Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

NASZ WYWIAD. Gadowski: "Marcin P. był tylko figurantem. Amber Gold miało być narzędziem służącym im do przejęcia kontroli nad PLL LOT"
Obrazek
Amber Gold idealnie pokazuje wszystkie patologie rządów PO-PSL

— mówi dziennikarz śledczy tygodnika „w Sieci” Witold Gadowski w rozmowie z portalem wPolityce.pl.

wPolityce.pl: Sejm zdecydował, że powstanie komisja śledcza do zbadania sprawy Amber Gold. Jakie były kulisy powstania tak gigantycznej piramidy finansowej?

Doszło do niej na skutek porozumienia zawartego poza granicami Polski, w którym brali udział dwaj oligarchowie i gangsterzy ze Wschodu Ihor Kołomojski i Rabinowicz. Amber Gold miało być narzędziem służącym im do przejęcia kontroli nad PLL LOT. Operacja się jednak nie udała, ponieważ przekazano zbyt mało złota z Rosji, zdecydowano się więc na stworzenie piramidy finansowej, której działanie osłaniały służby specjalne podległe premierowi Donaldowi Tuskowi. Zagadkowy jest udział w tej aferze Agencji Wywiadu (AW) kierowanej wtedy przez generała Macieja Hunię. Plotki głosiły, że około 2 milionów złotych z nierejestrowanego funduszu przekazanego przez Amerykanów do Agencji Wywiadu zostało na skutek prywatnej inicjatywy oficerów „zainwestowane” w Amber Gold. Inwestycja chyba się nie udała, wykryto niedobory w kasie i aresztowano kasjera Agencji Wywiadu o pseudonimie „Carrington”, ale nigdy nie prowadzono śledztwa w tej sprawie. Zamieszanie w sprawę prezydenta Gdańska, syna Donalda Tuska i wielu innych znanych osób pokazuje, że w tej aferze przenikają się trzy światy, świat tajnych służb, polityki i wschodnich oligarchów, dlatego trudno będzie wyjaśnić tę sprawę. Moim zdaniem Marcin P. był tylko figurantem, który firmował przygotowaną mu rzeczywistość, kiedy zorientował się w sytuacji, było już za późno.

wPolityce.pl: Przy sprawie Amber Gold pojawiały się informacje o rosyjskim złocie. O co chodzi?

Nie badałem tego wątku. Pojawiła się informacja, że chodziło o legalizację rosyjskiego złota na giełdach. Rosyjskie złoto ma dość parszywą opinię na światowych rynkach, ze względu na niską czystość i częste machlojki dokonywane przy obrocie pochodzącym z Rosji kruszcem. Z tych powodów nie ma wielu chętnych na inwestowanie w rosyjskie złoto. Dzięki Amber Gold złoto miało być „przeprane” i pojawić się na giełdzie, jako złoto z Unii Europejskiej.

wPolityce.pl: Sprawa Amber Gold to ogromny materiał dowodowy. Na jakie wątki powinna położyć nacisk sejmowa komisja śledcza?

Na związki polityków z firmą formalnie kierowaną przez Marcina P., brak reakcji Komisji Nadzoru Finansowego i szefa NBP Marka Belki na oczywiste nieprawidłowości, które od początku pojawiały się w tej sprawie. Należy sprawdzić również powody zaniechań ze strony służb specjalnych i wątek wschodnich oligarchów. Następnie trzeba sprawdzić dlaczego Krajowy Rejestr Sądowy wpisał firmę Marcina P. do rejestru, który był karany. Gdyby ktoś inny za tym stał to by szybko położono kres tej sprawie. Zeznania w sprawie afery powinien złożyć Donald Tusk, prezydent Gdańska Paweł Adamowicz oraz osoby, które wówczas pełniły funkcje ministra skarbu, szefa KNF, prezesa PLL LOT, szef AW i oficerowie tej służby, szczególnie kasjer AW o pseudonimie „Carrington”, który przebywa na wolności. Amber Gold idealnie pokazuje wszystkie patologie rządów PO-PSL. Sprawę należy wyjaśnić nie tylko ze względu na kilkanaście tysięcy oszukanych osób, ale również ze względu na to, że ma ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa państwa.

wPolityce.pl: W Albanii po załamaniu się piramid finansowych doszło do rewolty.

Po upadku włoskich piramid finansowych, które działały w Albanii, jednego z najbiedniejszych krajów w Europie, doszło do regularnego powstania, do obywateli trafiło 2 miliony sztuk broni z armii albańskiej. Byłem świadkiem zbrojnego szturmu demonstrantów na więzienie w Tiranie, które mieściło się niedaleko polskiej ambasady. Upadł rząd, było mnóstwo ofiar śmiertelnych. W końcu zaprowadzono porządek, ale większość osób nigdy nie odzyskało swoich pieniędzy.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/299797-nas ... ad-pll-lot
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

W PO wojna na całego! Kopacz rzuca do Schetyny: "Dla Ciebie to jestem pani Ewa!", a Graś wysyła jasny sygnał Schetynie...
Obrazek
Narastają konflikty, pretensje i jawne kłótnie w Platformie Obywatelskiej. Piątkowe media szeroko rozpisują się o posiedzeniu zarządu politycznego partii, na którym doszło do ostrych starć między zwolennikami Grzegorza Schetyny i Ewy Kopacz.

Wzajemne pretensje dotyczyły sposobu prowadzenia polityki. Stronnicy byłej premier zarzucali Schetynie spiskowanie z politykami PiS na Dolnym Śląsku i próbę zmontowania koalicji PO-PiS w tamtejszym sejmiku wojewódzkim. Reprezentantem PO na Dolnym Śląsku miał być Bogdan Zdrojewski, ale ten jest w Strasburgu. W jego imieniu przychodzi żona, ale… zostaje wyproszona z obrad.

W odpowiedzi na zarzuty Kopacz, zwolennicy Schetyny reagują oskarżeniami o podkopywanie autorytetu kierownictwa.

Jeśli chcecie, to złóżcie wniosek o wykluczenie mnie z Platformy. Ułatwię wam to, zostawiając was teraz samych - oświadcza w odpowiedzi Kopacz i opuszcza salę. Wychodząc, rzuca jeszcze do Halickiego: „Śmiało!”

— czytamy w „Fakcie”.

W oficjalnej wypowiedzi była premier jest bardziej dyplomatyczna:

Tak jak obiecałam działaczom z Wrocławia, zapytałam przewodniczącego, czy po cichu układał się na Dolnym Śląsku z PiS-em. Usłyszałam, że nie

— powiedziała „Gazecie Wyborczej”.

Awantura z posiedzenia zarządu miała swój ciąg dalszy wieczorem w Sejmie, gdy ruszała debata o Trybunale Konstytucyjnym, ale niektórzy z polityków Platformy spieszyli się, by obejrzeć półfinał Mistrzostw Europy Walia - Portugalia.

Jak relacjonuje „Fakt”, szef PO szukał polityków Platformy, którzy mogliby reprezentować klub na posiedzeniu:

Grzegorz Schetyna zwraca się do Ewy Kopacz: – Ewa, może ty zostaniesz?. Odpowiedź jest błyskawiczna: – Dla ciebie pani Ewa – Kopacz mówi to na tyle głośno, że jej słowa docierają do posłów siedzących nieco dalej

— czytamy.

Co ciekawe, swoje trzy grosze w tym sporze postanowił dołożyć… Donald Tusk - poprzez swojego wiernego przybocznego Pawła Grasia. Ten ostatni wrzucił na Twittera zdjęcie (powielone następnie przez Kopacz), na którym widać Tuska w otoczeniu Gronkiewicz-Waltz i Kopacz. Do spotkania doszło w Warszawie, przy okazji wizyty byłego premiera w Polsce. Nie było na nim aktualnego szefa Platformy - publikacja takiego zdjęcia to jasny sygnał i policzek wysłany do Schetyny.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/299892-w-p ... -schetynie
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Lis żali się, że jego "Newsweek" i "GW" nie są już eksponowane na stacjach Orlenu. Za karę grozi bojkotem polskiego giganta paliwowego
Obrazek
Tomasz Lis, redaktor naczelny "Newsweek Polska" (Ringier Axel Springer Polska), pożalił się na twitterze wpisem, jakoby jego gazeta nie była już tak dobrze jak kiedyś eksponowana w punktach prasowych na stacjach Orlenu. No i prawidłowo! - chciało by się rzec. Szczególnie, gdy przypomnimy sobie jawnie anty-polski wymiar wielu okładek tego należącego do Niemców tygodnika.

- "Dostajemy sygnały z całej Polski, że stacje Orlenu dostają polecenie chowania „Newsweeka” i „Wyborczej”. Uprzejmie proszę Państwa o wszelkie informacje w tej sprawie" - czytamy na twitterze Tomasza Lisa. Kilka chwil później pojawia się kolejny wpis: - "Dobre hasło na bojkot konsumencki: TVP, Polskie Radio, Orlen - nie oglądam, nie słucham, nie tankuje".

Wygląda więc na to, że redaktor naczelny tego należącego do Niemców tygodnika, proponuje bojkot stacji benzynowych największego polskiego koncernu paliwowego. No cóż - nikt mu nie zabroni. Jeśli jednak prawdą jest, iż "Newsweek" nie jest już nadmiernie eksponowany w punktach prasowych na stacjach Orlenu, a dostęp do niego jest dokładnie taki sam jak do innych tygodników opinii, to osobiście uważam to za bardzo dobrą zmianę.

źródło: http://niewygodne.info.pl/artykul7/0314 ... a-Lisa.htm
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze::

obserwator

uda się, nie ma ludzi niezastąpionych, a niektórym dziennikarzom wydawało się, że są nie zastapieni i do tego gigantyczne apanaże, przydadzą się nowe twarze

-------------------------

MówęJakJest

Coś kojarzę sobie: 8 lat wcześniej były też wyliczenia (ale w inną stronę) - odsunięto wówczas ogółem ponad 400 niepokornych żurnalistów i publicystów. Czy wówczas z tego powodu ktoś wylewał krokodyle łzy? Nie przypominam sobie..

=========================
Polityczne czystki w radiu i tv: Czy ofiarom dobrej zmiany uda się zbudować własne media
Obrazek

Polityczne czystki w publicznych telewizji i radiu często były zalążkiem zmian na rynku. Ofiary dobrej zmiany dziś też budują własne media. Ale sukces będzie im trudno osiągnąć.

Towarzystwo Dziennikarskie, które monitoruje kadrową karuzelę w mediach publicznych, podaje, że liczba dziennikarzy – ofiar dobrej zmiany – sięgnęła już 170 osób. – Spora część w tej grupie to dziennikarze pracujący na kontraktach. Formalnie nie zostali zwolnieni, ale musieli odejść, bo kierownictwo nie odnowiło z nimi umów. Niektórzy zniknęli z grafiku z dnia na dzień, inni sami odeszli. Byli też tacy jak były szef „Teleexpressu”, których przeniesiono do innych redakcji. W przypadku Jerzego Modlingera, który jest pracownikiem chronionym, padło na telewizyjną komórkę, rzekomo szkolącą dziennikarzy – opowiada Seweryn Blumsztajn, prezes Towarzystwa Dziennikarskiego.

To nie pierwszy raz, kiedy polityczna miotła w mediach publicznych poszła w ruch, bo czystki robili zarówno ludowcy, lewica, jak i Platforma. Ale tym razem skala zwolnień była większa. W ciągu kilku tygodni bez pracy znalazło się kilkadziesiąt osób. Potem grupa rosła – i nadal się powiększa. Co się z tymi ludźmi dzieje? Gdzie wylądowali? Knują i żyją żądzą odwetu na PiS czy chcą jak najszybciej o dziennikarstwie zapomnieć?

Chłonny internet

Więcej: http://serwisy.gazetaprawna.pl/media/ar ... miany.html#
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

~j23 :

Ikonowicz ma 100% racji. Ludzie! Polsce do tej pory nikt nie zagrażał realnie. My dopiero teraz ZACZNIEMY się BAĆ.....Dlaczego chcecie utracic to co macie w Polsce. Jest lato, dzieci skończyły szkołę, jadą na wakacje, pijecie piwo i oglądacie i podziwiacie piłkarzy jak godnie wrócili w piłce nożnej, chodzicie spokojnie do kościoła. Jedyny ból, który dzisiaj macie, to czy Lewandowski będzie grał w Realu...Błogi Spokój i sielanka. Dlaczego sami w samobójczy sposób chcecie się tego pozbyć..Czy chcecie aby za rok w kościele wybuchały bomby, na lotnisku wusadzałi się islamiści. A na granicy Polski pojawiły się setki, tysięce czołgów?..PO CO WAM to. I niech mi tu nie pieprzy Macierewicz, że to co zrobił w Warszawie to właśnie dla naszego bezpieczeństwa. Bo on włożył klasyczny palec między drzwi. Polsce do tej pory nikt nie zagrażał realnie. I My dopiero teraz zaczniemy się bać...
---------------------------

~kjfhjkfhjk :

Może nie tyle szaleńcy, co manipulatorzy, którzy wzniecaną psychozą wojny chcą uzależnić mniejsze państwa od szeryfa kosmosu:) a i pieniążki z tego będą, bo ktoś stare amerykańskie samoloty kupować musi. Szkoda że nasze władze są takie wasalskie.

==========================

Ikonowicz: na Stadionie Narodowym zebrali się szaleńcy, którzy chcą podpalić świat
- Polityka zimnej wojny i wyścigu zbrojeń budzi nacjonalizmy i powoduje falę uchodźców. To jest najlepsza recepta, żeby zniszczyć Unię Europejską – rękami Waszyngtonu - mówi w rozmowie z Onetem Piotr Ikonowicz. Lider Ruchu Sprawiedliwości Społecznej i były poseł na Sejm RP wziął dziś udział w demonstracji antywojennej pod hasłem "Pieniądze dla głodnych, nie na czołgi" w Warszawie..
Obrazek
- Na Stadionie Narodowym zebrali się szaleńcy, którzy chcą podpalić świat. Oni nie nauczyli się, że gaszenie pożaru benzyną to nie jest dobry pomysł. Rozwalili cały Bliski Wschód, twierdząc, że walczą o demokrację. Ciągle kłamią, tak, jak z tą bronią masowego rażenia. Teraz kłamią, że Rosja ma nas zaatakować, bo potrzebują wroga, żeby produkować te swoje "zabawki", my mamy za to zapłacić mniejszym bezpieczeństwem, a nie większym – powiedział nam Piotr Ikonowicz, którego spotkaliśmy dziś na antywojennej manifestacji w Warszawie.

Większy militaryzm i nacjonalizm

- Przypomnę, że jak pierwszy raz mówiono o tarczy rakietowej, to rakiety miały być skierowane na Iran. Ale jak u Orwella – Iran już jest sojusznikiem, bo to się ciągle zmienia. Teraz to już naprawdę jest kierunek na Moskwę. To spowoduje oczywiście większy militaryzm i nacjonalizm w Rosji, bo to ją osaczają i Putinowi będzie bardzo łatwo straszyć swoich obywateli. I zarówno Polacy, jak i Rosjanie, zapłacą za to niepotrzebnym zaciskaniem pasa. Od strony socjalnej i ekonomicznej, jak również od strony bezpieczeństwa, szczyt NATO to zjazd terrorystów. I ja się bardzo boję – dodał lider Ruchu Sprawiedliwości Społecznej.

Demonstracja, w której wziął udział Ikonowicz, przebiegała pod hasłem "Pieniądze dla głodnych, nie na czołgi", organizowanej przez Inicjatywę "Stop Wojnie". Inne hasła przyświecające jej uczestnikom to "Była już Moskwa, nie chcemy Waszyngtonu", "Nie dla wojen i baz NATO", "Tak dla uchodźców i międzynarodowej solidarności". Demonstracja rozpoczęła się w południe na ul. Brackiej, między ul. Mysią a placem Trzech Krzyży, niedaleko ronda de Gaulle’a. Stąd uczestnicy przemaszerowali ulicami Mokotowską, Piękną (u zbiegu z Al. Ujazdowskimi zatrzymali się w pobliżu Ambasady USA), Górnośląską, Rozbrat, ks. Stanka, przejściem podziemnym i ul. Solec na Płytę Desantu.

"Nie chcemy rosnącego napięcia"

Więcej: http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/piot ... nej/nsgkn9
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Twierdzą, że PiS za szybko proceduje ustawy? Platforma w 4 dni (!) przeforsowała ustawę o skoku na 153 mld z OFE!
Wielu członków KOD zarzuca obecnej władzy, że zbyt szybko proceduje przyjmowanie nowych ustaw. Warto zadać pytanie, gdzie byli kiedy Platforma Obywatelska do spółki z PSL w 4 dni przeforsowała przez Sejm skok na OFE? Gdzie byli, kiedy posłowie PO najpierw uwalili wysłuchanie publiczne, a następnie w jednym głosowaniu zdjęli z porządku obrad blisko tysiąc poprawek ówczesnej opozycji? Dlaczego nikt z dzisiejszych członków KOD-u nie protestował? Gdzie był Ryszard Petru? Dlaczego Wyborcza nie grzmiała o "zamachu na państwo prawa"?

Przypomnijmy - 6 grudnia 2013 roku Sejm (głosami PO i PSL) uchwalił zmiany w Otwartych Funduszach Emerytalnych dzieki którym z rachunków klientów OFE zniknęło 51,5 proc. zgromadzonego tam kapitału (ok. 153,15 mld złotych). Operacja ta pozwoliła przede wszystkim na anulowanie sporej części długu Skarbu Państwa oraz dofinansowanie Funduszu Rezerwy Demograficznej (tj. funduszu, gdzie państwo odkłada pieniądze na wypłatę bieżących emerytur w przyszłości).

Co ciekawe - ustawa o zmianach w OFE została przeforsowana przez Sejm w... 4 dni! Projekt zmian w tej materii wpłynął do laski marszałkowskiej 3 grudnia 2013 roku. Tempo prac nad ustawą było iście ekspresowe. Posłowie Platformy odrzucili wniosek ówczesnej opozycji o powołanie podkomisji oraz wniosek o przeprowadzenie wysłuchania publicznego. Zakpili z opozycji do tego stopnia, że wszystkie zgłoszone przez nią poprawki (a było ich dokładnie 999) zostały odrzucone w trakcie jednego głosowania (formalnie powinny być odrzucone w odrębnych 999 głosowaniach). Ostatecznie "skok na OFE" został przyjęty głosami PO i PSL (232 głosów). Przeciwko było 216 posłów, a 1 wstrzymał się od głosu.

Pomimo ekspresowego przeforsowania zmian i złamaniu sejmowych procedur (sposób odrzucenia zgłaszanych przez opozycję poprawek) nie przypominam sobie, aby ktokolwiek z dzisiejszych prominentnych członków KOD protestował. Nie przypominam sobie oburzenia Ryszarda Petru na tryb procedowania ustawy w Sejmie. Nie kojarzę "Gazety Wyborczej" trąbiącej o zamachu na demokrację i państwo prawa. Ówczesne media mainstreamowe przyjęły informacje o formie prac nad tą ustawą, jako coś niemal normalnego. Wszystko przeszło niemal bez echa. Bez większej refleksji.

Było tak dlatego, że wówczas u władzy była Platforma Obywatelska. Gdyby to samo zrobił wtedy PiS, jazgot byłby nie do zniesienia...

źródło: http://niewygodne.info.pl/
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

To smutna opowieść...
======================

Zofia Szwal: Bóg ocalił mnie z rzezi Polaków, abym opowiedziała tę historię
Obrazek
- Mam to szczęście, że kości moich rodziców nie poniewierają się na polach - cieszy się w rozmowie z Wirtualną Polską Zofia Szwal. Sama szukała ciał mamy i taty. - W mojej Orzeszynie ja też znajdowałam ludzkie kości. Czaszki - dodaje, opisując jak własnymi rękami wygrzebywała z ziemi szczątki pomordowanych. Dziś ma 83 lata, ale wciąż pamięta "krwawą niedzielę" 11 lipca 1943 r., gdy Ukraińcy z UPA wymordowali całą polską wieś, w tym 16 osób z jej rodziny. Gdy po 23 latach wróciła na rodzinną ziemię, Ukraińcy dziwili się, jak to się mogło stać, że żyje. - Przecież akcja była dokładnie przygotowana, a ja ocalałam na świadka. Ja przecież tam żyłam i widziałam, choć jeszcze nie rozumiałam. To tak jakby Bóg mnie ocalił, żebym opowiedziała tę historię - mówi.

Jacek Gądek, Wirtualna Polska: Wie pani, gdzie spoczywają kości mamy i taty?

Zofia Szwal:

Nie wiem. Mord był zbiorowy. Ale mam to szczęście, że ich kości nie poniewierają się na polach.

A tak bywa?

W innych polskich miejscowościach na Wołyniu ciała często były ledwo zagrzebane. Gdy zaorano pola, to kości leżały już na wierzchu. W mojej Orzeszynie sporadycznie też tak było, ale dzięki Bogu nie masowo.

Tam. W lesie. W mojej Orzeszynie ja też znajdowałam ludzkie kości. Czaszki. Były zakopane tak płytko.

Własnymi rękami je pani wygrzebywała?

Tak. Sama szukałam. Szukałam rodziców.

Jak zginęli?

11 lipca 1943 r. Ukraińcy całą naszą wieś - polską wieś - zapędzili do lasu.

Więcej: http://historia.wp.pl/title,Zofia-Szwal ... aid=11758e
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Niesiołowski znów odleciał! Porównuje PiS do PZPR i woła na pomoc Baracka Obamę
Obrazek
Stefan Niesiołowski znowu w formie! Na portalu Tomasza Lisa porównał rządy Prawa i Sprawiedliwości do komunistycznego reżimu, a w przyjeździe Baracka Obamy do Polski upatruje nadziei dla „udręczonej” opozycji.

W najnowszym tekście Niesiołowskiego oprócz tradycyjnej połajanki PiS w sprawie Trybunału Konstytucyjnego znalazły się podziękowania dla Baracka Obamy za to, że ten pojawił się w Warszawie w ramach szczytu NATO. Niesiołowski nie poprzestał jednak na tym. Porównał wizytę amerykańskiego prezydenta do wizyt zachodnich polityków w czasach PRL.

Historia Najnowsza zatoczyła makabryczne koło i Pańska wizyta w Warszawie przypomina wizyty zachodnich mężów stanu w Polsce Ludowej. Wówczas my, przedstawiciele demokratycznej opozycji, też bardzo liczyliśmy na ich słowa o konieczności przestrzegania demokracji w Polsce, o prawach człowieka i respektowaniu Konstytucji.

– pisze w swoim felietonie w natemat.pl

Poseł Platformy Obywatelskiej, porównał także obecną Polskę do PRL, a rządzące Prawo i Sprawiedliwość do PZPR.

Jesteśmy w tym samym miejscy tylko, że dyktatura PZPR była oparta o siłę Związku Sowieckiego, a dyktatura PiS-u opiera się na kłamstwach, pustych obietnicach, rządowych posadach, podsycaniu

– histeryzuje Niesiołowski, zapominając, że to właśnie on jest jednym z najbardziej hałaśliwych krzykaczach, którzy „podsycają” negatywne nastroje w dyskusji publicznej.

Czy istnieje więc jeszcze ratunek, dla „udręczonej” Polski? Stefan Niesiołowski na szczęście znajduje „promyk nadziei”.

Najnowsza historia Polski zatoczyła dość niespodziewanie koło i znalazła się w miejscu, w którym wydawało się, że nigdy już się nie znajdzie, ale tym razem w walce o wolność mamy sojuszników, którzy nie raz udowadniali swoje przywiązanie do wolności.

– pisze poseł od mirabelek i szczawiu.

Cóż, Stefan Niesiołowski przyzwyczaił nas już do histerycznych scen i politycznego chamstwa. Szkoda, że teraz posunął się do fałszowania historii i porównań, do których nie ma prawa.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/300262-nie ... acka-obame
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

Taki jeden

Co za głupki... Tusk myśli o SWOJEJ karierze politycznej, a nie o karierze Kijowskiego czy kogokolwiek innego.

----------------------------

jokka

A niech się poplączą i uduszą we własnych intrygach, czego im wszystkim życzę serdecznie.

------------------------------

Zulu Gula

drogi KOD ! Piszcie wasze manifesty w publicznym szalecie będziecie mieli liczniejszą klientelę

===================
Kijowski i Schetyna z pretensjami do Tuska, czyli czarny weekend opozycji. "Liczyliśmy na dużo więcej".
Obrazek
Miał być propagandowy sukces, tłumy na pikiecie Komitetu Obrony Demokracji oraz mocne słowa przynajmniej kilku polityków europejskich z Donaldem Tuskiem na czele o zagrożonej demokracji w Polsce. A co wyszło? Kilka słów Baracka Obamy, garstka KODowców w Warszawie i wymowne milczenie europejskiej elity i Prezydenta Europy w Warszawie. Opozycja parlamentarna i ta kierowana przez Mateusza Kijowskiego znalazła winnego tej sytuacji. To…Donald Tusk!

Liczyliśmy na dużo więcej ze strony Tuska. Miał nas wesprzeć i powiedzieć dobitnie co sądzi o działaniach Kaczyńskiego.

— boleje jeden z prominentnych działaczy Platformy Obywatelskiej.

A Donek co? Dał wywiad w TVN i podlizywał się Obamie, udając gospodarza szczytu, zamiast walczyć o to, by sprawa Trybunału Konstytucyjnego królowała w kuluarach szczytu.

— dodaje wyraźnie rozżalony polityk.

Rzeczywiście, oprócz gładkich słówek do Prezydenta Stanów Zjednoczonych oraz komicznej ustawce przy wspólnym zdjęciu polityków, uczestniczących w szczycie, Donald Tusk zachowywał się dość powściągliwie. Wyraźnie odcinał się od swych opozycyjnych kolegów. Zabrakło tez wsparcia dla weekendowej inicjatywy KOD, której pikieta okazała się propagandową i frekwencyjną katastrofą. To główny zarzut, który podnoszą z kolei aktywiści Komitetu Obrony Demokracji.

Co z tego, że jakiś czas temu spotkał się z Mateuszem (Kijowskim - red.), skoro obecnie niemal nie ma między nami kontaktów.

— mówi nam b. dziennikarz publicznych mediów, związany obecnie z KOD.

Myśleliśmy, że pojawi się na naszej pikiecie, że przekona przynajmniej kilku innych europejskich polityków, by tam przybyli. Oczywiście nie było szans, by przyjechał do nas Barack Obama, ale na wparcie Tuska liczyliśmy bardzo.

— dodaje.

Czy te pretensje to element większej gry, którą ostatnia uskutecznia Donald Tusk? Bardzo możliwe. Wiadomo, że b. premier szykuje intrygę, która ma na celu pozbawienie władzy Grzegorza Schetyny. Rozpisują się o tym także przychylne opozycji media, ale takie odcięcie się od KOD?

Tusk doskonale rozumie, że pokonanie Schetyny to jedna kwestia, a osłabianie pozycji samego KODu to kwestia druga. Mimo kilku przychylnych gestów, KOD nie może liczyć na bezpośrednie wsparcie Donalda Tuska. To mrzonka, którą mami swoich zwolenników, ale z rzeczywistością nie ma to nic wspólnego.

— mówi bliski znajomy jednego z byłych doradców premiera Tuska.

Efekt zamieszania i tryumf partykularnych interesów liderów opozycji spowodował więc katastrofę propagandowych wysiłków nieprzychylnych obecnej władzy środowisk.

Wojciech Biedroń

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/300391-kij ... uzo-wiecej
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Klamra

Powinni dostać najniższą możliwą! Naćpali się naszą forsą już wystarczająco! A czy milicjantów, ormowców, zomowców ta ustawa też ogarnia?

---------------------------------------------

Moab

Przypominam ! Ustawę w tej sprawie (znacznie łagodniejszą) za AWS ZAWETOWAŁ Prezio Oluś Kwaśniewski, aby zapewnić "swoim" dostatnie życie na lata !!!!

-------------------------------------------

popieram

Tak trzymać. Powolutku wszystkim mundurowym zmniejszyć do średniej z ZUS. Dość kapelańskiej do 10 000 PLN czy generalskiej do 18 000 PLN.

==============================
Nareszcie! Rząd przygotował ustawę obniżającą emerytury ubekom. Błaszczak: "To wyraz sprawiedliwości społecznej. Czekaliśmy na nią bardzo długo".
Obrazek
Na tę ustawę czekaliśmy wszyscy bardzo długo. Naprawiamy to, co zostało zepsute przez lata

– mówił minister Mariusz Błaszczak ogłaszając powstanie projektu ustawy dot. obniżenia świadczeń emerytalnych i rentowych dla byłych funkcjonariuszy aparatu władzy PRL.

Ustawa obniży świadczenia m.in. funkcjonariuszom Służby Bezpieczeństwa.

To jest projekt, który umownie nazywamy ustawa dezubekizacyjną. To jest naprawa tego, co przez lata nie było naprawiane. To wyraz sprawiedliwości, sprawiedliwości społecznej

– mówił minister spraw wewnętrznych i administracji.

Funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa, funkcjonariusze aparatu władzy państwa komunistycznego, państwa represyjnego, którego władza została narzucona siłą po II Wojnie Światowej, wciąż pobierają bardzo wysokie emerytury i renty

– dodał.

Błaszczak wspomniał również o poprzednich rozwiązaniach ustawowych, które miały rozwiązać ten problem.

W 2009 została przyjęta ustawa, która obniżała te świadczenia, ale w sposób wybiórczy. Niezmniejszone zostały renty, które wciąż pobierają byli funkcjonariusze bądź ich rodziny. Ten projekt te błędy naprawia. Ponad 32 tysiące świadczeniobiorców otrzyma niższe świadczenia. Z tego 18 tys. dotyczy emerytur, 4 tysiące rent, a 9 tysięcy rent rodzinnych. Oszczędności w budżecie państwa będą wynosić miesięcznie ok. 11 mln, czyli rocznie 135 mln złotych

– powiedział.

W naszym przekonaniu jest to po prostu sprawiedliwe rozwiązanie. Najwyższa emerytura w myśl tej ustawy, nie może przekraczać wysokości przeciętnej emerytury wypłacanej z ZUS-u, czyli kwoty 2130 zł. Najwyższa renta nie może przekraczać sumy 1610 zł

– dodał.

Projekt ustawy jest projektem rządowym. Mariusz Błaszczak liczy, że zostanie on szybko przyjęty przez polski parlament.

Chce wyraźnie powiedzieć, że na tę ustawę czekaliśmy wszyscy bardzo długo. Naprawiamy to, co zostało zepsute przez lata. Nie może być tak, by funkcjonariusze służb aparaty represji, dostawali tak wysokie świadczenia za to, że dławili wolność naszego kraju. To jest niezbędne, by te błędy naprawić. Projekt ustawy trafia do uzgodnień międzyresortowych, będzie to projekt rządowy, mam nadzieję, że będzie szybko przyjęty przez parlament

– powiedział.

Projekt będzie dostępny na stronach Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/300366-nar ... rdzo-dlugo
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Zamach na emerytury Demokratów
Komunikat Ministerstwa Prawdy nr 563: Zamach na emerytury Demokratów

Nasila się terror kaczystowski w Polsce. Oto kaczyści podjęli kolejną próbą osłabienia Komitetu Obrony Demokracji uderzając w najwierniejszych z wiernych członków, czyli funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa PRL. Obecnie najwyższe emerytury byłych utrwalaczy władzy ludowej wynoszą 20 tys. złotych. Wkrótce to się zmieni. Kaczystowski minister Błaszczak już zapowiedział cięcia, w wyniku których najwyższa esbecka emerytura nie będzie przekraczała wysokości przeciętnej emerytury z ZUS, a więc kwoty 2131 złotych. Takiej podłości nie znała historia ludzkości! Za tyle, lub nawet mniej to może żyć jakiś były opozycjonista-reakcjonista i solidaruch walczący, a nie bohater Służby Bezpieczeństwa stojący dziś, tak jak kiedyś na barykadach Demokracji i toczący walkę o to, by było tak jak było. Dlatego też zapowiedziana przez Błaszczaka ustawa dezubekizacyjna to próba zagłodzenia szczerych, polskich Demokratów. Próba, na którą nie można pozwolić! By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!

MinPrawdy w pracy na uchodźstwie można wspierać przelewając dowolną kwotę na konto resortowej fundacji:

Fundacja Tradycji Miast i WSI
16 1090 1740 0000 0001 2088 2593 (BZ WBK)
Tytułem: dar na cele statutowe MinPrawdy

Petrudolary można wpłacać przez PayPal:
fundacjatradycji@gmail.com
http://fundacjatradycji.pl/?page_id=13

Bitcoiny można przesyłać tutaj:
1D2bCQ3r61wgq4L712tcVfmsejTMmFoP7f

źródło + video : http://vod.gazetapolska.pl/13725-zamach ... demokratow
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Chcieli uderzyć w rząd wyszła... pochwała „dobrej zmiany”
Portal Tomasza Lisa natemat.pl przygotował krótki filmik opowiadający o polskiej gminie, w której Prawo i Sprawiedliwość i prezydent Andrzej Duda uzyskali największe poparcie w kraju. Filmik miał zdyskredytować rząd i wyborców… wyszło odwrotnie.

źródło + video: http://vod.gazetapolska.pl/13732-chciel ... rej-zmiany
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Wałęsa chory z nienawiści. Tym wpisem przekroczył wszelkie granice
Obrazek
Lech Wałęsa zdążył już przyzwyczaić internautów do swoich wpisów publikowanych w mediach społecznościowych. Nie od dziś wiadomo, że były one raczej dość niskich lotów. Tym razem jednak przeszedł samego siebie. - Poczytajcie sobie medyczne badania na temat blizniakow jednojajowych. Jak jeden zginie, to drugi juz do konca zycia jest nienormalny - napisał na TW Bolek.

Na swoim oficjalnym profilu na Facebooku Wałęsa polecił internautom zapoznanie się z badaniami medycznymi na temat bliźniaków jednojajowych.

- Jak jeden zginie, to drugi juz do konca zycia jest nienormalny. Tym bardziej, jesli czuje sie odpowiedzialnym za jego smierc. Pierwsze co musi zrobic to zrzucic odpowiedzialnosc za smierc na innych, i wierzyc ze to nie jego wina. W ten sposob tworzy "wirytualna rzeczywistosc" do ktorej moze dorzucac co mu sie podoba. Zyje w urojonym swiecie, a rzadzi niestety rzeczywistymi ludzmi – przekonuje Lech Wałęsa (w cytacie zachowaliśmy oryginalną pisownię).

Wpis wywołał spore poruszenie wśród internautów.
- Jak już sobie proponujemy pisma z dziedziny psychologii to ja polecam poczytać sobie na temat manii wielkości – napisał jeden z internautów.

Inny użytkownik Facebooka twierdza bez ogródek, że wpis był „chamski”, apelując jednocześnie o „troszkę taktu w obliczu śmierci drugiego człowieka”.

- Panie Lech Wałęsa to co pan tu napisał to normalne chamstwo. Jak pan śmie? Nie żywię jakiejś szczególnej sympatii do pana prezesa Kaczyńskiego (mam wobec niego zastrzeżenia) ale nigdy bym się na takie chamstwo w stosunku do drugiego człowieka nie zdecydował. I pan jest katolikiem i pan nosi wizerunek Matki Boskiej na piersi? Zdejmij go pan bo takimi słowami nie zasługuje pan na to by nosić wizerunek Maryi. Parę lat temu zdaje się pana syn miał wypadek prawda? A gdyby zginął? Troszkę taktu w obliczu śmierci drugiego człowieka – czytamy na Facebooku.

źródło: http://niezalezna.pl/83289-walesa-chory ... ie-granice
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

Jadzka

KOD, niszczyciele! Jedyne co chcecie ocalic, to wasze pensje, ktore wam teraz placi fundacja Sorosa!

gość

Czy Liga Ochrony Przyrody nie wystarczy ? KOP będzie broniła ćpunów wchodzących w konflikt z prawem ? Halicki chyba coś o tym wie

glob@glob

Na KOD Platforma odpowiada KOP-em. Co się dzieje? KOŃ by się uśmiał.

========================
KOD to nie wszystko. Platforma chce powołać KOP - Komitet Obrony Przyrody. "Będziemy chronić nasze najbliższe otoczenie"
Obrazek
Posłowie PO: Andrzej Halicki i Urszula Augustyn zapowiedzieli w czwartek powołanie, we współpracy z organizacjami pozarządowymi, „Komitetu Obrony Przyrody”, który miałby przeciwdziałać niekorzystnym - ich zdaniem - zmianom, które planuje wprowadzić resort środowiska.

Tak, jak Komitet Obrony Demokracji broni demokracji, którą PiS łamie, tak my, klub Platformy Obywatelskiej, we współpracy z organizacjami pozarządowymi tworzymy Komitet Obrony Przyrody, bo czas najwyższy, żeby dzisiaj działania ministra środowiska Jana Szyszki przeciwstawić w sposób bardzo kategoryczny

— podkreślił wiceszef klubu PO Andrzej Halicki na czwartkowej konferencji prasowej.

Celem inicjatywy ma być ochrona praw zwierząt, ochrona Puszczy Białowieskiej, a także polskich parków narodowych.

Będziemy chronić również nasze najbliższe otoczenie przed działaniami myśliwych, lobbystów przemysłu drzewnego oraz działaniami największego szkodnika w Polsce, jeżeli chodzi o przyrodę, jakim jest minister Jan Szyszko

— dodał polityk.

Posłanka Urszula Augustyn oceniła, że środowisko naturalne w Polsce, zwłaszcza zwierzęta nie mają szczęścia do PiS.

Niestety, dzięki brawurowym decyzjom jednego z ministrów padały konie; dzisiaj drugi minister, który naprawdę w nazwie ma dbanie o środowisko zachowuje się kuriozalnie. Tego nikt nie przewidział, że minister, który o środowisko ma dbać, potrafi walczyć o to, żeby z zasobów przyrody, z UNESCO usuwać naszą perełkę, Puszczę Białowieską

— mówiła Augustyn.

Pomysł powołania Komitetu Ochrony Przyrody skrytykował w rozmowie z PAP członek sejmowej komisji ochrony środowiska, poseł PiS Jan Duda.

Jeżeli to ma iść w tym kierunku, że ma to być działanie przeciwko takiej formie ochrony środowiska, jak do tego podchodzi ministerstwo, tej czynnej ochrony puszczy, to absolutnie uważam, że to jest działanie destrukcyjne w stosunku do tego, co się dzieje w puszczy

— podkreślił Duda.

Ja w Puszczy Białowieskiej byłem i to, co zobaczyłem w tej puszczy to był dramat

— dodał.

Rzecznik resortu środowiska Paweł Mucha ocenił w rozmowie z PAP, że „tak zwanej opozycji wyczerpuje się paliwo”.

Paliwo związane z KOD, kwestią TK i rzekomo zagrożoną demokracją przez rząd PiS. W związku z tym przerzucają się na tematy związane z przyrodą i Puszczą Białowieską

— powiedział. Jak dodał, atak opozycji w tej kwestii resort odczuwa od jakiegoś czasu.

Nie przejmujemy się tym. Zapowiedzieliśmy działania związane z ochroną puszczy. Będziemy realizować też inicjatywy legislacyjne dotyczące ochrony przyrody, a które zapowiedziane były w kampanii wyborczej

— podkreślił Mucha.

Rzecznik MŚ odniósł się też słów posła Halickiego, który nazwał ministra Szyszkę szkodnikiem działającym na niekorzyść przyrody.

Język opozycji to często mowa nienawiści. Nie przystaje by były minister o ministrze konstytucyjnym wypowiadał się w ten sposób. To niestety może świadczyć o miałkości tego środowiska politycznego

— podsumował.

Komisja Europejska rozpoczęła postępowanie przeciwko Polsce za decyzję o zwiększeniu wycinki w Puszczy Białowieskiej. Komisja zarzuca Polsce naruszenie niektórych przepisów dyrektywy siedliskowej (ws. ochrony siedlisk przyrodniczych i dzikiej flory i fauny) oraz dyrektywy ptasiej (ws. ochrony dzikiego ptactwa); obie dyrektywy są podstawą europejskiego programu Natura 2000. Według niej plan zwiększonego, pozyskania drewna w puszczy może spowodować nieodwracalne szkody dla różnorodności biologicznej.

Minister środowiska Jan Szyszko zapowiedział szybką odpowiedź dla Komisji Europejskiej.

Wiceminister środowiska Andrzej Konieczny odnosząc się do sprawy rozpoczęcia przez Komisję Europejską postępowania przeciwko Polsce mówił pod koniec czerwca:

Jesteśmy w ciągłym kontakcie z KE, zapoznajemy się z dokumentami, danymi i jesteśmy otwarci na kolejne pytania, jak również przygotowujemy materiały szczegółowe, które będą mogły bardziej zobrazować stan faktyczny, jaki mamy w Puszczy Białowieskiej.

Spór wokół puszczy przybrał na sile, kiedy pod koniec marca minister środowiska zatwierdził aneks do Planu Urządzenia Lasu (PUL) dla Nadleśnictwa Białowieża. Przewiduje on większe cięcia, tłumaczone przez leśników koniecznością walki z masowym występowaniem kornika atakującego świerki. Aneks zakłada zwiększenie pozyskania drewna do 188 tys. metrów sześciennych w ciągu 10 lat (lata 2012-2021). Stary plan zakładał pozyskanie ponad 63,4 tys. metrów sześciennych drewna w ciągu 10 lat.

Decyzja ta wywołała sprzeciw części organizacji naukowych i ekologicznych, które przekonują, że zwiększenie wycinki jest niepotrzebne, a tzw. gradacja (nadmierne występowanie) kornika jest procesem naturalnym. Ekolodzy postulują też, by cała puszcza została objęta statusem parku narodowego.

źródło: http://wpolityce.pl/polityka/300763-kod ... -otoczenie
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarz:
Abigorre

Przykro to pisac ale takie kraje jak Francja ,Belgia ,Niemcy sa ogarniete totalna dekadencja. Za wspanialymi wynikami gospodarki idzie upadek kultury,słabosc panstwa, zaczadzenie lewacka poprawnoscia polityczna ,pobłazliwosc graniczaca z masochizmem dla mniejszosci religijnych i narodowych funkcjonujacych w obrebie tych panstw. Falszywie zrozumiana tolerancja dla odmiennosci kulturowych i liberalizm sądownictwa wobec osob dopuszczajacych sie przestepstw na tle seksualnym -wynikajacych własnie z odmiennosci kulturowej imigrantów afrykanskich. Mowiac wprost UE znalazła sie na równi pochyłej ku upadkowi. To jest wojna -i potrzeba zdecydowanych działan a nie kolejnych marszy oburzenia ,3 kolorowych fotek w profilu fb czy twittera. Najwyższy czas na przebudzenie..albo zgina zabici we snie. Zarówno Hollande jak i Merkel powinni podac sie do dymisji.Sa totalnie skompromitowani.

=======================

Boniek wściekły po zamachu w Nicei: Minutą ciszy i marszami protestu nie obronimy się.
Obrazek
Już do 84 osób wzrosła liczba ofiar śmiertelnych zamachu terrorystycznego we Francji. Kierujący rozpędzoną ciężarówką terrorysta wjechał w tłum osób wracających z uroczystości w Nicei. Na miejscu doszło do wymiany ognia między kierowcą pojazdu a policją. W ciężarówce znaleziono broń i granaty. Prawdopodobnie zamachowiec nie zdążył zdetonować materiałów wybuchowych, którymi była wypełniona ciężarówka. Gdy świat obiegła informacja o kolejnym w ostatnim czasie zamachu we Francji, użytkownicy mediów społecznościowych odpowiedzieli w klasyczny dla siebie sposób: zapowiedzieli marsze protestu, a w zdjęcia profilowe wstawili flagi we francuskich barwach. Takim zachowaniem oburzony jest Zbigniew Boniek. „Minutą ciszy i marszami protestu nie obronimy się” - napisał na Twitterze.

Do zamachu w Nicei zdarzenia doszło, gdy Francuzi oglądali pokaz sztucznych ogni z okazji corocznego Dnia Zdobycia Bastylii. Na zdjęciach z tragedii widać dziesiątki ludzi uciekających w panice oraz pokrwawione, porozrzucane na ulicach ciała. Ok. 100 osób odniosło obrażenia.

Osoba jadąca ciężarówką zaczęła strzelać do ludzi na słynnej Promenade des Anglais. W wymianie ognia z zamachowcem lub zamachowcami brała udział policja, która zastrzeliła kierowcę pojazdu. Drugi zamachowiec został prawdopodobnie schwytany obok restauracji Buffalo Grill.

Na związane z zamachem reakcje polityków i użytkowników mediów społecznościowych wściekły jest Zbigniew Boniek, który zauważa, że marsze protestu, czy symboliczna minuta ciszy nie wpływa na poprawę bezpieczeństwa.
- Modlitwa modlitwą to jasne, ale robienie z Europy Eurabi mnie w.....a,minutą ciszy i marszami protestu nie obronimy się – napisał na Twitterze Boniek.

Podobnego zdania jest były dowódca GROM gen. Roman Polko, który zwraca uwagę na brak realnej strategii walki z terroryzmem.

- Decydenci powinni opracować sensowną strategię walki z terroryzmem, zamiast gry na ludzkich emocjach i zapowiedzi typu: "wzmocnimy nasze działania na terytoriach Syrii oraz Iraku".
A co z tymi, którzy już są we Francji i otwarcie wspierają Daesz? Może kolejny marsz? - napisał na Facebooku gen. Polko.

Decydenci powinni opracować sensowną strategię walki z terroryzmem, zamiast gry na ludzkich emocjach i zapowiedzi typu: "wzmocnimy nasze działania na terytoriach Syrii oraz Iraku".
A co z tymi, którzy już są we Francji i otwarcie wspierają Daesz? Może kolejny marsz?

Tymczasem media społecznościowe zmieniają swoje barwy na niebiesko-biało-czerwone - barwy Francji.

źródło: http://niezalezna.pl/83334-boniek-wscie ... ronimy-sie
Obrazek
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM