Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: rybolek »

Panowie, temat dotyczy CEN W APTEKACH a nie córeczki kolegi suhotnika, :) aczkolwiek GRATULUJE :)
Lepiej niech pada niż ma być błoto :)

Grupa trzymająca miotły :kosa:
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

realista pisze:Dla przykładu lekarz mi przepisuje lek za 45 zł. Pytam czy ten lek ma tańszy odpowiednik.
jak raz powiedzialem swojemu lekarzowi zeby przepisal mi cos tanszego to w odpowiedzi uslyszalem ze to on jest lekarzem i wie najlepiej co mi pomoze po czym przepisal mi leki Glaxo za -dziesiat zlotych (jak zwykle).

Widocznie musial wykonac plan by firma wysyalal go na wakacje na Seszele :(

[ Dodano: Wto 19 Gru, 2006 18:10 ]
suhotnik pisze:Z tego co już się dowiedziałem, to w Kauflandzie jest najtańsza apteka ;)
zdecydowanie najtansza apteka w Lubinie.
Widac da sie sprzedawac leki taniej.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

polar 21 - po tylu latach wizyt u lekarzy śmiem twierdzić, że mam jakieś doświadczenie. Radzę nie dyskutować za bardzo z lekarzem, bo wielu z nich wie z karty pacjenta z kim ma do czynienia i pokazują swoją wyższość, bo przecież są panami jeżeli nie życia /pavulon/ to przynajmniej zdrowia naszego. Ja Polarku21 przymiliłem się już dawno temu do pani mgr z APTEKI i nie mam problemów z otrzymaniem zamiennika taniutkiego a jednako skutecznego.
Ty będąc młodszym i przystojniejszym ode mnie mężczyzną, łatwiej zabajerujesz aptekarkę. A kobiety są łase na pochlebstw lep. I tu jest droga do tańszych leków, a nie w gabinecie Pana/Pani Doktor. Dodatkowo trzeba sobie zrobić ranking aptek, wybrać ze 20 tradycyjnych leków na przeziębienie, grypę, sraczkę czy potencję i tabelka prawdę Ci powie. Ja żrę codziennie Niquitin po 7 tabletek: 1 apteka=1zł/tabletka, 2 apteka=0,63zł/ tabletka co daje niby tylko 37groszy na tabletce, ale przez miesiąc daje to aż 77,70zł co dla niektórych może stanowić b.pokaźną sumkę. To jest ok.51 bochenków chleba lub 194 jajka XXL lub dobre trzewiki na zimę plus czapka uszatka, o rękawiczkach nie wspominając, itd. itp. Pozdrawiam serdecznie. A Weroniczkę i tak pozdrawiam. :D :D
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

parę wniosków

- lekarza można zmienić - tak samo jak lek na jego zamiennik

- z "fachowcem" się nie dyskutuje - co najwyżej można coś zasugerować i poprosić grzecznie - zwłaszcza jeśli jest się pacjentem z NFZ

- wiele leków z recepty aptekarka może zamienić na tańszy odpowiednik bez ingerencji i pytania o zgodę lekarza

- państwowa służba zdrowia to ponura fikcja

- informacja to pieniądz, czasem cenniejsza niż plik banknotów w garści
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

crazyhenry pisze:Ja Polarku21 przymiliłem się już dawno temu do pani mgr z APTEKI i nie mam problemów z otrzymaniem zamiennika taniutkiego a jednako skutecznego.
oczywiscie :)
ja tylko pisalem jak to lekarze sa raczej niechetni do pojscia na reke pacjetom bo maja swoje interesy i zobowiazania.
Pani magister farmacji w aptece ma obowiazek na zyczenie kupujacego wymienic lek na tanszy odpowiednik jak to napisal realista.

Tak wiec idzie sie do lekarze bierze sie recepte a potem i tak co innego sie wykupuje :)

A co mnie jeszcze denerwuje to przedstawiciele koncernow farmaceutycznych (ja ich nazwywam hienami), ktorzy przychodza w godzinach przyjmowania lekarzy zaoferowac nowe bonusy (oczywiscie wchodza bez kolejki co tylko wkurza czekajacych na przyjecie ludzi).
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

ta cała patologia z przedstawicielami farmaceutycznymi wynika z tego że lekami nie rządzi normalny wolny rynek tylko szereg ograniczeń urzędniczych

jest np. zakaz reklamy większości leków - pacjent zatem nic nie wie i jest zupełnie zdany na lekarza, który jest "przekupywany" przez koncerny na wypisywanie drogich leków

niewiedza na temat leków powoduje że część ludzi zamiast kupić właściwy lek idzie do znachora, albo popełnia głupie błędy biorąc np. antybiotyki na raty, oszczędzone z poprzedniej choroby czy podebrane ciotce (bo lekarz prywatnie wychodzi za drogo, a na wizytę z NFZ trzeba długo czekać)
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

A co mnie jeszcze denerwuje to przedstawiciele koncernow farmaceutycznych (ja ich nazwywam hienami), ktorzy przychodza w godzinach przyjmowania lekarzy zaoferowac nowe bonusy (oczywiscie wchodza bez kolejki co tylko wkurza czekajacych na przyjecie ludzi).
Swego czasu w przychodni na Wyszyńskiego , doktor Budziński przed drzwiami do swego gabinetu wywiesił takie oto ogłoszenie: ,,Przestawicielom firm farmaceutycznych wstęp wzbroniony". I wydaje mi się, że to była mądra decyzja... :)
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Marecki11 »

A czy ktoś kupował w aptekach internetowych? Jak tam przedstawiają się ceny?
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: tunka »

Jest taniej niż w aptekach stacjonarnych. I to zdecydowanie. Sama kilka razy robiłam zakupy w taki sposoib oraz jestem zadowolona bo oszczędzasz pieniądze . Jak i czas bo w ciągu 2, max 3 dni kurier dostarcza Ci paczuszkę na Twój adres. Oczywiście leki na receptę refundowane są we wszystkich aptekach w takiej samej cenie ale ceny lekow bez recepty, suplementów czy też kosmetyków aptecznych mogą znacznie się różnić.
Zerknij sobie tutaj:
http://www.tanie-leczenie.pl/

Jest to jedna z moich ulubionych aptek. Wszystko jest realizowne bardzo szybko oraz mają tam dobre ceny.
Pomocna :)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: magda34 »

Kupowałam właśnie dzisiaj pelafen. Tak drogi był, że zastanawiam się czy nie opłaca się bardziej kupować na allegro leków.. ;/
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: olubin »

Przecież na allegro w ogóle nie można sprzedawać leków... I mogą pochodzić z niepewnego źródła.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: marta22 »

Ja również nie zamawiałabym leków przez allegro. Nie mam zaufania do takich aukcji internetowych bo jest tak jak tutaj piszecie... Nie ma pewności jakie pochodzenie mają dane leki.Czy są bezpieczne....

Zdarzyło mi się zamawiać leki przez internet ale na tej stronie: http://dimedic.eu/ . Można tam dostać leki na recepte ale po konsultacji z lekarzem online. Leki są kupowane przez farmaceutę a następnie wysyłane na wskazany przez nas adres. Jest to bezpieczniejsze.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Radzka87 »

jeśli chodzi o ceny to zdecydowanie w zasadzie każda apteka internetowa wygrywa, dużo niższe ceny online i mam wrażenie, że większy wybór asortymentu ;)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: daga3ka »

każda apteka ma swoje ceny, niestety. Jedyne, które leki są wszędzie jednakowe to te refundowane. Z pozostałymi jest wolna amerykanka. To samo dotyczy asortymentu nie będącego lekami - wolna amerykanka.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Marcin7777 »

Mnie również ceny w aptekach skusiły do zamawiania wszystkiego przez internet - mam także problem z dostępnością niektórych suplementów np. tabletki na pamięć, a dzięki Internetowi, nie musze się o to martwić
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM