KUPIEC pisze:tomi
Przepraszam, ale jeżeli chodzi o te wszystkie dokonania Pana Maćkały to czegoś mi w tym brak - jeżeli chodzi o zniesienie barier dla niepełnosprawnych to się zgadzam, ale np: Szarotka to dom dla bogatych (czy wiesz,że mam na to dowody wśród znajomych - nasi mieszkańcy muszą jeździć do innych miast bo koszt utrzymania w tym domu jest za wysoki),
OSOBY CHCĄCE MIESZKAĆ W SZAROTCE PŁACĄ WEDŁUG PRZEPISÓW TO REGULUJĄCYCH
po co było uzbrajać nawieżchnię w rynku jak teraz trzeba przebudować cały rynek ( kasa poszła w błoto ),
NAWIERZCHNIA TO TYLKO DROBNA CZĘŚĆ PROBLEMÓW, KTÓRE WTEDY UREGULOWANO. GŁÓWNIE CHODZIŁO O RURY, KABLE I INNE PODZIEMNE ELEMENTY. PO TYM REMONCIE PRZESTAŁO ZALEWAĆ PIWNICE W OKOLICACH RYNKU. POZA TYM ZA CZASÓW MAĆKAŁY ZACZĘTO PRZEBUDOWĘ RYNKU, KTÓRA MIAŁA W PLANIE WYBUDOWANIE PODOBNYCH KAMIENICZEK JAK NA PIASTOWSKIEJ W MIEJSCE ZBURZONEGO OBECNIE PAWILONU.
powiedz mi gdzie w Lubinie oprócz
Al. Niepodległości i odcinków Sikorskiego, Legnickiej są wyremontowane drogi - to co się dzieje z ulicami na Przylesiu, Polnym, Ustroniu jest straszne, gdzie do cholery obwodnica.
RACJA, ALE REMONTY ULIC NA PRZYLESIU POWINNY NASTĄPIĆ PRZED INNYMI INWESTYCJAMI TAKIMI JAK OBWODNICA. ONA DLA NAS NA PRZYLESIU MA MNIEJSZE ZNACZENIE NIŻ WEWNĘTRZNE ULICE.
Jestem wściekły na Pana Raczyńskiego i Pana Maćkałę, że nasze miasto jest miastem z jedną wielką firmą i wieloma marketami, a brak jest tak jak w Polkowicach i Legnicy paru większych zakładów pracy, Polkowice mają piękne baseny, a my - nawet zalew olaliśmy - pamiętam jak kiedyś całe rodziny zamiast do marketu jeździły się tam kompać i wypoczywać.
MAĆKAŁĘ I RACZYŃSKIEGO NIE MOŻNA TAK BARDZO ZA TO WINIĆ.
Widzieliście Polkowice - jeszcze pare lat temu dziura zabita deskami, a teraz w rynku błyszczy, na mieście też.
I TAK WOLAŁBYM MIESZKAĆ W LUBINIE NIŻ W POLKOWICACH.
Gdzie nasza obwodnica, przecież te tiry rozwalą Al. Niepodległości w 10 lat , a gdzie pociągi - w 80-cio tysięcznym miście - to wstyd, jak wygląda PKS.
ŻADEN PREZYDENT W SPRAWIE PKS I PKP NIC NIE PORADZI. A POCIĄGI I TAK NA NASZYM TERENIE NIE MAJĄ SZANS. TO FIKCJA.
Ja będę głosował na tego kto będzie potrafił wskazać co do złotówki skąd wziąść kasę na obwodnicę, rewitalizację rynku - w całości, poprawę naszych ulic, zalew - baseny. Powie kidy, za ile, skąd i jak to zrobić w ciągu swojej kadencji, oraz zagwarantuje ściągnięcie do Lubina nowych inwestorów - obieca to i się o to postara.
TO NIE BĘDZIE RACZYŃSKI BO JUŻ TYLE NAOBIECYWAŁ A NIC Z OBIETNIC SPRZED 4 LAT NIE ZROBIŁ. Z POZOSTAŁYMI MOŻE BYĆ PODOBNIE. CHYBA TRZEBA ZAUFAĆ TEMU, KTÓRY MOŻE NAWET I NIC NIE OBIECA, ALE BĘDZIE MOŻLIWIE NAJBARDZIEJ WIARYGODNY, ŻE POTRAFI ZORGANIZOAĆ WOKÓŁ SIEBIE ZESPÓŁ MIESZKAŃCÓW, RADNYCH, SPECJALISTÓW POTRAFIĄCYCH ZE SOBĄ WSPÓŁPRACOWAĆ
Dużo, ale realne.
DUŻO I REALNIE. TO MOŻE BYĆ NIEWYKONALNE
Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Nowy(a) na forum

Miroslav
To dla czego w innych miastach jest taniej - nie każdy jest emerytowanym górnikiem.OSOBY CHCĄCE MIESZKAĆ W SZAROTCE PŁACĄ WEDŁUG PRZEPISÓW TO REGULUJĄCYCH
Pamiętaj, że przy budowie nowej galeri trzeba wszystko od nowa przebudować, a jeżeli chodzi o kamieniczkę na Piastowskiej to znam dobrze ten budynek - z zewnątrz nawet ładny, ale ogólnie to bubel budowlany, a winny jest inwestor ( chyba LSI).NAWIERZCHNIA TO TYLKO DROBNA CZĘŚĆ PROBLEMÓW, KTÓRE WTEDY UREGULOWANO. GŁÓWNIE CHODZIŁO O RURY, KABLE I INNE PODZIEMNE ELEMENTY. PO TYM REMONCIE PRZESTAŁO ZALEWAĆ PIWNICE W OKOLICACH RYNKU. POZA TYM ZA CZASÓW MAĆKAŁY ZACZĘTO PRZEBUDOWĘ RYNKU, KTÓRA MIAŁA W PLANIE WYBUDOWANIE PODOBNYCH KAMIENICZEK JAK NA PIASTOWSKIEJ W MIEJSCE ZBURZONEGO OBECNIE PAWILONU
TU SIĘ MYLISZ, BO GMINA, POWIAT ORAZ SAMO MIASTO MOŻE WRAZ Z PKP UTRZYMAĆ POŁĄCZENIA REGIONALNE - NP. TAKI SZYNOBUS - MYŚLĘ ,ŻE MA RACJĘ BYTU.ŻADEN PREZYDENT W SPRAWIE PKS I PKP NIC NIE PORADZI. A POCIĄGI I TAK NA NASZYM TERENIE NIE MAJĄ SZANS. TO FIKCJA.
Jak się chce to można zmusić Dyrektora do dobrego gospodarowania mieniem swojej firmy - nawet wymiana dyrektora PKS-u jest do zrobienia.
Ja też wolę mieszkać w Lubinie, ale zazdroszczę Polkowicom wyglądu rynku i innych części miasta.
Ja obstaję za obwodnicą- ulice przylesia, czy polnego można zmodernizować w następnym etapie - kto zainwestuje w naszej strefie gdy trzeba tłuc się przez miasto z dostawami, zresztą ułatwi to dojazd w kierunku autostrady Legnickiej oraz w stronę Wrocławia i Bolesławca. Mieszkańcy ul. Al. Niepodległości odpoczną oraz innych pechowych ulic.
NAWET PATRZĄC ZE STRONY MŁODEGO CZŁOWIEKA - DOJAZD DO PRACY W STRONĘ INNYCH MIAST OŚCIENNYCH BYŁOBY ŁATWIEJSZE - TO JEŻELI W NASZEJ STREFIE NIKT NIE ZAINWESTUJE.
JEŻELI CHODZI O ZALEW I BRAK BASENU NA MIARĘ POLKOWICKIEGO - PRZY TAK CIĘZKIEJ PRACY W KOPALNIACH - ZANIECZYSZCZENIU POWIETRZA W NASZYM REJONIE TO JEST KONIECZNOŚĆ TAKIEJ INWESTYCJI - z tego co wiem to inwestor był, ale pan Maćkała zaprzepaścił sprawę.
KUPIEC
Kupiec który nie zna praw rynku? Popyt-podaż KUPIEC, jest zapotrzebowanie na taką usługę i są klienci skłonni zapłacić takie a nie inne pieniądze i już.KUPIEC pisze:To dla czego w innych miastach jest taniej - nie każdy jest emerytowanym górnikiem.OSOBY CHCĄCE MIESZKAĆ W SZAROTCE PŁACĄ WEDŁUG PRZEPISÓW TO REGULUJĄCYCH
Maniak

andros,
Niedotrzymywanie obietnic (choćby te słynne już buty dla piłkarzy) i łamanie koalicji (jego bezpośrednie zaplecze, powiat w Lubinie koalicja z SLD to poważniejsza sprawa), jeśli się idzie do wyborów na jednej liście a potem się robi rozłam to jak można takim ludziom ufać.
Co do poglądów to jest tu sprawa trudniejsza, bo nie posiadam dokładnych cytatów, więc trudno coś udowodnić, ale, przejście z centrowej UW do lewicującej PD do znowu centrowej PO, świadczy chyba o "modyfikacji" upodobań, zawsze można powiedzieć, że człowiek dojrzewał ale?... Chyba nie do końca o to chodziło.
KUPIEC,
Tak jak napisałem nie robię kampanii, przekopiowałem z pewnego źródła to, co wtedy było zrobione, bo ktoś zapytał i tyle. Co do obecnej sytuacji w mieście też mam żal, że jest tak kiepsko, ale raczej do milki, sadowskiego i raczyńskiego. Pamiętam jak koledzy z pracy w czasie, gdy maćkała rządził mówili o Lubinie z zazdrością, że się rozwija, że dynamiczny, że i owszem festyny, ale minęło 8 lat. Niestety zmarnowanych 8 lat i to jest problem, za który trudno raczej winić maćkałe.
Osobiście uważam, że program przedstawiony przez TERAZ LUBIN jest najbardziej rzetelnym i szczegółowym programem przedstawionym jak do tej pory, i pokazanym jako pierwszy, wiele punktów jest identycznych lub bardzo podobnych jak np., w Porozumieniu Samorządowym, co do kadr to... Trudno oceniać ludzi, których się nie zna. Inna sprawa to realizacja, ale to można spokojnie powiedzieć każdemu, co do możliwości to powiem tak; oczywiście nie wszystko da się zrobić w 4 lata, ale często są to kierunki rozwoju.
I na koniec, kto wie czy ordynacja szykowana przez obecną koalicje nie zmieni całkowicie układu sił, więc cóż pożyjemy zobaczymy
Niedotrzymywanie obietnic (choćby te słynne już buty dla piłkarzy) i łamanie koalicji (jego bezpośrednie zaplecze, powiat w Lubinie koalicja z SLD to poważniejsza sprawa), jeśli się idzie do wyborów na jednej liście a potem się robi rozłam to jak można takim ludziom ufać.
Co do poglądów to jest tu sprawa trudniejsza, bo nie posiadam dokładnych cytatów, więc trudno coś udowodnić, ale, przejście z centrowej UW do lewicującej PD do znowu centrowej PO, świadczy chyba o "modyfikacji" upodobań, zawsze można powiedzieć, że człowiek dojrzewał ale?... Chyba nie do końca o to chodziło.
KUPIEC,
Tak jak napisałem nie robię kampanii, przekopiowałem z pewnego źródła to, co wtedy było zrobione, bo ktoś zapytał i tyle. Co do obecnej sytuacji w mieście też mam żal, że jest tak kiepsko, ale raczej do milki, sadowskiego i raczyńskiego. Pamiętam jak koledzy z pracy w czasie, gdy maćkała rządził mówili o Lubinie z zazdrością, że się rozwija, że dynamiczny, że i owszem festyny, ale minęło 8 lat. Niestety zmarnowanych 8 lat i to jest problem, za który trudno raczej winić maćkałe.
Osobiście uważam, że program przedstawiony przez TERAZ LUBIN jest najbardziej rzetelnym i szczegółowym programem przedstawionym jak do tej pory, i pokazanym jako pierwszy, wiele punktów jest identycznych lub bardzo podobnych jak np., w Porozumieniu Samorządowym, co do kadr to... Trudno oceniać ludzi, których się nie zna. Inna sprawa to realizacja, ale to można spokojnie powiedzieć każdemu, co do możliwości to powiem tak; oczywiście nie wszystko da się zrobić w 4 lata, ale często są to kierunki rozwoju.
I na koniec, kto wie czy ordynacja szykowana przez obecną koalicje nie zmieni całkowicie układu sił, więc cóż pożyjemy zobaczymy
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
JasioJasio/
Prowadząc z wami luźną rozmowę chcę dowiedzieć się czegoś o kandydatach na Prezydenta - ponieważ dopiero za Pana Raczyńskiego wgłębiłem się w zawiłości całej tej lokalnej polityki - dopiero likwidacja targowiska dała ten bodziec - oczywiście znam poprzednich Prezydentów Lubina, ale pobieżnie.
Znam prawa rynku - może lepiej od Ciebie - pamiętaj, że prawa rynku nie wszędzie się stosuje - bo w innym przypadku wszystkie zapomogi socjalne powinny zniknąć. Trzeba pamiętać, że Ci biedni emeryci też są pełnoprawnymi mieszkańcami naszego miasta, ale wszystko to poszło w złą stronę - jak można się chwalić, że za czasów Pana Maćkały powstała Szarotka, jeżeli jest ona skierowana tylko do tych co mają kasę - chwalić się można spadkiem bezrobocia, nowymi inwestycjami, wybudowaniem domu opieki dla tych - żyjących z minimum socjalnego.Kupiec który nie zna praw rynku? Popyt-podaż KUPIEC, jest zapotrzebowanie na taką usługę i są klienci skłonni zapłacić takie a nie inne pieniądze i już.
Prowadząc z wami luźną rozmowę chcę dowiedzieć się czegoś o kandydatach na Prezydenta - ponieważ dopiero za Pana Raczyńskiego wgłębiłem się w zawiłości całej tej lokalnej polityki - dopiero likwidacja targowiska dała ten bodziec - oczywiście znam poprzednich Prezydentów Lubina, ale pobieżnie.
KUPIEC
Być może Pań Maćkała odpuścił sprawę zalewu, bo były inne, ważniejsze dla miasta. Należy nauczyć się spoglądać na pewne sprawy SZERZEJ!JEŻELI CHODZI O ZALEW I BRAK BASENU NA MIARĘ POLKOWICKIEGO - PRZY TAK CIĘZKIEJ PRACY W KOPALNIACH - ZANIECZYSZCZENIU POWIETRZA W NASZYM REJONIE TO JEST KONIECZNOŚĆ TAKIEJ INWESTYCJI - z tego co wiem to inwestor był, ale pan Maćkała zaprzepaścił sprawę.
[ Dodano: Pią 25 Sie, 2006 21:29 ]
Dla biednych istnieją placówki o innym charakterze. Z tego co wiem SZAROTKA nie narzeka na brak chętnych, wię inwestycja UDANA.jak można się chwalić, że za czasów Pana Maćkały powstała Szarotka, jeżeli jest ona skierowana tylko do tych co mają kasę
Łukasz
Być może. Skoro je znasz, to doskonale zapewne wiesz, że "rynek" nie jest sprawiedliwy i absolutnie nie ma tam równouprawnienia. To brutalne, wiem ale jesli masz kase to jesteś gościem, jeśli nie to sorry, "no bonus".KUPIEC pisze:Znam prawa rynku - może lepiej od Ciebie ...
W amerykańskich filmach po odrzuceniu całego picu można znaleźć trochę prawdy o tym najbardziej kapitalistycznym i ponoć najbardziej równouprawnionym kraju. W świetnym skąd inąd serialu "Ostry dyżur" po przyjęciu pacjenta i udzieleniu niezbędnej pomocy zawsze padało pytanie: "Czy jest Pan ubezpieczony?"
Widzisz KUPIEC, to jest dokładnie ta sama zasada w przypadku dostepności "Szarotki" dal ludzi. Masz kasę - mieszkasz, nie masz - nie mieszkasz.
Maniak

KUPIEC,
to zupełnie jak ja
, tylko dla mnie bodźcem była skandaliczna sprawa rynku(pierwszy post na tym forum
), choć troszkę interesowałem się tym i owym, to dopiero wtedy popatrzyłem na to wszystko z bliska.
andros, tu chodzi o niedotrzymanie obietnic, których wypełnienie nie byłoby żadnym problemem (nawet z środków własnych) tym bardziej że uzyskało się stanowisko o które się ubiegało(buty to najbardziej znany przypadek ale niestety nie jedyny). nie mieszam tego z obietnicami wyborczymi bo te należy rozpatrywać inaczej.
znasz piotrka lepiej ode mnie prześledź jego kariere, z kim się wiązał (oraz jego najbliźsi współpracownicy), nie wygląda to zbyt różowo.
mimo to z nim można współpracować bo widać jakieś zaangażowanie, i to jest duży +. w samorządzie należy szykać wspólnych celów i je realizować, bo zgoda buduje i nie należy niszczyć i wzniecać wojny tylko po to żeby pokazać swą osobe.
Kod: Zaznacz cały
Prowadząc z wami luźną rozmowę chcę dowiedzieć się czegoś o kandydatach na Prezydenta - ponieważ dopiero za Pana Raczyńskiego wgłębiłem się w zawiłości całej tej lokalnej polityki - dopiero likwidacja targowiska dała ten bodziec - oczywiście znam poprzednich Prezydentów Lubina, ale pobieżnie.andros, tu chodzi o niedotrzymanie obietnic, których wypełnienie nie byłoby żadnym problemem (nawet z środków własnych) tym bardziej że uzyskało się stanowisko o które się ubiegało(buty to najbardziej znany przypadek ale niestety nie jedyny). nie mieszam tego z obietnicami wyborczymi bo te należy rozpatrywać inaczej.
znasz piotrka lepiej ode mnie prześledź jego kariere, z kim się wiązał (oraz jego najbliźsi współpracownicy), nie wygląda to zbyt różowo.
mimo to z nim można współpracować bo widać jakieś zaangażowanie, i to jest duży +. w samorządzie należy szykać wspólnych celów i je realizować, bo zgoda buduje i nie należy niszczyć i wzniecać wojny tylko po to żeby pokazać swą osobe.
Nowy(a) na forum

Nie rozumiem co Maćkała ma do do cen w szarotce. Był prezydentem 8 lat temu. Za jego kadencji zbudowano ten obiekt. Ceny są ustalane aktualnie. A sam ośrodek jest, jak mi opowiadał jeden pracownik, akurat na potrzeby takich ludzi. Pokoje 2-3 osobowe. Czysto, jasno, ale bez żadnych luksusów. Być może gdzie indziej jest gorzej, ale chyba poniżej poziomu Szarotki nie można zejść.
A tak prywatnie nie chciałbym mieszkać w takim domu, nawet luksusowym.
A tak prywatnie nie chciałbym mieszkać w takim domu, nawet luksusowym.
legal5
JasioJasio
Wolny rynek - wolnym rynkiem - tylko, że instytucje dobra publicznego, pomocy społecznej jak wiesz tak nie działają - zwłaszcza, że są dotowane z naszych pieniędzy.
Łukasz
Może i były inne zadania dla miasta - jak zalew i basen, ale w takim razie po co obiecywać takie inwestycje w swojej kampani - zresztą inweswtor, który chciał zainwestować w zalew zaprzestał się interesować tą sprawą z powodu ............... Pana Maćkały.
Tak wogle i Szarotka i basen w Lubinie jest mi mało potrzebny, ale są ludzie, którym jest to potrzebne ( Szarotka w tańszym wykonaniu) - mnie stać pojechać do Polkowic, a na Szarotkę jestem za młody.
Panowie widać, że rozmowy o dokonaniach Pana Maćkały z wami są skazane na "odbijanie piłeczki" - podajcie choć jeden przykład podparty faktami - dlaczego znienawidzony przez wielu były Prezydent czyli Pan Maćkała ma wygrać w tych wyborach.
Jeżeli mam wybierać między Panem Maćkałą, a osobą która zalazła osobiście mi za skurę przez bazar - widząc zmiany w naszym mieście wolę Pana Raczyńskiego - jednak jest jeszcze pare osób, które biorą udział w tych wyborach - na moje szczęście.
Wolny rynek - wolnym rynkiem - tylko, że instytucje dobra publicznego, pomocy społecznej jak wiesz tak nie działają - zwłaszcza, że są dotowane z naszych pieniędzy.
Łukasz
Może i były inne zadania dla miasta - jak zalew i basen, ale w takim razie po co obiecywać takie inwestycje w swojej kampani - zresztą inweswtor, który chciał zainwestować w zalew zaprzestał się interesować tą sprawą z powodu ............... Pana Maćkały.
Tak wogle i Szarotka i basen w Lubinie jest mi mało potrzebny, ale są ludzie, którym jest to potrzebne ( Szarotka w tańszym wykonaniu) - mnie stać pojechać do Polkowic, a na Szarotkę jestem za młody.
Panowie widać, że rozmowy o dokonaniach Pana Maćkały z wami są skazane na "odbijanie piłeczki" - podajcie choć jeden przykład podparty faktami - dlaczego znienawidzony przez wielu były Prezydent czyli Pan Maćkała ma wygrać w tych wyborach.
Jeżeli mam wybierać między Panem Maćkałą, a osobą która zalazła osobiście mi za skurę przez bazar - widząc zmiany w naszym mieście wolę Pana Raczyńskiego - jednak jest jeszcze pare osób, które biorą udział w tych wyborach - na moje szczęście.
KUPIEC
Nowy(a) na forum

Maniak

andros,
niestety największym nieszczęściem samorządów jest to, że coraz częściej do władzy w samorządach dochodzą politycy a nie działacze lokalni, politycy zajmują się polityką a ta tylko czasami jest korzystna dla samorządów.
na szczęście teraz jest to nielegalne ....
KUPIEC,
czy mógłbyś podać jakieś konkrety, interesuje mnie ta sprawa już od dawna ale nie słyszałem aby ktoś kiedykolwiek chciał coś konkretnego zrobić w tym miejscu (nie mylić z basenami) tj na zalewie.
niestety największym nieszczęściem samorządów jest to, że coraz częściej do władzy w samorządach dochodzą politycy a nie działacze lokalni, politycy zajmują się polityką a ta tylko czasami jest korzystna dla samorządów.
znam przypadki, kiedy np. jeszcze kandydaci na radnych stawiali piwko, fundowali kiełbaskę, żeby zagłosować na nichna szczęście teraz jest to nielegalne ....
KUPIEC,
zresztą inweswtor, który chciał zainwestować w zalew zaprzestał się interesować tą sprawą z powodu ............... Pana Maćkały.czy mógłbyś podać jakieś konkrety, interesuje mnie ta sprawa już od dawna ale nie słyszałem aby ktoś kiedykolwiek chciał coś konkretnego zrobić w tym miejscu (nie mylić z basenami) tj na zalewie.
Informacje
0 użytkowników » 1 gość