Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Moje "życie" na Facebooku waży 6 gigabajtów. Wyciągnąłem od nich wszystkie dane, które o mnie zebrali
Obrazek

Facebook przeżywa najgorszy kryzys wizerunkowy w historii, wszyscy zaczęli się interesować ochroną danych osobowych, a wiele mniej lub bardziej znanych użytkowników usunęła konto w serwisie Marka Zuckerberga. Dane, które zbiera Facebook każdy może łatwo pobrać i sprawdzić. Są w nich listy kontaktów i połączeń telefonicznych, wszystkie wiadomości, zdjęcia i filmy, a nawet... lista naszych byłych. Ściągnąłem od Facebooka swoje dane, po paru miesiącach je dostałem. To 6 gigabajtów naprawdę osobliwej lektury.

Choć o tym, że Facebook gromadzi niesamowite zbiory danych, wiadomo od dawna, nikt się tym zbytnio nie przejmował do czasu afery z Cambridge Analytica - algorytm, który pozwala wpływać na wyniki wyborów... napisał Polak. Założyciel serwisu Mark Zuckerberg przyznał, że dane milionów użytkowników Facebooka były wykorzystywane w aplikacji.

Jak się tam znalazły? Z płatnego testu osobowości i poglądów politycznych na 320. tysiącach osób. Można się do niego było zalogować przez "Fejsa", ale aplikacja pobierała też... dane znajomych. I tak uzbierała się pokaźna baza danych do analizowania przez algorytm, który z kolei pozwalał publikować w internecie spersonalizowane treści - pod konkretnego użytkownika.

Co wie o tobie Facebook?

Serwisy internetowe gromadzą różne dane, ale nie udostępniają ich osobom trzecim w niecnych celach. Ujawnienie kulisów bulwersującej sprawy przez pracownika byłego pracownika Cambridge Analytica przelało czarę goryczy i dużo osób zadeklarowało odejście z Facebooka np. Elon Musk. Wszyscy zaczęliśmy się zastanawiać co wie o nas serwis społecznościowy - zwłaszcza, że sama aplikacja... ma możliwość zbierania dźwięków z otoczenia.

Więcej: http://natemat.pl/234317,jak-usunac-kon ... a-poradnik
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

I dlatego nigdy nie byłem zarejestrowany na FB !
=================================
Obrazek

Najpierw dostałem w pysk dokładnym rejestrem moich połączeń: są numery, są daty, gdzieniegdzie jest czas ich trwania. W niektórych miejscach pojawiają się nazwiska osób, z którymi rozmawiałem. Moje wkurzenie zaczęło bardzo niebezpiecznie rosnąć. A potem zobaczyłem historię wysłanych i odebranych SMS-ów i mowę mi odjęło.

Po aferze z Cambridge Analytics wszyscy rzucili się reperować swojego Facebooka. Całe zajście z CA jest dużą wpadką wizerunkową fejsa, ale fajnie byłoby gdybyśmy przestali być dziećmi. Dziwne aplikacje, którym dajemy uprawnienia do wszystkiego, od dawna wyciągają od nas, co chcą. Dlatego zamiast panikować, proponuję pohamować swoją chęć instalowania wszystkich idiotycznych testów. Naprawdę można żyć bez wiedzy, którego bohatera „Przyjaciół” przypominamy.

Podczas instalacji aplikacji zawsze jesteśmy proszeni o zaakceptowanie warunków świadczenia usługi. Nikt tego oczywiście nie czyta, bo kto przebrnie przez osiem stron prawniczego slangu napisanego fontem 8 (ciekawe po co to robią, przecież nie muszą oszczędzać papieru?). Warto jednak obejrzeć dokładnie listę uprawnień, o które prosi nas aplikacja. I jeżeli budzik chce mieć dostęp do listy moich kontaktów, wzbudza to we mnie uzasadnione podejrzenie nieczystej gry.

Jeżeli gra prosi o dostęp do usług lokalizacyjnych, włącza mi się czerwona lampka. Jeżeli nie mogę tego wyłączyć podczas próby instalacji, rezygnuję z takiej aplikacji. Po co kalkulatorowi dostęp do moich sms-ów? Jak stoper miałby wykorzystać moje fotografie i datę urodzenia?

Więcej: https://noizz.pl/big-stories/dzien-bezp ... dz/rgh8kw4

Czytaj też : https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... ie/c61y6f8
Obrazek
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM