Na zachodzie Europy jest obecnie moda na nadawanie poprzemysłowym budynkom nowych funkcji. W Lubinie również mamy industrialny obiekt jakim są budynki pozostałe do upadłym DFILu. Z tego co wiem to od kilku lat są niewykorzystywane i z każdym dniem niszczeją. Według mnie na tym terenie mogłoby powstać centrum handlowo-kulturalno-rozrywkowe czyli np. w skład akiego kompleksu wchodzić by mogły:
- galeria handlowa wraz z marketem (coś jak galeria dominikanska we Wroclawiu, tylko oczywiscie na miare Lubina)
- galeria artystyczna + pracownie artystyczne
- kluby, kawiarnie, salon gier (?)
-fitness klub
- muzeum Lubina, względnie przeniesione z szybu Boleslaw - Muzeum Ziemi Lubińskiej
- biblioteka (?)
-centrum informacji europejskiej (+ jakaś stała wystawa prezentująca dorobek Unii Europejskij itp)
-ewnetualnie cześć budynku zaadaptowana na biura
Centrum takie powinno miec różnorakie funkcje, tak żeby się nie stalo miejscm tylko dla bogatych (jak np. wspomniana galeria dominkanska). Jakies inne probozycje?
P.S.
Do kogo należy ten obiekt? Do LSI, urzędu miasta?
http://membres.lycos.fr/vendro/upfiles/katalog/dfil.jpg
- galeria handlowa wraz z marketem (coś jak galeria dominikanska we Wroclawiu, tylko oczywiscie na miare Lubina)
- galeria artystyczna + pracownie artystyczne
- kluby, kawiarnie, salon gier (?)
-fitness klub
- muzeum Lubina, względnie przeniesione z szybu Boleslaw - Muzeum Ziemi Lubińskiej
- biblioteka (?)
-centrum informacji europejskiej (+ jakaś stała wystawa prezentująca dorobek Unii Europejskij itp)
-ewnetualnie cześć budynku zaadaptowana na biura
Centrum takie powinno miec różnorakie funkcje, tak żeby się nie stalo miejscm tylko dla bogatych (jak np. wspomniana galeria dominkanska). Jakies inne probozycje?
P.S.
Do kogo należy ten obiekt? Do LSI, urzędu miasta?
http://membres.lycos.fr/vendro/upfiles/katalog/dfil.jpg
Maniak

Maniak

DFIL - a co to? bo jakos nie kojaze
nawet po fotce nei wiem zabardzo gdzie to... :\

no i zdaje się że jeszcze jakieś części do instrumentów lutniczych.Aneczka pisze:Defil..Dolnośląska fabryka instrumentów lutniczych(no chyba taka nazwa o ile dobzre pamietam)..gitary tam robili
Porażka, ta fabryka istniała jeszcze od czasów niemieckiego Lubina, dopiero "wolny" rynek ją wykończył
Ze zresztą taki sam los spotkał legnicką fabrykę pianin
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2005 16:53 ]
No to by można podciągnąc pod pracownie artystyczneatn pisze:A dużo pomieszczeń jest to można by wynajmować kanciapy dla zespołów.
Ewnentualne w trakcie robienia zakupów można by posłuchać miejscowego zespołu (nie trzeba by płacić tantiem ZAIKSowi
Aneczka, aaaa dzieki juz wiem gdzie i co i jak 
Maniak

Informacje
0 użytkowników » 2 gości