Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Komentarze:
Życzliwy

Pani Redaktor ! Olać to !
-----------------------------
!!?

lewackie standarty to babochlopy jak sroda ,holland czy maszkara nurowska .a mlodsze- wulgarne ,z wygolonymi lbami,bez wdzieku i nielotne:( PRAWDZIWE PIEKNO KOBIECE-POWALA I PRZERAZA! BRAWO!
---------------------------------
tyle

Piękna kobieta! Ma to pokazuje.Miło patrzeć. A dzidzie-pierniki z TVN zazdroszczą.
==================================
Dziennikarka TVP Info reaguje na nieprzyjemne komentarze: "To chore. Tak! Mam biust. Obiecuję, że jutro zostawię go w domu"
Obrazek
Dziennikarka TVP Info Karolina Pajączkowska spotkała się z falą nieprzyjemnych komentarzy w sieci dotyczących jej wyglądu. Kobieta odniosła się do sytuacji na Instagramie, gdzie podkreśliła, że to, co się dzieje jest chore.

Lawina komentarzy na temat wyglądu

Po wtorkowym porannym programie w TVP Info, zdjęcia prezenterki były szeroko komentowane na Twitterze. Internauci zwracali uwagę na strój i urodę Pajączkowskiej. wielu z nich uznało jej sukienkę za nieodpowiednią do telewizji.

„Takie cuda na TVP info. Słupki pójdą w górę”; „Jeśli inteligencją dorówna swojej urodzie, to nic tylko się cieszyć”; „Jest dobra w tym co robi. Żeby nie było, mam na myśli dziennikarstwo”; „Widzę że porządnie zainwestowali te 2 miliardy. Naprawdę szanuje”

— to tylko niektóre komentarze dotyczące Pajączkowskiej, które pojawiły się na Twitterze.

Pajączkowska reaguje

Prezenterka TVP Info odpowiedziała na te komentarze na Instagramie. Podkreśliła, że jest to seksizm.

Kolejna wrzawa na Twitterze. Tak więc miejmy to za sobą̨: TAK! Mam biust. TAK wykarmiłam nim mojego syna! TAK śmiałam założyć́ sukienkę̨ z dekoltem. Obiecuje, że jutro zostawię̨ biust w domu. Zacznę̨ też nosić́ burkę̨ bo przecież̇ kobiecie nie przystoi się̨ pokazywać́

— zakpiła z komentarzy prezenterka.

A do tego śmiem być dziennikarką!!! Więc muszę być głupia i tylko za sprawą urody dostałam pracę. Bo przecież nie jest możliwe, żeby kobieta była ładna i inteligentna

— podkreśliła Pajączkowska.

Odnosząc się do strojów, w których możemy zobaczyć ją na antenie TVP Info, podkreśliła, że komentarze w internecie są „chore”.

Skoro noszę podkreślające figurę sukienki to znaczy, że nadaję się tylko do włoskiej telewizji Rai. To jest chore!!! Walczymy o prawa społeczności LGBT podczas gdy to my -wszystkie kobiety wciąż jesteśmy codziennie ofiarami seksizmu! Obudźcie się ludzie

— napisała Pajączkowska, dołączając do wpisu hasztagi „#seksizmstop”, „#jestemkobietą” i „#mamprawożyćjakchcę”.

Obrazek

Dziennikarka TVP Info Karolina Pajączkowska spotkała się z falą nieprzyjemnych komentarzy w sieci dotyczących jej wyglądu. Kobieta odniosła się do sytuacji na Instagramie, gdzie podkreśliła, że to, co się dzieje jest chore.

— Dziennikarka TVP Info ofiarą hejtu. „Mam nadzieje, że Wasze dzieci też kiedyś przeczytają na wasz temat kłamstwa i obelgi”

Lawina komentarzy na temat wyglądu

Po wtorkowym porannym programie w TVP Info, zdjęcia prezenterki były szeroko komentowane na Twitterze. Internauci zwracali uwagę na strój i urodę Pajączkowskiej. wielu z nich uznało jej sukienkę za nieodpowiednią do telewizji.

„Takie cuda na TVP info. Słupki pójdą w górę”; „Jeśli inteligencją dorówna swojej urodzie, to nic tylko się cieszyć”; „Jest dobra w tym co robi. Żeby nie było, mam na myśli dziennikarstwo”; „Widzę że porządnie zainwestowali te 2 miliardy. Naprawdę szanuje”

— to tylko niektóre komentarze dotyczące Pajączkowskiej, które pojawiły się na Twitterze.
Pajączkowska reaguje

Prezenterka TVP Info odpowiedziała na te komentarze na Instagramie. Podkreśliła, że jest to seksizm.

Kolejna wrzawa na Twitterze. Tak więc miejmy to za sobą̨: TAK! Mam biust. TAK wykarmiłam nim mojego syna! TAK śmiałam założyć́ sukienkę̨ z dekoltem. Obiecuje, że jutro zostawię̨ biust w domu. Zacznę̨ też nosić́ burkę̨ bo przecież̇ kobiecie nie przystoi się̨ pokazywać́

— zakpiła z komentarzy prezenterka.

A do tego śmiem być dziennikarką!!! Więc muszę być głupia i tylko za sprawą urody dostałam pracę. Bo przecież nie jest możliwe, żeby kobieta była ładna i inteligentna

— podkreśliła Pajączkowska.

Odnosząc się do strojów, w których możemy zobaczyć ją na antenie TVP Info, podkreśliła, że komentarze w internecie są „chore”.

Skoro noszę podkreślające figurę sukienki to znaczy, że nadaję się tylko do włoskiej telewizji Rai. To jest chore!!! Walczymy o prawa społeczności LGBT podczas gdy to my -wszystkie kobiety wciąż jesteśmy codziennie ofiarami seksizmu! Obudźcie się ludzie

— napisała Pajączkowska, dołączając do wpisu hasztagi „#seksizmstop”, „#jestemkobietą” i „#mamprawożyćjakchcę”.

Karolina Pajączkowska od listopada zeszłego roku jest prezenterką TVP Info. Jest absolwentką Wydziału Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Warszawskiego.

źródło: https://wpolityce.pl/media/513112-dzien ... e-to-chore
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

W jakim wieku, ile powinno się spać?
Obrazek
Długość snu a także jego jakość ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, ale też samopoczucia w ciągu dnia. Podczas snu organizm „ładuje baterie”. Większość osób myśli, że optymalnie jest spać 8 godzin. Rzeczywiście?

Jak informuje redakcja Wprost na podstawie badań National Sleep Foundation, ogólna zalecana ilość dla dorosłych to 7 do 9 godzin dobrego snu na dobę. W tym czasie ciało przechodzi przez pięć różnych faz snu: senność, lekki sen, sen od umiarkowanego do głębokiego, najgłębszy sen, śnienie, z rotacją

Najmniejszy odpoczynek dla naszego organizmu stanowią pierwsze dwie pierwsze fazy. Fazy ​​trzecia i czwarta to głębszy sen, w tym czasie ciało ciężko pracuje, aby naprawić się i wyleczyć. Mózg uwalnia ważne hormony, aby zoptymalizować wszystkie funkcje organizmu. Podczas fazy piątej ma miejsce śnienie i REM.

Według National Sleep Foundation potrzeby snu różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta do 12 miesięcy powinny spać od 14 do 17 godzin, dzieci do 5 lat: od 10 do 14 godzin, dzieci do 12 lat: od 9 do 11 godzin, nastolatkowie: od 8 do 10 godzin, dorośli: od 7 do 9 godzin a starsi dorośli: od 7 do 8 godzin. Są to ogólne wytyczne, a potrzeby snu są różne dla każdego w zależności od zdrowia, stylu życia i innych czynników.

źródło: https://shareinfo.pl/w-jakim-wieku-ile- ... -sie-spac/
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Kokaina w bananach w sklepie Biedronka w Ostrowie Wielkopolskim! W owocach odnaleziono 19 kg narkotyków. Sieć wydała oświadczenie
Obrazek
Nietypowe odkrycie w jednym ze sklepów Biedronka w Ostrowie Wielkopolskim. W bananach znaleziono ukrytą kokainę. Policja szacuje, że narkotyki warte są 5 mln złotych.

- W jednym z ostrowskich sklepów Biedronki znaleziono 19 kg kokainy o wartości czarnorynkowej 5 mln zł

- poinformował w piątek rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wlkp. Maciej Meler.

Narkotyki były ukryte w bananach.

Prokuratura prowadzi w tej sprawie działania wyjaśniające.

Kokainę w bananach znaleziono też dwa lata temu. W listopadzie 2018 roku 30 kg kokainy w bananach z Ekwadoru znaleziono w sklepie Stokrotki w Wyszkowie.

Biedronka wydała oświadczenie

Bezpieczeństwo klientów i produktów jest dla nas absolutnym priorytetem, dlatego też dzięki czujności i zaangażowaniu naszych pracowników, po znalezieniu zawartości niewiadomego pochodzenia w jednym z naszych sklepów, natychmiast podjęliśmy odpowiednie kroki. Przede wszystkim poinformowaliśmy o sprawie stosowne służby, z którymi pozostajemy w ścisłej współpracy oraz dostawcę produktu, odpowiedzialnego za tę konkretną dostawę. Wszelkie dodatkowe pytania należy kierować do właściwych instytucji państwowych – oświadczyli przedstawiciele Biedronki w komunikacie.

źródło: https://gazetawroclawska.pl/kokaina-w-b ... 3-15129209
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Jak chronią maseczki, a jak osłony na twarz? Wyniki badań dają do myślenia
Noszenie maseczek jest jednym z podstawowych sposobów, by ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa. "Rzadko widzi się, by tak wielki wpływ miało coś tak prostego i taniego" - mówił niedawno w CNN dr Christopher Murray z University of Washington. Wiele osób zastępuje maseczkę osłoną na twarz. Eksperci uważają, że nie jest ona wystarczająca ochroną. Dlaczego? Pokazały to m.in. eksperymenty chórzystów, opisane przez BBC.
Obrazek
Koronawirus SARS-CoV-2 może być roznoszony drogą kropelkową. Zakaźne aerozole emitowane mogą być podczas kaszlu, kichania, wraz ze śliną, ale również podczas rozmowy, śpiewania, wysiłku fizycznego, nawet wydechu
Co się dzieje z aerozolami, gdy twarz zabezpieczamy plastikową osłoną? Naukowiec: prawie wszystkie przelatywały z boku osłony i osiągały niemal takie odległości, jak bez noszenia czegokolwiek

W przypadku większych kropli rozpylanych przez kaszel lub kichanie z odległości 60 cm bezpośrednio na twarz, osłona była równie skuteczna jak maseczka ochronna. Są to jednak warunki idealne. Gdy naukowcy przesunęli "źródło kaszlu" o 30 cm powyżej lub poniżej - osłona osłona blokowała aerozole tylko w 45 proc

Co się dzieje z aerozolami, gdy twarz zabezpieczamy maseczką? "Chociaż jest oczywiste, że wirus nadal mógł przedostawać się, ilość przenoszącego go aerozolu jest znacznie zmniejsza" - zauważa BBC

Większość naukowców zgadza się, że prawdopodobnie najlepszym sposobem jest stosowanie razem i osłony na twarz i maseczki

Jak daleko emitowane mogą być kropelki zawierające SARS-CoV-2?

Więcej: https://www.medonet.pl/koronawirus,koro ... 28535.html
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:
~Luka-

Proszę o konkretne przykłady dyskryminacji. Czym się przejawia, jaka jest jej skala. Tylko proszę o konkrety, a nie slogany i ogólniki.
---------------------------------
~Zargot-

Moze ktos mnie oswieci w jaki sposob osoby, ktore sie identyfikuja z ideologia LGBT (okolo 0,2 %) sa dyskryminowane w Polsce, tylko bez chamstwa i prymitywizmu prosze !
------------------------------------
~godzio-

Zdelegalizować środowiska narodowościowe itp. organizacje , a będzie spokój . Oni potrzebują wroga i szukają takiego wytrwale, aż znajdą, i skończy się to tak , jak już doskonale znamy z historii. Przecież to jest śmieszne ,żeby takie organizacje istniały w XXI wieku .Pozwalają im na marsze , dwuznaczne hasła i eskalację agresji .My ludzie uczymy się na błędach , a jak widać , w Polsce , niczego się nie nauczyli .
=============================
Najnowszy sondaż "Rz": Czy osoby LGBT są w Polsce dyskryminowane?
W najnowszym sondażu, przeprowadzonym przez "Rzeczpospolitą", respondentom zadano pytanie: "Czy środowisko LGBT jest dyskryminowane w Polsce?".
Obrazek
Jak przypomina "Rzeczpospolita", w piątek 7 sierpnia aresztowana została aktywistka LGBT występująca jako "Margot". W czasie jej zatrzymania doszło w stolicy do przepychanek z policją, zatrzymano blisko 50 osób, interweniowali posłowie. Osoby nieheteronormatywne i ich sojusznicy zarzucają policji nadmierną brutalność i łamanie praw zatrzymanych. Przywołują też hasła z kampanii wyborczej, kiedy to politycy popierający Andrzeja Dudę i sam prezydent mówili, że "LGBT to nie ludzie, to ideologia".

Margot to osoba niebinarna. Oznacz to, że nie identyfikuje się ona wyłącznie z płcią męską lub kobiecą. W oficjalnych dokumentach występuje jako Michał Sz., przedstawia się natomiast jako Małgorzata Sz. i prosi, by zwracając się do niej, używać kobiecych zaimków. Zatrzymanie Margot wywołało w kraju dyskusję na temat sytuacji osób nieheteronormatywnych.
Wyniki sondażu

Na pytanie "Rzeczpospolitej" o to, czy osoby należące do środowisk LGBT są nad Wisłą dyskryminowane 48,7 proc. respondentów odpowiedziało twierdząco. 30,3 proc. uważa, że nie ma żadnej dyskryminacji. 21 proc. nie ma wyrobionego własnego zdania w tym temacie.

Co ciekawe, więcej kobiet niż mężczyzn uważa, że dochodzi do dyskryminacji osób nieheteronormatywnych (53 proc. do 44 proc.). Taki sam pogląd wyraża 60 proc. osób do 24 roku życia, ludzie posiadający wykształcenie średnie (53 proc.), zarabiający w przedziale od 2001 do 3000 złotych (52 proc.), oraz mieszkańcy miast, w których żyje od 200 do 499 tys. osób (60 proc.).

Grupę badawczą w tym sondażu stanowiło 800 osób powyżej 18 roku życia. "Próba została dobrana w sposób losowo-kwotowy. Struktura próby została skorygowana przy użyciu wagi analitycznej tak, by odpowiadała strukturze Polaków powyżej 18. roku życia pod względem kluczowych cech związanych z przedmiotem badania" - informuje "Rzeczpospolita".

źródło: https://fakty.interia.pl/polska/news-na ... bacz_takze
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarz:
Polak
Żona prezydenta nie może być pozbawiona lat pracy do emerytury.To wyjątkowa sytuacja. p
Powinna mieć opłacone składki od średniej krajowej i taką teź pensję.18.000 tys zł to za dużo.Ludzi to zbulwersowało.
Jednak nie powinna być bez
poborów.
Ta kwestia powinna być dawno uregulowana.
Jestem jednak przeciwnikiem podwyżek dla innych w rządzie.Oni powinni mieć jak duża część Pokaków obniżone jeszcze o 20% .

===========================
Pensja dla Agaty Dudy. Nieoficjalnie: pierwsza dama nie chce 18 tys. zł

18 tys. zł brutto ma wynosić pensja Agaty Kornhauser-Dudy, o ile uchwalana w parlamencie ustawa o podwyżkach dla osób sprawujących funkcje publiczne wejdzie w życie. Tymczasem współpracownicy prezydenta odcinają się od tego pomysłu. Nieoficjalnie usłyszeliśmy, że Agata Duda zamiast pensji oczekuje innej gratyfikacji.
Obrazek
- Kancelaria Prezydenta nie zabiegała o przyznanie pierwszej damie 18 tys. złotych miesięcznej pensji. Sama Agata Duda nie chce otrzymywać wynagrodzenia za pełnione funkcje. Jedyne co warto uregulować w statusie małżonki prezydenta to opłacanie składek ZUS za czas, kiedy rezygnuje ona z pracy zawodowej - mówi WP nieoficjalnie jeden z urzędników Kancelarii Prezydenta.

Ujawnia, że po tym, jak Agata Duda zrezygnowała z pracy nauczycielki języka niemieckiego, to prezydent z własnej kieszeni finansuje jej składkę ZUS. W przeciwnym wypadku pierwsza dama byłaby podwójnie poszkodowana. Przez 10 lat (dwie kadencje Andrzeja Dudy) nie jest nigdzie zatrudniona i nie otrzymuje wynagrodzenia. Dla ZUS-u jest to tzw. okres nieskładkowy, który jest na tyle długi, że ma wpływ na obniżenie późniejszej emerytury.

Podwyżki dla polityków i urzędników

Więcej: https://wiadomosci.wp.pl/pensja-dla-aga ... 774692416a
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Rachunki za prąd pójdą w górę. Wchodzi tzw. opłata mocowa
Od przyszłego roku ma wejść w życie opłata mocowa. Celem wprowadzenia nowej daniny jest sfinansowanie modernizacji elektrowni. Można się więc spodziewać, że rachunki za prąd wzrosną o ponad 100 zł rocznie, a nawet więcej.
Obrazek
Opłata ma wejść w życie już od przyszłego roku, chociaż początkowo zakładano, że zacznie obowiązywać już od października. Zmiany zostały opóźnione przez epidemię koronawirusa. W związku z tym ceny prądu mogą wzrosnąć.

Opłata mocowa ma zostać wprowadzona, by uzbierać środki na modernizację elektrowni oraz zapewnić bezpieczeństwo dostaw energii. Ma także zachęcić do samodzielnej produkcji energii m.in. dzięki korzystaniu z fotowoltaiki. W skali roku będzie ona kosztować wszystkie podmioty (w tym przedsiębiorców) łącznie 5,4 mld zł. Na razie nie wiadomo, jakie będą jej stawki, ale według szacunków będzie to około 40-45 zł za MWh.

Nowe rozwiązania regulacyjne mają stworzyć zachęty inwestycyjne do budowy nowych i modernizacji już istniejących jednostek wytwórczych. W aukcjach typu holenderskiego od 2018 r. wyłaniane są podmioty, które od 2021 r. będą pozostawać na rynku mocy w gotowości do dostarczania mocy elektrycznej do systemu w razie niedoborów

– czytamy w Tygodniku Gospodarczym Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE).

Jak szacują analitycy PIE przy przeciętnym zużyciu prądu ok. 2375 KWh rocznie na gospodarstwo domowe, łączny wzrost rachunków za energię elektryczną w skali roku wyniósłby 107 zł. Oznacza to wzrost o 5,5-7 proc., zakładając że taryfy na energię elektryczną pozostaną na poziomie z tego roku.

O wysokości opłat zadecyduje jednak prezes Urzędu Regulacji Energetyki do końca września, dlatego stateczne stawki opłaty mogą okazać się wyższe. Nowa danina będzie doliczana do opłaty dystrybucyjnej, która jest częścią każdego rachunku za energię.

źródło: https://www.lubin.pl/rachunki-za-prad-p ... ta-mocowa/
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

List do redakcji: "Upadaj i spłacaj długi przez resztę życia. O takich ofiarach COVID-19 nikt nie mówi"
- Nie umiem rozpocząć tego listu od "dzień dobry" - pisze do nasza czytelniczka, pani Karolina i opowiada, jak pandemia koronawirusa pokrzyżowała jej plany zawodowe, jak wyglądają negocjacje ze stroną rządową i jak (nie) działa tarcza antykryzysowa.
Obrazek
"Szanowni Państwo, staram się zachować rozsądek, panowanie nad sobą i siłę, aby dalej walczyć o przyszłość moją i mojej rodziny. Dziś jednak nie wytrzymałam i rozpłakałam się w pracy z powodu niewielkiego problemu. Jestem przedsiębiorcą, właścicielką centrum rozrywki dla dzieci, jestem też tym rozbitkiem, którego z powodu kalkulacji, przepływająca obok łódź ratunkowa nie ma zamiaru zabrać na pokład.

Jednak po kolei. Po urlopie macierzyńskim zasiliłam szeregi bezrobotnych. Nie czułam się z tym komfortowo, ale w moim mieście ciągle słyszałam od pracodawców: "proszę wrócić, gdy odchowa Pani dzieci". W maju 2019 roku wpadłam na pomysł niecodziennego centrum rozrywki, przeznaczonego dla dzieci młodszych, czerpiącego z zasad integracji sensorycznej, trochę bajkowego miejsca. Rozpoczęły się poszukiwania lokalu i dodatkowych środków na zrealizowanie tego przedsięwzięcia. We wrześniu rozpoczęłam działalność i zaciągnęłam znaczną pożyczkę na rozpoczęcie realizacji inwestycji. Do tego celu przeznaczyliśmy też wszystkie swoje oszczędności. W marcu, po różnego rodzaju perturbacjach, lokal był gotowy do otwarcia. Właśnie wtedy zarządzono lockdown.

Więcej: https://kobieta.onet.pl/list-do-redakcj ... 19/3h0xey7
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: marta.zalewska9 »

coś bardzo niedobrego :(
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

TANI-DROGO ZALEŻY DLA KOGO

Panie Daniec tylko że nie kosztowały wiele więcej ale o jakim standardzie mówimy.
W Polsce można zapłacić bardzo dużo albo normalnie tak jak w Dubaju. Kolega jadąc do Sopotu stwierdził że za hotel 20 tys zł no to tak za tydzień wcale nie drogo.
Każdy liczy według swojej miarki

--------------------------------
sz

Nastepny celebryta ktory za 10 lat bedzie plakal ze ma mala emeryture i nie ma za co zyc...
----------------------------------
Jacek

Jak się nad polskim morzem wybiera apartament w najdroższym hotelu na wybrzeżu za kilka tysięcy dziennie to faktycznie, wychodzi podobnie ;)
=========================

Marcin Daniec pojechał na wakacje do Dubaju. Zaskoczyły go ceny
Satyryk kilka lat temu zniknął z telewizji, ale nie narzeka na brak pracy. Zabrał rodzinę na zagraniczne wakacje. Jego znajomi nie mogli wyjść ze zdumienia, ile pieniędzy na nie wydał.

Obrazek
Marcin Daniec uchodzi za jednego z najpopularniejszych satyryków. Przez lata jego skecze można było oglądać na antenach Telewizji Polskiej. Jednak od 2013 r. bardzo rzadko można go zobaczyć w którejś z telewizji.

Kabareciarz nie narzeka jednak na brak zajęć. Jeździ po całej Polsce, a nawet zagranicą z solowymi występami. Wolny czas poświęca rodzinie. Szczególnie troszczy się o najmłodszą córkę, 13-letnią Wiktorię.

Daniec postanowił spełnić marzenie dziewczynki, która jest zafascynowana podwodnym światem. Zabrał ją więc w miejsce, gdzie mogła popływać z delfinami. Jednak zamiast wybrać Hel, postawił na Dubaj.

- Największym pragnieniem Wikusi była wizyta w delfinarium i pływanie z delfinami. Wykupiliśmy tygodniowy pobyt w Dubaju. Gdy już byliśmy na miejscu, Wiktoria przez całą noc nie mogła spać z wrażenia! Wszystko ją cieszyło – nawet dość nudny instruktaż opiekunów delfinów, którzy uczyli nas podstaw rozumienia mowy tych ssaków - zdradził Marcin Daniec w rozmowie z tygodnikiem "Świat&Ludzie".

Dubaj uchodzi za luksusowe miasto, w którym szejkowie wydają na atrakcje pokaźne majątki. Jednak satyryk zapewnia, że zagraniczna wycieczka wcale nie kosztowała go więcej niż zapłaciłby za urlop w Polsce.

- Nasi znajomi szczerze nam zazdrościli tego wyjazdu. Powiedziałem im, że wydaliśmy prawie tyle samo, co za pobyt nad polskim morzem - przyznał.

Znajomi Dańca byli mocno zaskoczeni tą informacją. Jednak ostatnie doniesienia mediów wskazują na to, że ceny w turystycznych, nadmorskich miejscowościach w tym sezonie sięgnęły zenitu. Nic dziwnego, że coraz częściej Polacy wybierają zagraniczny wypoczynek, który dawniej uchodził za rzecz tylko dla wybranych.

źródło: https://teleshow.wp.pl/marcin-daniec-po ... 243894913a
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Polska uzależniona od dostaw prądu z zagranicy. Importujemy prawie 36 proc. więcej niż rok temu!
Obrazek
Elektrownie w Polsce produkują coraz mniej energii elektrycznej - wynika z danych opublikowanych przez Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE). W lipcu 2020 roku krajowa produkcja energii elektrycznej była o 5,97 proc. mniejsza niż w lipcu 2019. Co istotne - spadkowi produkcji energii elektrycznej w Polsce towarzyszy duży wzrost importu mocy z zagranicy. W samym tylko lipcu 2020 roku przewaga importu nad eksportem była o prawie 36 proc. większa niż w analogicznym okresie rok wcześniej!

Mimo, iż zużycie energii elektrycznej w Polsce spada (w lipcu 2020 r. było o 2,9 proc. mniejsze niż w lipcu roku poprzedniego), to okazuje się, że musimy jej coraz więcej importować z zagranicy. W lipcu br. sprowadziliśmy z krajów ościennych aż 1362 GWh, tj. o 35,98 proc. więcej niż w lipcu 2019 roku (kiedy import energii elektrycznej wyniósł 1002 GWh). Wszystko przez ciągle spadającą krajową produkcję energii elektrycznej. Nasze rodzime elektrownie wytwarzają coraz mniej prądu (w lipcu 2020 r. produkcja energii była o 5,97 proc. mniejsza niż w lipcu 2019 r.).

Wzrost produkcji mocy z elektrowni zasilanych słońcem na niewiele - póki co - się zdaje. W lipcu 2019 r. tego typu elektrownie wyprodukowały 36 GWh energii elektrycznej. W lipcu 2020 r. było to już 298 GWh. Jednak patrząc przez pryzmat całkowitego zapotrzebowania Polski na energię elektryczną (w lipcu 2020 r. było to 13309 GWh), energia produkowana z farm fotowoltaicznych to wciąż ledwo dostrzegalna kropla w morzu potrzeb.

Jaki z tego wypływa morał? W razie przerwy w dostawach mocy z zagranicy (awaria, akt sabotażu, zniszczenie infrastruktury przesyłowej) realny może być scenariusz, w którym nad Polską zapanują ciemności. Zważywszy na ciągle spadającą krajową produkcję energii oraz brak nowych dużych elektrowni (np. elektrowni atomowych) mam poważne wątpliwości, czy w razie sytuacji kryzysowej będziemy w stanie w ciągu kilku godzin odtworzyć brakujące moce...

źródło: https://niewygodne.info.pl/artykul9/Pol ... ranicy.htm
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:
~niejasności-
1.Kto to jest "twórca Izery"? 2. Kto to jest "Ten inwestor"? 3. Kto poszukuje "Tego inwestora"? 4. Kto i w jaki sposób może dokapitalizować i kogo?
-------------------------------
~,,,,-
NAJWAŻNIEJSZY PROBLEM: JAK WYDUSIĆ OD PAŃSTWA FUNDUSZE NA PRODUKCJĘ, A POTEM ZAKOŃCZYĆ PROJEKT I ULOTNIĆ SIĘ Z KASĄ
~electric-
Ale chyba najważniejszy problem to gdzie te auta ładować bo z ładowarkami jest kłopot???.Po prostu ich jest brak jak na chęć sprzedaży 60 tys.pojazdów..
~z emigracji USA-
Elektryk Bolek obiecywal ze w Polsce bedzie II-ga Japonia, czy juz byla ?
~ja- 1
ja chętnie kupię to auto, odłożyłem juz na ten cel 2 tys zł wplaciłem do banku by rosły odsetki całe 0,01 % w skali roku minus podatek belki 19%. za rok będę miał juz odłozone ze 3 tys + odsetki minus belka - jeśli mi styknie to z chęcią kupię to auto Pozdrawiam Statystyczny polak
===============================
Czy wystarczy polskiego kapitału na produkcję polskiego samochodu?
Spółka ElectroMobility Poland ogłosiła, że chce, aby sprzedaż polskiego samochodu elektrycznego wyniosła 60 tys. sztuk już w pierwszym roku. Trwa spór, czy jest to realne, zwłaszcza ze względów finansowych.
Obrazek
Izera to polska marka samochodu, a nazwa pochodzi od Gór Izerskich. I to w tym rejonie miałaby ruszyć w 2023 r. produkcja tego samochodu.

Ten samochód umownie jest nazywany "polskim", bo design został przygotowany we Włoszech. Technologia zostanie dostarczona przez koncern z Niemiec lub Francji. Natomiast w Polsce ma być produkowany.

- Nazwa samochodu jest polska, ale jego polskość nie jest 100-procentowa - mówi w rozmowie z MarketNews24 Wojciech Jakóbik, red. nacz. BiznesAlert.pl. - Jeżeli ten projekt ma się powieść, to trzeba zacząć od dokapitalizowania twórcy Izery.

Ten inwestor jest poszukiwany wśród firm zagranicznych, ale także pośród polskich firm państwowych.

- Z tym może być problem, bo w kraju mamy wiele bardzo kosztownych megaprojektów, takich jak fuzja Orlenu z Lotosem, budowa elektrowni jądrowych czy połączenie spółek energetycznych - komentuje W. Jakóbik. - Zobaczymy, czy w tym wielkim "koszyku" inwestycyjnym znajdzie się miejsce także dla Izery.

źródło: https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... Id,4675169
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Obrazek
Węgiel nie jest już "czarnym złotem". Zmienił się też status górników. W najnowszej historii byli już największymi ulubieńcami władzy i jej największymi wrogami. Teraz zdają się największym – obok pandemii – kłopotem. Jak w takim mieście, jak Ruda Śląska ogłosić: zamykamy kopalnie.

- Miasto od zawsze żyło w rytmie kopalń. Gdy chłopy szły na szychtę albo z niej wracały na ulicach były tłumy. W sklepach ustawiały się kolejki. W barach brakowało kufli do piwa – uśmiecha się do wspomnień rudzka kwiaciarka, żona emerytowanego górnika. I szybko dodaje: – A teraz? Szkoda gadać. Gdy tylko kopalnia się kończy, miasto się wyludnia, ulice są puste. Niech pani sama spróbuje kogoś złapać po robocie.

Ruda Śląska, jak wiele śląskich miast, stoi na węglu. Według legendy jego złoża odkryli... pastuchowie, którzy zauważyli właściwości "czarnych kamieni" otaczając nimi ogniska. Dostęp mieli łatwy, bo to w Rudzie pokłady węgla były tak bogate, że aż wychodziły na powierzchnię.

To sprawiło, że Ruda stała się jednym z najbardziej górniczych miast Górnego Śląska. To tu, w 1752 roku została nadana pierwsza kopalnia Brandenburg, a wydobycie zamieniło rejon w jedną z największych górniczych gmin w Europie.
Obrazek
Teraz, by sięgnąć po węgiel, trzeba fedrować nawet 1000 metrów w głąb. Głównie to jest powodem, że pod znakiem zapytania stanęła przyszłość trzech ostatnich kopalń działających w mieście (20 lat temu było ich sześć).

Więcej: https://magazyn.wp.pl/finanse/artykul/j ... katastrofy
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

Wtargnął na jego teren pijany to właściciel bronił swojej rodziny dla mnie takie zachowanie powinno być normalne tylko w Polsce jest tak popierd...ne prawo że intruzowi nie możesz nic zrobić tylko czekasz aż łaskawie przyjedzie policja i się nim zajmie a on w tym czasie zatłucze ciebie

=================
Podkarpackie. Pijany mężczyzna wtargnął na teren prywatnej posesji. Właściciel ugodził go widłami

Do dramatycznego zdarzenia doszło w miejscowości Równia w powiecie ustrzyckim (województwo podkarpackie). Pijany mężczyzna wtargnął na prywatną posesję. Właściciel ugodził nieproszonego gościa widłami.

Obrazek

W niedzielę 23 sierpnia przed południem nietrzeźwy mężczyzna miał wtargnąć na teren prywatnej posesji w miejscowości Równia i grozić jej właścicielowi. Ten ugodził nieproszonego gościa widłami prosto w klatkę piersiową.

Anna Klee z Wydziału Komunikacji Prasowej Podkarpackiej Policji, w rozmowie z portalem nowiny24.pl przekazała, że właściciel został zatrzymany przez funkcjonariuszy do momentu wyjaśnienia sprawy. Badanie alkomatem wykazało, że mężczyzna był trzeźwy.
Podkarpacie. Mężczyzna w ciężkim stanie trafił do szpitala

Pijanemu i rannemu intruzowi pomocy udzieliło Bieszczadzkie Pogotowia Ratunkowego w Sanoku. Ratownicy informują na Facebooku, że jego stan był na tyle ciężki, że niezbędne okazało się wysłanie śmigłowca LPR. Mężczyzna wymagał pilnej operacji.

Po trwającej blisko 1,5 godziny reanimacji w karetce, ustabilizowany pacjent został przetransportowany drogą powietrzną do Centrum Urazowego w Rzeszowie. Sprawę bada prokuratura.

źródło: https://wiadomosci.wp.pl/podkarpackie-p ... 070610624a
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:
ascofer
Z dawnej trójki, po aferze z "lepszym bólem" pozostało jakieś 20 procent słuchaczy. Obecnie zostanie j może 1,5 - 2. Chyba prezes Kamińska działa na szkodę tej spółki, a to już podpada pod odpowiednie paragrafy.
JBlack
Ta Kamińska to chyba pomyliła przekaz informacyjny - chce zwiększyć "słuchalność" wywalając Strzyczkowskiego. Ostatecznie zabija to radio - odejdą Ci, którzy naiwnie dali się namówić do pozostania/powrotu po aferze Niedźwieckiego.
Panie Kubo, po co to Panu było? Trzeba było wcześniej pokazać środkowy palec i odejść, a nie liczyć na normalność, czy też "wyspę wolności". Nie z tą pisowską bandą.

-------------------------------
Była słuchaczka Trójki
Jest mi strasznie przykro z powodu Trójki. Pani Agnieszka K. - zaciśnięte usteczka, oczka, jak szparki. Widać, że odgrywa się na całym świecie za jakieś żale i krzywdy z dzieciństwa. Idź kobieto do psychoterapeuty, a nie innym ludziom krew psujesz!
============================
Radiowa Trójka. "Po karnawale Solidarności zrobili nam stan wojenny"
Kuba Strzyczkowski, mimo zapewnień, że ma w Trójce wolność i może robić niezależny od polityków program, został właśnie odwołany ze stanowiska dyrektora. Ernest Zozuń, szef publicystki w Trójce, mówi WP: - To koniec dawnej Trójki. Teraz będzie antena numer trzy.

Obrazek

Sebastian Łupak: Kuba Strzyczkowski został właśnie odwołany ze stanowiska dyrektora Trójki...

Ernest Zozuń: Potwierdzam. Zrobili nam w Trójce krótki karnawał Solidarności, a teraz jest stan wojenny. Uznali, że nas jednak zamordują. Wszyscy jesteśmy w szoku. Kuba Strzyczkowski jest bardzo zdenerwowany. Właśnie się też dowiedziałem, że zdjęli mi z anteny program ”Zapraszamy do Trójki”.

Jak się zdejmuje program z anteny?

Więcej: https://teleshow.wp.pl/radiowa-trojka-p ... 473779329a
Obrazek
odpowiedz

Informacje

Amazon [Bot]  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM