Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Weteran

Maniak

Dobrze powiedziane. Chociaż kary rzekomo są ale w praktyce to wygląda inaczej. Gdyby nałożyli wysoką karę za klocki powiedzmy tak z 1000 zł albo więcej i strażnicy ny tego pilnowali to ludzie by nie mieli wyboru i albo musieliby płacić albo sprzątać po swoim ulubieńcu.tomi pisze:jakie by nie były ich osiągi, to za bezkarne walenie klocków na trawie powinni obciążać właścicieli, a jak się im (strażnikom) nie podoba to wypad z pracy.
EDIT:
Widać coś się dzieje. Koło ABC na Ustroniu postawili torebki dla psów ze śmietnikiem. Zobaczymy co to da...
"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Witam. Przeczytałam wszystko uważnie i myślę ze ta sprawa ma dwie strony medalu.
Większość osób (jak nie wszystkie), które nie posiadają psów piszą że najlepiej to nałożyć wysokie kary itp.
Wcale nie bronię osób, które pozwalają swoim psom załatwiać swoje potrzeby na chodniku, na klatce schodowej czy na placu zabaw dla dzieci bo to jest karygodne i bezmyślne i powinno być w takich wypadkach karane.
Jednak należy spojrzeć na to także z innej strony.
A co miasto zrobiło w tym kierunku aby sprawy czystości naszych trawników wyglądały lepiej.
Postawienie kilku pojemników na całe miasto i to w dodatku notorycznie bez worków oraz postawienie na Ustroniu IV wychodków, które do niczego nikomu nie są potrzebne to nie jest rozwiązanie.
Ja również uważam ze należy usuwać odchody swojego psa, ale w naszym mieście nie ma do tego warunków, bo niby czym ja mam zbierać te odchody, rękami?? a może do woreczków śniadaniowych?. Ktoś powie ze są do tego łopatki i prawda, ale nie można psich odchodów wrzucać do zwykłych śmietników, pomyślcie co latem przy wysokiej temperaturze by było.
Myślę ze w każdej klatce schodowej, przy wyjściu powinny być takie woreczki papierowe z łopatką, osoby wychodzące z psem nie będą wówczas w stanie zapomnieć pozbierać zanieczyszczeń. Byłabym skłonna nawet płacić to kilka zł miesięcznie na te woreczki.
Co do załatwiania się na chodnikach to nie dziwcie się bo coraz więcej spółdzielni grodzi trawniki siatką i pies nie ma gdzie się załatwić a nie zawsze wytrzyma tyle aby dojść np na łąkę.
W Lubinie nie ma również miejsca gdzie psy mogłyby pobiegać i pobawić się z innymi psiakami bo przy wejściach do wszystkich parków są tabliczki oznajmiające zakaz wprowadzania psów. W lesie tez psa nie można ze smyczy spuszczać i robi się błędne koło.
Najłatwiej wprowadzać co rusz to nowe zakazy i kary, a nie robić nic co mogłoby ułatwić i umilić życie naszych psich przyjaciół i ich właścicieli.
Mam wrażenie ze niedługo z domu nie będzie można wyjść z psem. Paranoja jakaś.
Większość osób (jak nie wszystkie), które nie posiadają psów piszą że najlepiej to nałożyć wysokie kary itp.
Wcale nie bronię osób, które pozwalają swoim psom załatwiać swoje potrzeby na chodniku, na klatce schodowej czy na placu zabaw dla dzieci bo to jest karygodne i bezmyślne i powinno być w takich wypadkach karane.
Jednak należy spojrzeć na to także z innej strony.
A co miasto zrobiło w tym kierunku aby sprawy czystości naszych trawników wyglądały lepiej.
Postawienie kilku pojemników na całe miasto i to w dodatku notorycznie bez worków oraz postawienie na Ustroniu IV wychodków, które do niczego nikomu nie są potrzebne to nie jest rozwiązanie.
Ja również uważam ze należy usuwać odchody swojego psa, ale w naszym mieście nie ma do tego warunków, bo niby czym ja mam zbierać te odchody, rękami?? a może do woreczków śniadaniowych?. Ktoś powie ze są do tego łopatki i prawda, ale nie można psich odchodów wrzucać do zwykłych śmietników, pomyślcie co latem przy wysokiej temperaturze by było.
Myślę ze w każdej klatce schodowej, przy wyjściu powinny być takie woreczki papierowe z łopatką, osoby wychodzące z psem nie będą wówczas w stanie zapomnieć pozbierać zanieczyszczeń. Byłabym skłonna nawet płacić to kilka zł miesięcznie na te woreczki.
Co do załatwiania się na chodnikach to nie dziwcie się bo coraz więcej spółdzielni grodzi trawniki siatką i pies nie ma gdzie się załatwić a nie zawsze wytrzyma tyle aby dojść np na łąkę.
W Lubinie nie ma również miejsca gdzie psy mogłyby pobiegać i pobawić się z innymi psiakami bo przy wejściach do wszystkich parków są tabliczki oznajmiające zakaz wprowadzania psów. W lesie tez psa nie można ze smyczy spuszczać i robi się błędne koło.
Najłatwiej wprowadzać co rusz to nowe zakazy i kary, a nie robić nic co mogłoby ułatwić i umilić życie naszych psich przyjaciół i ich właścicieli.
Mam wrażenie ze niedługo z domu nie będzie można wyjść z psem. Paranoja jakaś.
Stały bywalec

Rozumiem Cie bardzo dobrze. Możesz tylko podziękować władzom naszego miasta za te wspaniałe psie wychodki, które to niby rozwiązują ten problem.if_ona pisze:To ja wpadnę w paranoję, zastanawiając się czy idąc chodnikiem w ciemnościach (rano lub wieczorem, Ustronie IV) wejdę w goowno, czy nie..Kari pisze:Paranoja jakaś.
Stały bywalec

Maniak

Kod: Zaznacz cały
Nie, za psie odchody mogę 'podziękować' przede wszystkim buraczanym właścicielom psówchcesz mieć psa? to za nim sprzątaj! nie chcesz sprzątać?? nie kupuj psa,
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec

Trzeba wprowadzić takie podatki (tylko żeby je egzekwować), które umożliwią utrzymanie sprzątaczy psich odchodów. Proste. Skoro społeczeństwo nie chce po sobie sprzątać, to powinno za to zapłacić.
Analogicznie jak w przypadku segregowania śmieci. Społeczeństwo (ogółem) nie chce ich segregować osobiście, więc zapłaci za to.
Analogicznie jak w przypadku segregowania śmieci. Społeczeństwo (ogółem) nie chce ich segregować osobiście, więc zapłaci za to.
No tak a zajesz sobie sprawe co wynikneloby z tego, ze kazda kupka wyladowala by w smietniczku do tego nie przeznaczonym?tomi pisze:popieram, popieram, poprieram,Kod: Zaznacz cały
Nie, za psie odchody mogę 'podziękować' przede wszystkim buraczanym właścicielom psów
chcesz mieć psa? to za nim sprzątaj! nie chcesz sprzątać?? nie kupuj psa,
Chyba nie, wiec juz lepiej od czasu do czasu wdepnac.
Stały bywalec

ehh:
wg przepisów wyrzucanie odchodów do pojemników na śmieci grozi epidemią, mandat za takie działanie jest znacznie wyższy niż za pieska robiącego kupę na trawnik.
Do kupek potrzebne sa specjalne pojemniki, ale jak widze nikt nie czyta ze zrozumieniem, szkoda slow. Zapewne takich samych specjalistow mamy w UM.
wg przepisów wyrzucanie odchodów do pojemników na śmieci grozi epidemią, mandat za takie działanie jest znacznie wyższy niż za pieska robiącego kupę na trawnik.
Do kupek potrzebne sa specjalne pojemniki, ale jak widze nikt nie czyta ze zrozumieniem, szkoda slow. Zapewne takich samych specjalistow mamy w UM.
Niestety widzę ze niektórzy nie rozumieją, że aby zbierać psie kupy trzeba mieć gdzie je wyrzucać (czyt. post slayne )a o to powinno zadbać`` miasto.
Wiele osób sprzątałoby odchody gdyby chociaż co drugie podwórko stał specjalny śmietnik i woreczki.
Do zwykłego śmietnika nie można wrzucać bo za to tez są kary.
Wiele osób sprzątałoby odchody gdyby chociaż co drugie podwórko stał specjalny śmietnik i woreczki.
Do zwykłego śmietnika nie można wrzucać bo za to tez są kary.
Weteran

Że tak powiem, g*wno prawda. We Wrocławiu jest pełno śmietników na psie odchody, a kup jakoś nie ubyło.
Informacje
Bing [Bot] » 1 gość