Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Planujemy wybudować niewielki dom jednorodzinny. Stoimy przed wyborem ogrzewania. Z jednej strony chciałoby się aby było ono tanie z drugiej aby było wygodne w użytkowaniu i nie zanieczyszczało otoczenia. Domek o powierzchni 120 m kw, 5 pomieszczeń, rodzina 2+1. Co u was się sprawdza?
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: pita »

Opcji jest kilka.
Moi rodzice mają dom o podobnej wielkości i palą głównie węglem. Ale oni mieszkają na wsi i praktycznie nikomu to nie przeszkadza.
Moi znajomi, mają trochę większy dom (około 150 m kw) i ogrzewają się w 100% gazem. Mają taką butlę z amerigas i chwalą sobie to rozwiązanie. Że wygodne, bezobsługowe a koszt to około 3 tys zł za sezon grzewczy, ale z tego co wiem, to nie oszczędzają. Dopytaj jeszcze tutaj http://www.amerigas.pl/pl/gaz-dla-domu.html
Tam Ci ewentualnie jakiś kosztorys przygotują.
Ewentualnie jakaś pompa ciepła lub kolektory słoneczne - na to nawet dofinansowanie można dostać podobno.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: wiki83 »

Jeśli chodzi o opalanie węglem to nie wiem jaka jest różnica na wsi a w mieście - przecież jednakowo się zanieczyszcza środowisko??? Moi znajomi maja podobnej wielkości domek i kupili kocioł gazowy kondensacyjny. Ogrzewanie w zimie miesięcznie wychodzi ich 300-400 zł. Kondensaty się bardzo opłacają - są trochę droższe niż kotły tradycyjne, ale oszczędność na rachunkach za gaz jest bardzo duża. Sporo fajnych ofert znajdziesz w sklepie internetowym lub stacjonarnym https://buderus-inserw.pl/sklep/kotly-gazowe/kondensacyjne.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Boyer »

Ja mam gaz i bardzo sobie chwalę. Z kondensacją wychodzi i tanio i ekologicznie, kocioł kondensacyjny zwrócił mi się w 3 zimy przy podobnej powierzchni. O kolektorach powoli myślę jako dodatku - może jak zdecyduję się na basen. Na razie czekam aż jeszcze odrobinę potanieją, bo żeby je połączyć z moją instalacją to problemu nie będzie. Węgiel rzeczywiście jest jednak bardziej kłopotliwy - raz, że dość brudny, dwa, że taki kocioł wymaga ciągłej uwagi.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: moro »

Ogrzewanie to jest jedna sprawa ale nie wiem czy nawet ważniejsza nie jest odpowiednia izolacja budynku. Przy słabym dociepleniu nawet najwydajnieszy system ogrzewania będzie pracował "na darmo", bo ciepło będzie uciekać. Czasem warto się zainteresować jakimiś nowymi technologiami w tym temacie. Zobacz na przykład tutaj jest opisanych kilka nowatorskich rozwiązań.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: Elinor »

Według mnie obecnie najtańsze jest teraz ogrzewanie gazowe. Już w ogóle najlepszą opcją jest zainstalowanie licznika przedpłatowego. Trochę więcej na ten temat można przeczytać tutaj . Według mnie to naprawdę spora oszczędność.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Makler »

Do wyboru mamy głównie grzejniki i ogrzewanie podłogowe, jednak warto będzie się także zaopatrzyć w dodatkowe źródło ogrzewania. Takim źródłem może być kominek, który będzie też świetną dekoracją do salonu.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: asasinek »

Ostatnio zastanawiałam się, do kogo mogłabym się zgłosić w sprawie montażu zbiornika na gaz płynny. Myślę że to idealne rozwiązanie jeżeli chodzi o ogrzewanie domków jednorodzinnych więc warto byłoby się nad tym zastanowić. Mnie koleżanka doradziła, żebym w wolnej chwili zgłosiła się do tej firmy https://sa-art.pl/ i nie ukrywam, że mają naprawdę bardzo ciekawą ofertę
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Bażant »

Ja póki co jeszcze takimi rzeczami się nie interesowałem ale chcę powiedzieć, że bardzo ważną sprawą jest właśnie to aby wiedzieć co robić jak z kranu leci brązowa woda. Na pewno bardzo dobrze na ten temat napisano w https://domotechnika.pl/brazowa-woda-w- ... -problemu/ i takie porady przede wszystkim mogą okazać się praktyczne.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Bażant »

Budowa układu centralnego ogrzewania to proces, który wymaga solidnej wiedzy i planowania. Przede wszystkim, należy rozważyć różne typy źródeł ciepła i wybrać to, które będzie najbardziej efektywne dla naszego domu. Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na stronie https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/b ... du-w-domu/ Jest to niezwykle pomocne narzędzie dla każdego, kto rozważa instalację centralnego ogrzewania.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM