Największy odsetek osób religijnych jest w Afryce, ale z krajów rozwiniętych Polskę wyprzedza tylko Grecja. Takie wyniki przynosi najnowsza ogólnoświatowa ankieta - informuje "Życie Warszawy".
W Europie w przywiązaniu do wiary przoduje Grecja i Kosowo (po 86% osób religijnych), które są o włos przed Polską, Rumunią i Macedonią (po 85%). Na drugim biegunie są Czechy, gdzie większość obywateli deklaruje, że jest niereligijna.
Wróżono osłabienie praktyk religijnych w Polsce po odzyskaniu niepodległości w 1989 roku lub po wejściu do Unii Europejskiej, a także po śmierci papieża Polaka. Nic z tych wróżb nie wyszło. To nie wysoki poziom życia zagraża wierze, lecz jej płytkość i niekonsekwencja oraz egoistyczne postawy - mówi "Życiu Warszawy" ks. Michał Czajkowski, profesor Uniwersytetu Szczecińskiego
źródło : www.wp.pl
Regulamin forum
Co się dzieje w Lubinie? Informacje z regionu, najświeższe doniesienia i komentarze.
Maniak

... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Maniak

Stały bywalec

A ja myśle ze poprostu Polakowi nie wypada udzielić odmownej odpowiedzi. A to z uwagi na JPII - sądze ze co do Polski - wyniki są zawyzone w stosunku do rzeczywistości.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Stały bywalec

Stały bywalec

Widocznie nie wszyscy tak mówią. A co do wierzących - niepraktykujących to właśnie ich jest w Polsce najwięcej.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Informacje
0 użytkowników » 1 gość