Co prawda kolega Tomasz odrzuca znaczenie faktu, iz to Lubuska a nie Wroclawska byla chetniej czytana, ale nie wiem dlaczego?
raczej chodzilo o co innego... Lubuska wiecej pisala o Glogowie... ale popularnosc gazety chocby i z "lubuskiego" nie czyni nas lubuszan... dolny slask siega az do Zielonej Gory

mi nie przeszkada popularnosc jakiejkolwiek gazety tylko dosc lekkomyslne wykozystywanie tego faktu do analizy spoleczenstwa...
Glogow do niedawan posiadal jeden z najwiekszych targow rolnych w regionie jak i owocowo - warzywno - kwiatowych.
troche nie rozumie... czy powstal jakis wiekszy czy nasz zmalal?
Rozwoj Glogowa jest ciekawy ale nie popadajmy w euforie. Budowa Nowego Starego Miasta odbyla sie na terenie ruin. Co ciekawe kilka spraw jest tam nie do przeszkoczenia i watpie by szybko to sie udalo.
o jakie sprawy chodzi? wiem ze jest wiele niedociagniec ale piszesz chyba o czyms wiecej... ciekawi mnie co za takie problemy uwazasz...
Wyrzucenie jednego targowiska i drugiego bylo takim samym bolesnym zabiegiem jak i w przypadku Lubina. Z tym ze trwalo to krocej. I mialo nieco inne konsekwecncje.
o jakie targowiska chodzi? wydaje mi sie ze nic zlego sie nie stalo... teraz targowisko ma swoj teren i ma sie dobrze... co uwazasz za "bolesny zabieg" ?
Glogow ma duzy problem z uwagi na likwidacje jednostki wojskowej - problem spoleczny a takze gospodarczy dla regionu rolniczego.
hmmm sam myslalem ze to bedzie problem... duza jednostka wiele miejsc pracy a tu zawod miasto chyba tego nie zauwazylo... i chyba bardziej zyskamy w czasie niz stracimy... jednostka dzielila dosc znacznie miasto (obszarowo) teraz istnieje szansa na zmiane...
Ma tez potezny problem zwiazany z waskim gardlem transportowym. Tranzyt idzie przez miasto. Pomysl budowy drugiego mostu gdzies na wysokosci komina EC padl. Pomysl odciazenia Glogowa poprzez budowe mostu w Chobieni takze.
pomysl raczej nie upadl tyle ze nie moze byc narazie zrealizowany... tranzyt faktycznie idzie przez miasto jednak nie jest az taki problematyczny jak sam most...
Wielka plyta obowiazuje w Glogowie w tej samej skali jak w Lubinie. Podobna skala widoczna jest w budownictwie jednorodzinnym. Jaczow, Ruszowice, Wlasciwie od Jerzmanowej. W Lubinie Osiek, Obora, Krzeczyn.
watek dotyczy wlasnie owej wielkiej plyty... problemow z nia zwiazanych a najbardziej o to ze taka zabudowa jest totalnie pozbawiona walorow "centrotworczych" miasto traci swoje oblicze i staje sie nijakie...
nie chodzi mi o wyliczanke chce tylko dodac ze glogowianie buduja sie takze i w innych kierunkach (wymieniles jeden) inne kierunki to Serby/Wilkow Przedmosc/Grebocice Nielubia/Kurowice GrodziecMaly/Glogowko a takze okoliczne jeziora Slawa Boszkowo i Lgin (i nawet nie chodzi o samych emerytow) jakie sa to wartosci liczbowe trudno mi cokolwiek napisac i nie wiem czy ktokolwiek to policzyl...
Glogow najblizsze lata ma przed soba czytelne i proste w dzialaniu
W Lubinie oddanie wiosna galerii CCC spowoduje przemeblowanie handlowe miasta...
Komunikacyjne tez...
wlasnie taki nielad zauwazylem w Waszym miescie... zamiast do przodu to krok do tylu i nowe problemy....