Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Piotruś »

To był oczywiście żart... ?! :?

Ale mówiąc serio, to już nawet kamieniczki nie pasują pod przyszły wygląd rynku - no i co - zburzyć? Zniwelować? Zrównać z ziemią.... i tylko dla tego że jakiś Womak postanowił zainwestować w Lubinie - A jak !!

W miejsce bloków przydałby sie jakiś pasaż - ale jak znam nasze władze będziemy mieli w rynku:

- zabytkowy ratusz i basztę
- bloki przypominające o komunie
- nowoczesną galerie z parkingiem podziemnym mającą gówno wspólnego z "Historyczna zabudową rynku"
- i ładnie odrestaurowane kamieniczki

Wniosek: ... pomyślcie sami...
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-

Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Ja w nich mieszkam i mam głęboko w poważaniu ich wygląd. Zmieniać sobie możecie jak chcecie, ale za własną kasę. Mam w nosie by w związku z ,,troską,, o wygląd centrum lubińskiego kołchozu miałbym płacić większy fundusz remontowy. Mi i moim sąsiadom przeszkadza raczej odeklona młodzież która bryka po okolicy jak się napije za mocno w pobliskim nocnym. A Policji podziękowania za zwrócenie ostatnio uwagi na ten problem.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

SeeDes, (fajny nick :D ) ja mieszkam w pobliżu i widuje tam raczej starszych żulików niż "odekloną młodzież". Co do wyglądu to mam nadzieje że decydenci będą mieli w poważaniu twoje zdanie, rynek należy do wszystkich mieszkańców czy ci to się podoba czy nie.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Motała »

tomi pisze:SeeDes, (fajny nick :D ) ja mieszkam w pobliżu i widuje tam raczej starszych żulików niż "odekloną młodzież". Co do wyglądu to mam nadzieje że decydenci będą mieli w poważaniu twoje zdanie, rynek należy do wszystkich mieszkańców czy ci to się podoba czy nie.
Zgadzam się z tomim - strach pomysleć jak wyglądałby świat, gdyby na wszystko trzeba było zdobyć zgodę każdego z nas oddzielnie. Nawet w demokratycznym państwie muszą istnieć (i istnieją na szczęście) sposoby na rozwiązywanie problemów tzw. inwestycji publicznych o szczególnym znaczeniu. Przecież nikt nie myśli o wysiedleniu mieszkańców do baraków - takiego argumentu używają tylko komuniści, w tym autorzy i rodziny autorów tego obrzydliwego eksperymentu architektonicznego, chcąć zniechęcić nas do działania. Panie i panowie - czasy komuny już minęły, czy wam się to podoba czy nie.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: SeeDes »

Więc Panowie, Szanowni Rozmówcy twierdzicie że jak mam to nieszczęście mieszkać w ,,rynku,, tego sioła to moje mieszkanie jest niby własnością publiczną i każdy kto ma ochotę decydować o jego stanie, gdzie i jak moja rodzina ma się podziać bo Wy macie ochotę na spacerek po Ryneczku i to raz na ruski rok bo i tak stać Was niedługo na to nie będzie?(czego Wam nie życzę) Panowie, zapominacie o jednym podstawowym prawie i to już od dłuższego czasu - miasto to głównie ludzie, jego mieszkańcy. Oni to tworzą klimat, specyficzne ciepło danej społeczności, a nie zbieraninę przypadkowych klientów hipermarketów którzy zachowują się poniżej krytyki. Poczyńcie proszę więcej obserwacji, i to nie tylko w Swoim otoczeniu, lecz otwórzcie oczy na szersze grono. Nic nam nie pomogą ładne budyneczki w centrum jak w wielu przypadków będzie nam nadal wystawała słoma z sandałków a widły wypadały z dowodu osobistego (tu liczę na inteligencję rozmówców - powiedzmy że jest to przenośnia). Oczywiście z góry zaznaczam że jest to dyskusja kulturalnych ludzi którzy mają powiedzmy wspólny cel, ale różne drogi do niego prowadzą. A jeszcze podpowiem, stare luje ochlewają sie po stronie północnej, młodzi po stronie południowej. Serwer tego forum niestety nie przyjmuje materiałów video, szkoda bo bym Was zasypał przykładami.
Punkt widzenia zależy od stopnia głupoty społeczeństwa w którym przyszło ci żyć
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Motała »

SeeDes pisze: Panowie, zapominacie o jednym podstawowym prawie i to już od dłuższego czasu - miasto to głównie ludzie, jego mieszkańcy. Oni to tworzą klimat, specyficzne ciepło danej społeczności, a nie zbieraninę przypadkowych klientów hipermarketów którzy zachowują się poniżej krytyki. Poczyńcie proszę więcej obserwacji, i to nie tylko w Swoim otoczeniu, lecz otwórzcie oczy na szersze grono. Nic nam nie pomogą ładne budyneczki w centrum jak w wielu przypadków będzie nam nadal wystawała słoma z sandałków a widły wypadały z dowodu osobistego (tu liczę na inteligencję rozmówców - powiedzmy że jest to przenośnia).
Szanowny SeeDes - masz rację: MIASTO TO LUDZIE. Zapominasz jednak, że nawet w takim mieście jak nasze zachodzą zmiany - podnosi się (nawet wg. statystyk miejskich) poziom wykształcenia, zmienia się struktura zatrudnienia. To, że masz pecha (tak - w tej chwili to jest pech) mieszkać w centrum, gdzie przede wszystkim osiedlano w latach 60-tych i 70-tych "klasę robotniczą" Lubina nie przesądza o słuszności twojej tezy o charakterze Lubinian. Nie przeczę, że to miasto robotnicze i taki jego charakter będzie się utrzymywał jeszcze długo, ale są też ludzie - nawet sporo, którzy mają wizję sięgającą dalej niż do następnej pensji. Miasto można i trzeba zmienić!
Przykładem są POLKOWICE: też miasto robotnicze, ale dzięki strefie i rewitalizacji Starego Miasta Polkowice są atrakcyjne dla inwestorów i UWAGA (to na podstawie oficjalnej prognozy GUS "Miasta Polskie w 2030 r.") tylko POLKOWICE i GŁOGÓW (a więc 2 miasta gdzie odbudowano lub odbudowuje się Starówkę) mają dodatni bilans (czyli przyrost) ludności w d. woj. legnickim. Największy spadek ma... TAK: LUBIN (do, wg. prognozy, ok. 50 tys. mieszkańców). Pozdrawiam.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

to by moglo sie sprawdzic :) dobry pomysl... tylko gdyby to czytali "władający miastem"... ;-)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Największy spadek ma... TAK: LUBIN (do, wg. prognozy, ok. 50 tys. mieszkańców). Pozdrawiam.
no bo jak ktoś nie pracuje w kghm-ie i nie jest patryjotom lokalnym to tak na prawde niema co go tu utrzymać. Na początku lat 90 tych byliśmy przed miastami w regionie, teraz możemy mówić jedynie o straconych szansach...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

przyszło mi własniedo głowy, że te bloki ktos kiedyś jeszcze uzna za dziedzictwo kulturowe, teraz w końcu wraca moda na PRL

a co może w Lubinie trzymac kogoś? ten region naprawdę całkiem dobrze sobie radzi w porównaniu do innych, nie ma co popadac w samozachwyt, ale nie ma żadnych powodów do pesymizmu
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

realista,
nie ma co popadac w samozachwyt, ale nie ma żadnych powodów do pesymizmu
ja bym się nie zgodził, jest dużo do zrobienia, i wiele do poprawienia, gdyby nie KGHM było by dużo gorzej. a bloki już się rozpadają, a moda - fakt - ale chyba nie aż taka :mrugniecie:
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

nie jestem budowlancem więc się nie znam do końca, kwestia tego czy te bloki na rynku są solidnie wybudowane i wystarczy tylko gruntowny remont, czy to płyta która za kilkanaście lat zacznie się autentycznie rozpadać

to że trzeba wiele zrobić (a fakt że trzeba) nie jest chyba powodem do pesymizmu, przy remontach w lubinie też wiele ludzi i firm będzie miało dodatkową pracę,

cały kraj (prawie) się modernizuje
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

ja też nie jestem budowlańcem :) ale polecam punktowiec od strony dużego kościoła szpary w ścianie na wysokości około drugiego i trzeciego piętra są tak wielkie że jak je zobaczyłem to się przestraszyłem że na mnie jedna (albo więcej) płytka spadnie. nie chcę być pesymistą lecz realistą w tej kwestii. :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

to jest kwestia jaka jest sytuacja prawna odnosnie tych bloków,

jesli lokale są własnością ludzi, to przypuszczam, że nic sie nie da zrobic, tzn. nie da się wyburzyć tych budynków nawet gdyby były w złym stanie, prędzej chyba się ludzom na głowy pozawalają

jesli własnością miasta - można ludzi przesiedlić (tylko gdzie??? i kto za to zapłaciłby???)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: obcy5 »

Nie wydaje mi się aby wysiedlanie ludzi i wyburzanie tych bloków było dobrym pomysłem niezależnie od ich statusu prawnego. Przywrócenie lubińskiemu rynkowi wyglądu sprzed 40 lat jest wg. mie niemożliwe, nad czym zresztą bardzo boleję. Pozostaje jedynie nadanie tym blokom wyglądu zewnętrznego nawiązującego do historycznej zabudowy, oraz nadzieja, że nie będą po tym liftingu wyglądały jak twarz Michaela Jacksona.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: August Oktawian »

Wiele mieszkań jest prywatnych, a domy działają w charakterze wspólnot mieszkaniowych. Część mieszkań jest komunalna (miejska). Chyba mniejszość.
August Oktawian
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM