Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: YreQ »

Następna strona internetowa. Tym razem Stowarzyszenia Dialog Rozwój Ekologia.
http://www.dre.org.pl/

Jesteśmy czujni...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

tomi pisze:a gdyby tak spróbować używać argumentów? przeciwnicy i zwolennicy ..
Tomi - nie da sie poprostu. Wiekszosc argumentow przeciwnikow odkrywki zostalo zbitych na kilku pierwszych stronach forum muratora....no i co z tego... A naprzyklad udekumetowany fakt budowy elektowni bezemisyjnej (czyli w praktyce o bardzo zmniejszonej emisyjnosci) - oczywiscie na wegiel kamienny (bo dyskusja zeszla tez na te tory), zostal poprostu przemilczany.
Przyklad ciagle powtarzanego jak mantra przez NEVILa stepowego krajobrazu wokol odkrywki - ten arguent tez zostal obalony na forum muratora i NEVIL - jesli je czytal (a zakladam ze skoro podal linka to tak) to doskonale o tym wie.

Jedynym przeciwnikiem odkrywki ktory realnie podchodzi do sprawy - jestes jak narazie tylko Ty.
tomi pisze:nie wiemy komu zalezy tak naprawde, poniewaz informacja która podal NEVIL, jest produktem polityka. trudno zeby sam siebie pozbawial elektoratu. czytalem wypowiedzi polityków koalicji, które sa w innym tonie (raczej za) wiec....
dokladnie. Na tym calym zamieszaniu zyskuja niestety wszelkie miernoty polityczne ktore normalnie juz powinny odsunac sie w cien - np. posel Cybulski. Dlatego tez mam tu szacunek dla Raczynskiego, ktory jak widac - stawiajac na szali swoja przyszla kadencje na stolku prezydenta miasta - wyraza realne podejscie do sprawy (i to jak narazie jeden z nielicznych lokalnych politykow).

Na szczescie politycy koalcji ktorzy sa raczej za (podaje za tomim bo nie czytalem) patrza na ta sprawe przez pryzmat znaczenia tej inwestycji dla calego kraju a nie tylko dla Yreq'a, mieszkancow Karczowsk, Lubina i Legnicy.

Srednio w co drugim poscie czytam o potrzebie zwiekszenia produkcji energii ze zrodel odnawialnych - wspomina takze o tym Komitet Sterujacy tylko ZAWSZE to bedzie jakis niewielki procent calkowitej produkcji energii elektrycznej w Polsce - porownywalnej pewnie z moca wytworcza jednej badz dwoch elektrowni konwencjonalnych. Podawanie tego arguementu w co drugim poscie jest poprostu smieszne.
NEVIL pisze:fanaberie wszelakiej masci pseudonaukowców
ciekawe stwierdzenie - kazdy uczony ktory opowiada sie za odkrywka to pseudonaukowiec, wiec pewnie (w domysle) kazdy najwiekszy glupek ktory wypowiada sie przeciw to madry czlowiek.

Poza tym wkoncu ogladnolem reportaze na TVL (kablowej) i WOW! jestem zaskoczony :)) - reportaz czerpiacy z najlepszych wzorow TVPiS i nietrudno sie domyslec ze powstal na zlecenie posla Cybulskiego, ktory ze zreszta jest gwiazda lokalnej TiVi.
Subiektywnie oceniajac 95% czasu w trzech programch (lacznie) przeznaczonych zostalo dla przeciwnikow odkrywki a jak juz pokazuje sie dyrektora kopalni Konin to w takim kontekscie zeby wyszedl na glupka.

Rozbawil mnie fragment na ktorym pokazano kilka wysychajacych drzew - to pewnie ten "stepowy krajobraz". A argumenty przeciwnikow takie jak "kopalnia nie moze powstac bo ja mam w swojej wiosce warsztat samocohodwy i gdzie bede jakis nowy otwieral" lub "kopalnia nie moze powstac bo w naszej wiosce jest kosciol - zabytek klasy "0"" (to juz zasluguje na LOL) poprostu nie warto komentowac.

A sama wypowiedz posla Cybulskiego powtarzajacego jak mantre potrzebe zwiekszenia produkcji energii ze zrodel odnawialnych...gdyby przykladowo 40% produkcji energii pochodzilo w Polsce z takich zrodel to ja musialbym placic 2 razy tyle za prad co nie jest bez znaczenia jesli wszystko w mieszkaniu mam na prad wlasnie (bo tak sie teraz buduje - poprostu developer nie ciagnie instalacji gazowej). Ale jak sie jest lesnikiem to niekoniecznie nalezy sie znac na energetyce.

PS
Chyba cenzorzy forum sa takze przeciw odkrywce - to tak w kontekscie wypowiedzi YREQa.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Oczywiście że są przeciw odkrywce. Nawet jeśli mówisz, o odkrywce bezemisyjnej etc to i tak będzie z tego kupa, bo nikt tego nie zrobi. Dlaczego? Bo tak już jest w naszym pięknym złotym kraju.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Dale Cooper pisze:Oczywiście że są przeciw odkrywce. Nawet jeśli mówisz, o odkrywce bezemisyjnej etc to i tak będzie z tego kupa, bo nikt tego nie zrobi. Dlaczego? Bo tak już jest w naszym pięknym złotym kraju.
fajnie ze sie wypowiedziales ale nie zalapales o co mi chodzilo. Pozdr.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Załapałem o co Ci chodziło. Zamiast trzymać się kontekstu, napisałem co myślę o odkrywce.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Dale Cooper pisze:Załapałem o co Ci chodziło. Zamiast trzymać się kontekstu, napisałem co myślę o odkrywce.
ale tego co do Ciebie nalezy na tym forum nie zrobiles (widocznie mamy do czynienia z selektywnym karaniem formulowiczow). Widac moje przypuszczenia sa sluszne. Koniec OT
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Zwolenniku odkrywki, przejedz sie po regionie i zapytaj ludzi co sadzą o kopalni odkrywkowej. Z Lubina zwolennikami są tylko ci, którzy nosa poza granice miasta nie wysuwają, a ich całym swiatem jest telewizor i market po pracy. A reszta kraju ma gdzieś to, co sie dzieje daleko od nich. Jakby tutaj było trzęsienie ziemi, to by tylko w wiadomosciach poogladali. I takie maja nastawienie do źródeł prądu. A branża węglowa dba tylko o własne interesy i dzieki takiej ich pozycji jestesmy zaściankiem Europy, który zaczyna płakać, bo Europa karze m.in. za emisje CO2. Możesz sobie mieć swoje zdanie tak jak ja swoje, a pocieszające jest to, że jestes marginesem opinii publicznej.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

YreQ pisze:Z Lubina zwolennikami są tylko ci, którzy nosa poza granice miasta nie wysuwają, a ich całym swiatem jest telewizor i market po pracy.
Przeciwniku odkrywki - nie wiem czemu taki smieszny argument przytaczasz. Co to ma niby wspolnego z tematem? Na przyklad - ja zwolennik odkrywki ostatnio jezdze na delegcje do jednego z krajow bliskowschodnich, wiec moj nos jest czasami dobre 3000 km od Lubina.

YreQ pisze:Możesz sobie mieć swoje zdanie tak jak ja swoje, a pocieszające jest to, że jestes marginesem opinii publicznej.
Jesli masz na mysli opinie publiczna Karczowisk czy nawet Lubina to racja (co nie jest nawet dziwne), ale jesli brac pod uwage opinie publiczna kraju (choc ty odmawiasz prawa na forum muratora wypowiadaniu sie osob spoza regionu) tu juz moze byc roznie (jescze chyba nikt nie robil takich badan w skali ogolnopolskiej).
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

YreQ pisze:Zwolenniku odkrywki, przejedz sie po regionie i zapytaj ludzi co sadzą o kopalni odkrywkowej. Z Lubina zwolennikami są tylko ci, którzy nosa poza granice miasta nie wysuwają, a ich całym swiatem jest telewizor i market po pracy. A reszta kraju ma gdzieś to, co sie dzieje daleko od nich. Jakby tutaj było trzęsienie ziemi, to by tylko w wiadomosciach poogladali. I takie maja nastawienie do źródeł prądu. A branża węglowa dba tylko o własne interesy i dzieki takiej ich pozycji jestesmy zaściankiem Europy, który zaczyna płakać, bo Europa karze m.in. za emisje CO2. Możesz sobie mieć swoje zdanie tak jak ja swoje, a pocieszające jest to, że jestes marginesem opinii publicznej.
Powtarzam.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

oj zdziwilibyście się obaj gdyby ktoś zrobił konkretne badania ...
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:oj zdziwilibyście się obaj gdyby ktoś zrobił konkretne badania ...
no wlasnie - a takich badan narazie brak - przynajmniej ja sie nigdzie nie natknąłem jak dotychczas
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

spoko spoko, może do końca tygodnia sie doczekasz :)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wstrzymała realizację projektu przebudowy drogi krajowej S3 czekając na decyzje rządu w sprawie budowy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego.

Trzeba nadal zbierać podpisy pod protestem w sprawie budowy kopalni.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

niestety, chyba się już nic nie da zrobić, ci z PO już praktycznie zdecydowali

chyba, że mieszkańcy nakupią kałaszy i panzerfaustów i zorganizują partyzantkę w celu obrony domostw

co jak co lasów na tym terenie dużo
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

realista pisze:niestety, chyba się już nic nie da zrobić, ci z PO już praktycznie zdecydowali

chyba, że mieszkańcy nakupią kałaszy i panzerfaustów i zorganizują partyzantkę w celu obrony domostw

co jak co lasów na tym terenie dużo
nono..ale tylko do czasu az je wytna pod odkrywke :)
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  3 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM