Jeśli chodzi o sesje Rady Miasta, to tu już jest lepiej. Na lubin.pl przeważnie jest napisane, kiedy takowa się odbędzie.
Następna sprawa, która mi się nasunęła, już odbiegając trochę od władz miasta a mianowicie sprawa założenia w Lubinie Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. To tylko jeden z przykładów. Ale dowiedzieliśmy się o tym po fakcie. Nie było nigdzie planów założenia takiego towarzystwa i nawet jakby ktoś chciał brać w tym udział, to nie ma szans, gdyż nie wie, że coś takiego będzie.
Szukając tej informacji wszedłem na elubin.pl - i co widzę? Pierwsza wiadomość o turnieju halowej piłki nożnej. Turniej odbędzie się o godzinie 13:30. Wiadomość przeczytałem o godz. 14:01. Znów nie mam szans w tym uczestniczyć.
Nie wiem od czego to zależy, ale niestety sprawa informacji w naszym mieście kuleje.
Teraz o samych mediach.
W Lubinie jako żródło informacji służyć nam mogą : lubin.pl, elubin.pl, lubin.on-line.pl.
Telewizje: TVL i TKL.
Gazety: Wiadomości Lubińskie.
Przynajmniej ja więcej nie znam, a uważam, że i tak jestem lepiej poinformowany niż większość mieszkańców naszego miasta.
I teraz kwestia jakie informacje dostają mieszkańcy. Jak wiemy portal lubin.pl do niezależnych na pewno nie należy, nie znajdą się w nim informacje nt. rzeczy, które uderzają w prezydenta jak np. nie przyjmowanie interesantów, czy wydawanie publicznych pieniędzy na sprzęt golfowy. A o inicjatywach przeciwników pana prezydenta również nie usłyszymy. Do tego ciekawym zjawiskiem jest jak w kilkanaście minut po dodaniu informacji nt. Sesji RM pojawia się kilkanaście komentarzy typu :
Ciekawe jest, bo z takim tempem to ludzie piszący te komentarze muszą przeglądać tą stronę co chwilę lub, lub wiecie co..Teraz mieszkańcy miasta moga zobaczyc jaka wybrali rade miasta. Szkoda że wchodza w gre jedynie poglady polityczne i ambicje radnych .... a co dla mieszkańców ????
2006-12-28 12:46:53
Wiadomości Lubińskie podobnie jak lubin.pl są finansowane z budżetu miasta i pisane ręką tych samych ludzi. W obu redaktor naczelny Andrzej Niemiec. A jak stronnicze są zamieszczane artykuły można się łatwo przekonać.
Kolejna medium z tego kręgu to telewizja TVL. Dzięki dzieleniu łącza z TV4 dociera ona do wiekszości mieszkańców i ma dużą siłę "rażenia" że tak powiem. Wadą jest natomiast to, że musi obsługiwać 4 duże miasta i przez to wieści z Lubina jest naprawdę mało, częściej słychać o Głogowie czy Legnicy. A o wpadkach opisanych w temacie o TVL nie wspomnę.
elubin.pl - z pewnością najbardziej obiektywne medium Lubina, gdyż niezależne. I to jest duży plus. Niestety, portal ten nie jest szeroko znany. Szkoda, że większość informacji tam to jedynie przedruki i nie posiada własnych dziennikarzy (zawodowych), ale życzę temu portalowi wszystkiego najlepszego.
lubin.on-line.pl - to właściwie już nie źródło informacji. Wiadomości dodawane raz na jakiś czas, przekopiowane z innych portali.
No i pozostaje TKL: przede wszystkim dociera tylko do tych, którzy mają kablówkę z UPC. Czasami aż kłuje w oczy brak profesjonalizmu : wiadomości puszczane czasem o *:10, raz o *:20, Trudno trafić kiedy będą wiadomości. Nie mówię już o fatalnej dykcji prezenterów i lektorów tejże stacji. Natomiast moim zdaniem przekazuje informacje obiektywne i takie, których nie znajdziemy np. w TVL.
Tak więc taka moja mała dygresja nt. informacji z i o naszym mieście. A jak wy widzicie tą kwestię?