Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

Łukasz,
Nie chce by kilka osób znudzonych życiem decydowało o losach 80 tys. ludzi mających przyjemność tu mieszkać.
Na razie to prezio chce uszczęśliwić na siłę mieszkańców rynku i okolic, którzy w większości nie życzą sobie tego klocka pod oknami (o innych "walorach" niż estetyczne wspominałem już wcześniej), jeżeli myślicie, że ktoś chce tego samego, co po drugiej stronie to trochę nie rozumiecie, o co chodzi. Protest jest przeciwko oszpeceniu rynku, wprowadzeniu ruchu aut do rynku i braku jakichkolwiek konsultacji społecznych (obiecywanych przecież osobiście przez prezia), nikt nie decyduje ostatecznie, co powinno tam powstać.

sphere14,
jakos ludzie mieszkajacy we wroclawskim rynku na szum nie narzekaja a na pewno maja tego szumu sto razy wiecej niz wy bedziecie miec

no i co ty wiesz o tym projekcie??? z tego, co piszesz wynika, że nic. gdzie w rynku we wrocku jest ruch aut?? galeria dominikańska jest poza rynkiem - jeśli ktoś twierdzi inaczej to albo nie był na miejscu albo celowo wprowadza w błąd.

Jeżeli chce się ożywić rynek to trzeba mieć całościową koncepcje a nie rzucić jakimś projektem i liczyć, że się uda. Jeżeli powstanie galeria w miejscu bazaru - a liczę na to, że tak - to galeria rynek będzie podwójną porażką - a ja nie chce żeby Lubin podwójnie tracił przez czyjś głupi upór.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Oglądałem kilka dni temu TKL, i powiedzieli tam że Galerię budują na miejscu bazaru :!: :!: Posłuchali mnie (nas ;) ) Jeee, juppi! Rynek i Ratusz będzie tym co było dawniej! Bazar koło sądu zniknie i powstanie Galeria!!!!! I Agreed! Congratulations President! (Oby nie chwalić go za wcześnie) Pozdro!
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

A powiedzieli, ze nie buduja jej w Rynku?
moze po prostu beda dwie, hmm?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

będą dwie,
przynajmniej oficjalnie nic sie nie zmienia w sprawie rynku
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

Seba pisze:Oglądałem kilka dni temu TKL, i powiedzieli tam że Galerię budują na miejscu bazaru :!: :!: Posłuchali mnie (nas ;) ) Jeee, juppi! Rynek i Ratusz będzie tym co było dawniej! Bazar koło sądu zniknie i powstanie Galeria!!!!! I Agreed! Congratulations President! (Oby nie chwalić go za wcześnie) Pozdro!

Oj Seba , Seba!
Cos słyszałeś i... nawet nie postarałes sie zrozumiec. A moze niezbyt jasno było to przkazana. No to zeby nie było wątpliwości:

Obcnie sa plany wybudowania DWOCH galerii handlowych w Lubinie.

Pierwsza to Galeria Rynek o powierzchni około 4500 metrów kwadratowych ma powstac w Rynku i wzbudza olbrzymie kontrowersje mieszkańców. Budować ma ja "Galeria Rynek" Sp. z o.o. ( 51% Womak Beta Sp. z o.o. 49% LSI Sp z o.o.).

Druga to Galeria Lubin - ma powstać na terenie obecnego bazaru. Bedzie znacznie większa - ma miec powierzchnię 27.000 m/kw + 5500 m/kw powierzchnia hotelu. Inwestorem jest CCC Faktory Sp. z o.o. z Polkowic.

Tak więc Twója radość jest...przedwczesna Sebo.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

W środę - 30 listopada 2005 r. - o godz. 17:00 - odbędzie się sesja Rady
Miejskiej w Lubinie poświęcona problemowi zabudowy Rynku w naszym mieście.
Sesja odbędzie się na wniosek obywatelski.

zapraszamy wszystkich zainteresowanych, im będzie nas więcej tym lepiej. :)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

Dwie galerie? :szok: :? Obłęd :obled:
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: gumbas »

oj,durne wy durne!Ta czym Lubin ma zasłynąć w Polsce?Taż ilością marketometrówkwadratowych na czachę Lubinianina.Tako rzecze Pan Prezydent (alibo cóś podobnie)w jakimsić wywiadzie.A tu mu jakieś buraki nieochrzczone takom myśl genijalną mącą.Tfu,na pochybel wam kmioty
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Kryzbi »

Rynku lepiej niech nie ruszaja!!! niech posadza drzewka w to miejsce!!! a galeria w miejsce bazaru!!! osz.... :o :o :o
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

gumbas... jak chcesz kogoś powyzywać to rób to gdzieś indziej... ;]
A co do galerii to "Galeria Lubin" bardzo fajny projekt... :) naprawde bardzo mi się podoba... :) i w odpowiednim miejscu... a co do "Galerii Rynek" to projekt ma być ten sam co prędzej? i czy to już na 100% ?
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: obcy5 »

Drzewka niechaj w lesie rosną, a hipermarketów na obrzeżach miasta niech sobie postawią 10, 20 albo nawet 6000 i pentagon w miejsce bazaru, ale Rynek niechaj Rynkiem będzie, dosyć już go zmasakrowali po wojnie. Lubin to stare dolnośląskie miasto i miastem był kiedy w miejscu Warszawy żubry szczały na trawkę. Dla niektórych Lubin to wiocha bo ma rynek a-la PGR a nie zmieni się to jak postawią na jego środku szklarnię.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

ja bym nie był taki dumny :)
po wojnie to się ponoc u nas kury na rynku pasły i było kilka tys. mieszkańców
nie ma tu ciągłosci historycznej
lubin w obecnej formie to tylko coś koło 30 lat

a ostatni przedstawiony projekt galerii rynek w sumie nie był taki "szklarniowy" (jak poprzednie beznadziejne szklane klocki),
i ten projekt z zielonymi, miedzianymi kolumnami jakiś tam klimat ma (i mógłby stanąć gdzieś blisko reala, albo na przylesiu)

chyba dzięki protestom idzie to w dobrym kierunku, miejmy nadzieje zatem, że następny projekt na rynek bedzie jeszcze bardziej klimatyczny, czyli fasada kamieniczkowa
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Motała »

realista pisze:ja bym nie był taki dumny :)
po wojnie to się ponoc u nas kury na rynku pasły i było kilka tys. mieszkańców
nie ma tu ciągłosci historycznej
lubin w obecnej formie to tylko coś koło 30 lat
Bynajmniej nie zaprzeczając słowom kolegi z Forum, chcę jedynie dodać, że takie widoki mozna było w latach 50-tych zobaczyć na starówkach wielu innych miast Dolnego Śląska (a i Pomorza), w tym wiekszych od Lubina (nawet w Jeleniej Górze - a wiem to, bo moi krewni mieszkali w tym mieście w latach 1952-57 - mieszkańcy kamienic w centrum mieli kozy). Było to wynikiem zasiedlenia miast i miasteczek poniemieckich przez ludność z małopolskich wsi (głównie). Dziś, mimo tego, są to znów wspaniałe, normalne miasta i argument o przerwaniu ciągłości historycznej uważam za nietrafiony. W tym kontekście można powiedzieć, że tym większa odpowiedzialność spoczywa na nas.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: gumbas »

alien,ty to sobie zaszczep trochę humoru bo nic a nic nie chwytasz.to miało być ironicznie,wyobraż sobie waćpan!ale serio:czy nie czujecie że polityka Prezydenta prowadzi do absurdu?On naprawdę stwierdził w jakimś wywiadzie"Lubin będzie centrum handlowym Zagłębia Miedziowego".Jak dąży do tego?Mnożąc liczbę marketów,supermarketów,hipermarketów,galerii itp.to chyba lekki obłęd!

// ja zapraszam do zaszczepiania sobie kultury. wypowiadasz sie w miejscu publicznym, wiec nie wypada kogos obrazac bo tak ktos mogl sie poczuc. dziekuje za uwage. vendro.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

jakby nie patrzeć lubin już od wielu lat jest ważnym centrum handlowym zagłębia, a także ważnym na dolnym śląsku

pomijając kupę supermarketów od lat mamy przecież dośc znaną giełdę,

bazar w swoich czasach też był jednym z większych tego typu "placówek" w okolicy

galerie handlowe z mniejszymi sklepami to w obecnych czasach mus, tak jak w latach 90 bazary, i tego teraz w miescie brakuje

do Motały:

ciagłość historyczna to będzie wtedy gdy w centrum Lubina np. zrobimy mały pomnik przysłowiowej powojennej Kozy, najlepiej taki odlew z miedzi lub brązu
to tak, żeby pamietać o tych czasach :)

poza tym w lubinie na rynku nie ma żadnego pomnika odkąd zabrali "zakutego łba" do Szklarskiej, to wymaga obywatelskiej interwencji :)

(własnie od znajomych usłyszałem, że w Lubinie na rynku kozy tez się pasły po wojnie oprócz kurczaków)
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM