Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec
Informacje w mieście Lubin.

Post autor: Mistake »

Dziwi mnie bardzo kilka rzeczy w naszym mieście. Mianowicie w dniu dzisiejszym 28.12 odbyła się sesja Rady Powiatu. O sesji można było się dowiedzieć jedynie z ze strony lubin.pl, na którą informacja ta trafiła o godzinie 8:55. A początek sesji wyznaczony był na godzinę 8:30. Nie podano informacji o planowanej sesji na stronach starostwa. Przynajmniej ja nie znalazłem, choć usilnie szukałem. Tak więc pytanie. Czy naprawdę trzeba co tydzień dzwonić do starostwa, by dostać informację, kiedy taka sesja się odbędzie?
Jeśli chodzi o sesje Rady Miasta, to tu już jest lepiej. Na lubin.pl przeważnie jest napisane, kiedy takowa się odbędzie.
Następna sprawa, która mi się nasunęła, już odbiegając trochę od władz miasta a mianowicie sprawa założenia w Lubinie Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. To tylko jeden z przykładów. Ale dowiedzieliśmy się o tym po fakcie. Nie było nigdzie planów założenia takiego towarzystwa i nawet jakby ktoś chciał brać w tym udział, to nie ma szans, gdyż nie wie, że coś takiego będzie.
Szukając tej informacji wszedłem na elubin.pl - i co widzę? Pierwsza wiadomość o turnieju halowej piłki nożnej. Turniej odbędzie się o godzinie 13:30. Wiadomość przeczytałem o godz. 14:01. Znów nie mam szans w tym uczestniczyć.
Nie wiem od czego to zależy, ale niestety sprawa informacji w naszym mieście kuleje.
Teraz o samych mediach.
W Lubinie jako żródło informacji służyć nam mogą : lubin.pl, elubin.pl, lubin.on-line.pl.
Telewizje: TVL i TKL.
Gazety: Wiadomości Lubińskie.
Przynajmniej ja więcej nie znam, a uważam, że i tak jestem lepiej poinformowany niż większość mieszkańców naszego miasta.
I teraz kwestia jakie informacje dostają mieszkańcy. Jak wiemy portal lubin.pl do niezależnych na pewno nie należy, nie znajdą się w nim informacje nt. rzeczy, które uderzają w prezydenta jak np. nie przyjmowanie interesantów, czy wydawanie publicznych pieniędzy na sprzęt golfowy. A o inicjatywach przeciwników pana prezydenta również nie usłyszymy. Do tego ciekawym zjawiskiem jest jak w kilkanaście minut po dodaniu informacji nt. Sesji RM pojawia się kilkanaście komentarzy typu :
Teraz mieszkańcy miasta moga zobaczyc jaka wybrali rade miasta. Szkoda że wchodza w gre jedynie poglady polityczne i ambicje radnych .... a co dla mieszkańców ????
2006-12-28 12:46:53
Ciekawe jest, bo z takim tempem to ludzie piszący te komentarze muszą przeglądać tą stronę co chwilę lub, lub wiecie co.. :oops:
Wiadomości Lubińskie podobnie jak lubin.pl są finansowane z budżetu miasta i pisane ręką tych samych ludzi. W obu redaktor naczelny Andrzej Niemiec. A jak stronnicze są zamieszczane artykuły można się łatwo przekonać.
Kolejna medium z tego kręgu to telewizja TVL. Dzięki dzieleniu łącza z TV4 dociera ona do wiekszości mieszkańców i ma dużą siłę "rażenia" że tak powiem. Wadą jest natomiast to, że musi obsługiwać 4 duże miasta i przez to wieści z Lubina jest naprawdę mało, częściej słychać o Głogowie czy Legnicy. A o wpadkach opisanych w temacie o TVL nie wspomnę.
elubin.pl - z pewnością najbardziej obiektywne medium Lubina, gdyż niezależne. I to jest duży plus. Niestety, portal ten nie jest szeroko znany. Szkoda, że większość informacji tam to jedynie przedruki i nie posiada własnych dziennikarzy (zawodowych), ale życzę temu portalowi wszystkiego najlepszego.
lubin.on-line.pl - to właściwie już nie źródło informacji. Wiadomości dodawane raz na jakiś czas, przekopiowane z innych portali.
No i pozostaje TKL: przede wszystkim dociera tylko do tych, którzy mają kablówkę z UPC. Czasami aż kłuje w oczy brak profesjonalizmu : wiadomości puszczane czasem o *:10, raz o *:20, Trudno trafić kiedy będą wiadomości. Nie mówię już o fatalnej dykcji prezenterów i lektorów tejże stacji. Natomiast moim zdaniem przekazuje informacje obiektywne i takie, których nie znajdziemy np. w TVL.
Tak więc taka moja mała dygresja nt. informacji z i o naszym mieście. A jak wy widzicie tą kwestię?
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

Mistake, doceniam i dziękuję za to co napisałeś o elubin.pl. Na portal można by było trochę ponarzekać, ale istnieje on tylko 4 miesiące. Mimo tego, że już w ciągu miesiąca ma <~3000 unikalnych odwiedzin nie do wszystkich jeszcze dotarła informacja o jego istnieniu.
Z ostatnio przeprowadzonej sondy w serwisie, faktycznie spora część głosujących odpowiedziała, że jest po raz pierwszy w serwisie.
Mimo tego, że jak sam napisałeś portalowi brakuje dziennikarzy (zawodowych), to nie do końca jest to prawdą. Nikt nie musi być zawodowcem, aby napisać relację, zapowiedź, recenzję, czy też napisać newsa. Wystarczy mieć chęci do pomocy we wspólnym projekcie, lecz tego chyba Lubinianom brakuje... :(

Pozdrawiam.
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Instytucje publiczne (rada miejska czy powiatu choćby) powinny informować o swoich pracach, a w szczególności o posiedzeniach. Informacja powinna byc podana odpowiednio wcześniej - przeciez radni nie dowiadują się o terminach posiedzeń z lubin.pl - mozna więc podać info o posiwedzeniach tego samego dnia co przekazuje sie go radnym.

"Niezależność" nie istnieje. Niezależny to jest np serwis livescore.com - tam podają wyłącznie wyniki meczów piłkarskich. Wszędzie gdzie pojawia się jakiś komentarz kończy się niezależność. Portal lubin.pl zatem jako własność miasta jest w pełni zależny od władz miasta, zupełnie inną rzeczą jest natomiast katastrofalny wręcz czasem poziom merytoryczny newsów i widziane gołym okiem wazeliniarstwo.

Marzyłby się portal autentycznie niezależny, to znaczy taki, w którym nie traciłby pracy jego szefo po opublikowaniu nieprzychylnego władzy (prezydentowi radzie czy komu tam jeszcze) artykułu. Niestety na teki coś nie stać nie tylko lokalnych polityków.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

A dzisiaj TKL mnie po prostu rozbiło :) Nazywając prezesa Zagłębie Lubin SSA Mariuszem Pietryszynem ;)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

Jako redaktor wydania też moge tylko ze wstydem przeprosic- postaramy się unikac podobnych wpadek. Jesli się zdarzą proszę o wyrozumiałość.

Oczywiście Pana Roberta Pietryszyna Prezesa Zarządu Zagłębia Lubin SSA prosimy również o wybaczenie!
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Ciekawe czy czyta forum lubin.pl? :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

jeśli chodzi o nowy elubin to ja akurat popieram (na razie tylko duchowo, co prawda) tą inicjatywę, trzymam kciuki za jego rozwój i polecam znajomym

portal jest młody i można mu wiele wybaczyć,
ale na dłuższą metę im lepsza konkurencja, tym lepsza jakość informacji
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

I wczoraj kolejna wpadka TKLu. Andrzeja Chyrę nazwali bodajże Marcinem :oops: ;-)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Crashanka »

Jesem autorką newsa o Andrzeju Chyrze wyemitowaego w TKL. Przepraszam za pomyłkę. Na swoje usprwiedliwienie powiem tylko że ,,jestem człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce".
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Mapa była już wcześniej, tutaj: http://planmiasta.lca.pl/ choć trzeba przyznać że wskazana przez androsa jest czytelniejsza i ładniejsza.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM