Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Komunijne prezenty

Post autor: NEVIL »

Prezenty na komunię, czyli co kupić i dlaczego tak drogo...

Machina ruszyła. Sezon komunijny rozpoczęty i coroczny problem "co kupić dzieciakowi na komunię" powraca. Wbrew powszechnej opinii można kupić prezent, zadowolić dziecko i nie zbankrutować! Jak to zrobić? Podpowiadamy niezdecydowanym.

Komunia to prawdziwe wyzwanie nie tylko dla organizatorów. Jaki prezent kupić, żeby z sytuacji wyjść z twarzą, uszczęśliwić dziecko i nie zapomnieć o religijnym charakterze wydarzenia? Wbrew pozorom nie jest to misja niemożliwa! Co prawda wybór jest zatrważająco duży, a finanse ograniczone, ale jest kilka pomysłów na to, żeby się z tym uporać. Może zainspirujecie się naszymi pomysłami...

Więcej: http://czateria.interia.pl/wiesci,nr,1913024
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze kosztownie
Obrazek
Miesiące przygotowaą. Rezerwacja sali, wybór menu, przymiarki u krawcowej. Przejazd do kościoła białą limuzyną, potem wystawne przyjęcie z tortem. W prezencie - quad, laptop, tablet i smartfon. Wesele? Nie, to pierwsza komunia. Według szacunków rynek komunijnych usług i gadżetów jest wart 3 mld zł.

To ważny dzień nie tylko dla katolickich rodzin. Z majowych uroczystości cieszą się również handlowcy. Boom przeżywają sklepy elektroniczne, sportowe, fryzjerzy, cukiernicy, kwiaciarnie i restauracje. W tym roku do komunii przystąpi prawie 300 tys. drugoklasistów. W przyszłym branżę czeka zastój. Kościół zdecydował w związku z reformą edukacji, że w uroczystościach będą brali udział trzecioklasiści. Decyzja na pewno uderzy w tych, którzy na komunijnym biznesie zarabiają. Rynek takich usług i gadżetów, według "Dziennika Gazety Prawnej" z 2011 r., szacowany jest na 3 mld zł. Wpisując słowo "komunia" w wyszukiwarkę największego portalu aukcyjnego, wyskakuje nam prawie 400 stron. Handlowcy z różnych branż przygotowują specjalne oferty - kupić możemy "komunijny rower", "komunijną hulajnogę", "komunijny laptop" i "komunijne czekoladki" w kształcie... małych hostii. Komunijny przepych jest zjawiskiem dość nowym, mającym niewiele wspólnego z tradycją. Jeszcze do niedawna komunie miały dużo skromniejszą oprawę. Rower ciągle na topie

Cały tekst: http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,13 ... z2SQ8YqTre
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: goha »

rower moim zdaniem już wyszedł z mody. Zreszyą za 500 zł nikt nie kupi dobrego markowego roweru tylko jakieś chińskie coś. Lepiej za tę kwotę kupić fajną, markową hulajnogę np. Micro Speed + . My tak zrobiliśmy.
Kontakt:
Awatar użytkownika

Ważne: Te prezenty komunijne musisz zgłosić fiskusowi

Gdy nasze dziecko otrzyma bardzo wartościowy prezent na komunię, może pojawić się obowiązek zapłaty podatku. W przypadku znajomych i dalszej rodziny dotyczy to prezentów droższych niż 4902 zł. W przypadku najbliższej rodziny, w tym dziadków, nie trzeba płacić podatku niezależnie od wartości prezentu, ale w niektórych sytuacjach i tak konieczna będzie wizyta w urzędzie skarbowym.

Obrazek
Sezon komunijny jest już w pełni. Podatkiem nie muszą się martwić rodzice tych dzieci, które otrzymały z tej okazji skromniejsze prezenty, ale gdy dziecko dostało droższy prezent, jak np. notebook, iPod, rower czy quad, warto zastanowić się nad kwestiami podatkowymi. Zarówno wysokość podatku, jak i warunki uprawniające do zwolnienia oraz kwota, po przekroczeniu której pojawią się obowiązki podatkowe, uzależnione są od tzw. grupy podatkowej. Określa ona relacje wiążące obie strony darowizny, czyli darczyńcę i obdarowanego.

Więcej: http://biznes.interia.pl/podatki/news/w ... wi,1920483
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: brede »

Ja mysle,ze pamiatka jest dobra - jako dodatek. Dzieciaki teraz są dosc wybredne,bo maja wszystko:) ja postanowilam kupic mojej chrzesniaczce, taki oto dokladnie: http://www.skapiec.pl/site/cat/2728/com ... 76#gallery :) mam nadzieje,ze bedzie zadowolona. Do tego oczywiscie Pismo Świete i pamiatkowa kartka :) Mam nadzieje,ze ja to ucieszy
Kontakt:
Awatar użytkownika

Kosztowne prezenty komunijne mogą wymagać wizyty w urzędzie skarbowym
Podatek od prezentów komunijnych? Brzmi groteskowo, ale według przepisów w niektórych sytuacjach fiskus miałby prawo go pobrać. W praktyce może to jednak dotyczyć tylko prezentów wyjątkowo drogich i otrzymanych od dalszej rodziny lub znajomych.

Tablet, laptop czy quad – takie prezenty komunijne, o dużej wartości, nie są może normą, ale z pewnością otrzymuje je wiele dzieci przystępujących do Pierwszej Komunii Świętej. Upominki z tej okazji są formą darowizny od bliskiej lub dalszej rodziny oraz przyjaciół. A darowizny – przynajmniej z formalnego punktu widzenia – mogą być opodatkowane lub w niektórych sytuacjach powinny być przynajmniej zgłoszone do urzędu skarbowego. Konieczność ewentualnej zapłaty podatku lub zgłoszenia zależy od wartości darowizny oraz od więzów, jakie łączą dziecko z osobą, która je obdarowuje.

Najbliższa rodzina

W tzw. grupie zerowej (zaliczają się do niej: małżonek, rodzice, dziadkowie, dzieci, wnuki, rodzeństwo, ojczym i macocha) podatku od darowizny nie trzeba w ogóle płacić – niezależnie od jej kwoty. Jeśli jednak wartość darowizny w ciągu ostatnich 5 lat przekroczy 9 637 zł, trzeba ją zgłosić fiskusowi – mamy na to 6 miesięcy (małoletnie dziecko nie może tego zrobić samodzielnie, dlatego zgłoszenia w jego imieniu powinien dokonać rodzic). Należy również pamiętać, że jeśli darowizna to po prostu określona kwota pieniędzy, powinny one zostać przelane na konto lub przekazem pocztowym – jeśli pieniądze zostaną przekazane z ręki do ręki, „w kopercie”, a kwota przekracza wspomniany wcześniej limit, zwolnienie z podatku nie przysługuje nawet w najbliższej rodzinie. Jeśli darowizna nie zostanie zgłoszona do urzędu skarbowego w terminie lub nie zostanie przekazana na konto lub przekazem, osoby zaliczające się do grupy zerowej muszą zapłacić podatek w takiej wysokości, jaki obowiązuje w pierwszej grupie podatkowej (patrz ramka). Należy także zwrócić uwagę, że w grupie zerowej nie ma synowej, zięcia oraz teściów - w tym przypadku otrzymane od nich darowizny nie będą opodatkowane do kwoty 9 637 zł.

Grupa „0” - małżonek, zstępni (dzieci, wnuki), wstępni (rodzice, dziadkowie), pasierb, rodzeństwo, ojczym i macocha;

I grupa podatkowa - małżonek, zstępni (dzieci, wnuki), wstępni (rodzice, dziadkowie), pasierb, zięć, synowa, rodzeństwo, ojczym, macocha i teściowie;

II grupa podatkowa - zstępni rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, zstępni i małżonkowie pasierbów, małżonkowie rodzeństwa i rodzeństwo małżonków, rodzeństwa małżonków, małżonków innych zstępnych;

III grupa podatkowa – pozostali.

Dalsza rodzina i znajomi

Dalsza rodzina, czyli na przykład ciocie i wujkowie, zaliczają się do II grupy podatkowej (dla nich kwota wolna od podatku to 7 276 zł), natomiast prezenty od znajomych muszą zmieścić się w limicie 4 902 zł. Trzeba jednak mieć na uwadze, że należy zsumować wartość darowizn otrzymanych w ciągu ostatnich 5 lat.

Limity darowizn wolnych od podatku (wszystkie dotyczą zsumowanych darowizn z 5 lat):

9 637 zł w przypadku nabywców z I grupy podatkowej,
7 276 zł w przypadku nabywców z II grupy podatkowej,
4 902 zł w przypadku nabywców z III grupy podatkowej.

Darowizny do tych kwot nie wymagają zgłoszenia do urzędu skarbowego i opodatkowania.

Z przepisów podatkowych wynika więc, że teoretycznie w niektórych sytuacjach fiskus miałby prawo pobrać podatek od prezentów komunijnych, ale w praktyce - tylko tych wyjątkowo drogich i otrzymanych od dalszej rodziny lub osób znajomych.

źródło: http://biznes.onet.pl/kosztowne-prezent ... lizy-detal
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: esta8 »

No właśnie ciekawe, standardowym prezentem zawsze był rower, teraz pewnie tablet, albo komórka, a może nawet rower elektryczny w końcu to teraz najnowszy krzyk mody. Szkoda tylko, że komunia jest kojarzona głównie z kolejną okazją do dostania droguch prezentów :(
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: glenn »

Za moich czasów standardowym prezentem był albo rower albo zegarek. Pamiętam, że ja na komunię dostałem składaka.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: olubin »

U mnie tak samo, a teraz to już nie wiadomo co tym dzieciakom kupować. Zazwyczaj daję po prostu pieniądze, a potem pytam się rodziców na co ich pociechy je wydały. Chociaż z tego co wiem jedna z matek (niezbyt lubiana przeze mnie kuzynka) kupiła za pieniądze córki orsay sukienkę. Trochę się wkurzyłam, nie powiem i teraz małej daję tylko normalne prezenty.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Dokładnie, mam te same problemy. Dlatego najlepiej jest albo dać pieniądze, albo zapytać się rodziców co można by kupić.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: janek80 »

ja na prezent kupuję rolki, upatrzyłem takie http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... heels.html, uważam, że więcej pieniędzy nie trzeba wydawać. Nie jestem chrzestnym, "zwykłym" wujkiem, więc myślę, że takie rolki będą ok ! Jakoś nie chcę dawać pieniędzy, wolę coś kupić konkretnego..
Pozdrawiam, Janek
Kontakt:
Awatar użytkownika

janek80, i dobrze zrobiłeś. Zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Tylko do buta włóż jakąś komunijną laurkę z dopiskiem, że to od wujka Janka, a nie od cioci Frani... :-)
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Z tej okazji kupowane są wyjątkowo drogie prezenty. Dla producentów i sprzedawców rowerów oraz dla jubilerów to bardzo ważny okres wpływający na całoroczne wyniki
Maj to tradycyjnie sezon organizowania pierwszych komunii. Co roku przystępuje do nich średnio ponad 300 tys. dzieci i choć z roku na rok liczba spada, to rynek wydatków związanych z taką okazją szacowany jest na ponad 3 mld zł. W tym roku w związku z reformą szkolną i przesunięciem wieku rozpoczęcia edukacji do sześciu lat komunie nie odbędą się np. w województwie łódzkim i części województwa podkarpackiego.

Rower liderem

Obrazek
Rodzice ponoszą spore wydatki związane ze zorganizowaniem przyjęcia, ale najbardziej znaczące dla handlowców są jednak zakupy prezentów. Z badania serwisu Ceneo wynika, że ponad 40 proc. ankietowanych uważa, iż najbliższa rodzina idącego do komunii dziecka przeznacza na ten cel od 200 do 500 zł. Niemal 30 proc. badanych podwyższa poprzeczkę do 1 tys. zł.

– Wyroby elektroniki mają dwa szczyty popularności – przed Bożym Narodzeniem i przed sezonem komunijnym. Wzrost zainteresowania tabletami, smartfonami, laptopami widzimy już na początku kwietnia – mówi Tomasz Świta, kierownik działu rozwoju treści w Ceneo.pl.

Fantazja w dobieraniu prezentów jest spora. Na liście bestsellerów prowadzą rowery, które od lat okupują czołówkę. Trudno dokładnie określić wpływ pierwszych komunii na ten biznes, ponieważ wiosna to po prostu start sezonu rowerowych zakupów. Jakkolwiek by to szacować, dla producentów i sprzedawców nadszedł bardzo ważny okres.

– Klienci z kolekcji dziecięcej najchętniej wybierają rowery górskie lub miejskie. Idealnym prezentem dla chłopca jest sportowy model Rambler, dla dziewczynki najczęściej wybierane są modele z kolekcji Jolene – mówi Adam Hajduk, kierownik sprzedaży rowerów Arkus & Romet Group. – Klienci zwracają również uwagę na osprzęt, komponenty, z których wykonana jest rama, a także na wagę. Wszystkie te elementy wpływają bowiem na funkcjonalność jednośladu.

Biżuteria też na topie

Sklep Agito.pl przygotował specjalną listę prezentów. Są na niej liczne wyroby elektroniczne, jak konsole, tablety czy laptopy – te kategorie z roku na rok zyskują coraz większe powodzenie. Tym bardziej że dają możliwość sporego manewru, jeśli chodzi o cenę – tablet można z powodzeniem kupić za 200 czy 300 zł, ale również i za kilka tysięcy.

Wysoko w zestawieniu preferowanych prezentów jest także biżuteria. W sumie tego typu prezent uważa za stosowny do okazji aż co drugi ankietowany, a w tej grupie większość preferuje produkty z motywami religijnymi.

Dlatego w salonach jubilerskich jest to intensywny okres, ponieważ wysoko na liście preferowanych prezentów znajdują się także zegarki.

– To dla nas ważne miesiące, sprzedaż wyraźnie rośnie. W tym roku rozbudowujemy ofertę produktów skierowanych do dzieci o kolekcję biżuterii na licencji marki Disney – mówi Helena Palej, rzecznik sieci Apart.

Jak wyjaśnia, będą to produkty srebrne. Kolekcja jest także poszerzona o zegarki, które już od kwietnia są w sklepach. Pozostałe produkty na licencji Disney trafią do salonów w maju.

źródło: http://www4.rp.pl/artykul/1196628-Rower ... y-hit.html
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Wydaję mi się, że teraz jest tendencja aby kupować coraz droższe prezenty, żeby się pokazać przed rodziną. A nie jestem pewna czy to o to chodzi w tym całym obrządku.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: tyka »

Teraz to jest na czasie, przeglądając artykuły na temat komunii tylko przewijają się prezenty play station, mini ścigacz, tablet. A jeszcze kilka lat temu luksusem były rolki i to nie jakieś wypasione tylko takie za 200 złotych.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM