Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Szanowni forumowicze. Może ktoś tutaj z Was brał w ostatnim czasie kredyt hipoteczy. Jak to jest z ubezpieczeniem pomostowym.
W dniu 14.05 podpisałam w kancelarii notarialnej akt notarialny - umowa ustanowienia odrębnej własności lokalu i sprzedaży oraz ustanowienie hipoteki.

Akt dostarczyłam do banku- mimo to rata kredytu nie zmniejszyła się (o ubezpieczenie pomostowe).

Proszę o informację ile trzeba czekać na pomniejszenie raty o ubezpieczenie pomostowe od podpisania aktu.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: pita »

To zalezy jak szybko wpiszą mieszkanie do Księgi Wieczystej.Samo dostarczenie aktu notarialnego nie wystarczy. Mieszkanie musi zostać wpisane prawomocnym wpisem
A na to troche trzeba poczekać .
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: tunka »

No ale przecież byłam u notariusza i tam zostało to wpisane. To jeszcze trzeba czekać na jakiś wpis do rejestru? Ile to mozę zająć? Czy bank dowie się tego sam? Czy może będę musiała coś mu donosić? Szczerze to kwota ubezpieczenia nie jest taka niska i trochę nie uśmiecha mi się dalej to płacić.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Wpisu nie dokonuje notariusz w swoim biurze. Jest on wykonywany przez referendarz w sądzie tak wiec trochę może to potrwać. Nie napiszę Ci dokładnie ile.
Musisz sprawdzić sobie to w księdze IV księgi wieczystej

Na stronie masz artykuł na temat ubezpieczenia pomostowego
http://www.comperia.pl/ubezpieczenie-pomostowe.html
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: tunka »

Dziękuję.Ile może standardowo trwać taki wpis do księgi wieczystej ? Ile trzeba będzie czekać?

No i jeszcze jedno. Mam już ustalone kwoty wpłat na następne miesiące. Razem z ubezpieczeniem pomostowym. W razie jakbym nadpłaciła to będzie to na poczet nastepnych rat tak?
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Sąd działa dość szybko. Ma na to zwykle od kilku do miesiąca. Nie można również wykluczać,ze może sie jednak przedlużyć bo jednak zbliża sie ten okres wakacyjny a wiadomo jak sądy i inne urzedy działają w tym właśnie czasie.
Dostaniesz również zawiadomienie o tym,że mieszkanie zostało wpisane do księgi wieczystej. A to czy trzeba coś dostarczyć do baku czy nie to proponuję dowiadywać się właśnie w banku. Tak jak również z ewentualnymi ratami. Różne banki to różne zasady.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Oldsa »

Jeżeli chodzi o ubezpieczenie pomostowe kredytu hipotecznego to polecam szerzej na ten temat poczytać tutaj - http://sprawdzonydoradca.pl/porady/22-u ... potecznego
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM