Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

Oj! JasioJasio!
Wybacz, że Ci wytknę, ale popełniasz w swoich rachunkach podstawowy błąd. Nie można mówić o kwocie na rękę uprzednio odliczywszy od niej raty pożyczek, ceny biletów, karnetów, składek związkowych i innych DOBROWOLNYCH opłat. To, że od wyjściowej kwoty fiskus odlicza prawie 50% to tak, to jest sk....syństwo. Ale nie możesz odliczać karnetów na Twój ukochany Klub Zagłębie Lubin czy rady za graty. Poza tym wszystko jest OK, u mnie stolec w normie. Pozdrawiam. :D :xUWAGA: Minęło 14 dni bez papieroska, duma mnie rozpiera ale gratulacji i dopingu jakoś nie widzę. he, he.
Ps: I niech nikt nie pieprzy, że palenie jest trudno rzucić, bzdura!
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

greg pisze:Polar,

widocznie mamy kolegów na różnych stanowiskach i z różnym stażem, jednak nawet ci, którzy zarabiają najmniej, nie myślą nawet przez chwilę o zmianie pracy-głównie ze względu na te wszystkie dodatki-sratki, deputaty-one właśnie śrubują roczną średnią.
no pewnie ze nie mysla bo:

1. jak na warunki lubinskie place sa wzglednie duze (moi znajomi) lub jeszcze wieksze (twoi znajomi :))
2. duzy socjal (te wszystkie dodatki o ktorych wspomniales)
3. jeszcze wiekszy socjal (np. dodatkowe nagrody pieniezne za zyski kombinatu, wymuszone przez zw.zaw. ktore tak naprawde rzadza w KGHM)
4. panstwowa firma
5. gwarancja dozywotniego zatrudnienia limitowana jak narazie czasem wyczerpania sie zloz

[ Dodano: Sro 29 Lis, 2006 09:49 ]
JasioJasio pisze:polar21 wszystkie płace podawane przez zestawienia statystyczne to płace brutto
nie musisz mi nic mowic.
Ja dopoki nie zaczolem pracowac nie bylem swiadomy jak mnie panstwo z moich pieniedzy okrada....
w moim przypadku srednio 40-45% placy brutto oddaje w formie roznych podatkow i swiadczen.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

polar21 pisze: Ja dopoki nie zaczolem pracowac nie bylem swiadomy jak mnie panstwo z moich pieniedzy okrada....
w moim przypadku srednio 40-45% placy brutto oddaje w formie roznych podatkow i swiadczen.
A z tych 50% które ci zostaną to nalezy jeszce doliczyć 22% VAT który płacisz kupując cokolwiek, do tego wszelkie Akcyzy, przymusowe Abonamenty TVP, dopłaty, oplaty administracyjne, podatki od nieruchomości, psów i inne.

Ze 100% twoich zarobków "na papierze" zostaje może z 20% realnej kasy.

Reszte KRADNIE nasze kochane Państwo.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Mistake »

realista pisze: Reszte KRADNIE nasze kochane Państwo.
A to ciekawe. A ja myślałem, że wydaje na drogi, zasiłki, renty, zapomogi, budowę mieszkań socjalnych, policję, służbę zdrowia, wszystkie inne służby i budżetówkę, cały socjal, wojsko, itp.

Myliłem się?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

no niestety :(

pieniądze idą przede wszystkim na takie rzeczy:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,86 ... caid=12c53

a na social, wojsko i inne rzucą, jesli jakies groszaki zostaną
i naprawdę szkoda dyskusji, że jest inaczej
jak wyglądają drogi, służba zdrowia i inne - każdy widzi
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Mistake pisze:
A to ciekawe. A ja myślałem, że wydaje na drogi, zasiłki, renty, zapomogi, budowę mieszkań socjalnych, policję, służbę zdrowia, wszystkie inne służby i budżetówkę, cały socjal, wojsko, itp.

Myliłem się?
hehehe...jak zaczniesz placic podatki to zmienisz zdanie :)
Oczywiecie niekwestionuje tego ze utrzymujemy w ten sposob budzetowke, ale inna sprawa to juz ile pieniedzy jest po drodze przejadane, marnowane, rozdawane. Przyklad realisty dany powyzej wystarczy az nadto
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

crazyhenry pisze:Oj! JasioJasio!
Wybacz, że Ci wytknę, ale popełniasz w swoich rachunkach podstawowy błąd. Nie można mówić o kwocie na rękę uprzednio odliczywszy od niej raty pożyczek, ceny biletów, karnetów, składek związkowych i innych DOBROWOLNYCH opłat.
Ależ crazyhenry to było celowe z mojej strony! Specjalnie podałem składniki, kórych w płacy "na rękę" nie widać abu pokazać polar21, że w rzeczywistości dochód osób o których pisał jest znacznie większy.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

JasioJasio pisze:
crazyhenry pisze:Oj! JasioJasio!
Wybacz, że Ci wytknę, ale popełniasz w swoich rachunkach podstawowy błąd. Nie można mówić o kwocie na rękę uprzednio odliczywszy od niej raty pożyczek, ceny biletów, karnetów, składek związkowych i innych DOBROWOLNYCH opłat.
Ależ crazyhenry to było celowe z mojej strony! Specjalnie podałem składniki, kórych w płacy "na rękę" nie widać abu pokazać polar21, że w rzeczywistości dochód osób o których pisał jest znacznie większy.
mimo ze zrobiles to celowo to jednak crazyhenry ma racje.
Bo przypuscmy ze np. ja i kolega zarabiamy identycznie. Kolega wziol kredyt na mieszkanie i na obsługe tego kredytu idzie mu 1/3 pensji. W taki m wypadku przeciez nie powie ze zarabia 1/3 mniej ode mnie.

Przypuszczam ze jak sie Ciebie ktos pyta ile zarabiasz to nie sadze ze podajesz mu kwote juz obcieta o rozne pozyczki, swiadczenia, karnety na zaglebie itd...a raczej ta kwote ktora zostaje Ci po zaplaceniu daniny panstwu.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Mistake »

polar21 pisze:
Mistake pisze:

Myliłem się?
hehehe...jak zaczniesz placic podatki to zmienisz zdanie :)
Oczywiecie niekwestionuje tego ze utrzymujemy w ten sposob budzetowke, ale inna sprawa to juz ile pieniedzy jest po drodze przejadane, marnowane, rozdawane. Przyklad realisty dany powyzej wystarczy az nadto
Podatki płacę, z resztą każdy płaci podatek, kupując cokolwiek czy płacąc za cokolwiek. Rozumiem, co mieliście na myśli i jest to fakt, ale żeby mówić, że państwo KRADNIE - to już nadużycie. Bo przecież to Polacy dopuścili tych ludzi do władzy i pozwolili im dysponować swoimi pieniędzmi.
"Im więcej praw, tym mniej sprawiedliwości."
:normalny:
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

NADUŻYCIEM to jest pobieranie i pozbawianie nas prawie 80% naszych dochodów, pod szczytnym pretekstem "robienia nam dobrze". Ten ogrom kasy jest rozkradany przez klikę polityczno-urzędniczą. Na rzeczywiste cele, np. na social czy budowę dróg wędrują ochłapy.

Social może ma szansę w krajach np. skandynawskich, gdzie mentalność ludzi jest inna. Nie w Polsce. Co do polityków - to w Polsce nie ma prawdziwej Lewicy w stylu europejskim - jest za to bezwzględna Mafia.

A przykład złodziejstwa mamy tutaj. Chodzi o wzrost akcyzy na benzynę od nowego roku:

Minister mówi: "Nie można więc traktować obecnie podejmowanych działań jako podwyżki, a jedynie jako powrót do stawki akcyzy, którą przejściowo na czas trudności rynkowych obniżono."

Obniżyli a teraz znów podwyższają. Rząd chce nam wmówić, że planowana podwyżka nie jest podwyżką. Manipulacja i hipokryzja. Jak to było w jednej piosence: "Za dużo świń przy korycie".
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

Czołem Panowie Oficerowie!
Ale żeśmy zleźli z tematu, zaczęło się od koncernów budujących fabryki a kończymy na roztrząsaniu problemu podatków, zarobków. Polar 21 - znam facetów /1 sąsiad/ co pracując jako sztygarzy górniczy, z 4 sobotami i 2 niedzielami biorą na rąsię po...uwaga! 500 - 600 zł. pięćset, sześćset, nie zapomniałem "0". I tak wszędzie i wszystkim mówią. I co powiecie? Takie żałosne stawki dozór zmianowy zarabia. Ale dalej, każdy z Nich ma pożyczki, chwilówki, ALIMENTY na żonę i dzieci i inne zajęcia. lepiej pogadajmy o największej w Europie fabryce ekranów LCD f-my LG budowanej w Kobierzycach. Już się cieszę, bo za rok jak ruszy, to monitory PC-towskie jeszcze szybciej zaczną tanieć i wtedy może się szarpnę na jakąś 19-tkę o czasie dostępu 2ms, he, he, czego i Wam szczerze życzę. Salut. :D
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

NADUŻYCIEM to jest pobieranie i pozbawianie nas prawie 80% naszych dochodów, pod szczytnym pretekstem "robienia nam dobrze". Ten ogrom kasy jest rozkradany przez klikę polityczno-urzędniczą. Na rzeczywiste cele, np. na social czy budowę dróg wędrują ochłapy.
realista, naiwnością byłoby twierdzenie, że jest inaczej , jak piszesz. Od ,,robienia nam dobrze" jest dziewczyna, żona, czy kochanka, a na panujący nam obecnie rząd, nie możemy pod tym względem w ogóle liczyć. Co ze smutkiem konstatuję... :)
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

Nevilu - ta machajaca usmiechnięta buzka z podpisem DeeS jest cos...znacząca? :) :)
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: surgeon »

Tam się pojawia nick czytającego tę sygnaturkę. Więc on nie "pije" specjalnie do Ciebie ;)
Masz fajną fotkę naszego miasta? Pochwal się nią -> Obrazek

Pełen obiektywizm tylko w:
Obrazek wycięła cenzura na forum.lubin.pl
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

W sumie robi się mały OffTopic, więc może na podsumowanie dyskusji o podatkach załączam małą historyjkę:

http://www.looknij.pl/video/1333

(szczególnie ok 20sta sekunda filmiku / uwaga: materiał kontrowersyjny!)
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM