Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Początkujący

Nie znam pociągu pospiesznego który kończy bieg na stacji Szczecin Dąbie,oczywiście że w Głównym,ja jakbym miał się tarabanić busami do Głogowa wolałbym znaleźć sobie transport i jechać ze Ścinawy czy z Rudnej no ale to zależy od wielu czynników,kto co woli i lubi.
"Nocny Bar jest jak Atlantyda Łez"
Lupus, rzecz w tym, że z Głogowa ( czy tym bardziej z Rudnej) nie ma bezpośredniego połączenia ze Szczecinem bez przesiadek, pociągiem pospiesznym. Jadę więc tym pociągiem z Głogowa o 11:58 ( osobowy, bez przesiadek) do Szczecina Dąbia. Żonę na początku podróży częstuję herbatką z termosu, do której uprzednio wsypię nieco luminalu. Małżonka odpływa w objęcia Morfeusza, a ja tymczasem sięgam do torby po browarek i do Szczecina mam święty spokój. Połowica zostanie obudzona o 17:58 i pewnie powie, że miło i szybko jej minęła podróż. Ja też będę tego samego zdania... 

Stały bywalec

Naprawdę podziwiam cierpliwość i wytrwałość w podróżowaniu na taką odległość pociągiem osobowym. To, że relacja brzmi Szczecin-Wrocław-Szczecin, wcale nie oznacza, że dany pociąg służy do przejechania całą długość trasy. Dobrze radze podjechać jednak do Leszna, Rawicza albo Wrocławia, i złapać pociąg pospieszny.
surgeon, Twoje argumenty nie przemawiają do mnie w żaden sposób. Pomijam już fakt, że do Rawicza helikopterem nie dolecę , a do Wrocławia nie będę się cofał, żeby wsiąść do pospiesznego na Szczecin. Podam Ci przykład. Wyjazd z Lubina autobusem pospiesznym do Leszna o godz 10:45. W Lesznie jest o godz 12:30 (!). Z Leszna jest pociąg pospieszny do Szczecina Dąbia - wyjazd 14:11, przyjazd 17:38. Czas podróży od wyjazdu z Lubina, do przybycia na miejsce - 6 godz i 53 minuty. Cena biletu na pociąg pospieszny - 45 zł. Bilet na autobus pospieszny chyba około 18 zł, co daje razem 63 zł.
Tymczasem ja zamierzam wyjechać busem z Lubina o 10:13 do Głogowa. Z Głogowa pociągiem osobowym do Szczecina Dąbia o godz 11:58 i jestem na miejscu o 17:58. Ogólny czas podróży 7 godz i 45 minut, czyli o 52 minuty dłużej jak w poprzednim przykładzie, natomiast cenowo jest znaczna różnica. Pociąg kosztuje 27 zł, a bus około 8zł, co daje razem 35 zł.
Tymczasem ja zamierzam wyjechać busem z Lubina o 10:13 do Głogowa. Z Głogowa pociągiem osobowym do Szczecina Dąbia o godz 11:58 i jestem na miejscu o 17:58. Ogólny czas podróży 7 godz i 45 minut, czyli o 52 minuty dłużej jak w poprzednim przykładzie, natomiast cenowo jest znaczna różnica. Pociąg kosztuje 27 zł, a bus około 8zł, co daje razem 35 zł.

Stały bywalec

Stały bywalec

Weteran

I z Wrocławia również... 2,5 godziny z przesiadką, 3,5 godziny z przesiadką. Skończyły się dobre czasy, nie trwały zbyt długo.
Początkujący

Jeśli ktoś chce jechać z Lubina do Wrocławia z przesiadką to myli się z celem,moim zdaniem,oczywiście piszę o pociągu.Co do godzin beznadziejne niestety no ale doszedł Głogów i musieli wycofać,co z modernizacją linii do Legnicy ja głęboko wierzę że pan Borys i inni obiecywacze dotrzymają słowa i proszę mi tu nie pisać że się nie opłaca bo za 20 lat będzie kopalnia,nie interesuje mnie to,liczy się teraz a stan linii jest tragiko komiczny.
"Nocny Bar jest jak Atlantyda Łez"
Stały bywalec

FajnieNEVIL pisze:surgeon, we wtorek, zgodnie z moim planem, znalazłem się o godz 17:58 w Szczecinie Dąbiu. Pozdrawiam wszystkich z portalu lubin.pl i życzę beztroskich Świąt.
Ale ja bm pojechał (skoro się uparłeś, że z Głogowa) osobówką o 13:04 do Leszna. Dalej z Leszna pospiesznym do Szczecina Dąbie o 14:11 i byłbym szybciej od Ciebie o 20 minut, i jeszcze podróżowałbym w ludzkich warunkach.
Zaoszczędziłeś parę groszy kosztem 1 godziny i 20 minut, więc faktycznie możesz być z siebie dumny. Mam nadzieję, że nie miałeś plastikowych foteli?
Może coś się ruszy wreszcie. Mają zrobić do 2010 odcinek Legnica-Wrocław. I niby Lubin-Legnica też w następnej kolejności ...
http://www.lubin.pl/_portal/2757/tvl.html
http://www.lubin.pl/_portal/2757/tvl.html
Stały bywalec

Stały bywalec

Do Leszna? Nie.polar21 pisze:heh...wkoncu ktos w PKP doszedl do wniosku zeby na ta trase puszczac szynobus (choc nawet jedna jednostka elektrycznego szynobusu np. EN-81 by wystarczyla
Informacje
0 użytkowników » 1 gość