fatalnym stanie, że PKP Przewozy Regionalne zawiesiły tu kursowanie pociągów osobowych. Spółka PKP PLK, która nią zarządza, nie kwapi się do modernizacji, a bez niej nie ma szans na szybką kolej aglomeracyjną, o której marzą samorządowcy z zagłębia.

PMT Linie Kolejowe mają ponad 3 km własnych torów (2 odcinki łączące sieć PKP z bocznicami Pol-Miedź-Transu i Huty Miedzi Legnica). Zarządzają też linią Lipusz - Bytów nad morzem.

źródło : http://lubin.naszemiasto.pl/artykul/602 ... ,id,t.html
Obrazek
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM