Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Soprano »

rzecz w tym czy jest sens a nie czy chce, bo jeśli Ty nie widzisz różnicy między stwierdzeniem że "chcieli zmian" a rzekomym stwierdzeniu że "chcieli przeniesienia" to o czym rozmawać??
No to mamy na te sprawe rozny oglad ... niech tak zostanie.
o lodówce i stacji nie będę się wypowiadał bo działe się to w czasach w których się tym nie interesowałem, mimo to kiedyś pytałem o to parę osób, jedyne co się dowiedziałem to to, że projekt był całkowicie odmienny ale inwestor zrobił co chciał i nie było możliwości na niego wpłynąć, bo takie było wtedy prawo. nie wiem, nie komentuje.
Wygodna odpowiedz. Ale takiej wlasnie sie po tobie sie spodziewalem. Proponuje Ci jednak zainteresowac sie okresem, w ktorym twoj pryncypal byl przy wladzy, naprawde warto miec szerszy horyzont.
to, że prezydent miał poparcie rady wynikało z tego, że był przez nią wybierany i musiał się dogadywać (i to akurat było dużo lepsze niż obecnie)
Mielibysmy powtorke ze starostwa. Starosta figurant i trzech wicestarostow (lub czterech nawet nie wiem, czy TL dochrapal sie jakiegos wicka, czy tylko przewodniczacym rady sie musialo zadowolic). W miescie przynajmniej jeden odpowiada za wszystko, a nie wszyscy za nic. Ale nie dziwie ci sie, ze tesknisz za tym ukladem, to byla jedyna szansa, zeby TL jeszcze cos mialo do powiedzienia, a nie jako bylo jako "piate kolo" koalicji.
nikt nie komentuje wyroku w podobnej sprawie, żadnych konkretów ... szkoda ...
Co tu komentowac. To wyrok innego sadu w innym miescie w innej sprawie. W Polsce nie ma precedensu. Zeby to wiedziec nie trzeba byc prawnikiem.
To tak jak w starym kawale o kiblu i szafie.
a w rynku cały czas cisza ...
Zdaje sie, ze starostwo nie wydalo pozwolenia na budowe, czyli co ma sie dziac?! Pozwolenie jest wymagana do rozpoczecia inwestycji.
"Dzięki internetowi dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - St. Lem 1921-2006
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

tomi pisze:MarDro, hehehe :jezyk: wyrywasz z kontekstu ... :jezyk: dlatego o tym powedziałbym co najwyżej "manipulacja"
No proszę, proszę... tomi zarzuca mi manipulację :D (wystarczy poczytać to forum kilka postów/wątków wstecz aby zobaczyć kto jak i kim manipuluje)

Twierdzisz że samowola budowlana i pozwolenie na budowę to dwie różne sprawy?
Samowola to wystarczający powód do nie wydania pozwolenia na budowę.
Skoro starostwo przegrało sprawę w sądzie mając dowody na samowolę budowlaną, to znaczy że albo żadnej samowoli nie było, albo mają "d... nie prawników".

A co do wyroku sądu przytaczanego przez Ciebie, to tutaj jest zgoła inna sprawa.
W przypadku wyroku ws Galerii Rynek sprawa nie rozbija się o to, że starostwo nie miało prawa żądać dostosowania się do "okolicy" o czym mowa w wyroku wskazanym przez Ciebie. Tego nikt tutaj nie podważał.

Tylko tutaj sąd stwierdził że starostwo postawiło swoje wymagania (tutaj OK - mieli prawo zgodnie z tym co Ty przytaczasz), ale następnie że spółka dostosowała się do tych wymagań które postawiło starostwo. A jeżeli starostwo nadal nie chce wydać pozwolenia, to już jest to nadużycie i złośliwość urzędników.

A to jest już istotna różnica, więc można powiedzieć że to ty tutaj manipulujesz i rozmywasz sprawę.

Bo nie może być tak, że starostwo stawia komuś wymagania, potem jak ktoś się dostosuje to stawia następne, i następne i tak w nieskończoność.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

dobra, na szybko bo nie mam czasu
Soprano, co do wygodnych wypowiedzi to wy tu królujecie. a jeśli chodzi o lodówkę to uważam to za jedną z większych pomyłek (może ktoś ma fotkę jak to wyglądało przed lodówką) tamtych czasów. tłumaczenie które uzyskałem mnie zadowala jak chcesz drążyć temat to powodzenia. a pryncypałów jakoś sobie nie znalazłem wyobraź sobie.
nie będę robił oftopa co do prezydenta bo wystarczy zobaczyć jak na tym wychodzi miasto.

MarDro, co do manipulacji - to poczytaj sobie parę wątków wstecz - proszę. często wyrywasz moje słowa z kontekstu, ja staram się (nikt nie jest idealny) cytować całe wypowiedzi.
Soprano stwierdził, że ja kłamie a jak słusznie zauważył, po moim wpisie, to ja mówiłem prawde. oczywiście za to że bezpodstawnie nazwał mnie kłamcą już nie przeprosił - ale jakoś nie będę się upierał.
Ty, to o kłamaniu odnosisz do siebie ... masz coś na sumieniu?? ... czujesz się winny?? - wyluzuj

co do samowoli budowlanej może ja się nie znam, może jestem głupek, ale nie rób ze mnie (i innych czytających) idioty.
sprawa dotyczy pozwolenia budowlanego którego starostwo nie wydaje cyt:

Kod: Zaznacz cały

Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu uznał, że decyzja lubińskiego starostwa, odmawiająca wydania zezwolenia na budowę galerii handlowej w centrum Lubina i podtrzymująca ją opinia wojewody, zostały wydane z naruszeniem prawa. 
Starostwo nie chce wydać, bo jest tam problem braku parkingów. (swoją drogą to ciekawe co za geniusz określił parkingi do galerii handlowej przy takich miejscach jak muza czy I LO)
Natomiast Ty mieszasz to orzeczenie z całkowicie inną sprawą, rozbiórki baraku (co nazywasz samowolą budowlaną) która zaczeła się 4 lata temu (co ciekawe do dziś nie rozebrano do końca tego baraku i to jest dla ciebie normal) sąd wogóle się tym (rozbiórką) nie zajmował, z tego co piszą gazety, więc albo masz orzeczenie i wiesz więcej niż media albo manipulujesz łącząc dwie oddzielne (choć dotyczące jednego obiektu) sprawy. dla mnie to oczywiste.

co do orzeczenia, organ odwoławczy (chyba wojewoda) uznał, że sąsiadująca wspólnota nie jest stroną. widziałem takie pismo u kogoś ze wspólnoty mieszkaniowej. Z tego co cytowałem ma być ona uwzględniana i choćby z powodu jej sprzeciwu (w cytowanym artykule przezemnie jest problem z miejscami parkingowymi), który może dotykać tego samego problemu. przeczytaj uważnie jeszcze raz
  • Problematyka ochrony interesów osób trzecich w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy obejmuje ochronę interesów właścicieli działek sąsiednich, a także może w uzasadnionych przypadkach służyć obronie interesów właścicieli działek położonych dalej. Organ zobowiązany jest więc do badania tego interesu w każdym indywidualnym przypadku. Zależy to bowiem od stopnia uciążliwości oraz zasięgu oddziaływania inwestycji na nieruchomości sąsiednie. Organ, wydając decyzję o warunkach zabudowy, ma zatem chronić interes osób trzecich, a należy przypomnieć, że z nadania kompetencji organowi wynika nie tylko jego uprawnienie do działania, ale także obowiązek (wyrok WSA w Warszawie z 13 września 2005 r., sygn. akt IV SA/Wa 741/05).[/list:u]

natomiast co do stawiania wymagań coraz to nowych to niewiem, być może masz rację a być może wiąże się to z kilkukrotnym zmieniamiem projektu co jest chyba istotne ...
    dla mnie ważne są dwa fakty, nieprawidłowo odmówiono wspólnocie bycia stroną (ale to już dużo wcześniej), brak pozwolenia dotyczył miejsc parkingowych,
    ale powtórze nie jestem prawnikiem (ty chyba też nie jesteś) więc nie będę twierdził że moja opinia jest miarodajna (ty to co innego - ty wiesz :jezyk: )
    w polste nie ma jak to napisaiście precedensu a prawo jest bardzo pokręcone, więc może poczekajmy na decyzję ostateczną .... a może nie :)

pomyśl, nie spiesz się, poczytaj uważnie, bo ja będę dopiero za tydzień to poklikamy...
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

tomi pisze:MarDro [...]Ty, to o kłamaniu odnosisz do siebie ... masz coś na sumieniu?? ... czujesz się winny??
Napisałeś o kłamcach (w liczbie mnogiej), a potem przytoczyłeś moją wypowiedź.
Kontekst jest jasny.

Ale czy nie zauważyłeś, że z mojej strony to była ironia a nie prawdziwe ostrzeżenie?
tomi pisze: sprawa dotyczy pozwolenia budowlanego którego starostwo nie wydaje cyt:

Kod: Zaznacz cały

Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu uznał, że decyzja lubińskiego starostwa, odmawiająca wydania zezwolenia na budowę galerii handlowej w centrum Lubina i podtrzymująca ją opinia wojewody, zostały wydane z naruszeniem prawa. 
Starostwo nie chce wydać, bo jest tam problem braku parkingów.
Tak, bo według sądu spółka spełniła wcześniejsze wymagania starostwa, a teraz starostwo się upiera że jednak parkingi muszą być.
Może i muszą być, ale powinno być to jasno określone wcześniej, a nie dopiero teraz.
Zrobienie tego teraz zostało uznane za złośliwość.
tomi pisze:Natomiast Ty mieszasz to orzeczenie z całkowicie inną sprawą, rozbiórki baraku
Nie, ja się odnosiłem do tych spraw zupełnie osobno. Najpierw jedna, potem druga.
To ty łączysz wszystko razem.

Ja tylko stwierdziłem że gdyby była samowola w pierwszym przypadku, to byłaby ona wykorzystana przez starostwo w drugiej sprawie, a raczej jeszcze przed nią - bo byłaby to podstawa do nie wydania pozwolenia, a nie jakieś tam "parkingi".
tomi pisze:natomiast co do stawiania wymagań coraz to nowych to niewiem, być może masz rację a być może wiąże się to z kilkukrotnym zmieniamiem projektu co jest chyba istotne ...
A jak twoim zdaniem mieli się dostosować do tych wymagań nie zmieniając projektu?
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: pbonja »

A ja sie ciesze, ze nie bedzie dziury w rynku... I w koncu starostwo dostalo przykaz z gory i teraz juz wyzej tylka nie podskoczy, tylko po to, zeby zrobic na zlosc lubinianom w tym i mi, bo tak cala ta akcje odbieram. Pewnie to sa superinteligentne gierki naszych superwielkich politykow, ale tych akurat mam gdzies (w nosie, zeby nie bylo) i patrze na sprawy miasta egoistycznie, bo tu mieszkam, wiec milo mi ze w koncu ktos nakazal cos z tym bajzlem w rynku zrobic.

btw powinni takie twory jak powiaty i starostwa wywalic w powietrze, ale za dobrze by sie zylo i za malo upierdliwych i zlosliwych urzednikow w kraju by bylo, wiec biore to na klate, bo wiem ze za latwo byc nie moze ;) ale to tylko subiektywna opinia...

Ktos wczesniej napisal o tym, ze galeria przytloczy architektonicznie ratusz... Stary!!! Widziales ten ratusz? Osobiscie jestem jak najbardziej za tym, zeby cos zdjelo z niego chociaz czesc odpowiedzialnosci za bycie ladnym, bo z ktorej strony nie popatrzec - on tego zadania nie dzwiga...

Panowie (mam na mysli 3 osoby wiodace prym w dyskusji w tym temacie), postrzepiliscie klawiatury, naklikaliscie dobrych pare kilobajtow tekstu i co? I dalej kazdy wie swoje... I tak pewnie zostanie, wiec nie wiem czy warto wam dalej meczyc paluchy ;) Osobiscie popieram MarDro i Soprano, a co za tym idzie hugo, ktorego nieliczne posty sa mi pogladowo najblizsze, bo - jak mi sie wydaje - na wiele spraw patrzymy bardzo podobnie. Co do reszty, to coz... Lepiej nic nie bede pisal, bo mnie potem po IP wysledza i trzeba bedzie przepraszac ;)

Analizujac caly ten czas oraz zamieszanie z pozwoleniami, odwolaniami, klotniami itp, uwazam, ze bycmoze kwitujacy to wszystko wyrok daje przeslanki do jednego optymistyczneo akcentu. Bycmoze rzeczywiscie nazwanie kogostam przez kogostam 'wiecznymi nierobami' bylo nietrafione, poniewaz jak sadze ich czas dobiega konca i nie beda juz wieczni ;) No chyba ze mister O. ale to inna historyjka.

Pozdrawiam!!!
WIELKIE ZAGLEBIE LUBIN.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

postaram się krótko,
MarDro,
ironie dostrzegam, o tobie nie pisałem

nie chcę wnikać w wyroki sądu bo mamy porąbane prawo, ale jedna instancja podtrzymuje decyzje starostwa druga ją podważa więc nie możemy niestety być pewni, co dalej.

ja nigdy nie łączyłem sprawy rozpoczęcia rozbiórki i pozwolenia budowlanego bo dla mnie są to dwie osobne sprawy. to ty napisałeś
skoro była samowola budowlana, to jakim cudem wygrali w sądzie?
a w sądzie była mowa o pozwoleniu więc nie wklejaj mi twoich tekstów. to czy starostwo by to wykorzystało to już tylko dywagacje.

co do projektów to było ich chyba ze cztery (albo i więcej) i wcale ich zmiany nie były połączone z pozwoleniem. bardziej chodziło o koncepcje następnie o warunki wojewódzkiego konserwatora z którym się dogadywali z 1,5 roku (obciach) a pozwolenie ze starostwa wymagało miejsc parkingowych a te nie dotyczą bryły która była przerabiana. tak po prostu było i warto o tym pamiętać a nie dopisywać jakieś bajki

co do następnej wypowiedzi, to powiem tylko tyle, że ja już od dawna nie kieruje się emocjami (mówa o kolejnych newsach w sprawie). przypominam fakty i nie patrzę obojętnie jak ktoś je przekręca i to tyle.
nie będę bronił decyzji starostwa (bo niby dlaczego) tylko co najwyżej je oceniał, a że przy okazji piętnuje skandaliczną postawę Prezydenta Raczyńskiego i prezesa LSI zarówno na początku jak i teraz, to moje prawo.

też chciałbym żeby dziura znikneła, zostaje pytanie o kształt tego co będzie w miejscu piaskownicy.

to prawda, poklikano w tym temacie już wiele, jednakże to jedyne miejsce gdzie jest tak dokładne archiwum największego wstydu naszego miasta i dlatego warto klikać dalej aż w końcu gospodarz zrobi z rynkiem porządek.

co najważniejsze, rynek jest Nasz, mieszkańców Lubina, powinien być taki abyśmy byli z niego zadowoleni a nie zawstydzeni, takie jest moje zdanie.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Tomasz »

pbonja pisze:A ja sie ciesze, ze nie bedzie dziury w rynku... I w koncu starostwo dostalo przykaz z gory i teraz juz wyzej tylka nie podskoczy, tylko po to, zeby zrobic na zlosc lubinianom w tym i mi, bo tak cala ta akcje odbieram. Pewnie to sa superinteligentne gierki naszych superwielkich politykow, ale tych akurat mam gdzies (w nosie, zeby nie bylo) i patrze na sprawy miasta egoistycznie, bo tu mieszkam, wiec milo mi ze w koncu ktos nakazal cos z tym bajzlem w rynku zrobic.

btw powinni takie twory jak powiaty i starostwa wywalic w powietrze, ale za dobrze by sie zylo i za malo upierdliwych i zlosliwych urzednikow w kraju by bylo, wiec biore to na klate, bo wiem ze za latwo byc nie moze ;) ale to tylko subiektywna opinia...

Ktos wczesniej napisal o tym, ze galeria przytloczy architektonicznie ratusz... Stary!!! Widziales ten ratusz? Osobiscie jestem jak najbardziej za tym, zeby cos zdjelo z niego chociaz czesc odpowiedzialnosci za bycie ladnym, bo z ktorej strony nie popatrzec - on tego zadania nie dzwiga...
....................
z mojego punktu widzenia Lubin naprawde nie ma szczescia z "rzadzacymi" choc w calym kraju wydaje sie jest z tym problem(raz mniejszy raz wiekszy) to w Waszym miescie wydaje sie "przoduja".... dziwi mnie ze tak wielu daje sie wciagnac w te brzydkie przepychanki...
co do samej galerii rynek to mysle ze samo wybudowanie owego budynku niewiele zmieni... moim zdaniem wczesniej czy pozniej wyjdzie brak pomyslu na to miejsce bo ta inwestycja budowana jest raczej na fali popularnosci galerii niz na przywroceniu tego miejsca mieszkancom... piszesz ze ratusz jest hmmmm brzydki ale jak wg Ciebie bedzie wygladal rynek po wybudowaniu galerii? nie bedzie tam owego ratusza? nie bedzie blokow? i paru zabytkowych obiektow razem z kwartalem wspolczesnej "odbudowy"? wprowadzajac nowy "styl" co powstanie? jak to miejsce bedziecie nazywali? nadal "rynek"? szkoda ze ta inwestycja nie jest wynikiem szerszych dzialan prowadzacych do rewitalizacji rynku... co wcale nie znaczy zabudowy "kamieniczkami" a jedynie dbanie o spojnosc calego projektu... nie wystarczy juz tych kontrastow w miescie? prosze zauwazyc ze bardzo blisko centrum jest jeszcze CA stacja benzynowa "lodowka" a juz o blaszanych marketach wcinajacych sie w miasto lepiej nie pisac... dzis Lubin nie tylko nie ma swojego centrum nawet nie ma srodmiescia.... mozecie sie z tym nie zgadzac ale tak to wyglada... dosc luzna zabudowa w oparciu o hmmm wielkoplytowe satelitarne osiedla mieszkaniowe z calkiem przypadkowa przestrzenia centrum miasta.... widzialem na necie proby zmiany tego stanu jednak zaden nie doczekal sie realizacji... czas by pomyslec o wiekszym projekcie i zgodnie z nim prowadzic dalsza zabudowe/przebudowe centrum miasta

pozdrawiam
Tomasz
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: observer »

Ale jeśli już ta dziura ma być to niech chociaż się do czegoś przyda.
Ja proponuję aby tam po 22.00 spędzać wszystkich żuli i żulików co piją i "palą" po placach zabaw i sikają do piaskownic.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Lepiej nie, bo znajdą kolejny pretekst żeby podwyższyć podatki.

...

Co za kraj, co za prawo i władza... :-o
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: Saracen »

Słyszałem, że w końcu ta budowa ma ruszyć. Pytanie kiedy?
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: gombey »

Jeśli o mnie chodzi to zgadzam się z Tomaszem. Moim zdaniem zamiast tej galerii miejsce dziury powinny zająć takie kamieniczki jak są od strony Wzgórza Zamkowego a w nich jakieś knajpki, ogródki piwne itp. Byle tylko nie znowu jakieś sklepy czy banki bo tego to już u nas nawet za dużo. Oprócz tego postawić jakieś ładne ławeczki, ładne latarnie, oświetlić to miejsce, zlikwidować parking wokół ratusza, może jakieś fontanny itp. Można zrobić coś w stylu tej alejki co idzie od Cuprum Areny w kierunku Wzgórza by miło się po ryneczku chodziło. Bloków raczej nikt nie wyburzy i nie postawi w ich miejsce kamieniczek, ale jeśli jesteśmy na nie skazani to niech one chociaż wyglądają schludnie i nie straszą odpadającymi tynkami. Ratusz nie był by zły gdyby był zadbany. Ktoś zaraz powie, że galeria jest lepsza od dziury. No tak, ale ile można budować tych galerii i sklepów? Mamy Cuprum Arenę, Indomo, Promenadę, Tesco, Real, Kaufland, Castoramę, Obi i w planach coś ma być na PKS i koło starostwa w dawnym ekonomie. Czy nie wystarczy tego? Owszem... możemy zbudować sobie jeszcze kilka galerii ale po co? Nasze miasto nigdy nie będzie zabytkową perełką Dolnego Śląska ale nie powinno być również sypialnia i sklepem. Galerii możemy mieć wiele, ale rynek jest tylko jeden i powinien on spełniać rolę taką jak w innych miastach a nie być kolejnym centrum handlowym. Tak poza tym ze względu na sąsiedztwo z CA galeria w rynku raczej nie zrobi furory bo cokolwiek tak nie postawią to przy Arenie będzie to raczej wiejski sklepik. No chyba, że była by to galeria z knajpkami, restauracjami itp a nie kolejny sklep z KFC, ciuchami i elektronika. Wtedy może nawet byłbym za :)
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Dajcie spokój z kamieniczkami.
Jest wiele innych sposobów zagospodarowania centrum niż kiczowate kamieniczki.
Tylko że przeciętny Polak niestety nie potrafi sobie tego wyobrazić.

Kamieniczki wśród bloków? To już lepiej galeria.

Te, które już stoją (oraz te w Głogowie) pasują do reszty jak pięść do nosa.

Np. taki przykład ktoś wrzucił na forum SSC.
Jakby taki coś zrobili z blokami w rynku, myślę że nikt by nie narzekał.

Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: gombey »

Co do galerii to tak o ile będzie to miejsce gdzie przede wszystkim usiąść w kawiarni, restauracji czy przy piwku i miło spędzić czas a nie kolejny twór z McDonaldem, ciuchami i elektroniką - tego mamy już wystarczająco. Takie upiększone bloki w rynku nowoczesnego (czyli naszego) miasta to byłby fajny pomysł. Niestety... u nas poza napychaniem ich styropianem i malowaniem nic z nimi zrobić nie potrafią. Co do Głogowa to ich rynek wygląda jak wygląda ale i tak jest milion razy lepszy niż to co jest w tej chwili u nas. Do Polkowic, Chocianowa, Świdnicy i jeszcze wielu innych miast nie mamy się nawet co równać pod tym względem. Nawet Legnica (choć ogólnie jest syfiasta) ma lepszy rynek bo mimo iż też są tam obskurne bloki to jednak jest tam teatr i parę knajpek a u nas to tylko sklep komórkowy i dziura w ziemi :(
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Tomasz »

MarDro wszystko mozna ale takze i to bez szerszego planu bedzie pasowalo jak piesc do nosa... zapominaj ze ratusza nikt nie zmieni na takie bloczki ;)
ciekawi mnie takze dlaczego tak wielu jest przeciwnych "kamieniczka" ? MarDro pamietaj ze tak samo jak pokazales "fantastyczne bloczki" mozna pokazac takze "kamieniczki"... one wcale nie musza nawet przypominac tych glogowskich czy tych w Waszym rynku...
problem jest szerszy niz tylko sam wyglad pojedynczych budynkow... bradzo wazna jest przestrzen ktora powinna byc spojna i nie powinna(moje zdanie ale... chyba nie tylko ja tak mysle) przytlaczac resztek zabudowy historycznej... waznym aspektem jest takze funkcja tego miejsca... ludzie nie przyjda tylko sobie posiedziec... (ok przyjda ale nieliczni a i zagrozeniem bedzie ze przyjda z winkiem ;)) galeria rynek nie jest bez sensu tyle ze powinna ona byc wynikiem analiz i prac prowadzacych do ozywienia tego miejsca ze szczegolna uwaga na przestrzen jako calosc rynku a nie tylko wymuszona proba wcisniecia tam galerii ba taka dzis mamy mode... nalezy pamietac ze na rynku tak wlasnie znalazly sie bloki(na tamte czasy duzo nowoczesniejsze od starych kamienic) i owe kamieniczki... a latwiej przeciez jest najpierw zaplanowac a pozniej budowac...

gombey nasz rynek jest nadal budowa... (trudno wyciagac juz z tego wnioski) faktem jest jednak to ze starowka zaczyna zyc i to calkiem "przyzwoicie" od poniedzialku do soboty ciezko dostac sie tam samochodem nie mowiac juz o jego zaparkowaniu (w niedziele robi sie znacznie luzniej...) mamy fantastyczny odbudowany ratusz powstaja calkiem ciekawe projekty nowej zabudowy np pellene zbuduje pasaz igi z 8 tys m2 powierzchni handlowej i cos kolo 170 mieszkan o podwyzszonym standardzie na starowce takze ma powstac galeria focus mall (choc to raczej patykiem na wodzie z uwagi na panujacy kryzys) powstac ma port na Odrze(w tym roku powstaje dokumentacja) bulwary nadodrzanskie kiedys odbuduja teatr w rynku i zagospodaruja ruiny kosciola sw mikolaja... ale to nie wszystko na starowce jest urzad miejski w ratuszu.. jest sad.. jest pwsz.. urzad pracy... urzad gminy wiejskiej... nasza starowka ma pewna przyszlosc.... choc nadal jest to ciagle budowa....
wspomniales przyklad Legnicy ze tam rynek tez jest zabudowany blokami a jednak ich rynek rozni sie od Waszego warto zastanowic sie dlaczego i wykozystac to przy planowaniu.....
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

No i temat Galerii Rynek, jakby ruszył nieco do przodu. Tylko ja bym nie chciał, aby tam znalazł miejsce jakiś handel z butami , ciuchami itp. Kawiarenki, restauracje, rozrywka - to jest to, co powinno tam znaleźć miejsce. Nie może tam powstać galeria podobna do Srebrnej Promenady, bo przy Cuprum Arena, będzie wyglądała w porównaniu ,jak mniejszy kurnik. A Pawła Niewodniczańskiego należy obciążyć kosztami niepotrzebnego procesu. Za pieniactwo i niesłusznie postawione zarzuty, niestety trzeba płacić. Bo dlaczego my, podatnicy, mamy ponosić te koszty?

http://elka5.fm//content/view/36313/78/

http://www.lubin.pl/aktualnosci,6443,ar ... zutow.html

A to , że Artur Dubiński ma zarzuty w innej sprawie, to już ,,insza inszość".... :-)

http://lubin24.org/news.php?id=25512&PH ... 433de1d374
Obrazek
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM