Nowy(a) na forum

Kiedy spadnie śnieg? Znamy odpowied¼!
Rok temu Jerzy Kucharski przepowiedział łagodną zimê. I sprawdziło siê! Jak bêdzie tym razem? Ptaki, psy i drzewa nie szykują siê jeszcze na zimowe chłody. Kiedy wiêc spadnie śnieg?

Jerzy Kucharski z wykształcenia geograf, były nauczyciel, potrafi obserwowaæ przyrodê i na jej podstawie przygotowaæ długoterminową prognozê pogody. I to bardziej trafne niż oficjalne komunikaty meteorologów. Jerzy Kucharski w listopadzie ubiegłego roku przepowiadał czytelnikom ƒ"Tygodnika Głogowskiego" bezśnieżny, łagodny początek zimy. I sprawdziło siê! Dlatego na progu astronomicznej jesieni zapytaliśmy pana Jerzego o to, co nas czeka w pogodzie w najbliższych miesiącach.
- Po krótkim ochłodzeniu wróci do nas "babie lato" - zapewnia "ludowy meteorolog". - Pa¼dziernik jest jednym z najsuchszych miesiêcy w roku i tak też bêdzie. Nie spodziewajmy siê już upałów, ale na pewno nie zabraknie dni ze słoñcem i temperaturą do plus 20 stopni.
Jerzy Kucharski przepowiada, że najbliższa zima bêdzie bardzo podobna do tej ostatniej, czyli łagodna i sucha. Skąd wie?
- Przyroda wcale siê nie szykuje na solidne chłody - mówi. - Raczej na zimową suszê, bo drzewa iglaste zrzuciły już igły i nie mają za dużo szyszek.
To znaczy, że pozbywają siê niepotrzebnego balastu i gromadzą zapas wody - objaśnia. - Jeśli ktoś jest bystrym obserwatorem, może przewidzieæ jakie bêdzie lato. Przed suszą drzewa owocowe pozbywają siê wielu zawiązków, a nawet owoców, bo "wiedzą", że bêdzie krucho z wodą.
Według obserwacji Jerzego Kucharskiego, zimy nie widaæ też po zachowaniu ptaków. - Kto rano wstaje ten słyszy ich radosne śpiewy. Są głośne, frywolne i wcale nie szaleją z "zakupami" do swojej zimowej spiżarni - opowiada pan Jerzy zachêcając czytelników naszego tygodnika, by sami zabawili siê w obserwatora.
- Jeśli macie pañstwo psy to na pewno zauważyliście, że niema teraz w domu dużo sierści. To nic innego jak wskazówka, że do siarczystych mrozów jeszcze daleko - mówi. - Jednak gdy futro mojej Zołzy (jeden z czterech psów Kucharskiego - przy. red.) robi siê gêste i ciemne to wiem, że czas siê przygotowaæ na solidne ochłodzenie.
Lokalny ekspert od przepowiadania pogody podpowiada, że nadejście bardzo srogiej zimy zwiastuje zmiana wyglądu brzóz. - Czubki tych drzew robią siê wtedy żółte i wyglądają jak świece - mówi. - Sybiracy na pewno wiedzą o czym mówiê, bo to właśnie od nich siê nauczyłem tej wskazówki
. Z obserwacji geografa z Jaroszówki wynika, że tegoroczne Boże Narodzenie na Dolnym ¦ląsku bêdzie już tradycyjne, czyli bez śniegu. Biały puch może siê pojawiæ dopiero po Nowym Roku, ale też nie na długo. - Po świêtach, jak już bêdziemy pozbywaæ siê z domów choinek, możemy zrobiæ sobie barometr - zachêca. - Należy obciąæ czubek drzewka i zostawiæ na nim jedną, cienką gałązkê o długości 25 - 30 centymetrów. Potem to okorowaæ i zawiesiæ za oknem. Na suchą pogodê gałązka uniesie siê w górê, a na wilgoæ opadnie w dół - wyjaśnia Jerzy Kucharski
. Póki co pan Jerzy zaleca przygotowanie siê na kilkudniowe ochłodzenie, po którym przyjdzie poprawa pogody. - Zresztą ta jesieñ musi byæ ciepła, bo moja wnuczka nie może zmarznąæ - śmieje siê ludowy meteorolog, który czeka na narodziny swojej pierwszej wnuczki Hani. - Ma przyjśæ na świat około 10 pa¼dziernika, akurat w pełni ksiêżyca. Gdy skoñczy piêæ lat zabiorê ją na górski szlak. Przejdziemy szczytami od Szklarskiej Porêby do Karpacza. Wiele lat temu na taką wyprawê zabrał mnie ojciec, a potem ja zabrałem swojego piêcioletniego syna.
Trzymamy wiêc kciuki za szczêśliwe narodziny Hani i czekamy na sprawdzenie siê prognoz pana Jerzego. No, może z wyjątkiem tej dotyczącej Bożego Narodzenia.
¼ródło: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,t,sa.html

Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Świetny obrazek, idealnie oddaje podejście człowieka do pogody. My ludzie tak mamy, że ciężko nam dogodzić. Niestety nic na to nie poradzimy
.
Skuteczne jazdy doszkalające warszawa oferta
Informacje
0 użytkowników » 2 gości