Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Administrator

Na kogo bedziesz glosowac? Lub na jakie ugrupowanie ?

Maniak

Czy ktoś jest w stanie wreszcie zagwarantować w Lubinie nowe inwestycje - w obwodnicę, poprawę stanu ulic, powstanie nowych parkingów, zalew miejski - oraz baseny tam już istniejące - jeżeli ktoś zagwarantuje to, oraz ściągnie do miasta firmy (które wybudóją zakłady pracy- oczywiście marketom powiemy już stop) - na tego można zagłosować. Myślę, że Pan Maćkała oraz Pan Raczyński mieli okazję się wykazać - trzeba rozsądnie wymienić radnych na młodą krew, a prezydenta - no cóż brak jest dobrych kandydatów - potrzebny jest kandydat z poza układów. Na dzień dzisiejszy jest to problem.
KUPIEC
Nowy(a) na forum

Realnie patrząc nie ma szans na nowego kandydata. Prezydentem zostanie ktoś już znany. Taka jest kolej rzeczy i nie ma co się nat obrażać. I to jest słuszne. Wybierać kogoś nowego, który tylko błyśnie pięknymi słowami. Zbyt duże ryzyko. Z tych kandydatów, którzy się objawili trzeba wybrać tego najsolidniejszego, gwarantującego możliwie duży rozwój i realistę.
A młodzi zdolni z Lubina już wyjechali. Niektórzy do Irlandii czy Anglii, a niektórzy do Warszawy.
A młodzi zdolni z Lubina już wyjechali. Niektórzy do Irlandii czy Anglii, a niektórzy do Warszawy.
legal5
Maniak

legal5,
i w tym może największy problem.
no aż tak źle to nie jest. kopalnia ma sweoje zalety, inni mają rodziny itp. wielu zostało. szkoda że to za mało do zrównoważonego rozwoju Lubina.
KUPIEC, obiecywać będą wszyscy to ja ci gwarantuje. problem jak wybrać tego najbardziej wiarygodnego. w biblii jest bardzo mądre zdanie "po owocach poznacie" i to chyba jedyna możliwość oceny, sprawdzenie co obiecywał, i co dokonał dany kandydat.
ja bym proponował co innego, sprawdzić kto wygrał do RM i w drugiej turze (bo jest chyba nieunikniona) wybrać tego który ma szanse lepiej współpracować z RM, bo jak pokazują ostatnie 4 lata na wojenkach tylko się traci.
Kod: Zaznacz cały
Realnie patrząc nie ma szans na nowego kandydata.Kod: Zaznacz cały
A młodzi zdolni z Lubina już wyjechali.KUPIEC,
Czy ktoś jest w stanie wreszcie zagwarantować w Lubinie nowe inwestycjeKod: Zaznacz cały
potrzebny jest kandydat z poza układówja bym proponował co innego, sprawdzić kto wygrał do RM i w drugiej turze (bo jest chyba nieunikniona) wybrać tego który ma szanse lepiej współpracować z RM, bo jak pokazują ostatnie 4 lata na wojenkach tylko się traci.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Dwóch poważnych kandydatów na fotel prezydenta to P. Borys i T. Maćkała. Popieram jednak tego drugiego, nie mogę mu nic zarzucić, a myślę, że spełnił moje oczekiwania będąc już prezydentem miasta. To poważny człowiek, wie czego potrzebują mieszkańcy.
Najważniejsza u niego jest jednak uczciwość.
Łukasz
Administrator

Nowy(a) na forum

Myślę, że sedno sprawy tkwi w stwierdzeniu, że Lubin potrzebuje poważnego kandyadata na prezydenta.Łukasz pisze:Dwóch poważnych kandydatów na fotel prezydenta to P. Borys i T. Maćkała. Popieram jednak tego drugiego, nie mogę mu nic zarzucić, a myślę, że spełnił moje oczekiwania będąc już prezydentem miasta. To poważny człowiek, wie czego potrzebują mieszkańcy.
legal5
Co do Pana Maćkały - oczywiście bez krzywdzenia zwolenników- to ja pamiętam, że za jego kadencji były festyny - powstał odcinek jezdni - i to wszystko, A i PUSTA KASA.
Pan Raczyński zmodernizował szkoły, inwestował w sport i ścieżki rowerowe - oczywiście zlikwidował targowisko i wyrwał kasę od radnych na nowe targowisko ( głównie dla podtrzymania LSI) - solą w oku jest brak obiecanych inwestorów, ponowna walka z KGHM (a trzeba ich doić), UTRZYMYWNIE DARMOZJADÓW Z LSI.
Pozozstał Pan Borys - i tu mam problem bo praktycznie znam go z telewizyjnych wypowiedzi i wspierania Kupców.
W moim wypadku mam problem - wybrać znane " zło ", czy zaufać człowiekowi, który ładnie mówi. Bo radnych z dwoma lub trzema wyjątkami wymieniłbym wszystkich - byłem na paru sesjach i dokładnie słuchałem co mówią i jakie mają poglądy - jedni chcą remontować ulice tam gdzie mieszkają - inni stawiać oświetlenie pod swoim domem, jeszcze inni robią wszystko na przekór swoim przeciwnikom politycznym , a Lubin jest na szarym końcu - taki przykładów jest więcej.
Pan Raczyński zmodernizował szkoły, inwestował w sport i ścieżki rowerowe - oczywiście zlikwidował targowisko i wyrwał kasę od radnych na nowe targowisko ( głównie dla podtrzymania LSI) - solą w oku jest brak obiecanych inwestorów, ponowna walka z KGHM (a trzeba ich doić), UTRZYMYWNIE DARMOZJADÓW Z LSI.
Pozozstał Pan Borys - i tu mam problem bo praktycznie znam go z telewizyjnych wypowiedzi i wspierania Kupców.
W moim wypadku mam problem - wybrać znane " zło ", czy zaufać człowiekowi, który ładnie mówi. Bo radnych z dwoma lub trzema wyjątkami wymieniłbym wszystkich - byłem na paru sesjach i dokładnie słuchałem co mówią i jakie mają poglądy - jedni chcą remontować ulice tam gdzie mieszkają - inni stawiać oświetlenie pod swoim domem, jeszcze inni robią wszystko na przekór swoim przeciwnikom politycznym , a Lubin jest na szarym końcu - taki przykładów jest więcej.
KUPIEC
Administrator

Maniak

andros, oczywiście że tak. tylko jak rządzić nie mając większeści? tylko zgoda buduje i nawet jak będą jednomandatówki to i tak będzie to jakiś układ, może lepszy może nie, ale układ.
KUPIEC, nie żebym robił kampanie ale sięgąłem do pewnych materiałów i przypomne, od podstaw zrobiono:
Szkoła Podstawowa nr 4
Przedszkole nr 5
Pałac Ślubów i Biblioteka Miejska
Budynek mieszkalny (socjal) dla 90 rodzin,
Ulica niepodległości + wiadukt
Kręgielnia
Drugi cmentarz miejski
Wysypisko śmieci ze zmodernizowaną oczyszczalnią ścieków
Uzbrojenie i nowa nawierzchnia Rynku
Prawie całkowita likwidacja lokalnych kotłowni węglowych w centrum Miasta.
Tereny zielone – (kilka tysięcy nowych drzew i krzewów)
-Dom pomocy społecznej Szarotka
W połowie kadencji przejęcie szkół podstawowych i przeznaczenie 40 mln (1/3 rocznego budżetu) na ich remonty i modernizacje
3 kompleksy boisk sportowych na osiedlach przylesie, polne, małomice
Pierwsze odcinki ścieżek rowerowych
Badanie stężenia ołowiu we krwi u wszystkich uczniów we krwi u wszystkich uczniów szkół podstawowych.
Jako jedyna w kraju Straż Miejska została wyróżniona przez komendę główną policji, za wzorową współpracę
Powołano pierwszą w województwie Młodzieżową
remonty:
Centrum Kultury Muza
Przebudowa i unowocześnienie oświetlenia ulicznego
Wiele kilometrów dróg miejskich i chodników. Wyremontowano 325.380m2 nawierzchni (I miejsce w Polsce w konkursie wojna z trzema schodami)
rozpoczęto,
Odbudowe Rynku nawiązującego do historycznej zabudowy
nie jest tego tak mało, ale po tylu latach to sie raczej nie pamięta.
chyba się coś pomyliło, o kase na szkoły były podchody w radzie od początku kadencji i to nie zasługa Raczyńskiego, tylko RM, on wykonał tylko uchwałę, podobnie było z kasą na nowe targowisko. Prezydent nawet nie raczył przyjść na sesje więc nie ma prawa do przypisywania sobie jakichkolwiek zasług, po prostu nie było go przy podejmowaniu decyzji (zresztą przy większości decyzji go nie było).
tak wspierał też SKO i walke o normalny rynek, ale wsparcie na podobnym poziomie wykazało wiele osób więc zasługa ważna ale niewielka, i znany jest z niedotrzymywania obietnic i zmiany pogłądów/partii.
niestety to jest całkowita prawda
Junglos, hehehe a taka mu fajna wyszła, aż sie boją pomyśleć co by było jak by chciał.
niestety i tak o wszystkim zadecydują spece od kampanii, nasze społeczeństwo jest chyba niedojrzałe
Poza tym cały czas funkcjonują jeszcze inne układy - np. to, co proponuje tomi to też nic innego, jak pewien układ... KUPIEC,
Co do Pana Maćkały - oczywiście bez krzywdzenia zwolenników- to ja pamiętam, że za jego kadencji były festyny - powstał odcinek jezdni - i to wszystko, A i PUSTA KASA. Szkoła Podstawowa nr 4
Przedszkole nr 5
Pałac Ślubów i Biblioteka Miejska
Budynek mieszkalny (socjal) dla 90 rodzin,
Ulica niepodległości + wiadukt
Kręgielnia
Drugi cmentarz miejski
Wysypisko śmieci ze zmodernizowaną oczyszczalnią ścieków
Uzbrojenie i nowa nawierzchnia Rynku
Prawie całkowita likwidacja lokalnych kotłowni węglowych w centrum Miasta.
Tereny zielone – (kilka tysięcy nowych drzew i krzewów)
-Dom pomocy społecznej Szarotka
W połowie kadencji przejęcie szkół podstawowych i przeznaczenie 40 mln (1/3 rocznego budżetu) na ich remonty i modernizacje
3 kompleksy boisk sportowych na osiedlach przylesie, polne, małomice
Pierwsze odcinki ścieżek rowerowych
Badanie stężenia ołowiu we krwi u wszystkich uczniów we krwi u wszystkich uczniów szkół podstawowych.
Jako jedyna w kraju Straż Miejska została wyróżniona przez komendę główną policji, za wzorową współpracę
Powołano pierwszą w województwie Młodzieżową
remonty:
Centrum Kultury Muza
Przebudowa i unowocześnienie oświetlenia ulicznego
Wiele kilometrów dróg miejskich i chodników. Wyremontowano 325.380m2 nawierzchni (I miejsce w Polsce w konkursie wojna z trzema schodami)
rozpoczęto,
Odbudowe Rynku nawiązującego do historycznej zabudowy
nie jest tego tak mało, ale po tylu latach to sie raczej nie pamięta.
Pan Raczyński zmodernizował szkoły(...)wyrwał kasę od radnych na nowe targowiskoKod: Zaznacz cały
Pozozstał Pan Borys - i tu mam problem bo praktycznie znam go z telewizyjnych wypowiedzi i wspierania Kupców. Kod: Zaznacz cały
W moim wypadku mam problem - wybrać znane " zło ", czy zaufać człowiekowi, który ładnie mówi. Bo radnych z dwoma lub trzema wyjątkami wymieniłbym wszystkich - byłem na paru sesjach i dokładnie słuchałem co mówią i jakie mają poglądy - jedni chcą remontować ulice tam gdzie mieszkają - inni stawiać oświetlenie pod swoim domem, jeszcze inni robią wszystko na przekór swoim przeciwnikom politycznym , a Lubin jest na szarym końcu - taki przykładów jest więcejJunglos,
On nawet niechcial tej drogi budowac Uwazal ze to zbyteczna inwestycja.niestety i tak o wszystkim zadecydują spece od kampanii, nasze społeczeństwo jest chyba niedojrzałe
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec

Nowy(a) na forum

Czytam i czytam i zastanawiam sie co takiego zrobili Mackala i Raczynski ze ich chwalicie? Owszem, Mackala robil duzo fajnych festynow, Raczynski z kolei teraz buduje duzo sciezek rowerowych i ogolnie poprawia wyglad miasta, jednak brakuje najwazniejszych rzeczy. Tak jak wspominaliscie w poprzednich postach wazne sa inwestycje, ktore pomoga miastu nabrac troszke innego wymiaru. Lubin jest miastem z wielkim potencjalem, ktory tak naprawde sie marnuje. Niektore osoby ktore zasiadaja obecnie w RM juz sie dawno wypalily i zajmuja teraz tylko miejsce, ktore powinno trafic dla mlodych, silnych i ambitnych. Piotr Borys wlasnie jest taka osoba. Porozumienie Samorzadowe, jako jedyne chyba w tej chwili, posiada naprawde dobry program wyborczy, niezwykle uzdolnionych ludzi, spolecznikow. Jest otwarte na ludzi, stara sie wysluchac kazdego. Po to tworzone sa specjalne konferencje, mniej wiecej co dwa tygodnie.
Wsrod programu Porozumienia wyroznie kilka ciekawszych pozycji:
1) Budowa dwoch obwodnic - wymaga komentarza??
2) Sprowadzenie inwestorow. Porozumienie chce uwolnic 300 hektarow pod inwestycje.
3) Utworzenie 1000 miejsc pracy. Bardzo wiaze sie z pkt 2. Uwazam ze jest to realne, jesli tylko pieniadze przeznaczenie na utworzenie parku przemyslowego beda odpowiednio wykorzystane.
4) Inwestycje w pomoc spoleczna, edukacje.
5) bezplatny dostep do internetu
Kazdym punktem zajmuja sie inni specjalisci, ktorych dany problem dotyczy. Bardzo waznym jest to, bysmy wykorzystali 600 mln zl ktore mozemy dostac. Do tego nie moze byc osob leniwych. Idac po najmniejszej lini oporu mozemy zdobyc 200 mln. Co z reszta? Zalezy wlasnie od naszych radnych. Dlatego warto zaglosowac nie na osoby, ktore gwarantuja nam tylko nowy trawnik, ale wlasnie na osoby, ktore zagwarantuja nam prace, w dobrze rozwijajacym sie miescie. Wlasnie w tej roznicy 400 mln zlotych moze znalezc sie polepszenie edukacji Twojej i/lub Twojego dziecka/rodzenstwa, moze dzieki tym pieniadzom znajdziesz lepsza prace, polepszy sie zycie innych biedniejszych osob. Dodam takze, ze ludzie z Porozumienia Samorzadowego nie sa zwiazani z zadna partia (oprocz Piotra Borysa).
To tyle. Ja uwazam ze Porozumienie Samorzadowe jest w tej chwili najlepszym wyborem. Nie widze szans na jakies inne ugrupowanie, ktore mialo by tak swietnych fachowcow i spolecznikow, jak rowniez odwazny i dobry program wyborczy.
Pozdrawiam
Wsrod programu Porozumienia wyroznie kilka ciekawszych pozycji:
1) Budowa dwoch obwodnic - wymaga komentarza??
2) Sprowadzenie inwestorow. Porozumienie chce uwolnic 300 hektarow pod inwestycje.
3) Utworzenie 1000 miejsc pracy. Bardzo wiaze sie z pkt 2. Uwazam ze jest to realne, jesli tylko pieniadze przeznaczenie na utworzenie parku przemyslowego beda odpowiednio wykorzystane.
4) Inwestycje w pomoc spoleczna, edukacje.
5) bezplatny dostep do internetu
Kazdym punktem zajmuja sie inni specjalisci, ktorych dany problem dotyczy. Bardzo waznym jest to, bysmy wykorzystali 600 mln zl ktore mozemy dostac. Do tego nie moze byc osob leniwych. Idac po najmniejszej lini oporu mozemy zdobyc 200 mln. Co z reszta? Zalezy wlasnie od naszych radnych. Dlatego warto zaglosowac nie na osoby, ktore gwarantuja nam tylko nowy trawnik, ale wlasnie na osoby, ktore zagwarantuja nam prace, w dobrze rozwijajacym sie miescie. Wlasnie w tej roznicy 400 mln zlotych moze znalezc sie polepszenie edukacji Twojej i/lub Twojego dziecka/rodzenstwa, moze dzieki tym pieniadzom znajdziesz lepsza prace, polepszy sie zycie innych biedniejszych osob. Dodam takze, ze ludzie z Porozumienia Samorzadowego nie sa zwiazani z zadna partia (oprocz Piotra Borysa).
To tyle. Ja uwazam ze Porozumienie Samorzadowe jest w tej chwili najlepszym wyborem. Nie widze szans na jakies inne ugrupowanie, ktore mialo by tak swietnych fachowcow i spolecznikow, jak rowniez odwazny i dobry program wyborczy.
Pozdrawiam
tomi
Przepraszam, ale jeżeli chodzi o te wszystkie dokonania Pana Maćkały to czegoś mi w tym brak - jeżeli chodzi o zniesienie barier dla niepełnosprawnych to się zgadzam, ale np: Szarotka to dom dla bogatych (czy wiesz,że mam na to dowody wśród znajomych - nasi mieszkańcy muszą jeździć do innych miast bo koszt utrzymania w tym domu jest za wysoki), po co było uzbrajać nawieżchnię w rynku jak teraz trzeba przebudować cały rynek ( kasa poszła w błoto ), powiedz mi gdzie w Lubinie oprócz
Al. Niepodległości i odcinków Sikorskiego, Legnickiej są wyremontowane drogi - to co się dzieje z ulicami na Przylesiu, Polnym, Ustroniu jest straszne, gdzie do cholery obwodnica.
Powiem tak kasa dla kupców się znalazła, ale bez nacisku z naszej strony Prezydent mógł to zablokować, poprostu zagraliśmy pod wybory. Zresztą i tak przegraliśmy w tej rozgrywce - pozbawiono nas dobrego miejsca.
Jestem wściekły na Pana Raczyńskiego i Pana Maćkałę, że nasze miasto jest miastem z jedną wielką firmą i wieloma marketami, a brak jest tak jak w Polkowicach i Legnicy paru większych zakładów pracy, Polkowice mają piękne baseny, a my - nawet zalew olaliśmy - pamiętam jak kiedyś całe rodziny zamiast do marketu jeździły się tam kompać i wypoczywać.
Widzieliście Polkowice - jeszcze pare lat temu dziura zabita deskami, a teraz w rynku błyszczy, na mieście też.
Gdzie nasza obwodnica, przecież te tiry rozwalą Al. Niepodległości w 10 lat , a gdzie pociągi - w 80-cio tysięcznym miście - to wstyd, jak wygląda PKS.
CZY W LUBINIE nikt nie potrafi napisać kilku dobrych wniosków o dotację od UE - przecież ta kasa jest osiągalna - zgodzę się, że dostalimy teraz dofinansowanie, ale trzeba dużo więcej.
Ja będę głosował na tego kto będzie potrafił wskazać co do złotówki skąd wziąść kasę na obwodnicę, rewitalizację rynku - w całości, poprawę naszych ulic, zalew - baseny. Powie kidy, za ile, skąd i jak to zrobić w ciągu swojej kadencji, oraz zagwarantuje ściągnięcie do Lubina nowych inwestorów - obieca to i się o to postara.
Dużo, ale realne.
Przepraszam, ale jeżeli chodzi o te wszystkie dokonania Pana Maćkały to czegoś mi w tym brak - jeżeli chodzi o zniesienie barier dla niepełnosprawnych to się zgadzam, ale np: Szarotka to dom dla bogatych (czy wiesz,że mam na to dowody wśród znajomych - nasi mieszkańcy muszą jeździć do innych miast bo koszt utrzymania w tym domu jest za wysoki), po co było uzbrajać nawieżchnię w rynku jak teraz trzeba przebudować cały rynek ( kasa poszła w błoto ), powiedz mi gdzie w Lubinie oprócz
Al. Niepodległości i odcinków Sikorskiego, Legnickiej są wyremontowane drogi - to co się dzieje z ulicami na Przylesiu, Polnym, Ustroniu jest straszne, gdzie do cholery obwodnica.
Powiem tak kasa dla kupców się znalazła, ale bez nacisku z naszej strony Prezydent mógł to zablokować, poprostu zagraliśmy pod wybory. Zresztą i tak przegraliśmy w tej rozgrywce - pozbawiono nas dobrego miejsca.
Jestem wściekły na Pana Raczyńskiego i Pana Maćkałę, że nasze miasto jest miastem z jedną wielką firmą i wieloma marketami, a brak jest tak jak w Polkowicach i Legnicy paru większych zakładów pracy, Polkowice mają piękne baseny, a my - nawet zalew olaliśmy - pamiętam jak kiedyś całe rodziny zamiast do marketu jeździły się tam kompać i wypoczywać.
Widzieliście Polkowice - jeszcze pare lat temu dziura zabita deskami, a teraz w rynku błyszczy, na mieście też.
Gdzie nasza obwodnica, przecież te tiry rozwalą Al. Niepodległości w 10 lat , a gdzie pociągi - w 80-cio tysięcznym miście - to wstyd, jak wygląda PKS.
CZY W LUBINIE nikt nie potrafi napisać kilku dobrych wniosków o dotację od UE - przecież ta kasa jest osiągalna - zgodzę się, że dostalimy teraz dofinansowanie, ale trzeba dużo więcej.
Ja będę głosował na tego kto będzie potrafił wskazać co do złotówki skąd wziąść kasę na obwodnicę, rewitalizację rynku - w całości, poprawę naszych ulic, zalew - baseny. Powie kidy, za ile, skąd i jak to zrobić w ciągu swojej kadencji, oraz zagwarantuje ściągnięcie do Lubina nowych inwestorów - obieca to i się o to postara.
Dużo, ale realne.
KUPIEC
Informacje
0 użytkowników » 1 gość