Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Weteran

hmm, to się może na razie przyłączysz i sprobojemy czegoś na szerszym forum, przedstawienie pomysłów i idei
mogę zainicjować jakąś sekcje wiki poświęconą sprawom LGOM (chyba i tak coś zaczne robić, nawet sam), ewentualnie całkiem osobną strukturę do wspólnego działania
looknij na wiki w moim podpisie i jeśli bedziesz chciał osobny dział + konto to podaj mi maila
mogę zainicjować jakąś sekcje wiki poświęconą sprawom LGOM (chyba i tak coś zaczne robić, nawet sam), ewentualnie całkiem osobną strukturę do wspólnego działania
looknij na wiki w moim podpisie i jeśli bedziesz chciał osobny dział + konto to podaj mi maila
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki
Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Kolej obniża ceny za przejazd do Legnicy i Wrocławia. Dawno już to powinni zrobić, bo 50 minut jazdy do Legnicy, to jest stanowczo za długo.
==========================================================
Pociągi potanieją
Podróż pociągiem z Lubina do Wrocławia będzie o 6 zł tańsza fot. Paweł Relikowski
Chcąc zachęcić podróżnych do korzystania z niedawno uruchomionych pociągów relacji Lubin - Legnica - Wrocław, PKP Przewozy Regionalne wprowadzają od września promocyjne ceny przejazdów na tej trasie.
Bilet normalny z Lubina do Wrocławia kosztował do tej pory 14 zł. Teraz będzie o 6 złotych tańszy. Za podróż pociągiem osobowym 2 klasy z Legnicy do Lubina pasażerowie zapłacą 3 złote zamiast 5 zł.
PKP oferuje dodatkowo pakiet zniżek dla uczniów, studentów, kombatantów czy osób niepełnosprawnych. Firma liczy, że zachęceni niższymi cenami lubinianie przesiądą się w końcu z busów i pekaesów do pociągów.
Nie skłoniła ich do tego kampania promocyjna, prowadzona przez Urząd Miejski w Lubinie (billboardy, broszury, internet) ani festiwal "Karton", podczas którego artyści podróżowali trasą Wrocław - Lubin. Powód?
- Jazda do Wrocławia trwa dwie godziny. Busem jestem na miejscu o godzinę szybciej - mówi student Marek Michalak z Lubina. - Cena jest atrakcyjna, ale pociąg nie może się wlec 50 km/h
źródło : http://lubin.naszemiasto.pl/wydarzenia/887391.html
==========================================================
Pociągi potanieją
Podróż pociągiem z Lubina do Wrocławia będzie o 6 zł tańsza fot. Paweł Relikowski
Chcąc zachęcić podróżnych do korzystania z niedawno uruchomionych pociągów relacji Lubin - Legnica - Wrocław, PKP Przewozy Regionalne wprowadzają od września promocyjne ceny przejazdów na tej trasie.
Bilet normalny z Lubina do Wrocławia kosztował do tej pory 14 zł. Teraz będzie o 6 złotych tańszy. Za podróż pociągiem osobowym 2 klasy z Legnicy do Lubina pasażerowie zapłacą 3 złote zamiast 5 zł.
PKP oferuje dodatkowo pakiet zniżek dla uczniów, studentów, kombatantów czy osób niepełnosprawnych. Firma liczy, że zachęceni niższymi cenami lubinianie przesiądą się w końcu z busów i pekaesów do pociągów.
Nie skłoniła ich do tego kampania promocyjna, prowadzona przez Urząd Miejski w Lubinie (billboardy, broszury, internet) ani festiwal "Karton", podczas którego artyści podróżowali trasą Wrocław - Lubin. Powód?
- Jazda do Wrocławia trwa dwie godziny. Busem jestem na miejscu o godzinę szybciej - mówi student Marek Michalak z Lubina. - Cena jest atrakcyjna, ale pociąg nie może się wlec 50 km/h
źródło : http://lubin.naszemiasto.pl/wydarzenia/887391.html

Weteran

Busem godzinę z Wrocławia haha chyba o 6 rano 
Co do biletów, potwierdzam
Studencki do Wrocławia kosztuje 5,04 zł, piękna sprawa!
Gwoli ścisłości:
Bus: 1,5 godziny
AutobusL 1,5 - 2,5 godziny
Pociąg: 2 - 2,5 godziny
Ceny (studenci):
Bus - 12 zł
Autobus - 8,40
Pociąg - 5,04
Co do biletów, potwierdzam
Gwoli ścisłości:
Bus: 1,5 godziny
AutobusL 1,5 - 2,5 godziny
Pociąg: 2 - 2,5 godziny
Ceny (studenci):
Bus - 12 zł
Autobus - 8,40
Pociąg - 5,04
Dale, każdym busem dojedziesz do Wrocławia w czasie nieprzekraczającym 1,5 h? Zastanowiłbym się nad widełkami od 1,5 h do 2 h...
Co do cen kolei, Miła sprawa! W październiku się okaże czy studenci z Ustronia korzystający do tej pory z transportu kołowego (ze względu na bliskość pętli) przeniosą się na PKP.
Co do cen kolei, Miła sprawa! W październiku się okaże czy studenci z Ustronia korzystający do tej pory z transportu kołowego (ze względu na bliskość pętli) przeniosą się na PKP.
Weteran

powiem tak, ja za studenta zawsze wolałem polaczenia kolejowe, nawet jeśli były równoległe i szybsze autobusowe
i nie chodziło o cenę, tylko bez porównania większy komfort, możliwość rozruszania się podczas jazdy, zajęcia przedziału/kompletu foteli przez paczkę znajomych...
w autobusach i busach czuję się jak przykiszony ogór albo sardynka w puszce
i nie chodziło o cenę, tylko bez porównania większy komfort, możliwość rozruszania się podczas jazdy, zajęcia przedziału/kompletu foteli przez paczkę znajomych...
w autobusach i busach czuję się jak przykiszony ogór albo sardynka w puszce
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki
Weteran

lieutenant, pewnie masz rację, busami jeżdżę raz na rok? Ostatnio jechałem i trwało to około 1,5 godziny.
Stały bywalec

Podróż blachosmrodem zależy od pory dnia. Można przejechać trasę w 1h 15m, a w godzinach szczytu w piątki albo w niedziele może to potrwać nawet 3 godziny.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2008, 17:02 przez surgeon, łącznie zmieniany 1 raz.
Nowy(a) na forum

Stały bywalec

Owszem. W weekendy dolaczaja do zaocznych rodzinki z dziecmi (zoo). Przy ukladaniu rozkladu PKP nie powinny zapominac, ze weekend zaczyna sie w piatek.sokolasty pisze:Ile ca. about narodu jeździ do Wrocławia na studia? Może ten pociąg ma sens chociaż w trybie weekendowym, bo, z tego co widuję - siedząc w dwuśladzie - rano na przejeździe kolejowym, w tygodniu do Legnicy jeżdżą z reguły maszynista z konduktorem.
Rozrywkowo niestety Wroclaw goruje nad Lubinem.
Stały bywalec

Ale jest o (no prawie) połowę tańszy (przynajmniej do 13 grudnia), i ma porównywalny czas podróży do blachosmrodów w godzinach szczytu w piątek i niedzielę. Cenowo dorównuje pociągowi tylko PKS Zielona Góra.Vymmiatacz pisze:A tymczasem od jakiegoś czasu inflacja znowu łupie nas po kieszeni.
Teraz PKS już 12 zł, a Tarnowscy - 14 zł (pogrzało ich?)
Z pociągu nie korzystam, bo jak widzę, ile on jedzie, to mnie na pusty śmiech zbiera.
Weteran

Polecam podróż autobusem o takVymmiatacz pisze:Z pociągu nie korzystam, bo jak widzę, ile on jedzie, to mnie na pusty śmiech zbiera.
Popieram. Obecnie podróż PKSem przez remonty drogi do Wrocka to nawet 2,5 godziny. Pociąg jest bardziej przewidywalny i ta niska cena!!Dale Cooper pisze:Polecam podróż autobusem o takVymmiatacz pisze:Z pociągu nie korzystam, bo jak widzę, ile on jedzie, to mnie na pusty śmiech zbiera.W 3 miejscach na drodze Lubin - Wrocław ruch wahadłowy, po prostu czad. Do tego rozkopana Lotnicza. Powodzenia!
Widok na zachód z ratusza - BEZCENNY
Poniższa mapka pokazuje zarys złóż węgla brunatnego pomiędzy Lubinem , Ścinawą i Legnicą. Podobno jest już nieaktualna, bo zakres planowanego, przyszłego wydobycia uległ poszerzeniu. Na tej mapce po lewej stronie widać przebieg linii kolejowej łączącej Lubin z Legnicą. Wydaje mi się, że nieprędko ( albo w ogóle) nie doczekamy się remontu tego torowiska i o dotarciu koleją w 1 godzinę do Wrocławia, będziemy mogli sobie tylko pomarzyć.Nie wydaje mi się, żeby PKP zechciało łożyć środki finansowe w przystosowanie tego szlaku do większych prędkości, skoro leży on na terenach, na których być może powstanie kopalnia węgla brunatnego. 

Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 15:02 przez NEVIL, łącznie zmieniany 2 razy.

Informacje
0 użytkowników » 1 gość