Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak
Historia Lubina

Post autor: vendro »

Czy mamy na forum miłośników historii Lubina?
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Na pewno mamy ludzi ciekawych co, gdzie i jak :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

ja też lubię historię
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: lieutenant »

Co do "miłośnictwa", to się zgłaszam. Vendro, masz jakiś pomysł, skoro o to zapytałeś?
slayne
slayne

Post autor: slayne »

Dla miłośników historii umieszcze pewien list od pewnej Lubinianki z Niemiec. Pani szuka kontaktu z mieszkaącami naszego miasta, oto treść: "Sehr geehrter Herr im Ratskeller Lubin, wir waren am 4. Juli 2007 in Ihrem wunderschÜnen Restaurant. Obwohl noch keine Essenszeit war, haben Sie uns sehr gut mit einer leckeren Pilzsuppe bewirtet. Wir waren begeistert von der SchÜnheit des Ratskellers und der gesamten Atmosphäre bei Ihnen. Ich zeigte Ihnen dann meine Website www.lueben-damals.de Zu Hause habe ich mir Ihre Website angesehen http://www.oberza.netu.pl Sie ist auch sehr gut gemacht! Schade, dass es sie nicht auf Deutsch gibt! Auch an der Ankieta konnte ich nicht teilnehmen, da ich die Fragen nicht verstehe. Leider kann ich nicht Polnisch. Aber ich wßrde so gern mit jemandem aus Lubin auf Deutsch kommunizieren. Kennen Sie einen Lubiner, der Lust zum E-Mail-Kontakt mit einer Deutschen hat, die noch aus dem alten Lßben stammt? Ich wßrde mich sehr freuen und danke Ihnen von Herzen. Mit freundlichen Grüßen Heidi Rustemeyer ___________________ // elektryk: [adres wycięty na prośbę autora] www.lueben-damals.de"
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

przez zupe grzybowa do serca ; >
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Jestem zaskoczony strona. Fura informacji, świetne stare foty. Szkoda tyko, że książka w gotyku, niedość że niemiecki jak przez mgłę pamiętam to jeszcze te literki ...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Wspomnianą stronkę widziałem już dawno - a takie archiwalne materiały mogłyby posłużyć do rekonstrukcji niektórych obiektów w Lubinie.

Nie wszystko jest możliwe, ale znalazłoby się parę pięknych budynków do odbudowania.

Trzeba jakiejś wizji tego miasta i działania - inaczej pozostaną nam tylko pożółkłe fotografie.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

piękne zdjęcia i cenne. dobrze byłoby coś podziałać ...
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Obrazek

A to cudko na przykład można spokojnie odbudować!!!
W parku wrocławskim w tym miejscu jest tylko menelski, systematycznie dewastowany od lat, amfiteatr.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

pytanie o wykorzystanie tak pięknego obiektu jest drugorzędne, pierwszorzędne jest kto na to wyłożyłby kasę. jedno jest pewne warto byłoby mieć taki obiekt!!
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Na pewno byliby zainteresowani prywatni inwestorzy, chętnych nie brakuje, ze strony miasta pozostałoby tylko opracować warunki zagospodarowania włącznie z konsultacją z konserwatorem zabytków, po prostu dać sygnał do tej inwestycji, wydzielić odpowiednią działkę i puścić całość na przetargu.

Miasto odzyskałoby wspaniały obiekt.

Co do użyteczności? Hotel, biura, oświata, kultura... coś w tym stylu.

Gdybym ja miał w tym mieście coś do powiedzenia - to byłby tylko jeden z wielu projektów - a jest co odbudowywać i doskonalić, gwarantuję.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

możemy popracować troszkę nad tymi archiwalnymi zdjęciami, gdzie co jest do zrobienia i może zainteresować odpowiednie osoby ....
slayne
slayne

Post autor: slayne »

Jestem pewien ze Heidi wam pomoże wrecz bardzo chetnie bedzie sie rozwodzic co do historii tego miasta.

Tyle tego bylo.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: irek »

A tego lata poznałem Heidi osobiście...Była tu razem z rodziną ale moglem porozmawiać pośrednio po angielsku. Dopiero tu się dowiedziała że w Berlinie jest izba pamięci poświęcona Lubinowi gdzie jest opisany każdy dom i historia kilkunastu rodzin z Lubina. Miałem okazję zobaczyć oryginalne fotki z lubina zprzed 50 lat.
odpowiedz

Informacje

Google [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM