Lenistwo najwyższego stopnia. Lubin to przeogromne miasto, z Ustronia na przylesie całe 45 - 50 minut pieszo.Wolę autobus, który jedzie 1h50m, ale dojedzie niemalże pod sam dom, a nie tylko na stację.
Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Weteran

Nowy(a) na forum

Kurna, ja już się prawie dałem złapać, że to na poważnie, a tu taka ironia wysublimowana.Dale Cooper pisze:Lenistwo najwyższego stopnia. Lubin to przeogromne miasto, z Ustronia na przylesie całe 45 - 50 minut pieszo.Wolę autobus, który jedzie 1h50m, ale dojedzie niemalże pod sam dom, a nie tylko na stację.
Początkujący

surgeon, do tego co napisałeś na tej stronie http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?t=1 ... &start=135 w sprawie nowych projektowanych połączeń, to już w tej chwili o niektórych z nich można teraz powiedzieć, że nie znajdą się w nowym rozkładzie jazdy. Chodzi mi o połączenie z Lesznem. Cała rzecz rozbija się o to, że tory z Głogowa do Leszna przebiegają na odcinku 42 km przez teren 3 województw - dolnośląskiego. lubuskiego i wielkopolskiego. Wszystko wyjaśnia ten artykuł :
======
Koniec połączeń na trasie Leszno - Głogów
27.11.2008.
pkp.jpgRegion. Problem ten ciągnie się od dobrych kilku lat. 14 grudnia wchodzi w życie najczarniejszy scenariusz. Z rozkładu jazdy znikają połączenia na trasie kolejowej Leszno - Głogów. Osobom podróżującym na tej rasie pozostają inne środki transportu.
Głównym problemem jest fakt, że trasa pociągu biegnie przez trzy województwa. - Do niedawna pociągi kursujące na tym odcinku były finansowane Ministerstwo Transportu jako pociąg osoby międzywojewódzki. Tak finansowanych składów w nowym rozkładzie już nie będzie. Na barki samorządów spada ciężar dofinansowania, każdy na swoim odcinku, tego typu połączeń. Z informacji, które posiadamy, samorządy województw lubuskiego i wielkopolskiego nie są zainteresowane finansowaniem tych pociągów – powiedział Andrzej Piech, z-ca dyrektora PKP Przewozy Regionalne we Wrocławiu.
Obecnie tylko województwo dolnośląskie planowało z nowym rozkładem jazdy uruchomić to połączenie. Jednak środków prawdopodobnie nie wystarczy na sfinansowanie przedsięwzięcia w całości. - Ten temat do końca nie jest wyjaśniony, bo może uda się te połączenia uratować. W obecnej chwili połączeń Głogów – Leszno w nowym rozkładzie nie ma – dodaje dyrektor. (lw)
źródło: http://elka.fm//content/view/31215/80/
==================
A pamiętam , jak 25 lat temu jeździło na tej trasie po co najmniej 6 pociągów dziennie w obie strony.
======
Koniec połączeń na trasie Leszno - Głogów
27.11.2008.
pkp.jpgRegion. Problem ten ciągnie się od dobrych kilku lat. 14 grudnia wchodzi w życie najczarniejszy scenariusz. Z rozkładu jazdy znikają połączenia na trasie kolejowej Leszno - Głogów. Osobom podróżującym na tej rasie pozostają inne środki transportu.
Głównym problemem jest fakt, że trasa pociągu biegnie przez trzy województwa. - Do niedawna pociągi kursujące na tym odcinku były finansowane Ministerstwo Transportu jako pociąg osoby międzywojewódzki. Tak finansowanych składów w nowym rozkładzie już nie będzie. Na barki samorządów spada ciężar dofinansowania, każdy na swoim odcinku, tego typu połączeń. Z informacji, które posiadamy, samorządy województw lubuskiego i wielkopolskiego nie są zainteresowane finansowaniem tych pociągów – powiedział Andrzej Piech, z-ca dyrektora PKP Przewozy Regionalne we Wrocławiu.
Obecnie tylko województwo dolnośląskie planowało z nowym rozkładem jazdy uruchomić to połączenie. Jednak środków prawdopodobnie nie wystarczy na sfinansowanie przedsięwzięcia w całości. - Ten temat do końca nie jest wyjaśniony, bo może uda się te połączenia uratować. W obecnej chwili połączeń Głogów – Leszno w nowym rozkładzie nie ma – dodaje dyrektor. (lw)
źródło: http://elka.fm//content/view/31215/80/
==================
A pamiętam , jak 25 lat temu jeździło na tej trasie po co najmniej 6 pociągów dziennie w obie strony.

Początkujący

Ja mam nadzieję że będą połączenia z Głogowem,bądź co bądź kiedyś to była tradycja,niedawno byłem w Rudnej Gwizdanowie i widziałem pełno maszyn,nowych podkładów i szyn które leżały na wagonach i były przygotowane pod remont trasy,zastanawia mnie tylko czy modernizacja będzie obejmowała odcinek Rudna-Głogów,bo jeśli tak to wystarczyło by wyremontować odcinek do Rudnej Miasto z Lubina i pociągi dojeżdżały by do Głogowa szybciej,choć mam nadzieję że dojdzie najpierw do renowacji trasy Lubin-Legnica coś temat ucichł ? A ja mam jeszcze pytanie,dla tych co się orientują,przejeżdżam pociągiem przez Rzeszotary i zauważyłem tam że jeden z torów jest w ogóle nie używany choć jest "tak jakby" gotowy by mógł przejechać nim pociąg,zastanawia mnie czy w Rzeszotarach jest mijanka i czy ten drugi tor jest czynny bo sygnalizacja świetlna tam nie jest czynna co chyba daje mi odpowiedź na moje pytanie.
"Nocny Bar jest jak Atlantyda Łez"
Stały bywalec

Remont dotyczył odcinka Rudna-Ścinawa.Lupus pisze:Ja mam nadzieję że będą połączenia z Głogowem,bądź co bądź kiedyś to była tradycja,niedawno byłem w Rudnej Gwizdanowie i widziałem pełno maszyn,nowych podkładów i szyn które leżały na wagonach i były przygotowane pod remont trasy,zastanawia mnie tylko czy modernizacja będzie obejmowała odcinek Rudna-Głogów
Prędzej nam wszystkim kaktus wyrośnie tu i tam. Nawet jak się któryś pociąg w końcu wykolei to załatają tylko dany fragment.Lupus pisze:bo jeśli tak to wystarczyło by wyremontować odcinek do Rudnej Miasto z Lubina i pociągi dojeżdżały by do Głogowa szybciej,choć mam nadzieję że dojdzie najpierw do renowacji trasy Lubin-Legnica coś temat ucichł ?
Kiedyś było czynne, teraz nastawnia zdewastowana i zabita dechami.Lupus pisze:A ja mam jeszcze pytanie,dla tych co się orientują,przejeżdżam pociągiem przez Rzeszotary i zauważyłem tam że jeden z torów jest w ogóle nie używany choć jest "tak jakby" gotowy by mógł przejechać nim pociąg,zastanawia mnie czy w Rzeszotarach jest mijanka i czy ten drugi tor jest czynny bo sygnalizacja świetlna tam nie jest czynna co chyba daje mi odpowiedź na moje pytanie.
Początkujący

Stały bywalec

Do Głogowa jednak pociągiem dojedziemy. Tak przynajmniej obiecują.
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751 ... l?skad=rss
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751 ... l?skad=rss

Początkujący

http://www.lubin.pl/_portal/news/122874 ... 5giem.html
Wszystko pięknie tylko jestem ciekaw w jakim stanie jest torowisko z Lubina do Rudnej i kiedy doczekamy się modernizacji Lubin-Legnica panie Piotrze Borysie,gdzie pańskie obietnice ?
Wszystko pięknie tylko jestem ciekaw w jakim stanie jest torowisko z Lubina do Rudnej i kiedy doczekamy się modernizacji Lubin-Legnica panie Piotrze Borysie,gdzie pańskie obietnice ?
"Nocny Bar jest jak Atlantyda Łez"
http://elka5.fm//content/view/32126/189/
Na stronie 10 tego tematu napisałem, dlaczego PKP nie będzie zainteresowane remontem torowiska między Lubinem, a Legnicą.
Na stronie 10 tego tematu napisałem, dlaczego PKP nie będzie zainteresowane remontem torowiska między Lubinem, a Legnicą.

Początkujący

Początkujący

Tak, ale dawno temu, nie wspominano raczej o budowie kopalni węgla brunatnego w naszym rejonie. Temat wypłynął ze zdwojoną siłą na przełomie roku 2007 - 2008. Dopóki nasz Rząd jasno nie określi się co dalej zamierza zrobić w tej sprawie, dopóty będziemy tkwić w zawieszeniu. A więc raczej nie będzie modernizowana linia kolejowa z Lubina do Legnicy ( bo i po co, skoro miałaby tam kopalnia ryć) , jak i nie będzie modernizowana droga S-3. A do Borysa lepiej nie pisz, bo naobiecuje Ci to, czego sobie tylko życzysz... 

Informacje
0 użytkowników » 1 gość