Co myślisz o nowej stronie lubin.pl ?

Liczba głosów: 10
Podoba mi się (3) 30%
Nie podoba mi się (7) 70%
Nie mam zdania Brak głosów
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

JimiKILLER pisze:Ja zwiazny z Urzedem Miejskim? hehee no niezle, oni raczej za moje wpisy tutaj za mna nie przepadaja. Moze ty masz jakies problemy z przynaleznoscia, ze mi to sugerujesz.
Nie martw się z przynależnością nie mam problemów, a co do Ciebie wnioskuje to po Twoich wypowiedziach w tym temacie, zresztą nie wspomniałem tylko o UM ale, mniejsza o to.
JimiKILLER pisze:Mam swoje zdanie, a opinia nie musi byc negatywna. Rozumiem, ze jestes tworca elubin i to jest ta igielka.
Teraz to wymyślasz ;) nigdy nie powiedziałem, że elubin to igiełka i nie robię porównań między nim, a oficjalnym serwisem.
JimiKILLER pisze:Co do IE 6 wybacz, ale mam inne zdanie. Ta przegladarka skonczyla swoj zywot nawet dla Microsoftu. Czepiajac sie zwiedzac internet mozna i na Amidze model 500, mozesz mi zaufac na slowo ze jest spore grono maniakow ktorzy tak robia :]
Okej teraz mi pasuje, mówisz że to Twoje zdanie, a nie globalny trend. Gdyby tak było to nie pooglądalibyśmy pod IE6 onetu, wp, interii, czy innych większych portali.
JimiKILLER pisze:Chialbym jeszcze dodac, ze najpopularniejszymi przegladarkami obecnie sa IE7 oraz FF, tworcy nowych "trendow" nie mecza juz kompatybilnosci z 6.
Ok część ludzi olewa IE6, inna część olewa w ogóle IE, ale zazwyczaj ogólny szablon strony jest zachowany, już kij z pełną funkcjonalnością.
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: JimiKILLER »

JimiKILLER, coś mi tak się wydaje że jesteś bardzo mocno emocjonalnie lub finansowo związany z Invedią / UM że tak bronisz i odpierasz każdy zarzut.
No wybacz, ale mi takich rzeczy nie przypisuj, do invedii czy cokolwiek to jest jest mi rownie daleko :)

Co do onetu czy przykladowo Gazety to przez jakis czas wlasnie tak bylo z IE 5, pamietam sam wlazilem tam na starym notebook'u. O ile tez dobrze pamietam poprawili te bledu po jakis zeby nie sklamac okolo 2 miesiacach :]
Najważniejsza jest wartość człowieka, jej piękno oraz brzydota. Nastaną jeszcze czasy kiedy ci którzy tego nie rozumieją będą niczym liście na drzewach... wisieć.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

Pamiętam przejście Gazety w nowy design i jakie zamieszanie wywołało :) Ale w końcu poprawili, mam nadzieję, że również i tu tak będzie. Bo raczej nie chodzi o moje marudzenie, tylko o te kilkadziesiąt procent odbiorców, którzy wcale nie muszą wiedzieć co to standardy sieciowe i dlaczego IE6 większością gardzi.
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: knight-rider »

JimiKILLER pisze:...

Chialbym jeszcze dodac, ze najpopularniejszymi przegladarkami obecnie sa IE7 oraz FF, tworcy nowych "trendow" nie mecza juz kompatybilnosci z 6.
lubie twoje kwestie, pobudzaja mnie do smiechu, bez urazy ;)

to ze na topie, trendzie, podium góruje 'mercedes' i 'ferrari' to nie znaczy ze fabryki maja zaprzestac produkowac czesci zamienne dla 'opla', ktorym jezdzi jakas czesc spoleczenstwa, jesli wiesz co mam na mysli.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Alez Microsoft oficjalnie nie wspiera juz starszych wydan swojej przegladarki co za tym idzie owa przegladarka ma problemy z nowym. Jak juz wspomnialem stad sie wzial pomysl aby (jak wiemy tez w polsce, post vendro) olac totalnie ta przegladarke zmuszajac userow do zmiany badz aktualizacji przegladarki.

Nie powinno byc ci teraz do smiechu jak sadze :) Przyklad (z fabrykami) lekko nie trafiony.
Najważniejsza jest wartość człowieka, jej piękno oraz brzydota. Nastaną jeszcze czasy kiedy ci którzy tego nie rozumieją będą niczym liście na drzewach... wisieć.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: if_ona »

http://img193.imageshack.us/img193/733/szarylubinpl.gif

to ja poproszę o mniej powagi - ta szarość mnie przytłacza ;)
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

hehe zmien sobie kolor tapety w przegladarce :P a tak na powaznie niezly myk hehe
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: krzysztof_aa »

Niezły myk firmy pressmedial, która już w całości przejęła lubin.pl i robi kasę wykorzystując markę Urzedu Miasta do stworzenia imperium medialnego. Urząd miasta płaci firmie pressmedial grube pieniądze za administrowanie strona, Pan Niemiec powołał Pania red. naczelna nie zgodnie z prawem prasowym, albowiem prawo prasowe mówi, ze redaktora naczelnego powoluje wydawca, Firma presmedial nie jest wydawcą portalu lubin.pl tylko administratorem. Następna sprawa firma Pressmedial kopiuje wiadomości z portalu lubin.pl bezprawnie do swojej prywatnej gazetki Wiadomości Lubińskie i zarabia krocie na reklamach. Wiadomości z portalu lubin.pl są własnością urzędu miasta, ponieważ Urząd Miasta zleca i płaci za te artykuly, miesiaecznie kolo 8 tys. zł
Dlaczego pisze ze niezły myk, ponieważ ktos dopatrzyl sie tych nieprawidłwości i złożył skargę, a wiec firma pressmedial szybko usneła informacje kontaktowe, ze właścicielem portalu jest Urząd miasta, zniknęły też z dane kontaktowe kto administruje strona. wkrotce znikną także reklamy, ponieważ one tam są też wbrew prawu, Urząd miasta nie może podejmować działalności komercyjnej. jest jeszcze kilka innych spraw, związanych z prywatyzacja telewizji TVL, poprzez niszczenie jej, w tym czasie pod nosem powstaje nowa tv regionalna...na razie starczy.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: obserwator »

jak to mówią... ładny ku...as pani basiu. ;)

A co do IE7.0 - to może w domkach każdy ma full wypas sprzęt nówka, a bynajmniej niezbyt stary... to możę ma tam wszystkie cuda wianki microsoftu, ale z doświadczenia wiem i widzę, że w wielu lubińskich firmach i instytucjach komputery nie są tak nowe i nie obciąża się ich hu...ową przeglądarką w wersji siódmej...
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

krzysztof_aa pisze:Pan Niemiec powołał Pania red. naczelna nie zgodnie z prawem prasowym, albowiem prawo prasowe mówi, ze redaktora naczelnego powoluje wydawca, Firma presmedial nie jest wydawcą portalu lubin.pl tylko administratorem.
Eeetam, szukasz dziury w całym.
A delikatnie mówiąc g... się na tym znasz.

Administratorem strony (serwera) nie jest wcale Pressmedial tylko Hostings.pl - to oni prowadzą serwer, pilnują jego działania, robią backupy itp.

O tym kto jest wydawcą portalu nie decyduje to kto jest właścicielem domeny ani to kto zleca pisanie artykułów.
Właścicielem serwisu jest Pressmedial, i to oni decydują i odpowiadają za to co i w jakiej formie pojawia się w tym serwisie, więc są jego wydawcą.

Ja też mogę sobie wykupić domenę i wskazać w DNS-ach żeby przekierowywało ją na ten serwis, ale to nie znaczy że będę jego wydawcą.
krzysztof_aa pisze:Następna sprawa firma Pressmedial kopiuje wiadomości z portalu lubin.pl bezprawnie do swojej prywatnej gazetki Wiadomości Lubińskie i zarabia krocie na reklamach.
Skoro właściciel autorskich praw majątkowych (czyli zapewne autor artykułów) nie ma nic przeciwko temu, to mogą je drukować choćby i na papierze toaletowym. I nic nikomu do tego.

Mają prawo też umieszczać reklamy, skoro to ich serwis, i jako firma prowadzą działalność zarobkową.
krzysztof_aa pisze:Wiadomości z portalu lubin.pl są własnością urzędu miasta, ponieważ Urząd Miasta zleca i płaci za te artykuly, miesiaecznie kolo 8 tys. zł
Właścicielem autorskich praw majątkowych do artykułów jest ich autor, a nie Urząd Miasta, pomimo że ten za nie płaci.
Przeniesienie praw majątkowych na UM może się odbyć dopiero poprzez odpowiednią umowę z autorem artykułu. Ale wątpię by tak było, a wręcz zakładam że tak nie jest.

Jedyną wątpliwą kwestią jest tutaj to, czy Urząd Miasta może zlecać pisanie artykułów za pieniądze dziennikarzom z prywatnych firm i udostępniać domenę (tzn może, ale czy może to robić ot tak sobie, czy musi być przetarg - ustawa o zamówieniach publicznych).
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

widzę, ze twoja świadomość co do portalu lubin.pl równa sie zero...wiec tak, na początku przytoczę fragment raportu NIKu:
NIK stwierdził, że w okresie 2004-2007 wszystkie wydatki związane z promocją gminy, kształtujące się na poziomie 292 tys. zł. do 353 tys. zł. rocznie zrealizowano bez stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Przepisy z niej wynikające umożliwiały zawarcie umów ramowych na usługi promocyjne z usługodawcami wyłonionymi w drodze przetargu. Byłoby to z pewnością korzystne pod względem ekonomicznym. Badania wykazały tymczasem, że usługi związane z obsługą strony internetowej, umieszczaniem w prasie lokalnej reklam i ogłoszeń, umieszczaniem plakatów na nośnikach reklamowych i wydawaniem broszur niemal w całości zlecano bezprzetargowo jednej firmie.
węcej tutaj: http://www.powiat-lubin.pl/news.php?id=1489

Właścicielem oficjalnego portalu miasta jest Urząd Miasta i płaci firmie Pressmedial za obsługę strony internetowej lubin.pl
nie chcesz chyba powiedzieć, ze Urząd Miasta dopłaca do czyjejś prywatnej strony hahaha
Rozumiem, ze poprzedni layot sprawiał wrażenie, ze właścicielem jest Pressmedial, to taki marketingowy trick, jak myślisz dlaczego nagle zniknęła reklama prywatnej gazetki Wiadomości Lubińskie i kontakt w sprawie reklamy?

Firma hostings.pl jest administratorem serwera, nie powiesz mi, że nazwa serwer jest tożsama z nazwą serwis...hehehhe

Widzę ze chcesz troszku tubylcom zrobić wodę z mózgu, czy nie jestes czasami związany z firmą Pressmedial??

Ustawa:
Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.
2. Jeżeli pracodawca, w okresie dwóch lat od daty przyjęcia utworu, nie przystąpi do rozpowszechniania utworu przeznaczonego w umowie o pracę do rozpowszechnienia, twórca może wyznaczyć pracodawcy na piśmie odpowiedni termin na rozpowszechnienie utworu z tym skutkiem, że po jego bezskutecznym upływie prawa uzyskane przez pracodawcę wraz z własnością przedmiotu, na którym utwór utrwalono, powracają do twórcy, chyba że umowa stanowi inaczej. Strony mogą określić inny termin na przystąpienie do rozpowszechniania utworu.
3. Jeżeli umowa o pracę nie stanowi inaczej, z chwilą przyjęcia utworu pracodawca nabywa własność przedmiotu, na którym utwór utrwalono.
Zanim napiszesz upewnij się moze co?

Pozdrawiam

Niedlugo sprawa będzie poruszona na sesji Rady Miasta
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Może zlustrujemy wszystkich userów forum? Wtedy będzie wiadomo kto z kim, za ile i po co.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Acha i jeszcze jedno MaDro wlasciciel domeny musi systematycznie oplacać domenę, zeby być jej właścicielem, chcesz mi wmówić, że Urząd Miasta dopłaca firmie Pressmedial do prywatnej strony? Prywatnej firmy nie stać na swoją domenę?? ;-)
To by była tez smierdząca sprawa:)
Od czego jest Cesja domeny?
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

krzysztof_aa pisze:NIK stwierdził, że w okresie 2004-2007 wszystkie wydatki związane z promocją gminy, kształtujące się na poziomie 292 tys. zł. do 353 tys. zł. rocznie zrealizowano bez stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych
Toż przecież o tym pisałem. Przeczytaj do końca mój post - to co napisałem tłustym drukiem.
Tylko że to ty napisałeś jakieś swoje teorie wyssane z palca.
krzysztof_aa pisze:Właścicielem oficjalnego portalu miasta jest Urząd Miasta i płaci firmie Pressmedial za obsługę strony internetowej lubin.pl
A skąd wiesz? Widziałeś umowę między UM a Pressmedial?
UM jest właścicielem domeny. Czy jest właścicielem praw do samego serwisu (oprogramowania strony) - wątpię.
krzysztof_aa pisze:nie chcesz chyba powiedzieć, ze Urząd Miasta dopłaca do czyjejś prywatnej strony hahaha
A jak urząd miasta kupuje licencję na Windowsa, gdy jest potrzebny na komputerach w UM, to jest właścicielem praw majątkowych do niego? Czy dopłaca do prywatnego oprogramowania?
krzysztof_aa pisze: Ustawa:
Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej[...] itd...
Zanim napiszesz upewnij się moze co?
To może ty się najpierw upewnij. Bo ten przepis dotyczy tylko umów o pracę.
A w polskim prawie mamy jeszcze kilka innych rodzajów umów, których on nie dotyczy, w szczególności umów o dzieło, zlecenia i innych cywilno-prawnych. A szczególnie w tej branży umowa o pracę to nie jest "standard".
Wiem coś o tym.

Czy Urząd Miasta ma własnych dziennikarzy których zatrudnia na umowę o pracę?

A nawet w przypadku umowy o pracę, to nie jest takie oczywiste, bo co jesli ktoś jest zatrudniony na umowę o pracę w kilku firmach albo jednocześnie prowadzi własną firmę?
Kto jest wtedy właścicielem praw?

A już na pewno przepis ten nie dotyczy umów między firmami, więc jeśli Pressmedial ma umowę na "prowadzenie" serwisu a nie ma w niej klauzuli dotyczącej przekazania praw do serwisu na rzecz UM - to UM nie jest ich właścicielem i jest to w pełni zgodne z prawem.
krzysztof_aa pisze:Prywatnej firmy nie stać na swoją domenę?? ;-)
To by była tez smierdząca sprawa:)
Od czego jest Cesja domeny?
No nie rozśmieszaj mnie.
Twoim zdaniem za 100 zł rocznie UM powinien oddać domenę lubin.pl komuś innemu?
To nie jest kwestia tego że UM daje komuś domenę za którą płaci.
To jest kwestia tego że to UM ma nad nią kontrolę i za to właśnie się płaci.

Może dlatego właśnie nie zrobiono cesji żeby zawsze w razie czego można było zmienić oficjalny portal na prowadzony przez inna firmę?
Gdyby UM pozbył się domeny lubin.pl to wtedy dopiero byłby "wałek".
krzysztof_aa pisze:czy nie jestes czasami związany z firmą Pressmedial??
Nie jestem z nimi w żaden sposób związany.
Prowadzę własną firmę, w tym też posiadam własny serwis internetowy mojej firmy.
A piszę to wszystko nie dlatego żeby bronić Pressmedial, bo oni mnie tak naprawdę ani grzeją ani chłodzą, tylko dlatego że napisałeś głupoty.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: hemik »

to i ja sobie coś skrobnę, imho layout na "odwal się, popieram if_one... nie nadarza za trendami, odbiega w tył raczej, robiony chyba na kolanie, mnóstwo pustych przestrzeni...

i ciekawa sprawa czemu nowy layout pojawił się akurat wtedy kiedy spłoneło porshe cayene na ustroniu 4 ? i wraz z zjego pojawieniem się znikneły wszystkie komentarze do artykułu ? czemu to wydaje się równie "zbiegookolicznościowe" jak atak "rosyjskich hakerów" na serwis w przypadku komentarzy odnośnie pożaru w Brodway'u ?
.MODEL SMALL .STACK .DATA
SHOW DB 'Lubin',0AH,0DH,'$'
.CODE START:
MOV AX,@DATA MOV DS,AX MOV AH, 9 MOV DX, OFFSET SHOW INT 21H MOV AH, 4CH INT 21H
END START
odpowiedz

Informacje

Google [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM