Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Komentarze:

piotr

Czytając opis króla miałem przed oczami Tuska i jego dwór.Carycę zastąpiła Merkel i Bruksela a prywata i korzyści to ordery Merkel i posada w UE. Za to można było sprzedać Polskę i Polaków
.

------------------------------
@JJ

o rany reforma eukacji potrzebna w trybie natychmiastowym,skoro Polacy nie wiedza kim byl JOZEF Poniatowski,ktory walczyl o wolna Polske,gdy jego stryj-krol ja zdradzal,a zdrade przypieczetowal przystapujac do targowicy

Dobrze,ze Pan min.Macierewicz przypomial Polakom o tym farmazonskim krolu.......latwo w obecnej rzeczywistosci znalezc podobnych lajdakow

-----------------------------------

Julian

Co tu długo owijać w bawełnę. Ścierwo przełajdaczyło Polskę.
Wyparł się Korony, Narodu ,Wiary.
W rezultacie car zbeszcześcił koronę Polską, całe pokolenia Polaków podległy przymusowej rusyfikacji oraz były szykanowane za wiarę. W 1-wszej Rzeczpospolitej osoba prawosławna mogła dojść do najwyższych urzędów.
Ps.Kuriozalne teraz dla niektórych nie do pomyślenia.
Babcia opowiadała mi jak to w urzędzie musiała ze swoją siostrą rozmawiać po rosyjsku ( rozmawiały po francusku był tolerowany) za polski groziło zwolnienie z pracy . Polka z Polką w stolicy Polski Warszawie.
Taką to mamy spuściznę po tym łajdaku.
Ścierwo nie godne jest to spoczywania w polskiej ziemi.
Ponoć klątwa działa - nie daj Boże bo znowu nam granicę przesuną.

===========================

Szef MON o Stanisławie Poniatowskim: "jego historia zdrad jest niesłychanie długa"
Obrazek

- Nie miał podstawowych, fundamentalnych cech, które czynią władcą władcę, królem – króla i przywódcę – przywódcą. To król Stanisław August Poniatowski zadecydował o tym, że państwo polskie przestało istnieć – powiedział minister obrony narodowej Antoni Macierewicz w felietonie „Głos Polski” na antenie TV Trwam.

- Nie był człowiekiem, który był patriotą polskim i który miał wolę, aby państwo polskie ocalić i aby o państwo polskie walczyć – powiedział Antoni Macierewicz.

Minister podkreślił, że to właśnie Poniatowski zadecydował o tym, że państwo polskie przestało istnieć.

To bowiem od króla Stanisława Poniatowskiego zależało to, czy państwo polskie przetrwa czy nie. To ostatecznie jego podpis zadecydował o tym, iż Polacy, a dokładniej ich władca, król Stanisław Poniatowski samowolnie zrzekł się istnienia państwa polskiego. Chodzi nie tylko o podpisywanie kolejnych aktów rozbiorowych, wyników kolejnych Sejmów rozbiorowych, ale chodzi przede wszystkim o podpisanie aktu ostatecznego zrzeczenia się korony, zrzeczenia się istnienia państwa polskiego

–wyjaśnił Antoni Macierewicz.

Działań Stanisława Augusta Poniatowskiego nie wynagrodzą dzieła sztuki, ani założone instytucje – zaznaczył szef MON.

Jego historia zdrad, nieszczęść i działań na szkodę Rzeczpospolitej jest niesłychanie długa. […] Tych słabości nie zrekompensują ani piękne Łazienki, ani piękne obrazy, ani szkoła rycerska, ani żadne inne działania, których nie należy mu rzeczywiście odmawiać, ale nie mówimy o człowieku, który miał być ministrem oświaty czy ministrem sztuki, kultury. Mówimy o człowieku, od którego zależał los ojczyzny

–zauważył polityk.

"Wryła mi się w pamięć jego korespondencja z księciem Józefem Poniatowskim, gdy ten po bitwie pod Zieleńcami pisał do swojego stryja, mówiąc „Królu, mimo tej przegranej mamy wszystkie szanse, by nadal walczyć, by nadal opierać się wojskom carycy”. Na to w odpowiedzi dostał list od swojego stryja, króla Stanisława, który mówił: „Tak, ale ja mam długi, a Katarzyna obiecała mi je spłacić. Ja muszą przystąpić do Targowicy”. Takie były prawdziwe motywy, taki był charakter, takie były zdolności króla Stanisława Poniatowskiego" – powiedział szef resortu obrony.

Stanisław August Poniatowski miał inną cechę: cechę nieustannej gotowości do podporządkowywania się silniejszym, miał cechę gotowości działania zgodnie z rozkazami carycy Katarzyny i na jej zawołanie, na jej decyzję czynienia tego, co ona uznawała za słuszne

- mówił Antoni Macierewicz.

- Król Stanisław Poniatowski nie jest tym wzorem punktów odniesienia, które dzisiaj powinny być przywoływane i które dzisiaj powinny być wskazywane Polakom jako wzorzec patriotyzmu polskiego – powiedział polityk.

źródło: http://niezalezna.pl/98237-szef-mon-o-s ... anie-dluga
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

200 kiboli zorganizowało zasadzkę przy autostradzie A4. Mieli siekiery, maczety, pałki i noże
Obrazek

Kibole Ruchu Chorzów, Wisły Kraków i Elany Toruń planowali zaatakować jadących autostradą A4 szalikowców Śląska Wrocław. Tylko dzięki stanowczej reakcji śląskiej policji nie doszło do tragedii. - Szalikowcy mieli siekiery, maczety, pałki teleskopowe i noże - mówi jeden z oficerów policji.

Do zdarzenia doszło w sobotę w lesie przy autostradzie A4 w Zabrzu. Policja odebrała zgłoszenie, że między drzewami zaparkowało tam około 50 samochodów osobowych. Wysiedli z nich młodzi ludzie, część z nich miała kominiarki na głowach. – Szacujemy, że pojawiło się tam około 200 osób – mówi jeden z policjantów.

Kibole wpadli w panikę

Oficer dyżurny zareagował błyskawicznie i wezwał funkcjonariuszy ze szkolonych do walki z tłumem oddziałów prewencji z Katowic. Wspierały ich patrole komendy miejskiej w Zabrzu.

Kiedy mundurowi zaczęli zjeżdżać na miejsce, młodzi mężczyźni wpadli w panikę. Część próbowała wyjechać z położonego przy autostradzie lasu, pozostali zaczęli ukrywać się między drzewami. Policjanci otoczyli cały teren i wylegitymowali 114 osób. Okazało się, że to znani służbom kryminalnym kibole Ruchu Chorzów, Wisły Kraków oraz Elany Toruń. 29 z nich zostało ukaranych mandatami za parkowanie w niedozwolonym miejscu i zaśmiecanie terenu.

Cały stos sprzętu do walki

Podczas obławy funkcjonariusze znaleźli porzucone w lesie siekiery, maczety, pałki teleskopowe, noże, gaz łzawiący, race, a także atrapy pistoletów.

– Tego sprzętu uzbierał się cały stos – mówi jeden z oficerów śląskiej policji. Dodatkowo w kilkudziesięciu zrewidowanych samochodach znaleziono wykorzystywane w sportach walki ochraniacze na szczęki oraz kominiarki.

Co kibole robili w lesie przy A4? Kryminalni ustalili, że szykowali zasadzkę na szalikowców Śląska Wrocław, którzy po sobotnim meczu swojej drużyny w Gliwicach planowali pojechać do Krakowa.

– Gdybyśmy nie zareagowali, mogłoby dojść do tragedii. Nie mam wątpliwości, że podczas ataku z użyciem siekier i maczet musiałaby się polać krew – podkreślają mundurowi.

To nie pierwszy incydent

To już kolejny incydent z udziałem kiboli Ruchu Chorzów. Pod koniec kwietnia kilkudziesięciu zamaskowanych szalikowców tej drużyny przemaszerowało przez Osiedle Tysiąclecia w Katowicach. Tam zostali zatrzymani przez policję.

Twierdzili, że nic nie zrobili, a zebrali się tylko dlatego, bo chcieli kręcić film promocyjny. Kryminalni podejrzewali jednak, że szykowali się na ustawkę z szalikowcami GKS Katowice, ale prawdopodobnie nie potrafili ich znaleźć.

źródło: http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7, ... l#MTstream
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Przez ostatnie półtora roku w zakresie walki z mafią VAT zrobiono więcej niż przez poprzednie dziesięć lat!
Obrazek
Pakiet paliwowy i energetyczny, Jednolity Plik Kontrolny odwrócony VAT, wzmocnienie pionu analitycznego w skarbówce oraz zwiększenie kar za oszustwa - mafia paliwowa oraz mafia wyłudzająca zwroty podatku VAT jest w zdecydowanym odwrocie. Przedstawiciel firmy doradczej PwC stwierdza wprost: "Rząd PiS przez półtora roku zrobił więcej w zakresie uszczelniania systemu VAT niż poprzednicy przez dziesięć lat". I właśnie dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że przestępcy będą gotowi wyłożyć każde pieniądze, aby znów "było tak, jak było".

Eksperci nie mają wątpliwości - tylko w samym 2015 roku mafia wyłudzająca od państwa zwroty podatku VAT mogła na tym procederze zyskać minimum 12 mld zł (choć niektórzy twierdzą, że skala oszustw była znacznie większa i we wspomnianym 2015 roku sięgnęła blisko 40 mld zł). Aby zrozumieć ogrom strat, jakie nasze państwo poniosło z tego tytułu warto zauważyć, że kwota 12 mld zł to równowartość niemal 114-krotności kwoty, jaką Jerzy Owsiak i jego WOŚP zebrała podczas tegorocznego, rekordowego finału (zakładając, że straty sięgnęły 40 mld zł, kwota ta stanowi 379-krotność sumy zebranej przez WOŚP w tym roku).

Sytuacja zaczęła się zmieniać po odsunięciu Platformy Obywatelskiej od władzy. Nagle okazało się, że bardziej skuteczna walka z mafią wyłudzającą VAT i robiącą przekręty na transakcjach paliwowych jest możliwa. Wejście w życie Jednolitego Pliku Kontrolnego, pakietu paliwowego i energetycznego, jak również wprowadzenie odwróconego VAT na niektóre towary, wzmocnienie pionu analitycznego w skarbówce oraz wyższe kary za przekręty wobec budżetu państwa spowodowały, że według ostrożnych szacunków nasze państwo zachowało w ubiegłym roku dodatkowe 5,5 mld zł. O tyle zmniejszyły się zyski mafii paliwowej i wyłudzającej zwroty podatków VAT.

Tomasz Kassel, partner w PwC (firmy audytorsko-doradczej) w wypowiedzi udzielonej "Rzeczpospolitej", nie ma wątpliwości: "Ten rząd przez półtora roku zrobił więcej w zakresie uszczelniania systemu VAT niż poprzednicy przez dziesięć lat".

Pod tym względem wszystko idzie w dobrym kierunku. I właśnie dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że przestępcy będą gotowi wyłożyć każde pieniądze, aby znów "było tak, jak było". Pozostaje mieć nadzieję, że gdy PiS zostanie odsunięty od władzy (a pewnie kiedyś to nastąpi), następcy wykażą się polityczną dojrzałością i nie zaprzestaną bezwzględnej walki z mafią paliwową i VAT. W grę wchodzą naprawdę wielkie pieniądze i szkoda by było zaprzepaścić dotychczasowe dokonania w tym zakresie.

źródło: http://niewygodne.info.pl/artykul8/0375 ... ia-VAT.htm
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Tusk już w 2009 r. chciał zmieniać konstytucję. Salon był zachwycony. Kiedy to samo zaproponował Duda, salon wpadł w histerię
Obrazek
Przypomnijmy - w 2009 roku Donald Tusk zaproponował rewolucyjne zmiany do konstytucji z 1997 roku. Chciał on wówczas pozbawić prezydenta prawa veta, tak aby cała władza wykonawcza przeszła w ręce rządu (czyli - Donalda Tuska). Dodatkowo obiecał, iż będzie dążył do zmniejszenia liczebności Sejmu i Senatu. Propozycje zmian w konstytucji salon przyjął wówczas z entuzjazmem. Minęło 8 lat. Do dyskusji o zmianie obowiązującej ustawy zasadniczej powrócił Andrzej Duda. Co się dzieje z salonem? Na samo tylko hasło "zmiana konstytucji" dosięgła go konwulsyjna histeria.

Czy obecna konstytucja wymaga zmian? Wątpliwości co do tego nie ma prawdopodobnie prezydent Andrzej Duda. Tak można interpretować jego słowa o rozpoczęciu "poważnej debaty na temat konstytucji", która powinna przybrać formę referendum: "Chcę, aby w przyszłym - 2018 roku - odbyło się referendum w sprawie konstytucji. (...) Moi rodacy mają prawo się wypowiedzieć czy konstytucja obowiązująca od 20 lat funkcjonuje dobrze, czy są zadowolenie z tego modelu ustrojowego".

Co jednak ciekawe - Andrzej Duda nie jest pierwszym politykiem na ważnym stanowisku, który tak otwarcie wyeksponował potrzebę zmiany obowiązującej konstytucji. Przed nim to samo mówił (wzbudzając podziw i aplauz salonu) nie kto inny, jak Donald Tusk. Warto przypomnieć, że w 2009 roku zaproponował on, aby cała władza wykonawcza przeszła w ręce rządu kosztem prezydenta. Na czele rządu stał wówczas... Donald Tusk. Okrągłostołowy establishment był zachwycony, szczególnie, że prezydentem był wówczas znienawidzony przez sporą część elit III RP Lech Kaczyński.

Zupełnie odwrotna reakcja salonu (niż ta z 2009 roku) nastąpiła obecnie, gdy Andrzej Duda powrócił do tematu zmiany uchwalonej w 1997 roku konstytucji. Okrągłostołowy establishment wpadł w histerię. Prawdziwą furię salonu spowodowały szczególnie te słowa prezydenta: "Konstytucji bronią ci, którzy ją stworzyli, ale też ci, którym gwarantuje pewien status quo, pewną pozycję społeczną, przynależność do elity, nietykalność".

No cóż... dotychczasowe elity III RP wiedzą, że ich symboliczny czas i zakres wpływów - kreślony między innymi wspomnianą ustawą zasadniczą z 1997 roku - dobiega końca. Im ten proces będzie przybierał dynamiczniejszą postać, tym konwulsyjna histeria będzie większa.

źródło: http://niewygodne.info.pl/artykul6/0374 ... ytucje.htm
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Korwin-Mikke zapłaci 20 tys. za spoliczkowanie Boniego. "Zasady wygrały"
Obrazek
Zapadł wyrok w głośnej sprawie policzka wymierzonego przez Janusza Korwin-Mikkego europosłowi Michałowi Boniemu. - Została zasądzona grzywna 20 tys. złotych - poinformował dzisiaj poszkodowany.

"Nie chodzi o karę, tylko o zasady. Zasady wygrały" - napisał dzisiaj na Twitterze europoseł PO Michał Boni, informując o grzywnie nałożonej na Janusza Korwin-Mikkego.

Spoliczkował, bo tak obiecał

Do incydentu doszło na spotkaniu nowych europosłów w 2014 roku. Janusz Korwin-Mikke wyjaśnił później, że publicznie spoliczkował Boniego, ponieważ ten w czasie debaty lustracyjnej w 1992 roku "wypierał się, że był agentem SB i wyzywał go od idiotów". W 2007 roku przyznał jednak, że pod wpływem szantażu podpisał deklarację współpracy z SB. - Zapowiadałem, że to zrobię. Nie miałem okazji przez te lata, nigdy mi się nie nawinął pod rękę i wreszcie mi się nawinął, więc obowiązek swój wykonałem - tłumaczył swoje motywy Korwin-Mikke.

Boni natychmiast poinformował o ataku na Twitterze. "Powiedziałem 'dzień dobry' posłowi Korwin-Mikkemu, [a ten - dod. red.] uderzył mnie w twarz. To nie jest normalne!" - pisał wtedy. "Z pokorą przyjmuję ataki! Ale jest granica!" - podkreślał.

Uchylenie immunitetu

Wyrok mógł zapaść, ponieważ w maju ubiegłego roku europarlament wyraził zgodę na uchylenie immunitetu Korwin-Mikkego i pociągnięcie go do odpowiedzialności karnej. Jak wyjaśniał w ubiegłym roku rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Warszawie prok. Przemysław Nowak, do incydentu doszło podczas oficjalnego spotkania polskich posłów do PE, które było bezpośrednio związane ze sprawowaniem mandatu. - Do naruszenia nietykalności doszło więc podczas pełnienia obowiązków służbowych przez pokrzywdzonego - mówił wtedy.

"Ważny wyrok"

O przegranej Korwin-Mikkego poinformował też na Facebooku adwokat Michała Boniego Piotr Schramm. Prawnik podziękował Boniemu za powierzenie mu "tej bardzo ciekawej i ważnej sprawy". Zaznaczył też, że to ważny wyrok, ponieważ pokazuje, "że zasady i prawo są w Polsce ważne".

Więcej + video: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... y.html#MT2

Czytaj też: http://niezalezna.pl/98409-szpicel-sb-n ... ie-boniego
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Reakcja Tuska na "taśmy Beger" i "taśmy z Sowy" pokazała jego obłudę i hipokryzję. Czy coś w tej mierze mogło się zmienić?
Obrazek
Gdy TVN ujawnił swoje "taśmy Beger" reakcja Tuska wyglądała w sposób następujący: - "Jestem poruszony zawartością tych taśm. Dziękuję dziennikarzom, za wspieranie demokracji poprzez ujawnienie kompromitującego przypadku skandalicznej korupcji politycznej". Gdy jednak media ujawniły kompromitujące jego partię nagrania z restauracji "Sowa i przyjaciele", Tusk stwierdził, że najważniejsze jest zidentyfikowanie, ściganie i schwytanie nagrywających. Czy w sferze jego hipokryzji i obłudy cokolwiek mogło się zmienić?

Przypomnijmy - we wrześniu 2006 r. TVN, za pośrednictwem Renaty Beger, nagrał z ukrycia, jak poseł PiS proponuje jej stanowisko w zamian za poparcie mniejszościowego rządu. Działanie ewidentnie naganne i nie mające szans na obronę. Donald Tusk, słusznie wówczas zauważył: - "Jestem poruszony zawartością tych taśm. Dziękuję dziennikarzom, za wspieranie demokracji poprzez ujawnienie kompromitującego przypadku skandalicznej korupcji politycznej".

Jakże inna była reakcja Tuska, kiedy w 2014 roku tygodnik "Wprost" ujawnił taśmy, na których prominentni członkowie Platformy Obywatelskiej dogadywali się z ważnymi urzędnikami i przedstawicielami biznesu w zakresie tego, co by można jeszcze zrobić, aby nie dopuścić PiS do przejęcia władzy w Polsce. Ówczesny premier Polski, ani nie wydawał się być tym faktem poruszony, ani nie dziękował dziennikarzom za ujawnienie tej afery i wspieranie polskiej demokracji. Wręcz na odwrót - Tusk stwierdził, że nagrania miały prywatny charakter i nigdy nie powinny być ujawnione, bowiem "destabilizują państwo". Nadto dodał, że osoby nagrywające oraz ich zleceniodawcy powinni być zidentyfikowani, ścigani i schwytani, tak by można było wobec nich wyciągnąć konsekwencje prawne.

Te dwie - jakże różne - reakcje, pokazały dobitnie obłudę i hipokryzję Donalda Tuska. W 2014 roku były lider PO chciał ścigać nagrywających, a w 2006 roku publicznie ich chwalił i dziękował za "wspieranie demokracji".

Czy po upływie kilku lat spędzonych poza Polską, Tusk mógł się pod tym względem zmienić? Niestety, mam co do tego poważne wątpliwości.

źródło: http://niewygodne.info.pl/artykul8/0375 ... -Tuska.htm
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Babie odbiło i tyle. Nigdy jej nie lubiłem.Nie ma się co dziwić, że bierze udział w Paradach Równości, skoro jej córunia ma odmienne preferencje seksualne.

===========================
Odlot Holland w studio TVN24... Chce likwidacji urzędu prezydenta. I apeluje do kanclerz
Obrazek
Andrzej Duda nie jest moim prezydentem – powiedziała podczas występu w TVN24 Agnieszka Holland. Nie ma w tym nic dziwnego, jej flirt z obecną opozycją jest doskonale znany. Reżyserka jest też sympatyczką Mateusza Kijowskiego i jego upadającego ruchu – KOD, feministek, a także uczestniczką „parad równości”. Ale w wypowiedzi jednak było coś zaskakującego. Twierdzi, że Polacy będą chcieli prawdopodobnie.... zlikwidować urząd prezydenta! Skąd taki wniosek? Bo ona nie lubi prezydenta. Oj, płyną co niektórzy.

Prezydent Andrzej Duda pod koniec kwietnia udzielił wywiadu dla TVP Historia. Padły istotne stwierdzenia dotyczące polityki historycznej. - Bardzo wiele wpływowych miejsc zajmują osoby, których rodzice czy dziadkowie aktywnie walczyli z Żołnierzami Wyklętymi w ramach utrwalania ustroju komunistycznego, czyli – krótko mówiąc – byli zdrajcami. Dzisiaj byśmy tak powiedzieli wprost, ja w każdym razie bym tak powiedział – powiedział prezydent. – Trudno się dziwić, że oni nie są zainteresowani tym, żeby Żołnierze Niezłomni byli nazywani bohaterami i żeby pokazywać prawdę, kto rzeczywiście walczył o wolną Polskę, a kto ją oddawał w sowieckie ręce i był sowieckim namiestnikiem w naszym kraju – dodał. – To jest starcie ideologiczne, starcie historyczne, ale to jest starcie również o to, kto w naszym kraju ma sprawować rząd dusz, czy nadal ma on być w rękach postkomunistów. Ja takiemu czemuś mówi "nie" – zadeklarował prezydent. Zdaniem Andrzeja Dudy, z tego powodu polityka historyczna – w pewnym sensie – „zawsze będzie prowadziła do podziałów”. Ci, którzy są potomkami zdrajców, nigdy nie będą chcieli tego przyznać. Będą walczyli z prawdą historyczną – powiedział. Słowa te musiały mocno rozsierdzić Agnieszkę Holland. Goszcząc w TVN24 stwierdziła, że wypowiedź tę odebrała jako „haniebną”. Ale odbieram bardzo źle tego prezydenta już od dawna. Od początku, kiedy się okazał być jakimś długopisem, od kiedy złamał konstytucję, zdradził konstytucję, na którą przysięgał. W tym momencie ten człowiek stracił dla mnie wszelki autorytet i nie jest moim prezydentem od tego momentu, tak że nie musi mnie wykluczać, bo ja go skreśliłam z listy polityków, których darzę szacunkiem. Chciałabym mieć szacunek do funkcji głowy paąstwa, ale Andrzej Duda nie gra dobrze tej roli i w jakimś sensie ją kompromituje – mówiła reżyserka. Według niej Polacy mogą się zastanawiać nad likwidacją urzędu prezydenta. Po takiej prezydenturze, jak prezydentura pana Dudy, się okaże prawdopodobnie, że powiemy sobie: a właściwie po co nam prezydent? – powiedziała. Nie obyło się bez proniemieckich laudacji. Mówiąc o polityce zagranicznej, o Unii Europejskiej Holland zwróciła się do Angeli Merkel: „jesteś naszą ostatnią obroączynią”. Można liczyć, że kanclerz Merkel, która wykazała niebywałą cierpliwość w znoszeniu kolejnych jakichś obelg i prowokacji ze strony polskiej dyplomacji, że ona wykaże nadal tę cierpliwość. Jesteś naszą ostatnią obroączynią w tej Unii – powiedziała zwracając się do kanclerz Niemiec. Lekarza… źródło: http://niezalezna.pl/98443-odlot-hollan ... o-kanclerz
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

Kolo

Łajdactwo i zdrada. Ile judaszowych srebrników dostaje za takie wypowiedzi ?

----------------------------

Renifer

Kuźwa, kiedy to ścierwo zamknie gębę? Po to miliony Polaków zginęło w czasie II wojny, broniąc świat przed hitlerowcami, żeby ten diabelski pomiot oddawał Polskę Niemcom?

-------------------------------------

Urodzony zdrajca. Genetyczny

Ten ubecki pachoł ma zdradą własnego narodu w genach. Jak nie może zdradzać na rzecz sowietów, to zdradza na korzyść szwabów.

=======================================

Wałęsa wtóruje Holland i apeluje do Niemiec: "Musicie skończyć z kompleksami i przejąć odpowiedzialność za Europę"
Obrazek
Jeśli chcecie zbudować mądrą Europę to musicie ją osadzić na wartościach, i jeśli Polska, Węgry czy ktokolwiek inny rozbije Unię, to wy, jako wiodąca siła, musicie mieć przygotowane w kieszeni rozwiązanie. I pięć minut po rozpadzie Unii zakładacie nową

—mówił w Akwizgranie Lech Wałęsa. Były prezydent RP został tegorocznym laureatem POLONICUSA 2017, nagrody europejskiej Polonii. Lech Wałęsa został wyróżniony za całokształt swoich dokonań na rzecz wolności i demokracji w Polsce i Europie

Były prezydent w krótkim przemówieniu po odebraniu nagrody nawoływał Niemców do objęcia przywództwa w Europie.

Musicie skończyć z kompleksami i przejąć odpowiedzialność za Europę

—apelował Wałęsa.

Nagrodę POLONICUSA 2017 w kategorii kultury otrzymała reżyserka, laureatka Srebrnego Niedźwiedzia na Berlinale 2017 Agnieszka Holland, która z kolei na antenie TVN24 w dramatycznym apelu wołała w kierunku Angeli Merkel, aby ratowała Polskę.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/338928-wal ... -za-europe
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Przecież ci komornicy za swoje usługi pobierali ogromne pieniądze. Nareszcie im się to ukróci.

====================================
Komentarze:

następna kasta obrabiająca społeczeństwo...Brawo Ziobro!! Tak trzymać. Czekamy na sąd HGW

---------------------------------------------

####

Jak któryś boi się że będzie musiał zmienić pracę,to niech idzie po poradę do Komorowskiego vel bula,on ma super rozwiązanie"jechać za granicę,tam jest szansa"no to po kolei raz dwa

--------------------------------------------

Borys

Pracę traci 9 tysięcy młodych komorników. I bardzo dobrze, na budowach brakuje rąk do pracy. A wydawało się, że tatusiek załatwił rewir i miód, cud i orzeszki. A tu klapa, do łopaty.

==========================

Kolejne uderzenie w korporację. Komornicy protestują przeciw większemu nadzorowi nad ich pracą, resort sprawiedliwości nieugięty
Obrazek
Przyjęcie zmian dot. egzekucji komorniczych, proponowanych przez resort sprawiedliwości, może spowodować kryzys branży, zagrozić kancelariom komorniczym, zlikwidować miejsca pracy i utrudnić egzekwowanie prawa - obawiają się przedstawiciele Krajowej Rady Komorniczej.

6 kwietnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekty ustawy o komornikach sądowych oraz ustawy o kosztach komorniczych, mówiący m.in., że opłaty egzekucyjne stanowią w całości należność budżetu państwa, a komornik ma otrzymywać wynagrodzenie prowizyjne, proporcjonalnie do pobranych opłat.

Prezes KRK Rafał Fronczek przedstawił raport PwC, przeprowadzony na zlecenie Rady na podstawie ankiet wśród komorników z całej Polski. Według niego, po wprowadzeniu zmian proponowanych MS, ponad połowa (57 proc.) kancelarii komorniczych odnotuje ujemny wynik finansowy; największy spadek przychodów, średnio o 48 proc., grozi kancelariom komorniczym przyjmującym powyżej 5 tys. spraw rocznie.

Według raportu, utrudnienia w prowadzeniu działalności komorniczej spowodują także poważne opóźnienia w odzyskiwaniu przeterminowanych należności, co może doprowadzić do negatywnych skutków gospodarczych i społecznych. Kryzys w branży odbije się też na młodych ludziach, którzy zaczynają pracę w zawodzie komornika, a pracę może stracić do 9 tysięcy osób - przestrzegają jego autorzy.

Mam bardzo negatywne odczucia co do tych projektów, bo bardzo bym chciała nadal móc sprawować ten zawód, a wygląda na to, że będę musiała się pożegnać i szukać pracy gdzieś indziej

— mówiła na konferencji komornik Elżbieta Jaceczko.

Według niej, osoby pracujące w zawodzie komornika będą miały trudności ze znalezieniem pracy w innej specjalizacji.

My się specjalizujemy w prawie egzekucyjnym, nie w całym prawie, więc mnóstwo ludzi, aplikantów, asesorów, którzy siłą rzeczy stracą pracę będą mieli problem z podjęciem zatrudnienia gdziekolwiek indziej

— ocenia.

Jak powiedziała asesor komorniczy Żaneta Anuszewska-Wójt wielu jej kolegów z branży obawia się o swoją przyszłość w zawodzie.

Kiedy dzisiaj jestem na progu podjęcia decyzji czy składać wniosek o powołanie na komornika, jestem pełna obaw co do tego, co nas czeka. Nie mówię tylko w imieniu swoim, ale 2 tys. asesorów, którzy w dniu dzisiejszym są w takiej sytuacji jak ja, którzy nie wiedzą co robić dalej

— stwierdziła.

Te zmiany i te prognozy pokazują, że nawet jeżeli otworzymy kancelarię, nie będziemy w stanie nie tylko jej utrzymać, ale też samych siebie czy naszych rodzin

— ocenia.

Uczestnicy konferencji zaapelowali do premier Beaty Szydło, ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry i minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbiety Rafalskiej o uwzględnienie wyników raportu PwC. Wysłali również do nich list, w którym uzasadniają swoje stanowisko.

Mamy nadzieję, że nie jest jeszcze za późno, żeby wziąć je pod uwagę

— mówili.

Projekt nowych przepisów został przedstawiony przez resort w grudniu 2016 roku. Nowa ustawa ma zastąpić obecne przepisy o komornikach sądowych i egzekucji, pochodzące z 1997 r. Jak podkreślało MS, m.in. w sposób istotny zwiększone mają zostać uprawnienia nadzorcze i kontrolne ministra sprawiedliwości nad komornikami.

Minister Ziobro tłumaczył wtedy, że zmiany są niezbędne, by „przywrócić szacunek i społeczne zaufanie do zawodu komornika, a jednocześnie zagwarantować, że należności wierzycieli będą egzekwowane przy poszanowaniu praw i godności dłużników”.

Wszystkie czynności egzekucyjne prowadzone w terenie miałyby być obowiązkowo nagrywane, przewidziano „obiektywny udział policji w czynnościach egzekucyjnych” z możliwością żądania przez policjanta wstrzymania czynności egzekucyjnych; dłużnik miałby też otrzymywać przy egzekucji specjalny formularz skargi na czynności komornika. Komornik nie mógłby dokonać zajęcia, gdy zostanie mu przedstawiony dokument, że zajęte przedmioty nie stanowią własności dłużnika.

W wypadku rażącego lub uporczywego naruszenia prawa przez komornika wprowadzono także możliwość odwołania komornika z urzędu przez ministra sprawiedliwości”

— podano w uzasadnieniu projektu. Minister na każdym etapie postępowania dyscyplinarnego będzie mógł także zawiesić komornika w czynnościach. Według nowej ustawy prezesi sądów musieliby kontrolować komorników przynajmniej raz na dwa lata.

Ma zostać wprowadzone ograniczenie możliwości przyjmowania przez komornika spraw spoza rewiru. W projekcie położono też nacisk m.in. na kwestię osobistego wykonywania czynności przez komorników.

Resort w uzasadnieniu projektu wskazał, że „przywrócono właściwe znaczenie zasadzie, że opłaty egzekucyjne z uwagi na swój publicznoprawny charakter stanowią w całości należność budżetu państwa, a komornik w zależności od wyników swojej pracy zyskuje jedynie uprawnienie do wynagrodzenia prowizyjnego ustalanego proporcjonalnie do wysokości pobranych opłat”.

Wprowadzone mają też zostać precyzyjne oświadczenia majątkowe komorników, według wzoru określonego przez MS. Nowy kształt ma zostać nadany aplikacji komorniczej, podczas której większy nacisk będzie położony „na kwestie etyki i rzetelności wykonywania zawodu komornika”.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/339010-kol ... -nieugiety
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Cwaniackie zagrywki Nowaka. Apeluje o prawdę do Radia Maryja: "P. Małgorzata nie wysłała żadnego smsa, nie dzwoniła, był show"
Obrazek
Nowak chce z afery Amber Gold zrobić farsę i przy okazji ośmieszyć Małgorzatę Wassermann. Nie ma argumentów, więc wali na oślep i robi z siebie pajaca.

Przyboczny Donalda Tuska wchodzi w dziwne dialogi na Twitterze. Odsłaniają one jego cwaniactwo. Niestety ten człowiek kierował bardzo ważnym resortem w rządzie Platformy Obywatelskiej. Po ataku na Małgorzatę Wassermann postanowił zaatakować Radio Maryja. Za co? Trudno powiedzieć. Może za wypunktowanie jego krętactwa.

Radio Maryja przypomniało całą sekwencję zdarzeń, kluczenie Nowaka, informacje, że nie otrzymał wezwania przed Komisję Śledczą i prymitywną wiadomość do Małgorzaty Wassermann.

Nie mam żadnego wezwania. Jestem zaskoczony

—podkreślał polityk w rozmowie z RMF FM.

W reakcji na te doniesienia szefowa komisji zarządziła krótką przerwę przesłuchaniu. Poinformowała, że według niektórych mediów, którym udało się skontaktować ze Sławomirem Nowakiem, nie ma on wiedzy na temat zbliżającego się przesłuchania.

W związku z powyższym zaraz zadzwonimy do pana ministra (…). Pan minister twierdzi teraz na stronach różnych portali, że nie ma żadnych informacji, że żona nic mu nie przekazywała, że wezwanie zostało wysłane

—powiedziała przewodnicząca komisji śledczej ws. Amber Gold.

Drogie @RadioMaryja wszak Prawda nas wyzwoli:P.Małgorzata nie wysłała żadnego smsa, nie dzwoniła, za to, był show na kom.mimo, że wezw.na23go

—napisał Nowak na Twitterze.

Kuriozalnie w jego ustach brzmią słowa o prawdzie…

Więcej: http://wpolityce.pl/polityka/339108-cwa ... a-byl-show
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

Adam

Oni już niczego nie chcą, wszystko zostanie po nowemu, tylko PiS trzeba usunąć od władzy i dać im pełne koryto. Wtedy dopiero zrobimy to co było, hulaj dusza piekła nie ma. W KAŻDEJ WYPOWIEDZI SŁYSZĘ JEDEN WIELKI SKOWYT: ODDAJCIE NAM DRANIE NASZE KORYTO, TO MY UMÓWILIŚMY SIĘ Z GOSPODARZEM, ŻE BĘDZIE NAS WSPÓŁTUCZYŁ, DOTĄD AŻ MIEJSCA W CHLEWIE BRAKNIE. Wy jesteście tam na krzywy ryj, nie wynegocjowaliście sobie tego miejsca z WSI i SB-kami. Fora ze dwora, dwór jest nasz , chlewnia i koryto także.

b

Teraz widać czym jest PO. Jest to partia, reprezentująca tych, którym droga jest władza i koryto z tej władzy wypływające. Dlatego zrobią i powiedzą wszystko by tak się stało. Przeistoczą się jak kameleon. Zrobią wszystko, jak narkoman potrzebujący swojej działki.

=============================

Farsa Platformy trwa. Teraz nie chcą już podwyższać wieku emerytalnego!
Obrazek

- Nie chcemy podwyższać wieku emerytalnego, ale zrobimy wszystko, by opłacało się pracować dłużej - powiedział dziś szef PO Grzegorz Schetyna. Jeszcze trochę, a Platforma zacznie twierdzić, że jest za likwidacją gimnazjów i za powołaniem Obrony Terytorialnej...

Politycy PO dziś jeszcze raz udzielili odpowiedzi na pytania zadane w ubiegłym tygodniu przez PiS. Jedno z nich dotyczyło tego, czy są za podwyższeniem wieku emerytalnego.

"Nie chcemy podwyższać wieku emerytalnego, ale zrobimy wszystko, żeby opłacało się pracować dłużej" - powiedział Schetyna. Dodał, że PO będzie zmierzać do tego, żeby aktywność zawodowa skutecznie mogła wpływać na zarobki. "Jako zachętę wprowadzimy 13. emeryturę" - powiedział Schetyna. Przypomnijmy: gdy pod koniec ubiegłego roku Sejm zdecydował o obniżeniu wieku emerytalnego, PiS został brutalnie zaatakowany przez Platformę.

Ale teraz w PO postanowiono widocznie, że trzeba... upodobnić się do PiS. Partia Schetyny opowiedziała się bowiem niedawno za kontynuacją programu 500+ - wcześniej wściekle atakowanego - i przeciw przyjmowaniu do Polski uchodźców (choć wcześniej gorliwie wypełniała nakazy UE i chciała sprowadzenia migrantów). Dziś Grzegorz Schetyna powtórzył na konferencji prasowej w Sejmie:

"Jesteśmy za tym, żeby Polska, tak jak Unia Europejska, angażowała się w humanitarną pomoc ofiarom wojen, to jest aktywność, którą polski rząd wcześniej prowadził, (...) nie będziemy przyjmować nielegalnych migrantów".

źródło: http://niezalezna.pl/98510-farsa-platfo ... erytalnego
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

Robert75

Pan Schetyna kłamał kiedyś z premedytacją w sprawie opłat za autostradę A4. Mówił, że będzie bezpłatna a już budowano punkty poboru opłat które działają do dzisiaj. Od tej pory mu już w nic nie uwierzę.

jad

Nieobliczalny i skompromitowany Grzesiu.
Co za cynizm i zidiocenie. Jak można być tak skandaliczne chwiejnym. Nikt kto chce rządzić krajem nie zachowuje się jak idiota. Teatr hipokryzji.

-------------------------

semper

Wreszcie Pan Schetyna jednoznacznie dowiódł, że dla powrotu do koryta gotów jest na wszystko. Koniunkturalista z niego natrętny, wykorzysta każdą podłość, każdy przekręt, żeby zbić na tym kapitał polityczny i oszwabić Polaków. Z frustracji bycia w opozycji chłop, jak widać oszalał. Trzeba uważać na tę marną postać. Szaleńcy bywają nieobliczalni i niebezpieczni.
Zresztą w PO wszyscy są po jednych pieniądzach.

========================
„Idzie Grześ przez Sejm, wór obietnic niesie. A przez dziurkę kłamstwa ciurkiem sypią się za Grzesiem”
Obrazek

Gdyby obecny rząd nie zmienił decyzji rządu PO o przyjęciu tysięcy uchodźców, doszłoby do tragedii takich jak Berlinie czy Sztokholmie - powiedział dziś w TVP Info szef MSWiA Mariusz Błaszczak, pytany o wypowiedzi polityków PO w sprawie nieprzyjmowania uchodźców. Internauci nie zostawiają suchej nitki na PO, wytykając partii totalny brak konsekwencji i przypominając archiwalne wypowiedzi jej liderów.

- Platforma Obywatelska kpi sobie z Polski i Polaków. To przecież rząd Ewy Kopacz podjął decyzję o przyjęciu tysięcy uchodźców do Polski. Ta decyzja zapadła przy złamaniu solidarności Grupy Wyszehradzkiej. To jest kpina z bezpieczeństwa Polski i Polaków. Gdyby ta decyzja nie została zmieniona przez obecny rząd, doszłoby do takich tragedii, jakie miały miejsce w Berlinie, Sztokholmie, Paryżu w Nicei czy w Brukseli - powiedział Błaszczak.

Dodał, że obecny rząd pomaga uchodźcom „tam, gdzie są uchodźcami”.
Wspieramy naszych partnerów unijnych uszczelniając granice zewnętrzne UE. Kontyngent polskiej Straży Granicznej dziś jest na granicy macedońsko-greckiej, był na granicach bułgarsko-tureckiej, węgiersko-serbskiej, słoweńsko-chorwackiej. A więc jesteśmy aktywni, bo tak postrzegamy solidarność europejską; inaczej niż to robił rząd PO

- dodał minister.

Wczoraj szef PO Grzegorz Schetyna powiedział TVP Info, że Platforma nie jest za przyjęciem uchodźców. - Jestem za tym, żeby nie przyjeżdżali do Polski – powiedział lider PO.

Dziś Schetyna na konferencji prasowej w Sejmie powiedział: - Nie będziemy przyjmować nielegalnych migrantów.
Jesteśmy za tym, żeby Polska, tak jak Unia Europejska, angażowała się w humanitarną pomoc ofiarom wojen. To jest aktywność, którą polski rząd wcześniej prowadził, (...) Nie będziemy przyjmować nielegalnych migrantów

- mówił Schetyna.

Jak ocenił, polski rząd musi być aktywny w Unii Europejskiej w rozwiązywaniu problemu uchodźców.

Szef klubu PO Sławomir Neumann powiedział z kolei, że uchodźcom, czy imigrantom należy pomagać, ale poza granicami Polski – w obozach lub miejscach, gdzie najłatwiej będzie im się zasymilować. Polityk podkreślił, że decyzja sprzed dwóch lat o relokacji 120 tysięcy uchodźców, nie została zrealizowana przez Unię.
Nie było żadnego potem podziału i zaczynają się negocjacje od nowa

– ocenił Neumann.

Dzisiaj uważamy, że powinniśmy pomagać uchodźcom, imigrantom – legalnym i nielegalnym – w miejscach, w których mają najłatwiej do asymilacji, także w obozach, które są w krajach przygranicznych, albo wręcz w odsyłaniu nielegalnych imigrantów, którzy nie są uchodźcami z terenów wojennych, tylko imigrantami ekonomicznymi

– powiedział Neumann.

Więcej: http://niezalezna.pl/98529-idzie-grzes- ... -za-grzesi
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

Teofil

Schetyna już prześcignął Wałęsę. jest za, a nawet przeciw i znowu za.

---------------------------------

Bartymeusz-Sandomierz@Bartymeusz-Sandomierz

Nie wierzę w ani jedno jego słowo. Jest takie stare, mądre przysłowie: "Cygan tylko raz przez wieś przechodzi!"

-------------------------------

logik

Durnot wypowiadanych przez zagubionego, niedowarzonego, żałosnego krętacza jakim jest Schetyna , lepiej nie komentować. Są ciekawsze zajęcia.

========================
Schetyna nadal kłamie. Kolejny lider opozycji tonie w oparach cynicznej obłudy
Obrazek
Ledwie napisałem, że w sprawie przyjmowania uchodźców Platforma kłamała, podobnie jak były premier Węgier, „rano, nocą i wieczorem”, a już polską debatę publiczną zatruwają kolejne kłamstwa najwyższych władz PO. Pal sześć śmieszne i żałosne kłamstewka Tomasza Siemoniaka, który twierdzi dziś, iż „nie można mówić, że PO była kiedykolwiek za przyjmowaniem uchodźców”, bo leżącego kopacz, pardon, kopać – przykre zajęcie.

Ale kłamie wciąż także lider „totalnej opozycji”, Grzegorz Schetyna. Dziś rano stwierdził, co następuje:

„Nikt nie oczekuje od Polski przyjmowania uchodźców. Nie ma tematu podziału kwot uchodźców”.

Wniosek jest jeden: albo lider PO okłamuje swoich wyborców w żywe oczy, albo nie ma zielonego pojęcia o sprawach, które komentuje. Obie wersje kompromitują go doszczętnie. Czas na garść dowodów. Cytaty, by nie budziły kontrowersji, wybrałem z mediów dotychczas co najmniej sprzyjających Platformie Obywatelskiej, na pewno zaś niesprzyjających Prawu i Sprawiedliwości.

Powtórzmy zatem dzisiejsze słowa Schetyny:

„Nikt nie oczekuje od Polski przyjmowania uchodźców. Nie ma tematu podziału kwot uchodźców”.

A teraz cytaty:

TVN24, 8 lutego 2017

„Komisja Europejska rozważy w marcu, jakie kroki podjąć wobec państw UE, które nie wywiązują się z zobowiązań dotyczących relokacji uchodźców. To będzie właściwy moment, by rozważyć inne opcje, jeśli będzie to konieczne. Dlatego naprawdę zachęcam państwa członkowskie do postępów, zanim opublikujemy ten dziesiąty raport” - powiedział Frans Timmermans, pytany, kiedy KE może zdecydować o wszczęciu procedur albo podjęciu innych działań wobec państw, które nie wywiązują się ze zobowiązań w sprawie relokacji uchodźców”.

„Rzeczpospolita”, 1 marca 2017

„Według Martina Schulza nie wszyscy partnerzy z UE okazali Niemcom solidarność podczas kryzysu uchodźczego. „Nie może być tak, że tylko kilka krajów uczestniczy w walce z kryzysem” - zauważył. Schulz skrytykował kraje, które „domagają się solidarności od innych, gdy nakładane są sankcje na Rosję”, i „chętnie biorą dopłaty dla rolników”, a także fundusze strukturalne, ale odmawiają współpracy, gdy chodzi o uchodźców. „Tak nie można, solidarność nie jest jednokierunkową uliczką”

— napominał Schulz, oklaskiwany przez uczestników spotkania”.

TVN24, 27 marca 2017

„Do września kraje UE powinny przejąć w ramach programu relokacji przynajmniej 26 tysięcy uchodźców przebywających w Grecji i we Włoszech - powiedział komisarz UE ds. migracji Dimitris Awramopulos, apelując o przyśpieszenie dystrybucji uchodźców. ‘W Grecji przebywa obecnie około 20 tysięcy uchodźców, którzy są uprawnieni do relokacji, a we Włoszech - około 6 tysięcy, głównie Erytrejczyków. Wszyscy oni powinni być rozmieszczeni w pozostałych krajach UE do września tego roku”

— oświadczył Awramopulos po poniedziałkowym spotkaniu ministrów spraw wewnętrznych państw UE”.

TVN24, 4 kwietnia 2017

„Reszta Unii Europejskiej planuje jeszcze tej jesieni, u szczytu negocjacji w sprawie Brexitu, wymusić jedność na tych dwóch eurosceptycznych krajach rządzonych przez populistyczne i nacjonalistyczne rządy”

— napisał korespondent „Times” w Brukseli, Bruno Waterfield. Dziennikarz cytuje anonimowego dyplomatę jednego z krajów założycielskich UE, który miał powiedzieć, że rządy w Warszawie i Budapeszcie „będą musiały wybrać: czy są w europejskim systemie, czy nie?”.

„Nie można szantażować Unii Europejskiej, nasza jedność ma swoją cenę”

— dodał. Rozmówca gazety jest przekonany, że spodziewany wkrótce wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE dotyczący zgodności z prawem kwot uchodźczych poprze stanowisko większości państw członkowskich.

‘Wtedy będą musieli się dostosować do tej decyzji. Jeśli tak się nie stanie, będą musieli się zmierzyć z konsekwencjami, zarówno finansowymi jak i politycznymi. Żadnych wyłączeń - nie ma dłużej możliwości, że ktoś jest trochę w, a trochę poza systemem Unii Europejskiej. Będziemy bardzo zdecydowani w tej sprawie’

— podkreślił dyplomata”.

Onet, 8 maja 2017

„Program Emmanuela Macrona wydaje się godzić interesy obu stron sceny politycznej. Jest za integracją Unii Europejskiej i silną współpracą z Niemcami. Dość jawnie krytykuje działania Rosji, ale deklaruje chęć dialogu i dbanie o poprawne stosunki dyplomatyczne. Chce równomiernego rozmieszczania uchodźców w krajach Unii Europejskiej”.

Nie chcę Państwa zanudzać kolejnymi cytatami. Każdy, kto choć trochę interesuje się polityką, wie i bez tych wypowiedzi, że dzisiejsze słowa Grzegorza Schetyny były nieprawdziwe. Nie wiem, jak się czują wyborcy Platformy, ale w liceum mówiliśmy na takich „skup kitu”. I coś mi mówi, że część z nich zraziła się właśnie do polityki ostatecznie. Po Kijowskim i Petru do grona politycznych jeleni na pustym rykowisku dołączył bowiem lider PO.

Przyjdzie Tusk i wyrówna? Jeszcze trochę i nie będzie czego.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/339207-sch ... nej-obludy
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Absurd goni absurd! Wolność mediów zagrożona, bo rząd nie kupuje "Wyborczej" i nie uważa, aby Polacy byli odpowiedzialni za Holocaust!
Obrazek
Amerykańska organizacja Freedom House uznała w swoim raporcie, że media w Polsce pierwszy raz od 27 lat "nie są w pełni wolne". Powody, które miały przeważyć o takiej ocenie, są zupełnie absurdalne. Wśród nich wymienia się rezygnowanie przez urzędy z prenumeraty "Gazety Wyborczej" oraz zaprzestanie kupowania w niej reklam i ogłoszeń przez spółki Skarbu Państwa. Ponadto wolność ma być zagrożona, bo rząd promuje bohaterskie postawy Polaków w czasie II wojny światowej i nie uważa, abyśmy byli odpowiedzialni za Holocaust.

Z raportu "Press Freedom 2017" amerykańskiej organizacji Freedom House wynika, że nasz kraj zanotował największy spadek w rankingu wolności mediów na świecie i po raz pierwszy od 1990 roku nie zakwalifikował się do kategorii państw, w których istnieje pełna wolność mediów.

Jako powody takiego stanu rzeczy wskazano m.in. to, że administracja publiczna przestaje zamawiać prenumeratę prasy opozycyjnej (takiej jak "Gazeta Wyborcza" czy "Newsweek"), a spółki Skarbu Państwa rezygnują z kupowania reklam i ogłoszeń w mediach, które bezwzględnie krytykują obecny rząd. Najbardziej jednak absurdalnym powodem, dla którego media w Polsce przestały być "w pełni wolne" zdaniem Freedom House był fakt, że władze przestały podzielać poglądy Jana T. Grossa nt. odpowiedzialności Polaków za Holocaust! Jako przykład wskazano, że przed emisją w TVP filmu "Ida", pokazano "12-minutowy wstęp, w którym komentatorzy stwierdzili, że film przedstawia historię Polski nieprecyzyjnie".

Powstaje pytanie - jak to możliwe, że za czasów rządów PO Polska była rankingu Freedom House na wyższej pozycji, a media były "w pełni wolne", skoro ekipa Tuska zakładała opozycyjnym dziennikarzom podsłuchy, CBŚ wchodziło do redakcji "Wprost", by skonfiskować niewygodne dla władzy materiały nt. afery taśmowej, a wszelkie prenumeraty i reklamy spółek Skarbu Państwa otrzymywały tylko te media, które chwaliły rząd PO-PSL?

Niesamowite jest to, jak bardzo nikłą wiedzę na temat Polski mają członkowie zachodnich stowarzyszeń, fundacji organizacji, których celem jest kontrola demokratycznych procedur i praw podstawowych (albo - pod jak wielkim wpływem Michnika się one znajdują)...

źródło: http://niewygodne.info.pl/artykul8/0375 ... orczej.htm
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Petru chce podwyższyć wiek emerytalny
Obrazek
Ryszard Petru to ma humor. Zapowiedział, że po objęciu władzy (sic!) podwyższy wiek emerytalny. – Bardzo ważne jest to, aby partie polityczne realizowały po wyborach to, co obiecują przed wyborami.(…) Im dłużej żyjemy, tym wyższy musi być wiek emerytalny i Nowoczesna deklaruje, że po przejęciu władzy podwyższymy wiek emerytalny po to, aby były emerytury były znacznie wyższe niż obecnie – powiedział w sejmie szef Nowoczesnej.

Polityk odniósł się do kwestii emerytur, programu 500 +, uchodźców i płacy minimalnej. Zaznaczył, że ważną rzeczą jest sprawa realizacji obietnic wyborczych.

Bardzo ważne jest to, aby partie polityczne realizowały po wyborach to, co obiecują przed wyborami. Ważne jest to, aby nie ścigały się na populizm i nie oferowały gruszek na wierzbie, czyli nie składały propozycji, które są nierealistyczne. Jesteśmy w tym momencie jedyną partią w polskim parlamencie, która ma całościowy program, która jako jedyna nie składa, które są niepoliczone i naszą główną dewizą jest prosta zasada, że żeby wydać, trzeba wcześniej zarobić

– perorował lider .N.

Po chwili zaczął apelować do pozostałych partii.

Apeluję do pozostałych partii politycznych, aby nie ścigały się na to, kto da więcej, szczególnie, że nie ma z czego Polakom dać. To oszukiwanie Polek i Polaków. Nowoczesna mówiła to samo przed wyborami, to samo we wrześniu 2016 roku, kiedy przyjmowaliśmy program gospodarczy i to samo mówimy teraz – mówił.

Ryszard Petru zapomniał pewnie, kto jeszcze przed wyborami mówił o niechęci do finansowania partii z budżetu. Likwidacja finansowania partii ze środków publicznych – była jednym ze sztandarowych punktów w programie Ryszarda Petru i jego partii. Kasę (1,5 mln zł) wzięli.

Mówił o programie „Rodzina 500 +”.

„500+ wymaga głębokiej korekty. Jako jedyna partia w polskim parlamencie głosowaliśmy przeciwko temu programowi, proponując, aby on był skierowany tylko i wyłącznie do osób biednych i średnio zamożnych. Po drugie, proponowaliśmy i proponujemy program był tylko dla tych, którzy pracują. Program 500+ wymaga głębokiej korekty

– zaznaczył Petru i przeszedł do tematu emerytur.

„Kwestia emerytur – Polakom należą się godne, wysokie emerytury, które powodowałyby, że w tym okresie, kiedy kończymy aktywność zawodową, nasze życie było na wysokim albo przyzwoitym poziomie. Dlatego wiek emerytalny musi być podwyższony. Nie ma możliwości, aby emerytury mogły być wysokie w sytuacji, kiedy krótko na nie pracujemy. Im dłużej żyjemy, tym wyższy musi być wiek emerytalny i Nowoczesna deklaruje, że po przejęciu władzy podwyższymy wiek emerytalny po to, aby były emerytury były znacznie wyższe niż obecnie”.

Odniósł się też do płacy minimalnej.

Płaca minimalna nie może być za wysoka, bo powoduje, że część osób ląduje w szarej strefie. Płaca minimalna może być podwyższona wraz ze wzrostem wszystkich płac, średniej, ale nie może rosnąć szybciej niż średnia, bo to spowoduje, że część ludzi wyląduje albo na bezrobociu, albo w szarej strefie

– mówił lider Nowoczesnej.

Zaznaczył też, że uchodźców trzeba przyjmować, „ale na zasadzie dobrowolnej, a nie według narzucanych kwot”.

źródło: http://m.niezalezna.pl/98583-petru-chce ... emerytalny
Obrazek
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM