polar21, na forum Muratora każdy ma prawo się wypowiedzieć. Nie dziw się determinacji tych ludzi, którzy pobudowali się na terenach obecnie znajdujących w planach pod budowę przyszłej kopalni odkrywkowej. Ci ludzie wpakowali kupę szmalu, żeby zrealizować swój życiowy cel i zamieszkać na swoim, częstokroć zapożyczając się w bankach. Przecież ktoś wydawał im pozwolenia na budowę. To do rządzących nami należy mieć pretensje, że doprowadzili do tego stanu rzeczy. Każdego z nas szlag by trafiał, gdybyśmy się znaleźli na miejscu tych, którzy tam teraz zamieszkują.skorzystalem z tej informacji i zaczolem czytac to forum. Strasznie ludzie tam jadem pluja - szczegolnie jeden osobnik - niejakiYreQ - geodeta ktory - jak wynika posrednio z postow - jest przeciwny kopalni bo boi ludzie przestana sie budowac , czyli ze zostanie bez piniedzy. Naiwne

Przeczytalem wiekszosc watku - z tymi ludzimi nie ma co rozmawiac (choc nieco porobuje). Na racjonale argumenty zwolennikow odkrywki odpowiadaja pyskówką. Co do szmalu - to Ci ludzie raczej napewno nie straca na tym, a przywiazanie do miejsca - coz ja w swoim 30-letnim zyciu zmienialem miejsce zamieszkania 4 razy wiec jesli w gre wchodzi bezpieczenstwo energetyczne kraju argumenty takie ze tu jest moj dom i sie stad nie rusze sa dla mnie smieszneNEVIL pisze:polar21, na forum Muratora każdy ma prawo się wypowiedzieć. Nie dziw się determinacji tych ludzi, którzy pobudowali się na terenach obecnie znajdujących w planach pod budowę przyszłej kopalni odkrywkowej. Ci ludzie wpakowali kupę szmalu, żeby zrealizować swój życiowy cel i zamieszkać na swoim, częstokroć zapożyczając się w bankach. Przecież ktoś wydawał im pozwolenia na budowę. To do rządzących nami należy mieć pretensje, że doprowadzili do tego stanu rzeczy. Każdego z nas szlag by trafiał, gdybyśmy się znaleźli na miejscu tych, którzy tam teraz zamieszkują.skorzystalem z tej informacji i zaczolem czytac to forum. Strasznie ludzie tam jadem pluja - szczegolnie jeden osobnik - niejakiYreQ - geodeta ktory - jak wynika posrednio z postow - jest przeciwny kopalni bo boi ludzie przestana sie budowac , czyli ze zostanie bez piniedzy. Naiwne
polar21, czy kwestionujesz to, że nad zbiornikiem Zelazny Most co jakiś czas lata samolot rozpryskujący płynny asfalt, żeby zredukować zapylenie okolic podczas wietrznych dni ? Czy masz wiedzę i znasz opinię mieszkańców , którzy mieszkają w bezpośrednim sąsiedztwie z tym zbiornikiem ? Podobnie będzie, gdyby miała powstać odkrywkowa kopalnia węgla. Tysiące hektarów lasu przestanie istnieć, a ziemia będzie przypominała step. Pewne gatunki roślin, które tylko tutaj znalazły miejsce dla swego rozwoju , nie będą już nas swym widokiem cieszyły. Czy chciałbyś znaleźć się w położeniu tych mieszkańców, którzy pobudowali się w Osieku ? Ich domy nie zostaną wywłaszczone pod przyszłą odkrywkę, ale będą mieli ponad 200 metrową dziurę w odległości kilkuset metrów od miejsca zamieszkania. Oni nie dostaną żadnego odszkodowania, bo przecież kopalnia na ich podwórko nie wkroczyła. Ale pyłu z terenu kopalni będą musieli się nałykać. A swego domostwa nikomu nie sprzedadzą, bo nikt nie jest tak głupi, żeby to kupić , fundując sobie jednocześnie truciciela za sąsiada.
Tobie, polar21 , co innego w głowie. Tobie będzie sprawiało radość, że :
To, że wyrobisko po kopalni nie zostanie na powrót zasypane, jest więcej jak pewne. bo to są dodatkowe koszty. Najprościej nie wypompowywać napływającej wody i mówić okolicznym mieszkańcom : ZROBILIśMY WAM JEZIORO . CIESZCIE SIę. Ale, że w tym jeziorze żadna ryba się nie utrzyma, to już ,,insza inszość".... Działkowicze posiadający własne ujęcie wody ze studzien głębinowych, gdzie działki znajdują się w promieniu 6-7 km od wyrobiska, o wodzie z tych studzien też powinni zapomnieć. Aby dotrzeć do węgla, trzeba wykopać dziurę na ponad 200 m + metry w głąb, aby wydobyć węgiel brunatny. Powstały lej depresyjny zrobi swoje.
Jestem przekonany, że ładowanie pieniędzy w modernizację elektrowni opartej na energii atomowej w Ignalinie na Litwie, nie ma sensu. Jest to atomowa fabryka prądu, stworzona na technologii rodem z ZSRR, tej samej, która spowodowała katastrofę w Czernobylu, oraz tej, którą nam chcieli sprzedać dla Zarnowca.
Musimy zaniechać myślenia, że energia atomowa może nam w czymś zaszkodzić. Dokonał sie ogromny postęp w tej dziedzinie. Obecne reaktory są chłodzone wodą, a nie grafitem, o czym pisałem wcześniej w tym temacie. Ale całą przyszłość tej dziedziny należy upatrywać w reaktorach wysokotemperaturowych IV generacji, chłodzonych helem. Składowanie odpadów jest proste - pisałem o tym wcześniej.
polar21, spójrz poza granice naszego kraju. Wszyscy, poza Białorusią ( ale Lukaszenka też zadeklarował budowę atomówki), maja elektrownie atomowe. Niektóre państwa jedną, inne dwie, albo i więcej. Czy my mamy dalej tkwić przy XIX wiecznych metodach wydobycia węgla brunatnego i pozyskiwania z niego energii elektrycznej ?
Mówi się, że odkrywkowa kopalnia węgla brunatnego zabezpieczy miejsca pracy górnikom , gdy skończy się wydobycie rudy miedzi. Jest bardzo dużo czasu, żeby miłościwie nam panujący w rządzie zadbali o to, aby na naszym terenie stworzono warunki dla przyszłych pracodawców. Przez dziesięciolecia nasze Państwo traktowało Zagłębie Miedziowe , jak dojną krowę. Niech teraz da coś w zamian. I tyle w temacie.
Tobie, polar21 , co innego w głowie. Tobie będzie sprawiało radość, że :
Jak się ma tak płytkie horyzonty myślowe, to trudno z Tobą dyskutować. Ty masz końskie klapy na oczach. Ciebie cieszy górka do sanek i nart , oraz jeziorko. Tylko, że w tym jeziorku to Ty już sobie nie popływasz, ani nie popłyniesz kajakiem. To jest tak odległa przyszłość, że Ty już wtedy będziesz wąchał kwiatki od spodu.ja tam mam gdzies degradacje srodowiska. Srodowisko naturlane w LGOMie i tak juz jest dosc zdegradowane (choc przed 1989 rokiem bylo gorzej)....wole bylo miej jakis drzewek czy nawet caly las wyciety ale zeby mi pradu gniazdku nie zabraklo...a w Belchatownie na haldzie ktora usypano z nadkladu nad zlozami wegla zrobiono sztuczny stok narciarski, co moze tez i zdarzy sie pod Legnica
To, że wyrobisko po kopalni nie zostanie na powrót zasypane, jest więcej jak pewne. bo to są dodatkowe koszty. Najprościej nie wypompowywać napływającej wody i mówić okolicznym mieszkańcom : ZROBILIśMY WAM JEZIORO . CIESZCIE SIę. Ale, że w tym jeziorze żadna ryba się nie utrzyma, to już ,,insza inszość".... Działkowicze posiadający własne ujęcie wody ze studzien głębinowych, gdzie działki znajdują się w promieniu 6-7 km od wyrobiska, o wodzie z tych studzien też powinni zapomnieć. Aby dotrzeć do węgla, trzeba wykopać dziurę na ponad 200 m + metry w głąb, aby wydobyć węgiel brunatny. Powstały lej depresyjny zrobi swoje.
Jestem przekonany, że ładowanie pieniędzy w modernizację elektrowni opartej na energii atomowej w Ignalinie na Litwie, nie ma sensu. Jest to atomowa fabryka prądu, stworzona na technologii rodem z ZSRR, tej samej, która spowodowała katastrofę w Czernobylu, oraz tej, którą nam chcieli sprzedać dla Zarnowca.
Musimy zaniechać myślenia, że energia atomowa może nam w czymś zaszkodzić. Dokonał sie ogromny postęp w tej dziedzinie. Obecne reaktory są chłodzone wodą, a nie grafitem, o czym pisałem wcześniej w tym temacie. Ale całą przyszłość tej dziedziny należy upatrywać w reaktorach wysokotemperaturowych IV generacji, chłodzonych helem. Składowanie odpadów jest proste - pisałem o tym wcześniej.
polar21, spójrz poza granice naszego kraju. Wszyscy, poza Białorusią ( ale Lukaszenka też zadeklarował budowę atomówki), maja elektrownie atomowe. Niektóre państwa jedną, inne dwie, albo i więcej. Czy my mamy dalej tkwić przy XIX wiecznych metodach wydobycia węgla brunatnego i pozyskiwania z niego energii elektrycznej ?
Mówi się, że odkrywkowa kopalnia węgla brunatnego zabezpieczy miejsca pracy górnikom , gdy skończy się wydobycie rudy miedzi. Jest bardzo dużo czasu, żeby miłościwie nam panujący w rządzie zadbali o to, aby na naszym terenie stworzono warunki dla przyszłych pracodawców. Przez dziesięciolecia nasze Państwo traktowało Zagłębie Miedziowe , jak dojną krowę. Niech teraz da coś w zamian. I tyle w temacie.

Początkujący

Kolego peplarze (na forum tutaj polarem1 zwanym) to mówisz, że " ja tam mam gdzies degradacje srodowiska. Srodowisko naturlane w LGOMie i tak juz jest dosc zdegradowane (choc przed 1989 rokiem bylo gorzej)....wole bylo miej jakis drzewek czy nawet caly las wyciety ale zeby mi pradu gniazdku nie zabraklo...a w Belchatownie na haldzie ktora usypano z nadkladu nad zlozami wegla zrobiono sztuczny stok narciarski, co moze tez i zdarzy sie pod Legnica "
widać, jakie masz podejscie do swojego na razie 30- letniego życia. dziwisz się, że ludzie bronia swojego? tak dla małego porównania - W naszym kraju wszyscy gloryfikują USA od dawna. A wiesz, że tam wchodząc na teren cudzej posesji masz prawo oberwać kulke bez ostrzeżenia i nikt nie poniesie konsekwencji? I dziwisz się że ludzie bedą bronic swego? Ale tak naprawdę nie chodzi o to, tylko o degradacje regionu, ale ty tego nie zrozumiesz.
Cytat:
"Jak się ma tak płytkie horyzonty myślowe, to trudno z Tobą dyskutować. Ty masz końskie klapy na oczach. Ciebie cieszy górka do sanek i nart , oraz jeziorko. Tylko, że w tym jeziorku to Ty już sobie nie popływasz, ani nie popłyniesz kajakiem. To jest tak odległa przyszłość, że Ty już wtedy będziesz wąchał kwiatki od spodu. "
Nic dodać - nic ująć.
widać, jakie masz podejscie do swojego na razie 30- letniego życia. dziwisz się, że ludzie bronia swojego? tak dla małego porównania - W naszym kraju wszyscy gloryfikują USA od dawna. A wiesz, że tam wchodząc na teren cudzej posesji masz prawo oberwać kulke bez ostrzeżenia i nikt nie poniesie konsekwencji? I dziwisz się że ludzie bedą bronic swego? Ale tak naprawdę nie chodzi o to, tylko o degradacje regionu, ale ty tego nie zrozumiesz.
Cytat:
"Jak się ma tak płytkie horyzonty myślowe, to trudno z Tobą dyskutować. Ty masz końskie klapy na oczach. Ciebie cieszy górka do sanek i nart , oraz jeziorko. Tylko, że w tym jeziorku to Ty już sobie nie popływasz, ani nie popłyniesz kajakiem. To jest tak odległa przyszłość, że Ty już wtedy będziesz wąchał kwiatki od spodu. "
Nic dodać - nic ująć.
Początkujący

Maniak

panowie spokojnie polar21
, ma dużo racji co do bezpieczeąstwa energetycznego kraju, argumentację należy postawić inaczej ponieważ mówicie o czym innym. Wy o środowisku i własności On o bezpieczeąstwie energetycznym. zapytajmy się, czy eksploatacja węgla u nas jest KONIECZNA czy nie jest, dla bezpieczeąstwa energetycznego kraju. i to jest pole do dyskusji. na chwilę obecną jest coraz większe zapotrzebowanie na en-el w polsce. to jest fakt
. eksploatacja złoża węgla, spowoduje nieodwracalne skutki zniszczenia środowiska naturalnego, z punktu widzenia czasu życia człowieka,. to jest następny fakt
źródła odnawialne nie rozwiążą problemu. to jest następny fakt
atomówka jest potrzebna i jeśli będzie to najszybciej za naście lat. to jest następny fakt
pytanie co zrobią rządzący?? pytanie co zrobimy my?? ja osobiście popieram protestujących (wesprę ich nawet czynem
) i jestem przeciw takiej inwestycji ale też dostrzegam problem.
, ma dużo racji co do bezpieczeąstwa energetycznego kraju, argumentację należy postawić inaczej ponieważ mówicie o czym innym. Wy o środowisku i własności On o bezpieczeąstwie energetycznym. zapytajmy się, czy eksploatacja węgla u nas jest KONIECZNA czy nie jest, dla bezpieczeąstwa energetycznego kraju. i to jest pole do dyskusji. na chwilę obecną jest coraz większe zapotrzebowanie na en-el w polsce. to jest fakt
. eksploatacja złoża węgla, spowoduje nieodwracalne skutki zniszczenia środowiska naturalnego, z punktu widzenia czasu życia człowieka,. to jest następny fakt
źródła odnawialne nie rozwiążą problemu. to jest następny fakt
atomówka jest potrzebna i jeśli będzie to najszybciej za naście lat. to jest następny fakt
pytanie co zrobią rządzący?? pytanie co zrobimy my?? ja osobiście popieram protestujących (wesprę ich nawet czynem
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, 09:30 przez tomi, łącznie zmieniany 1 raz.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
NEVIL pisze:polar21, czy kwestionujesz to, ze nad zbiornikiem Zelazny Most co jakis czas lata samolot rozpryskujacy plynny asfalt, zeby zredukowac zapylenie okolic podczas wietrznych dni ? Czy masz wiedze i znasz opinie mieszkañców , którzy mieszkaja w bezposrednim sasiedztwie z tym zbiornikiem ?
Ocyzwiscie ze nie kwestionuje. Pan malo rozumny geoteta YreQ juz wie wiec ty tez mozesz wiedziec ze mieszkalem w Rudnej przez 15 lat i mam wiedze a opinii mieszkancow znac nie musze bo sam nim bylem i jestem jeszcze w pewien sposob z Rudna zwiaany.
Nie jestem pewien do konca o co chodzi ci z tym helikopterem ale to raczej dobrze ze lata nad korona zbiornika.
ciekawe - jak bylem w Belchatowie na odkrywce nigdzie nie zauwazylem pustynnego krajobrazu wokól kopalni. moze wpierw zastanow sie co chcesz napisac niz wypowiesz slowa bez pokrycia - ewentualnie pojedz do Belchatowa.NEVIL pisze:a ziemia bedzie przyponinala step.
Niewiadomo jak bedzie z Osiekiem - skad to wiesz. Zukowice dopiero niedawno zsotaly wysedlone mimo ze:NEVIL pisze:Czy chcialbys znalezc sie w polozeniu tych mieszkañców, którzy pobudowali sie w Osieku ? Ich domy nie zostana
wywlaszczone pod przyszla odkrywke, ale beda mieli ponad 200 metrowa dziure w odleglosci kilkuset metrów od miejsca zamieszkania. Oni nie dostana zadnego odszkodowania, bo przeciez kopalnia na ich podwórko nie wkroczyla.
1. huta nie dymi juz jak kiedys
2. istnieje stefa ochronna wokol huty
3. Zukowice nie sa polozone na skraju samej huty
drogi nevilu - prosilem cie juz raz zebys nie uzywal debillnych argumentow - no chyba ze chcesz zeby zaczol rozmawiac z Toba jak z kolega YreQiem. Oczywisice ze jest to odlegla przyszlosc - bo jaka ma to byc. Ciesze sie ze w swej niesamowitej madrosci i dzieki szerokim horyzontom umyslowym (a jakze!) byles dolny dostrzec ta oczywista oczywistosc.NEVIL pisze:Tobie, polar21 , co innego w glowie. Tobie bedzie sprawialo radosc, ze :
Jak sie ma tak plytkie horyzonty myslowe, to trudno z Toba dyskutowac. Ty masz koñskie klapy na oczach. Ciebie cieszy górka do sanek i nart , oraz jeziorko. Tylko, ze w tym jeziorku to Ty juz sobie nie poplywasz, ani nie poplyniesz kajakiem. To jestja tam mam gdzies degradacje srodowiska. Srodowisko naturlane w LGOMie i tak juz jest dosc zdegradowane (choc przed 1989 rokiem bylo gorzej)....wole bylo miej jakis drzewek czy nawet caly las wyciety ale zeby mi pradu gniazdku nie zabraklo...a w Belchatownie na haldzie ktora usypano z nadkladu nad zlozami wegla zrobiono sztuczny stok narciarski, co moze tez i zdarzy sie pod Legnica
tak odlegla przyszlosc, ze Ty juz wtedy bedziesz wachal kwiatki od spodu.
drogi nevilu - zazwyczaj przy udostepnianiu nowej odkrywki (w sensie pola wydobywczego) nadklad z jego udostepniania jest lokowany w juz wyeksploatowanym wyrobisku. mimo ze kosztowne to jednak tansze niz robienie kolejnego zwalu. Mozesz o tym nie wiedziec poporstu - przeciez ekspertem od kopal odkrywkowych nie jestes.NEVIL pisze:To, ze wyrobisko po kopalni nie zostanie na powrót zasypane, jest wiecej jak pewne. bo to sa dodatkowe koszty.
drogi nevilu - a czy ja gdzie powiedzialem ze jestem przeciwny budowie elektorwni atomowej? Tak tez musi powstac i powstanie.NEVIL pisze:polar21, spójrz poza granice naszego kraju. Wszyscy, poza Bialorusia ( ale Lukaszenka tez zadeklarowal budowe atomówki), maja elektrownie atomowe. Niektóre pañstwa jedna, inne dwie, albo i wiecej. Czy my mamy dalej tkwic przy XIX wiecznych metodach wydobycia wegla brunatnego i pozyskiwania z niego energii elektrycznej ?
Jestem tego pewnien.
brawo - andrzej lepper ma w tobie dobrego ucznia (za ta wytluszczona czesc). Szkoda komentowac.NEVIL pisze:Mówi sie, ze odkrywkowa kopalnia wegla brunatnego zabezpieczy miejsca pracy górnikom , gdy skoñczy sie wydobycie rudy miedzi. Jest bardzo duzo czasu, zeby milosciwie nam panujacy w rzadzie zadbali o to, aby na naszym terenie stworzono warunki dla przyszlych pracodawców. Przez dziesieciolecia nasze Pañstwo traktowalo Zaglebie Miedziowe , jak dojna krowe. Niech teraz da cos w zamian.
Drogi nevilu - na terenie GOPu na skutek intensywnej eksploatacji gorniczej powstal lej depresyjny o dlugosci 50 km. A jednak na terenie miast GOPu znajduje sie mnostwo zieleni oraz miejsc wykorzystywanych jako dzialki.NEVIL pisze:Działkowicze posiadający własne ujęcie wody ze studzien głębinowych, gdzie działki znajdują się w promieniu 6-7 km od wyrobiska, o wodzie z tych studzien też powinni zapomnieć. Aby dotrzeć do węgla, trzeba wykopać dziurę na ponad 200 m + metry w głąb, aby wydobyć węgiel brunatny. Powstały lej depresyjny zrobi swoje.
A tak apropo dzialek....troche to niepowazne mierzac skale inwestycji rozpisywac sie o dzialkach. Rownie dobrze moglbys ubolewac (nawet bardziej) nad faktem ze dzialkowcy stracili swe dzialki kolo parku wroclawskiego bo wybudowano tam TESCO.
Ubolewasz?
moglbys generalnie pisac nie stosujac uogólnien - jakie to rosliny. Jesli jakas roslina rzekomo rosnie tylko w Karczewiskach - oazy naszego kolegi YreQa - to to miejsce powinno byc chronionym obsarem. ?jakos nie przypominam sobie zeby jakies miejsce na terenie planwanej odkrywki bylo objete taka ochrona - znaczy to ni mniej ni wiecej ze nic szczegolnego na tych ziemiach nie rosnie.NEVIL pisze:Pewne gatunki roślin, które tylko tutaj znalazły miejsce dla swego rozwoju , nie będą już nas swym widokiem cieszyły.
skoro tak juzsie powolujesz na to usa - to nie wiem czy wiesz ale ludzie w usa przeprowadzaja sie w ciagu swego zycia po kilka -kilkanascie razy. Czemu tego juz nieprzytoczyles - niezgodne z twoja argumentacja?YreQ pisze:Kolego peplarze (na forum tutaj polarem1 zwanym) to mówisz, ze " ja tam mam gdzies degradacje srodowiska.
Srodowisko naturlane w LGOMie i tak juz jest dosc zdegradowane (choc przed 1989 rokiem bylo gorzej)....wole bylo miej jakis drzewek czy nawet caly las wyciety ale zeby mi pradu gniazdku nie zabraklo...a w Belchatownie na haldzie ktora usypano z nadkladu nad zlozami wegla zrobiono sztuczny stok narciarski, co moze tez i zdarzy sie pod Legnica "
widac, jakie masz podejscie do swojego na razie 30- letniego zycia. dziwisz sie, ze ludzie bronia swojego? tak dla malego porównania - W naszym kraju wszyscy gloryfikuja USA od dawna. A wiesz, ze tam wchodzac na teren cudzej posesji masz prawo oberwac kulke bez ostrzezenia i nikt nie poniesie konsekwencji? I dziwisz sie ze ludzie beda bronic swego?
no coz - kolega nevil znizyl sie do twojego poziomu umyslowego - akurat w tym przypadku to nie jestem pewien czy to dobry powod dla nevila by sie tym chwalicYreQ pisze:Ale tak naprawde nie chodzi o to, tylko o degradacje regionu, ale ty tego nie zrozumiesz.
Cytat:
"Jak sie ma tak plytkie horyzonty myslowe, to trudno z Toba dyskutowac. Ty masz koñskie klapy na oczach. Ciebie cieszy górka do sanek i nart , oraz jeziorko. Tylko, ze w tym jeziorku to Ty juz sobie nie poplywasz, ani nie poplyniesz kajakiem. To jest
tak odlegla przyszlosc, ze Ty juz wtedy bedziesz wachal kwiatki od spodu. "
Nic dodac - nic ujac.
oczywiscie ze koles do gadki w przeciwienstwie do ciebie - bo jak narazie to niewiele ciekawego powiedziales. Zbijanie twoich argumentow nie wymaga wielkiego wysilku.YreQ pisze:Ja pierdziele polar ale popis dales, a juz myslalem ze koles do gadki z ciebie
hehe.
Generalnie to ciency jestescie na tym forum muratora - juz w drugim dniu wymiany argumentow ("wymiana argumentow" to za duzo poiedziane w tym przypadku) zaproponowales zeby mnie ignorowac - normalna procedura jak nie jest sie w stanie obronic swych tez przez swym oponentem i nie ma nic wiecej do powiedzenia
Czego ty sie spodziewasz? Ze w razie zadymy urzadzonej przez przeciwnikow kopalni pojde tam z basebollem zeby Ci guza nabic? No jeszcze mnie nie pokieralo tak jak ciebie.YreQ pisze:Zza biurka kompa to kazdy madry ale gdyby doszlo co do czego to nawet lba nie wychylisz dla swoich "idei" pradu w gniazdku.
Brawo tomi za wywarzony glos (wkoncu ktos sie normalnie wypowiada), chodz widze ze zmieniles fronttomi pisze:panowie spokojnie polar21, ma dużo racji co do bezpieczeństwa energetycznego kraju, argumentację należy postawić inaczej ponieważ mówicie o czym innym.
Wy o środowisku i własności On o bezpieczeństwie energetycznym.
zapytajmy się, czy eksploatacja węgla u nas jest KONIECZNA czy nie jest, dla bezpieczeństwa energetycznego kraju. i to jest pole do dyskusji.
No coz - mysle ze znajac Ciebie na tyle na ile jest to mozliwe z forum - raczej nie wybierasz sie z kolega YreQiem na rozróbetomi pisze: wolalbym aby wegiel kopala polska firma.
Maniak

polar21,
jednostka nie może stawać ponad potrzebom ogółu w takich kwestiach jak bezpieczeństwo.
problem w tym, że nie jestem przekonany co do niezbędności tej inwestycji! gdyby była to co innego.
nie uśmiecha mi sie mieszkanie między dwoma "ekologicznymi pustyniami" 1. - żelazny most, 2. -kopalnia odkrywkowa.
ale gdyby było to konieczne... to pewnie bym sie przeprowadził
póki co na rozróbę się nie wybieram, bo to nie jest konieczne (to już ostateczność) Lepiej odpowiednio dobierać argumenty i przekonywać argumentami
tak tylko przypomnę że lej u nas będzie nieporównywalny, złoże jest najgłębiej usytuowane tzn 200 metrów w dół do złoża i około 80 samego złoża, więc można liczyć, że około 300 metrów w dół.na terenie GOPu na skutek intensywnej eksploatacji gorniczej powstal lej depresyjny o dlugosci 50 km. A jednak na terenie miast GOPu znajduje sie mnostwo zieleni oraz miejsc wykorzystywanych jako dzialki.
absolutnie nie!chodz widze ze zmieniles front
jednostka nie może stawać ponad potrzebom ogółu w takich kwestiach jak bezpieczeństwo.
problem w tym, że nie jestem przekonany co do niezbędności tej inwestycji! gdyby była to co innego.
nie uśmiecha mi sie mieszkanie między dwoma "ekologicznymi pustyniami" 1. - żelazny most, 2. -kopalnia odkrywkowa.
ale gdyby było to konieczne... to pewnie bym sie przeprowadził
póki co na rozróbę się nie wybieram, bo to nie jest konieczne (to już ostateczność) Lepiej odpowiednio dobierać argumenty i przekonywać argumentami
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Przeciwnicy elektorwni czesto powoluja sie na kraje zachodnioeuropejskie
Jak wyglada perspektywa rynku energetycznego w jednym z najbardziej rozwinietych krajow swiata - Niemiec? Ilustruje to ponizszy wykres:
Zeby zachowac obiektywnosc powiem tylko ze DEBRIV to niemiecka spolka wydobywajaca wegiel brunatny i produkujace energie z niego.
Wiec z cala pewnscia nie bedzie tak do konca jak jest przedstaione na tym obrazku - jestem przekonany ze energetyka atomowa nie zniknie niemniej jednak procentowy udzial w produkcji energii ze spalania surowcow kopalnych pozostana na tym samym poziomie.
Dlatego tez madrzy Niemcy juz dzis buduja kolejne odkrywki by nie obudzic sie z reka w nocniku do czego zdaje sie my dazymy.
Czy Zaglebie Miedziowe zmieni sie w zaglebie energetyczne?
OBY
zrodlo:DEBRIV
Jak wyglada perspektywa rynku energetycznego w jednym z najbardziej rozwinietych krajow swiata - Niemiec? Ilustruje to ponizszy wykres:
Zeby zachowac obiektywnosc powiem tylko ze DEBRIV to niemiecka spolka wydobywajaca wegiel brunatny i produkujace energie z niego.
Wiec z cala pewnscia nie bedzie tak do konca jak jest przedstaione na tym obrazku - jestem przekonany ze energetyka atomowa nie zniknie niemniej jednak procentowy udzial w produkcji energii ze spalania surowcow kopalnych pozostana na tym samym poziomie.
Dlatego tez madrzy Niemcy juz dzis buduja kolejne odkrywki by nie obudzic sie z reka w nocniku do czego zdaje sie my dazymy.
Czy Zaglebie Miedziowe zmieni sie w zaglebie energetyczne?
OBY
hehhe....kolejny dal za wygranaNEVIL pisze:polar21, Ty jesteś nie reformowalny. Nie mam zamiaru z Tobą wdawać się w dalszą polemikę. Na szczęście tacy jak Ty, stanowią mniejszość...
W Karczowiskach pewnie za budowa elektrowni opowiada sie mniejszosc jesli ktos wogule - w skali kraju - no coz - chyba jeszcze nikt nie przeprowadzal takiego sondazu, no ale zebyscie sie (przeciwnicy) nie zdziwili
Początkujący

Polaże, masz powiem lekko chamski sposób rozmowy na forum, może inaczej wyładowuj swoje frustracje.
Masz czas do 24.00 dzisiejszego dnia na usunięcie epitetów obraźliwych wobec mnie. Potem zgłaszam cię do moderatora forum muratora o usunięcie twoich postów.
Widzę, że tutaj również dostałeś ostrzeżenie za prostactwo.
Możesz mieć o sobie wysokie mniemanie, ale sądzę że Twoi rozmówcy mają o Tobie jednoznaczne zdanie.
Masz czas do 24.00 dzisiejszego dnia na usunięcie epitetów obraźliwych wobec mnie. Potem zgłaszam cię do moderatora forum muratora o usunięcie twoich postów.
Widzę, że tutaj również dostałeś ostrzeżenie za prostactwo.
Możesz mieć o sobie wysokie mniemanie, ale sądzę że Twoi rozmówcy mają o Tobie jednoznaczne zdanie.
Weteran

Panowie mam lekko dosyć opluwania się siebie nawzajem. Forum służy do dyskusji, nie do obrażania się i wyzywania. Apeluję o porządek.
Maniak

Informacje
0 użytkowników » 1 gość