heh poczytałem sobie i podsumuje: z kłamcami nie warto rozmawiać, no bo o czm?? ale zacznę po kolei:
MarDro
, Galeria Rynek też by przynosiła. Większe. To nie wina prezydenta że jej nie ma. skoro była samowola budowlana, to jakim cudem wygrali w sądzie? no tak, sprawa dotyczyła samowoli budowlanej ... skoro nie wiesz o czym piszesz to daj sobie spokój, sprawa była w całkiem innym temacie ...

co do prezydenta to sorki ale trzeba być naprawdę naiwnym żeby twierdzić że prezydent nie jest winny temu bałaganowi który jest w rynku... ile razy był zmieniany projekt itd itp. dla niektórych starostwo odpowiada za wszystko (gradobicie i koklusz też), ja apeluje o rozsądek. nie lubię jak ktoś swoją niekompetencje próbuje zrzucić na innych a wkurza mnie jak niektórzy się na to nabierają Czyli co? Wygrali w sądzie pomimo złego projektu, złej dokumentacji, własnej niekompetencji. A starostwo przegrało choć wszystko było OK? Akurat nie mam podstaw aby nie wierzyć w kompetencje sądu, w przeciwieąstwie do kompetencji starostwa. nie chodzi o przekonania, sprawa dotyczyła czego innego a czego innego moje słowa, jeśli dla ciebie to nie ma różnicy to trudno. spółka niemca i Raczyąskiego (upraszczam, wiem) ma bardzo wiele na sumieniu. Ponad rok czasu uzgadniali zabudowe z konserwatorem zabytków (a bez tego papierów złożyć nie mogli) długo po tym nie wpłyneły żadne inne papiery do starostwa więc co to też wina powiatu?? no brednie. w grudniu 2004 okazało się że rynek zmieni oblicze, rozbiórka baraku została rozpoczęta w czerwcu 2005 a pierwszy raz papiery złożono na przełomie lipca i sierpnia 2006 podobno bo - cytuje wypowiedzi konserwatora zabytków i prezesa LSI z 2006-09-12 - Prace projektowe są bardzo zaawansowane mówi Artur Dubiąski wiceprezes Galerii Rynek. Liczymy, że 6 października będziemy mogli wystąpić o pozwolenie na budowę (...) - Uzgodniłem nowy projekt, w którym uwzględniono moje uwagi - mówi Kurzeja. -Najistotniejszą kwestią były gabaryty. Teraz nie jest konkurencyjny wobec ratusza czy Baszty Głogowskiej. Nie będzie też jednak podobny do kamieniczek. Będzie szkło, metal, klinkier i piaskowiec. Ale projekt nie został ostatecznie zatwierdzony. Na razie wniosek o pozwolenie nie wpłynął - informuje Zdzisław Kurzeja. więc tak do koąca nie wiadomo kiedy złożyli pierwszy raz podanie o pozwolenie, jeśli składali niekompletne to już chyba ich wina czy też starostwa??
Soprano
, kilka osób zwracało mi uwagę że nie warto z tobą polemizować bo nie przyjmujesz argumentów, mimo to próbuje (...) Tomi ! Cytujac jednego z wieszczow, "Skoncz wasc, wstydu oszczedz" , prosze nie rob z siebie tutaj politycznej prostytutki (przepraszam za ten Palikotyzm, ale innych slow nie znajduje). Ty sie nawet nie starasz byc obiektywny. Wiem, poprawnosc polityczna nie pozwala ci na posiadanie wlasnego zdania, ale staraj sie chociaz pozory stwarzac. mogę być obiektywny w stosunku do faktów, ale dlaczego mam twierdzić coś poprawnewgo politycznie, niechcę galeri w postaci baraku ze szkła i stali w rynku i nie będę mówił czego innego. to tylko moja prywatna i subiektywna opinia, a to że bardzo wiele osób ją podziela tylko mnie cieszy. Ja, drogi Tomi, z niczego sie nie ciesze, ja stwierdzam jedynie fakty, a z tym sie nie dyskutuje. Nie mierz mnie swoja miara, ja nie rozpatruje w kategoriach - dobrze im tak - ja czkam na rozwiazanie impasu. Ty juz sam sobie zaczynasz w swoich wypowiedziach zaprzeczac. Sprawa galerii, jak sie okazuje jest prosta, starostwo z wlasnej (politycznej) woli wstrzymalo wszelkie inwestycje w rynku, tak uznal NAJWYZSZY SAD ADMINISTRACYJNY! To jest fakt. Nic tu nie da twoj lament, ze ci sie Bazyl super podobal, a galerii nie lubisz. Mam tylko nadzie, ze sad nie uzna, ze starostwo Lubinscie musi zadoscuczynic firmie Womak, za celowe utrudnianie budowe (dzialanie z premedytacja). nie kłam - nigdzie nie twierdziłem że bazyl mi się podobał. niewiem skąd czerpiesz info ale już wcześniej pewien forumowicz udowodnił ci że ignorancja jest twoją mocną stroną, nie wiesz ale się wypowiadasz. twoje fakty wyglądają tak : wojewódzki = najwyższy

no cóż orzeczenie to wydał
Wojewódzki
Sądu Administracyjny to po pierwsze a po drugie zaskarżona była decyzja wojewody (wiem szczegół, sprawa oczywiście dotycząca braku pozwolenia), jak wrócę do domku to wkleję orzeczenie sądu administracyjnego które według mnie jest o podobnej sprawie ale podważa orzeczenie wojewódzkiego więc spokojnie, jeszcze mieszkaący mają jakieś prawa. Starasz sie tu wyciagac jakies wyssane z palca (oczywiscie z palca Niewodniczanskiego) argumenty, ktore sa, wybacz, dziecinne. Tekst o tym, ze udzialowiec wiekszosciowy moze zdecydowac o wyplaceniu zysku tylko jednemu udzialowcowi (czyli sobie) jest klamstwem swiadczacym tylko o braku merytorycznych argumentow. Wpadasz w jakies traumatyczne tony, ze prezes BE, ze Raczynski BE, ze to zlo czalego swiata, ze starostwo jest swietne bo robi drogi remontuje (na marginesie, przez te remonty mozemy sobie zapomniec o obwodnicy, ktora jast o wiele bardziej potrzebna, ale wiem pewnie zapytasz gdzie trzeba i dostaniesz troche Borysiej propagandy, to i pewnie z nami sie podzielisz). niewiem czyje ty ssasz palce ale mogę cię zapewnić że ja nie ssam niczyich (każdy sądzi po sobie), a tak poważnie - kłamiesz czy niewiesz?? zarzucasz mi kłamstwo ale sam masz podstawowe braki w informacjach. ja natomiast opieram się na opini urzędnika z NIK-u co do zysku to proszę wejść na stronkę
www.lubin2006.pl albo
http://nik.gov.pl/ sciągnąć wyniki kontroli NIK-u w LSI i poczytać no chyba że oni też coś wyssli. ale zacytuje artykuł prasowy który jest pisany dość zrozumiale. "NIK odniósł się bardzo krytycznie do zawartej w styczniu 2005 roku umowy spółki Galeria Rynek. Kontrolerzy stwierdzili, że przedsięwzięcie to, mimo upływu trzech lat nie przyniosło żadnego efektu. Nie załatwiono spraw formalno-prawnych związanych z realizacja budowy galerii w rynku. Umowa spółki galeria Rynek została zawarta na bardzo niekorzystnych dla LSI warunkach. Mniejszościowy udział LSI w spółce w praktyce oznacza pozbycie się wpływu na sposób prowadzenia tego przedsięwzięcia. Umowa zawiera zapis zobowiązujący LSI do objęcia udziałów o wartości 14,7 miliona zł w podwyższonym kapitale zakładowym.
Jeśli LSI nie byłaby do tego zdolna musi przekazać firmie Womak Beta wszystkie swoje udziały za cenę nominalną, która jest znacznie niższa niż rynkowa
. Womak Beta zostanie wtedy jedynym właścicielem. Biorąc pod uwagę bardzo słabą sytuację ekonomiczną LSI, spełnienie warunku podniesienia kapitału nie znajduje podstaw do realizacji, co w praktyce oznaczać będzie przejecie przez kontrahenta zagranicznego gruntu w Rynku pisze kontroler NIK. W dodatku decyzję o podwyższeniu kapitału w praktyce podejmie tenże kontrahent, gdyż ma większościowy udział a umowa spółki ( kolejny niekorzystny zapis) mówi, że tego typu decyzje zapadają zwykła większością głosów. NIK zarzuca także wykonie nieprawidłowej wyceny gruntów w Rynku. Komisja Opiniowania Wycen stwierdziła, że wyceny dokonano nieprawidłowo. Rzeczywista wartość powinna zostać oszacowana na 2 miliony 100 tys. zł, a nie jak podano 1.032.tys. Jeśli nawet, galeria w Rynku zostanie wybudowana nie oznacza to zysków dla LSI. Dlaczego? Otóż w umowie spółki, zamiast standardowego zapisu, że podział zysków następuje proporcjonalnie do posiadanych udziałów (49% dla LSI)
zapisano, że decyduje o tym uchwała Zgromadzenia Wspólników.
W praktyce oznacza to, że większościowy udziałowiec może cały zysk przekazać sobie." LSI jest rządzona przez Dubiąskiego, bliskiego współpracownika Raczyąskiego który z urzędu jest za prezesa odpowiedzialny. no czy tu może być jakaś niejasność ??? a to, że się wybielają to normalne, a kto im wierzy ten kiep

i znowu Piszesz, ze na bazarze kupcy sie zorganizowali i powiedzieli - My chcemy przenosin, tylko nie ma z kim gadac - przeciez to bzdura. Nie twierdze, ze dilaog byl, ze byl od razu, ale powodem protestow nie byl jego brak, ale zgola co innego. Chociaz moze chodzilo o ratowanie legowisk zagrozonego gatunku szczurow? Sam sobie odpowiedz, bo odpowiedz znasz. znowu kłamiesz na temat mojej wypowiedzi, a może ty poprostu nie rozumiesz tego co czytasz... hmm no to zacytuje sam siebie - odpowiadałem komuś innemu że: kupcy nie występowali przeciwko zmianom (wszyscy zgodnie twierdzili że należy zmienic stan ówczesny) tylko przeciwko braku jakiegokolwiek dialogu z władzami(rozmawiali ze stawikowskim bo Raczyąski się ich pewnie przestraszył). powiedziane mieli tylko że mają się wynieść i koniec rozmowy. zaczeli walczyć o poważne traktowanie i w rezultacie dostali co chcieli, czyli kase na dostosowanie nowych miejsc targowych. gdzie ja napisałem że chcieli przenosin?? chcieli zmian i poważnego traktowania, to wszystko. nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem bo to źle świadczy o tobie. Tomi, jesli cie urazilem, wybacz nie bylo to moja intencja. Tracisz po prostu wiarygodnosc, brak w twoich wypowiedziach obiektywnosci, natomiast jest coraz wiecej emocji. Niepotrzebnie. Zaczynam traktowac twoje wpisy jako przedwyborcza agitacje na rzecz niejkaiego "obiecanki" i nie bede juz wiecej zabieral glosu w dyskusji z toba (przynajmniej do wyborow). Co do reszty wypowiedzi sie nie odnosze, bo jasno wyluskal sedno MarDro, nic dodawac nie trzeba. obiektywne są tylko namacalne fakty, moja twoja czy kogokolwiek opinia nie może (z definicji)być obiektywna. warto to zrozumieć i zapamiętać aby uniknąć nieporozumieą. cóż, mnie nie obraziłeś ale widze, że być może racje mają ci, którzy twierdzili, że nie warto z tobą dyskutować. martwi mnie tylko fakt że nie rozumiesz co czytasz a z tego potem wychodzą twoje kłamstwa na temat innych wypowiedzi. domyślam się że niejaki "obiecanka" to jakiś twój "idol" ale zapomnij, że będę kogokolwiek promował, nie, nie będę, mogę cie zapewnić że to nie jest osoba na którą kiedykolwiek głosowałem ... wystarczy?
hugo
, "UM blokowal" Co blokowal ? czy obnizanie ceny i 3-krotna proba sprzedazy stadionu to blokowanie ?? jak pewnie wiesz RR mógł sprawe załatwić tak jak z terenem pod CA, tyle tylko że nie chciał, więc zwlekał (mleko wylane, szkoda do tego wracać)
MarDro
, Moim zdaniem gdyby nie mieli z czego finansować to by nie gadali o tym że "jak tylko dostaną pozwolenie to budują". Raczej by wtedy szli w kierunku procesu i odszkodowaą. Tylko czy LSI to miało być źródło finansowania? LSI to tak naprawdę dostawca gruntu (49 procent). Inwestorem wykładającym kasę był tu chyba Womak. W koącu 51 procent wartości inwestycji to chyba nie tylko "marka". tylko marka - niestety... cytowane wcześniej doniesienia prasowe z września 2006 Budowa Galerii Rynek wg wstępnych szacunków pochłonie około 15 mln euro. Spółka nie dysponuje takim majątkiem, dlatego zaciągnie kredyt bankowy. od początku mowa była o finansowaniu z kredytów, pytanie jake wtedy zostało postawione to czy powinniśmy oddawać "golcowi" rynek? kredyt to każdy może wziąć, no ale chyba nie ma sensu do tego wracać. moja opinia na temat galeri jest taka: Uciesze jak ta szkodliwa i zupełnie nietrafiona inwestycja zostanie zlikwidowana i to moje prywatne zdanie i będę je głosił ile mi się będzie podobało. Możecie się oburzać ile chcecie, możemy też rozmawiać bo warto, ale najpierw trzeba poznać sprawę a dopierop potem się wypowiadać. kłamanie na temat moich wypowiedzi czy mylenie sądu najwyższego z wojewódzkim jak i wiele innych "pomyłek" wcale nie pomaga. uff ale nie napisałem, ale może nie na darmo ... pozdrowionka dla wszystkich