Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Religijny jak Polak

Post autor: Alien »

Największy odsetek osób religijnych jest w Afryce, ale z krajów rozwiniętych Polskę wyprzedza tylko Grecja. Takie wyniki przynosi najnowsza ogólnoświatowa ankieta - informuje "Życie Warszawy".

W Europie w przywiązaniu do wiary przoduje Grecja i Kosowo (po 86% osób religijnych), które są o włos przed Polską, Rumunią i Macedonią (po 85%). Na drugim biegunie są Czechy, gdzie większość obywateli deklaruje, że jest niereligijna.

Wróżono osłabienie praktyk religijnych w Polsce po odzyskaniu niepodległości w 1989 roku lub po wejściu do Unii Europejskiej, a także po śmierci papieża Polaka. Nic z tych wróżb nie wyszło. To nie wysoki poziom życia zagraża wierze, lecz jej płytkość i niekonsekwencja oraz egoistyczne postawy - mówi "Życiu Warszawy" ks. Michał Czajkowski, profesor Uniwersytetu Szczecińskiego

źródło : www.wp.pl
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

Szkoda, że mimo deklarowania swej religijności większość z nas nie wprowadza dekalogu w życie, albo, chociaż dwóch przykazań miłości, Toż to byłby prawie (nikt nie jest doskonały :mrugniecie: ) raj na ziemi.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Piotruś »

A ja myśle ze poprostu Polakowi nie wypada udzielić odmownej odpowiedzi. A to z uwagi na JPII - sądze ze co do Polski - wyniki są zawyzone w stosunku do rzeczywistości.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-

Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

Ze co? Sorry, ale wcale nie czuje sie "wypadniety" gdy na pytanie o wyznanie mowie "brak". Wrecz przeciwnie, pozbylem sie zludzen i jestem z tego dumny.

Religia to tradycja.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Piotruś »

Widocznie nie wszyscy tak mówią. A co do wierzących - niepraktykujących to właśnie ich jest w Polsce najwięcej.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-

Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM