Czy mamy na forum miłośników historii Lubina?
Weteran

Dla miłośników historii umieszcze pewien list od pewnej Lubinianki z Niemiec. Pani szuka kontaktu z mieszkaącami naszego miasta, oto treść: "Sehr geehrter Herr im Ratskeller Lubin, wir waren am 4. Juli 2007 in Ihrem wunderschÜnen Restaurant. Obwohl noch keine Essenszeit war, haben Sie uns sehr gut mit einer leckeren Pilzsuppe bewirtet. Wir waren begeistert von der SchÜnheit des Ratskellers und der gesamten Atmosphäre bei Ihnen. Ich zeigte Ihnen dann meine Website www.lueben-damals.de Zu Hause habe ich mir Ihre Website angesehen http://www.oberza.netu.pl Sie ist auch sehr gut gemacht! Schade, dass es sie nicht auf Deutsch gibt! Auch an der Ankieta konnte ich nicht teilnehmen, da ich die Fragen nicht verstehe. Leider kann ich nicht Polnisch. Aber ich wßrde so gern mit jemandem aus Lubin auf Deutsch kommunizieren. Kennen Sie einen Lubiner, der Lust zum E-Mail-Kontakt mit einer Deutschen hat, die noch aus dem alten Lßben stammt? Ich wßrde mich sehr freuen und danke Ihnen von Herzen. Mit freundlichen Grüßen Heidi Rustemeyer ___________________ // elektryk: [adres wycięty na prośbę autora] www.lueben-damals.de"
Ostatnio zmieniony 04 lis 2007, 21:45 przez slayne, łącznie zmieniany 1 raz.
Stały bywalec

Weteran

Wspomnianą stronkę widziałem już dawno - a takie archiwalne materiały mogłyby posłużyć do rekonstrukcji niektórych obiektów w Lubinie.
Nie wszystko jest możliwe, ale znalazłoby się parę pięknych budynków do odbudowania.
Trzeba jakiejś wizji tego miasta i działania - inaczej pozostaną nam tylko pożółkłe fotografie.
Nie wszystko jest możliwe, ale znalazłoby się parę pięknych budynków do odbudowania.
Trzeba jakiejś wizji tego miasta i działania - inaczej pozostaną nam tylko pożółkłe fotografie.
Maniak

Weteran

Maniak

Weteran

Na pewno byliby zainteresowani prywatni inwestorzy, chętnych nie brakuje, ze strony miasta pozostałoby tylko opracować warunki zagospodarowania włącznie z konsultacją z konserwatorem zabytków, po prostu dać sygnał do tej inwestycji, wydzielić odpowiednią działkę i puścić całość na przetargu.
Miasto odzyskałoby wspaniały obiekt.
Co do użyteczności? Hotel, biura, oświata, kultura... coś w tym stylu.
Gdybym ja miał w tym mieście coś do powiedzenia - to byłby tylko jeden z wielu projektów - a jest co odbudowywać i doskonalić, gwarantuję.
Miasto odzyskałoby wspaniały obiekt.
Co do użyteczności? Hotel, biura, oświata, kultura... coś w tym stylu.
Gdybym ja miał w tym mieście coś do powiedzenia - to byłby tylko jeden z wielu projektów - a jest co odbudowywać i doskonalić, gwarantuję.
Maniak

A tego lata poznałem Heidi osobiście...Była tu razem z rodziną ale moglem porozmawiać pośrednio po angielsku. Dopiero tu się dowiedziała że w Berlinie jest izba pamięci poświęcona Lubinowi gdzie jest opisany każdy dom i historia kilkunastu rodzin z Lubina. Miałem okazję zobaczyć oryginalne fotki z lubina zprzed 50 lat.
Informacje
Google [Bot] » 1 gość