=======================
Brygada Raczyńskiego idzie do Sejmu
"My się nie boimy nikogo"
Bezpartyjni Samorządowcy, których liderem jest prezydent Lubina, chcą powalczyć o miejsca w Sejmie. Robert Raczyński dał jasny przekaz, że Bezpartyjni idą po wygraną. - My się nie boimy nikogo. Myślę, że wszyscy boją się nas - buńczucznie mówi gospodarz stolicy Polskiej Miedzi, który sam też wystartuje do Sejmu. W rozmowie w Polsat News, Raczyński torpeduje Grzegorza Schetynę i Koalicję Obywatelską, a na swoim profilu facebookowym fotografuje się z Pawłem Kukizem, z którym kilka lat temu mocno się poróżnił.
Więc mamy jasność. Wizyta Roberta Raczyńskiego w programie "Polityka na ostro" stacji Polsat News rozwiała wszelkie wątpliwości. Prezydent Lubina potwierdził, że Bezpartyjni Samorządowcy wystartują w jesiennych wyborach parlamentarnych walcząc o miejsca w parlamencie.
- Powinniśmy tam być i ja na pewno będę szedł i przekonywał tych wszystkich,którzy nie są jeszcze przekonani, by uczestniczyli w wyborach parlamentarnych. Mnie skusiło to, o czym zaczęto mówić w Polsce. Od ponad miesiąca wszyscy zaczęli mówić o samorządach. Wszystko wskazuje na to, że tematyka samorządowa będzie najważniejsza w kampanii wyborczej. Dlatego będę musiał kandydować do Sejmu, by ten projekt miał autentyczność - mówił na antenie stacji Polsat News, prezydent Lubina.
Pytany o ewentualne polityczne sojusze w ramach kampanii wyborczej, Raczyński uprzedził, że Bezpartyjni pójdą do wyborów sami a przy okazji storpedował pomysły szerokiego bloku koalicyjnego, jak np. Koalicji Obywatelskiej Grzegorza Schetyny.
- To nie chodzi o to, żeby mieć armię złożoną z kilkudziesięciu tysięcy zaciężnych żołnierzy nisko opłacanych czy partyzantów w lesie. Lepiej mieć brygadę z dobrze wyposażoną i sprawną ekipą komandosów, niż sto tysięcy partyzantów. Siła uderzenia jest inna. My przeprowadziliśmy już taki proces i udowodniliśmy całej Polsce, że na Dolnym Śląsku jest to możliwe. W Sejmie jest możliwa koalicja z każdym, kto chce z nami współpracować i zmieniać Polskę. My nie mamy oporów - dodaje prezydent Lubina.
Liderami list BS w wyborach do parlamentu mają być obok prezydenta Roberta Raczyńskiego, m.in. Cezary Przybylski, marszałek województwa dolnośląskiego czy prezydent Zielonej Góry, Janusz Kubicki. Głównym hasłami kampanii Bezpartyjnych mają być natomiast: naprawa państwa i wzmocnienie samorządu.
- My się nie boimy nikogo - przekonuje prezydent Lubina. - A kto się boi was - zaczepia dziennikarka. - Myślę, że wszyscy - odpowiada krótko Robert Raczyński.
źródło + komentarze: http://miedziowe.pl/content/view/92334/78/