Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Gender/Dżender

Post autor: NEVIL »

Gender/Dżender - o co tu chodzi?
waldisobon 28/12/13 22:43

Ostatnio straszna sraczka z tym czymś jest a ja za bardzo nie kaman o co biega.

Wrzuciłem hasło w google'a ale nic sensownie wyjaśniającego nie znalazłem, jakaś wiedza tajemna...

Może mnie ktoś oświecić o co chodzi?

==========================================

Więcej: http://twojepc.pl/boardPytanie162451.htm

Czytaj też: http://pl.wikipedia.org/wiki/Role_p%C5%82ciowe
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

suicide_note

Możecie mydlić oczy swoimi listami ile chcecie - prawdziwym problemem kościoła i społeczeństwa jest niekontrolowana chciwość i seksualne żądze. Ksiądz w markowym samochodzie i najlepszych szatach, oblany drogą wodą kolońską, gruby i syty opowie mi, że powinienem żyć skromnie i dzielić się z innymi. Gdy moje dziecko musi pożegnać się ze swoją szkołą z wieloletnią tradycją, z ambony powiedzą mi że to wina mitycznego gender, które przecież doprowadzi do rozkładu społeczeństwa... Produkowanie tematów zastępczych, niczym nasz premier mają opanowane

------------------------

puzonik48

Ależ oni martwią się naprawę :) Przecież jak społeczeństwo wymrze ,to kto na pasibrzuchów będzie pracował ?Mają nie lada problem ,jako ,że sami mają dwie lewe ręce do roboty ,a potrzeby ciągle niezaspokojone :):):)

=======================

"Społeczeństwo wymrze" - księża czytają i komentują list biskupów o gender
Obrazek
- Jeśli to się sprawdzi, to społeczeństwo wymrze - powiedział ksiądz w poznańskiej katedrze po odczytaniu listu Episkopatu Polski w sprawie ideologii gender.
List pasterski w poznańskiej katedrze czytano w ostrzejszej wersji, którą nawet KAI wycofała ze swojego serwisu i o której kard. Kazimierz Nycz mówił, że jest przeznaczona dla kapłanów i katechetów. - Każdy taki list jest dyskutowany i przemodlony. Proszę wsłuchajmy się w treść tego listu uważnie, bo jest on przełomowy dla ludzkości - mówił kapłan celebrujący mszę św. o godz. 10.

"Nie żaden ksiądz Boniecki, żaden Tygodnik Powszechny ma być autorytetem"

Ksiądz przed lekturą pouczał wiernych, że to nie "medialny jazgot" stał się przyczyną powstania tego listu. - W Kościele nauczycielami są Ojciec Święty i biskupi z nim złączeni, kapłani, diakoni i katecheci - na tyle, na ile od biskupów otrzymują misję kanoniczną, czyli upoważnienie do głoszenia Słowa Bożego. Biskup może w każdej chwili wycofać ten mandat, jeśli zajdą bardzo poważne zarzuty. A więc nie żaden ksiądz Boniecki ma być autorytetem, żaden "Tygodnik Powszechny" ani "Gazeta Wyborcza" ma kształtować naszą wiarę. Nauczycielami wiary są biskupi jako następcy apostołów - powiedział kapłan. Później przeczytał cały tekst listu w wersji, która wzbudziła przed świętami tyle emocji.

Wierni na Ostrowie Tumskim usłyszeli zatem m.in., że „ideologia gender bez wiedzy społeczeństwa i zgody Polaków od wielu miesięcy wprowadzana jest w różne struktury życia społecznego: edukację, służbę zdrowia, działalność placówek kulturalno-oświatowych i organizacji pozarządowych". Kapłan czytał, że „nieliczenie się z wolą Boga w rodzinie prowadzi do osłabienia więzi jej członków, do powstawania przeróżnych patologii w domach, do plagi rozwodów, do tak zwanych » luźnych «czy » wolnych «związków praktykowanych już od młodości, często za zgodą czy przy milczącej akceptacji rodziców”. Wierni dowiedzieli się też, że gender ma źródła w marksizmie i neomarksizmie i że promuje zasady sprzeczne z tradycyjnym pojmowaniem natury człowieka, rozbija system wychowawczy i promuje masturbację dzieci w wieku przedszkolnym.

Po lekturze listu kapłan dodał od siebie: - Jeśli to się sprawdzi [gender], to społeczeństwo wymrze.

Więcej: http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001, ... SlotII3img
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Jaworscy radni chcą chronić dzieci przed ideologią gender
Radni powiatu jaworskiego przyjęli stanowisko w obronie dzieci przed ideologią gender. W ich piśmie czytamy m.in.: "Wyrażamy głęboki sprzeciw wobec promowania ideologii gender, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży i realizacji programów nauczania opartych na założeniach tej ideologii. Skutki demoralizującego wpływu na najmłodszych mogą być długotrwałe lub wręcz nieodwracalne".

- Uznaliśmy, że warto zająć się tym tematem. Nie po to, by walczyć z ideologią gender, ale by bronić dzieci. Ideologie są różne. Pojawiają się i przemijają. Niech zajmuje się nimi świat akademicki - mówi Marek Zieliński, przewodniczący rady powiatu jaworskiego. - My nie działamy przeciw gender, ani nikogo nie atakujemy. Jedynie w sposób bardzo wyważony chcemy chronić bezbronne dzieci, których rodzice często nie interesują się takimi tematami i nie mają nawet świadomości, co przekazuje się ich dzieciom.
Za przyjęciem stanowiska głosowało czternastu radnych, dwóch wstrzymało się od głosu.

Więcej: http://lubin.naszemiasto.pl/artykul/212 ... c18a,1,3,5
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

sop3

Mam pytanie,jeżeli moja żona:
- ma przygotowane i podane sniadnie , obiad (kolacja we własnym zakresie)
-zrobione zakupy (za wyjatkiem ciuchów)
-opłacone rachunki
ale :
-ona sprzata i pierze
- zajmuje się wnukami (choc ja też ale w mniejszym stopniu)
To czy my jesteśmy małżeństwem genderowym (genderystycznym?),czy ja po prostu jestem pantoflarzem i safandułą?

-----------------------------

eksplanator

witam kolegę (mam dwoje dzieci 19 i 3 lata) 25 lat małżeństwa , mam podobny podział obowiązków , i uważam że jest to racjonalne , moja zona to mój przyjaciel a nie niewolnik , nie istnieje rola jaka bym chciał czy mógł jej wyznaczyć. KK forsuje średniowieczny model rodziny a lęk przed kobietami wynika z banalnego nierozumienia potrzeb kobiet i frustracji ich brakiem w życiu. Przekonania że dopiero w parze stanowimy całość ( bez względu na kształt pary czy jedno płciowa czy mieszana) wzajemne wspieranie w codziennych drobnych sprawach , wspólne przeżywanie i dożywanie jest sensem życia moim zdaniem. Gender to sztuczny problem wywołany jako szum informacyjny dla tuszowania realnych problemów KK.

======================
Płyta z wykładem ks. Oko o gender na pamiątkę kolędy
Obrazek
Ksiądz chodzący po kolędzie wraz z błogosławieństwem przyniósł do mojego domu płytę z wykładem księdza Dariusza Oko. Czego się z niej dowiedziałam? Że pracuję w "fanatycznie homoseksualnym piśmie", a ateiści to zbrodniarze. Ponieważ mordowanie chrześcijan stało się nieopłacalne, teraz niszczą ich, wykorzystując ideologię gender.

Biały obrus uprasowałam wcześnie rano. Na stole położyłam krzyż, kropidło, do miseczki wlałam wodę święconą. Wiedziałam, że na tę kolędę nie zdążę. Na mojej ulicy zaczynała się w czwartek o g. 14. Jak większość ludzi byłam o tej porze w pracy. Widać, że plan wizyt duszpasterskich tego nie przewiduje.

Księdza przyjęli pozostali domownicy. Przyszedł, zamienił kilka kurtuazyjnych zdań, pobłogosławił, a na stole obok obrazka świętego zostawił niecodzienny podarunek - gazetkę "Chrystus i Ty", a wraz z nią płytę z wykładem księdza Dariusza Oko "Od tolerancji do totalitaryzmu". Wykład zarejestrowany został lipcu ubiegłego roku w Gródku nad Dunajcem. Ksiądz Oko prowadził tam rekolekcje dla Ruchu Czystych Serc. Temat? Jeden z gorętszych w ostatnich miesiącach, a mianowicie "gender".

Ksiądz zajął się "gender" długo przed tym, jak polscy biskupi zarządzili czytanie listu ostrzegającego przed nim w kościołach.

Tyle że w przeciwieństwie do owego listu, którego ostateczna wersja została złagodzona, wykład księdza Oko nie podlegał żadnej cenzurze.

"To coś tak głupiego, że trudno spotkać w dziejach ludzkości" - mówi o "gender" duchowny. Opowiada, że ideologia ta wygląda, jakby została napisana po narkotykach, a popierają ją głównie ich konsumenci i seksmaniacy, którzy chcą wszystkim narzucić swój sposób życia, ponieważ jako osoby chore nie mogą ścierpieć, że inni są zdrowi, i deprawują młodzież po to, by mieć "świeże mięsko".

Zabijanie księży i chrześcijan może wrócić - ostrzega ks. Oko młodzież podczas letnich rekolekcji. Przestrzega, że ateiści, lewacy i masoni chrześcijan nienawidzą. "Uważają, że można nas kopać, zabijać. Jak w Auschwitz, w Gułagu".

"Chcą naszego unicestwienia. Wcześniej robili to, eksterminując nas, ale ponieważ to okazało się nieopłacalne, czynią to przez media, wykorzystując ideologię gender" - wyrokuje duchowny. O "Gazecie Wyborczej" mówi: "fanatycznie homoseksualne pismo". O ateistach, że to "najwięksi zbrodniarze". O zwolennikach "gender", że za jedno słowo krytyki wsadzają do więzienia. Aż dziw, że ksiądz do tej pory w nim nie siedzi.

Słucham tego wszystkiego i zastanawiam się nad przesłaniem kolędy, z którą wykład księdza Oko trafił do mojego domu.

Dzwonię do krakowskiej kurii i pytam, czy ma coś wspólnego z kolportowaniem wykładu księdza podczas wizyt duszpasterskich. Jej rzecznik, ksiądz Robert Nęcek, zdecydowanie zaprzecza. Wygląda na to, że księża z mojej parafii roznosili go z własnej woli.

Choćby ksiądz Oko stanął na głowie, nie przekona mnie, że wyzwolenie kobiet z ról narzuconych im przez społeczeństwo (tym w istocie m.in. zajmuje się gender) może doprowadzić do unicestwienia chrześcijan. Za to jego wykłady trafiające do chrześcijan po kolędzie mogą spowodować, że ludzie dobrze się zastanowią, zanim otworzą drzwi duchownemu, który zapuka do nich za rok. Ja już się zastanawiam.

źródło: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... ko.html#MT
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarz:

pinio67

Problem z katolstwem w wydaniu tego Oko to odwieczny problem - jak traktować głupotę. Jak / czy rozmawiać z głupotą? Pozostawić ją samą sobie? - będzie się sama sobą nadymać, karmić i trwać niczym perpetuum mobile. Rozmawiać - legitymizuje się ją wobec świata i samej siebie - efekt jest prawie taki sam jak wyżej.
Głupotę trzeba: nazywać po imieniu, tępić - najpierw w sobie i ... robić swoje.
Panie Oko - jesteś pan głupcem.

===================

"Kościół jest jak skała. Rozbił się o nią komunizm, rozbił się nazizm, rozbije się i genderyzm" [KSIĄDZ OKO W SEJMIE]
- Słyszymy często, że gender służy dobru kobiet - mówił ks. Dariusz Oko na spotkaniu z parlamentarzystami w Sejmie. - A to Kościół służy najlepiej ich dobru, gdyż najlepiej jest im w krajach kultury chrześcijańskiej. Z kolei w ateistycznej Europie rozwija się nowe niewolnictwo kobiet, czego wyrazem są m.in. postulaty legalizacji prostytucji - jednego z efektów rewolucji seksualnej - mówił ks. Oko.

Jak podkreślił, "Kościół jest jak skała, o tę skałę rozbił się komunizm, rozbije się i genderyzm". Wykładowca krakowskiego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II wystąpił w Sejmie z wykładem "Ideologia gender - zagrożenie dla cywilizacji" na zaproszenie Parlamentarnego Zespołu Członków i Sympatyków Ruchu Światło-Życie, Akcji Katolickiej oraz Stowarzyszenia Rodzin Katolickich oraz Parlamentarnego Zespołu ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski.

- Słyszymy często, że gender służy dobru kobiet - rozpoczął swój wykład ks. Dariusz Oko - a to Kościół służy najlepiej ich dobru, gdyż najlepiej jest im w krajach kultury chrześcijańskiej. Za to trzeba być Kościołowi wdzięczny, jest to owoc Ewangelii. Z kolei w ateistycznej Europie rozwija się nowe niewolnictwo kobiet, czego wyrazem są m.in. postulaty legalizacji prostytucji - jednego z efektów rewolucji seksualnej.

Więcej + video: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1532 ... BoxWiadTxt
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Dzisiaj, o godz 20-tej w TVN24 ksiądz Oko, kontra Monika Olejnik. Warto zobaczyć.

Czytaj też + komentarze : http://www.lubin.pl/aktualnosci,29029,c ... ender.html
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Olejnik w swym programie wyraźnie ,,zagięła" ks Oko i może chłop się stać zezowaty... :-)
Obrazek
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: if_ona »

Trening domowy, czyli sprzątanie i spalanie kalorii

Trening w domu zyskał ostatnimi czasy ogromną popularność wśród Polek – głównie za sprawą Ewy Chodakowskiej i jej ćwiczeń, które bez problemu można wykonywać w nawet niedużym pokoju.

Problemem jednak może być czas, którego na ćwiczenia często brakuje – dlaczego więc nie połączyć przyjemnego treningu z pożytecznym robieniem porządków?

Autora/kę tego artykułu wysłałabym na kurs równościowy..
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Gender - wypowiedzi na forum
======================

Gender to cofnięcie się w ewolucji - zgadzacie się?
Antiba -

Ks. Dariusz Oko tak podsumował ideologię gender.
Jego zdaniem dziecko najlepiej rozwija się w małżeństwie monogamicznym, wskazywał też, że Kościół jest dla gender skałą o którą się rozbije.
Czy tak będzie czas pokaże. Jednak nieco bardziej kontrowersyjna wypowiedź dotyczyła pedofilii, której zdaniem księdza częściej dopuszczają się geje niż "normalni mężczyźni". To stwierdzenie jest nieco zagadkowe, chociaż ostatnio często je słyszę.
Z kolei czy gender rzeczywiście cofa w ewolucji - jak uważacie?

=============================

Więcej: http://forum.interia.pl/gender-to-cofni ... Id,2351403
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

niktwazny126

Ideologia gender naprawdę jest niebezpieczna, bo dzięki niej w przestrzeni publicznej pojawiają się tacy jak OKo, wypowiadają się autorytatywnie tacy jak Kępa czy inny Terlikowski, a biskupi dostają oręż, ktory odwraca uwagę od kościelnej pedofilii.

------------------------

jogurt.bartex
do @niktwazny126

Idąc tropem myśli{?} imć Dery, to Chrześcijaństwo jest taką samą ideologią, jak Marksizm...Tylko kolory tych ideologii są różne.....
A tak na poważnie, to DERA jest kompletnym, nawiedzonym idiotą, mówiącym o czymś, czego nie ma...To tylko wymysł , urojenia, chorego umysły socjopaty OKO, który zbiera wokół siebie wyznawców {Dera,Kempa..itd} i tworzy nową sektę..!

===================
Dera: To nie latające smoki. Ideologia gender naprawdę jest niebezpieczna
- Widział pan ideologię gender czy pan ją wymyślił? - pytał Jacek Żakowski. - A pan widział ideologię marksistowską? - ripostował Andrzej Dera. Prowadzący Poranek Radia TOK FM i sekretarz generalny Solidarnej Polski odbyli w Poranku Radia TOK FM rozmowę na temat gender. - To nie są latające smoki - przekonywał Dera.

Jacek Żakowski: Jak u pana z genderem?

Andrzej Dera: Normalnie, jestem przeciwnikiem ideologii gender. Wszystko w normie.

Przeciwnikiem ideologii czy genderu?

Więcej + video: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1541 ... SlotII3img
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarz:

sta-n

Bo najważniejsze jest to, aby Polska była katolicka, a nie to by pracujący
rodzice mieli gdzie oddawać swoje dzieci. Oto pokłosie narracji księdza Oko i
Beaty Kempy. Może nareszcie przynajmniej część Polaków przejrzy na oczy,
kiedy będą zamykane przedszkola, utrzymywane z unijnych dotacji.

=====================

Samorządom, które przyjmują uchwały anty-gender, zabiorą środki z UE?
Obrazek

Organizacje antydyskryminacyjne podejrzewają, że samorządy, które podjęły lub przygotowują uchwały anty-gender, mogą łamać europejskie zasady. Chodzi o warunki przyznania środków z funduszy Unii Europejskiej, gdzie bardzo często wpisane jest wprost zagwarantowanie równego dostępu w rozumieniu gender.

Karolina Kędziora Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego powiedziała, że w tej sprawie zwróciła się do odpowiednich urzędów, aby zbadały sprawę. Jej zdaniem to chodzi rzetelne realizowanie zasady równości, która jest zapisana nawet w polskiej Konstytucji.

Wśród samorządów, które podjęły uchwały anty-gender są miasta Białystok i Ostrołęka, gminy Jaworzno i Łapy oraz powiat Piaseczno. Zastanawiają się radni miejscy w Łowiczu i powiatowi w Wadowicach. Jednocześnie PTPA przedstawiło środki, jakie poszczególne samorządy wzięły z europejskich funduszy, w których wpisane były zasady równości dostępu. Tylko w przypadku Białegostoku mowa jest o prawie 61 milionach złotych.

Joanna Piotrowska z fundacji Feminoteka przyznaje, że uchwały anty-gender to na razie jednostkowe przypadki. Niemniej mówi, że trzeba już teraz zdecydowanie protestować przeciwko takim praktykom, bo one oznaczają przyzwolenie na nierówne traktowanie obywateli.

Organizacje antydyskryminacyjne zwróciły się s prośbą o kontrolę do NIK, Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju, a także do organów europejskich.

źródło: http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/776 ... ze-ue.html
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

~pol :

Typowym przedstawicielem ciemnoty wciskanej ludziom o gender jest Kempa z sukienkami dla chlopcow,a zapomniala o dziewczynkach w spodniach w ktorych sama chodzi.Taki poziom intelektualny wypowiada sie publicznie. Taki mamy zascianek w naszym parlamencie. Wybory sa dobra okazja do eliminacji ciemnoty z naszego zycia publicznego,tacy ludzie tylko nas osmieszaja w swiecie.
----------------------------

~kate :

Jak nas widza , tak nas pisza... wszystko zgodne z prawda

======================

"The Guardian": polska wojna XXI wieku
Po oba­le­niu ko­mu­ni­zmu, w erze de­mo­kra­cji i ro­sną­ce­go do­bro­by­tu w kraju nad Wisłą po­ja­wi­ło się nowe nie­bez­pie­czeń­stwo: "ide­olo­gia gen­der" - pisze bry­tyj­ski "The Gu­ar­dian".

Państwa postkomunistyczne doświadczają ostatnio swoistej odwróconej rewolucji seksualnej. Prawdopodobnie słyszeliście o przerażającej rosyjskiej ustawie wymierzonej w "homoseksualną propagandę" albo o niechlubnym chorwackim referendum w sprawie zakazu małżeństw jednopłciowych, ale czy ktoś opowiedział wam już o polskiej "wojnie o gender"?

Ulubienica Unii Europejskiej stawiana czasem jako wzór narodom takim jak Ukraińcy, "aspirującym" do statusu Europejczyków, Polska musiała zmierzyć się z burzą kontrowersji wokół kwestii edukacji seksualnej. Ostatnio nad Wisłą słowo "gender" stało się workiem, do którego wrzuca się to wszystko, co nie licuje z konserwatywnym, patriarchalnym światopoglądem. Ów "gender" jest zagrożeniem, któremu wojnę wypowiedziały tak Kościół, jak i jego rozliczni polityczni sojusznicy. Dla przedstawicieli polskiego episkopatu "ideologia gender" jest czymś znacznie gorszym niż komunizm.

Kontrowersja wzięła swój początek od tzw. warsztatów gender, lekcji wychowania seksualnego – które w Polsce wciąż są rzadkim dobrem – prowadzonych w bardziej postępowych szkołach i przedszkolach. Tam podopiecznym tłumaczono, że małżeństwo z przedstawicielem płci przeciwnej, oczywiście w stanie seksualnej czystości, nie jest jedynym scenariuszem, zgodnie z którym mogą potoczyć się zdarzenia. Warsztaty natychmiast doprowadziły Kościół i prawicowych dziennikarzy do moralnej paniki. "Ci pedofile sprowadzają nasze dzieci na złą drogę", padały oskarżenia. Odpowiedzią episkopatu był list do wiernych odczytany we wszystkich parafiach wkrótce po świętach Bożego Narodzenia. W sejmie natychmiast powołano zespół "Stop ideologii gender". (…)

Więcej: http://wiadomosci.onet.pl/prasa/the-gua ... ieku/4rqq8
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarze:

24u

Szkoly powinny byc wolne od Kosciola.

------------------------

sprawazlewa

Jednak to prawda, że chłopcom w sukienkach sperma uderza do głowy.

-------------------
rodzaj_konta

"Czy dyrektorzy zapomnieli, że szkoła jest świecka?" ?????
A ten pomysł to skąd kunkretnie, bo nie z Konstytucji.

================================
Szkoły wolne od gender: kościelna fundacja sprzedaje certyfikaty. Patronem akcji jest abp Hoser
Nauczyciele protestują: - Szkoła powinna być wolna nie od gender, ale ideologicznych wojen. Ministerstwo Edukacji Narodowej domaga się wyjaśnień od mazowieckiego Kuratorium Oświaty. - Z jakich pieniędzy szkoły chcą finansować kościelne certyfikaty? - pyta minister Joanna Kluzik-Rostkowska.

Certyfikaty "Szkoły Przyjaznej Rodzinie" przyznaje Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny. Szkoły muszą zobowiązać się m.in. do "niepropagowania treści szkodliwych dla dzieci, kwestionujących biologiczną oraz kulturową stabilność ról płciowych kobiet i mężczyzn". Sam certyfikat jest niby darmowy, ale trzeba zapłacić za antygenderowe szkolenia. Ile dokładnie - nie udało nam się potwierdzić.

We wtorek pierwsze certyfikaty zdobyło ok. 20 szkół z powiatu wołomińskiego. Piotr Uściński, starosta wołomiński z PiS, nie kryje, że chce, by szkoły jego powiatu były wolne od "ideologii gender".

W rozmowie z PAP tłumaczy: - Certyfikat to zobowiązanie, które bierze na siebie dyrektor, że w szkole realizowane będą programy uwzględniające odmienność płci oraz szanujące rodzinę i małżeństwo rozumiane tak, jak jest to określone w konstytucji - czyli związek kobiety i mężczyzny.

Pod patronatem arcybiskupa

Akcję przyznawania certyfikatów prowadzi Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny. Patronuje jej arcybiskup warszawsko-praski Henryk Hoser.

Szkoła, która otrzyma certyfikat, uzyska dostęp do platformy internetowej z materiałami edukacyjnymi dla uczniów oraz propozycjami szkoleń dla nauczycieli i rodziców.

Kto decyduje o tym, czy szkoła zapisze się do programu? Dyrektor.

Udział w podobnych programach nie jest obowiązkowy, więc Kuratorium Oświaty nie ma nad nią zbyt dużej kontroli. Jego zadaniem jest sprawdzenie, czy szkoła wywiązuje się z realizacji podstawowego programu nauczania - kurator nie opiniuje programów, które szkołom oferują inne instytucje.

Kto za to zapłaci?

Wątpliwości wzbudził sposób finansowania całej akcji. W tej sprawie wyjaśnień od mazowieckiego kuratora domaga się resort edukacji.

W oficjalnym komunikacie Joanna Dębek, rzeczniczka ministerstwa, pisze:
Według dochodzących do MEN informacji szkoła musi korzystać z odpłatnych programów prorodzinnych rekomendowanych przez Centrum. Musi też uczestniczyć w kosztach przeprowadzenia programu w placówce. Dodatkowo zobowiązuje się w ciągu jednego roku szkolnego do realizacji przynajmniej trzech odpłatnych warsztatów dla uczniów, rodziców uczniów i nauczycieli.

Minister Joanna Kluzik-Rostkowska chce, by podległy jej kurator Karol Semik pilnie ustalił, z jakich pieniędzy szkoła chce to wszystko finansować? A także czy dyrektorzy, podpisując deklaracje przystąpienia do programu, wiedzieli, jaki konkretnie program zaproponują uczniom? I co równie ważne: czy rodzice zostali zapoznani z jego zasadami?

Czy dyrektorzy zapomnieli, że szkoła jest świecka?

Szybkiego wyjaśnienia sprawy chce też Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego. - Jestem zdumiony postawą dyrektorów szkół, którzy się do tego zapisali - mówi "Gazecie Wyborczej". - Czy zapomnieli, że polska szkoła ma być świecka? Nasz związek od kilku miesięcy apeluje, by szkoły były wolne od ideologicznych przepychanek, a wprowadzanie takich certyfikatów to właśnie jest ich ideologizowanie. Nie rozumiem też, jak Kościół katolicki może popierać takie praktyki. Od arcybiskupa Hosera, człowieka wykształconego, oczekiwałbym, że nie pozwoli na powtarzanie bzdur o gender, a czemu innemu - jeśli nie ich powielaniu - ma służyć ten program? Mamy dość stygmatyzowania nauczycieli, którzy chcą uczyć o równości płci. Dość wywoływania w szkole konfliktów i niepokojów. Kościół nie powinien do tego przykładać ręki.

W grudniu zeszłego roku ZNP wydało oficjalny komunikat, w którym nauczyciele pisali: "ZNP wyraża zdecydowany sprzeciw wobec aktów agresji wymierzonych w nauczycielki i nauczycieli realizujących edukację równościową (zwaną też edukacją równości płci lub edukacją genderową)".

Wystosowali go po tym, gdy jedna z nauczycielek przedszkolnych z Rybnika była krytykowana z kościelnej ambony właśnie za "ideologię gender"

źródło: http://wyborcza.pl/1,75478,15685743,Szk ... SlotII3img
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Nasza okupantka
Obrazek
Polska od ponad tysiąca lat znajduje się pod obcą okupacją, która – jak możemy się domyślać – zaczęła się od chrztu przyjętego przez Mieszka I.

Konsekwencje tego aktu okazały się brzemienne w skutki – nawet komuniści, którzy mieli na swoich sztandarach wypisane hasła ateistyczne, nie wyplenili wiary katolickiej z polskich dusz.

Teraz jesteśmy świadkami kolejnej próby przegnania watykańskich okupantów znad Wisły. Oczywiście na razie żaden poważny polityk w Polsce nie zabiera się do wypowiadania konkordatu, ale podejmowane są odpowiednie działania na płaszczyźnie inżynierii społecznej. Dużą aktywność w tej sprawie wykazuje chociażby Małgorzata Fuszara, guru polskich środowisk feministycznych, a od ubiegłego roku pełnomocnik rządu do spraw równego traktowania.

Sukcesem pani minister jest ratyfikacja przez Polskę konwencji antyprzemocowej. W świetle tego dokumentu tradycyjny patriarchalny model rodziny uchodzi za coś z gruntu podejrzanego, ponieważ akceptując naturalne różnice między płciami, upośledza kobietę względem mężczyzny. Z kolei w maju w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej zostanie otwarta wystawa „Gender w sztuce", nad którą honorowy patronat objęła właśnie Fuszara. Będzie tam można zobaczyć między innymi takie odważne, transgresywne dzieła jak „Projekt pomnika Ojca Polaka" – pracę Adama Rzepeckiego z roku 1981 przedstawiającą rozebranego do slipów jej autora „karmiącego" (przykładającego do swojego sutka) niemowlę.

W informacji o wystawie czytamy: „Przez wieki koncepcja gender znajdowała się w rękach religii, które osobom odmiennych płci narzucały »odpowiednie« dla nich role społeczne. Trwało to na tyle długo, że w przekonaniu wielu ludzi stało się prawem natury. Zdecydowana większość religii sprowadziła kobietę do roli płci słabszej, głupszej i podporządkowanej. Nadal niektórym wydaje się to »naturalne«. Obecnie próbujemy zrozumieć mechanizmy tej manipulacji i doprowadzić do sytuacji, która zapewniłaby wszystkim płciom pełną godność i takie same prawa. Dążymy do tego, aby płeć przestała być produktem ideologicznym, a stała się indywidualną decyzją człowieka, najbliższą jego poczuciu identyfikacji".

Taka próba ujarzmienia natury przez przeciwstawienie jej kulturze – będąca w istocie szatańskim małpowaniem biblijnego czynienia sobie ziemi poddaną – nie jest rzecz jasna w Polsce niczym nowym. Już w latach 30. ubiegłego stulecia Tadeusz Boy-Żeleński narzekał na okupację watykańską. Za jeden z głównych jej przejawów uważał dyskryminację kobiet spowodowaną zakazem aborcji.

Odpór Boyowi dał wtedy Karol Irzykowski. W pamflecie „Beniaminek" dowodził, że uprawiana przez niego propaganda regulacji poczęć uderza w najważniejszy wymiar intymnej relacji między mężczyzną a kobietą: „Rozkosz miłości nie jest rozkoszą konsumpcji, jak przyjemność zjedzenia lodów, ani przyjemnością wydzielniczą, lecz czymś gatunkowo odmiennym – jej źródłem, jej esencją jesteśmy my sami". A dalej: „Dziecko to jest nowy czynnik, który miłość komplikuje, osłabia lub wzmacnia, czyni na nowo zagadką. Metafizyka? Z pewnością tak samo, jak śmierć".

Stanisław Piasecki, publicysta związany z obozem narodowym, recenzując „Beniaminka" w tekście „Szpila w zielony balonik", podkreślał, że w krytyce poglądów Boya łączy go z socjalistą Irzykowskim „poczucie wspólności cywilizacyjnej". Już wtedy różnice w kwestiach społeczno-gospodarczych między prawicą a lewicą okazywały się wtórne wobec niebezpieczeństw związanych z iście bolszewickimi atakami na ludzką seksualność pojętą jako coś, co jest nierozłączne z miłością.

Nic zatem dziwnego, że endek Piasecki zachwycał się głośną powieścią Aldousa Huxleya – skądinąd jednej z ikon lewicowej kontrkultury – „Nowy wspaniały świat" z roku 1932. Przedstawia ona społeczeństwo przyszłości, w którym podlegająca procesowi standaryzacji ludzkość jest zorganizowana w tak doskonały sposób, że nie trapią jej już żadne udręki. Niemniej poza obrębem tego społeczeństwa jest Rezerwat. Z niego właśnie pochodzi Dzikus, który buntuje się przeciwko życiu toczącemu się w granicach wyznaczanych przez higienę i ekonomię, przeciwko wyrugowaniu bohaterstwa i szlachetności, przeciwko zniesieniu rozmnażania drogą naturalną.

W rozmowie z Mustafą Mondem, jednym z zarządców państwa szczęśliwości, deklaruje: „Ja nie chcę wygody. Ja chcę Boga, poezji, prawdziwego niebezpieczeństwa, wolności, cnoty. Chcę grzechu". Potem zaś dodaje, że domaga się prawa do bycia nieszczęśliwym. Na pytanie rozmówcy, czy w takim razie chodzi mu także o prawo do starzenia się, brzydnięcia, impotencji, syfilisu, raka, niedożywienia, niepewności jutra, niewysłowionego bólu wszelkiego rodzaju, odpowiada twierdząco.

Trzeba więc być dobrej myśli. Huxley napawa nadzieją, że i w Polsce znajdzie się niejeden Dzikus, który w trudnym momencie obnaży fałsz obietnic składanych przez Małgorzatę Fuszarę i innych wyzwolicieli spod okupacji watykańskiej.

źródło: http://www4.rp.pl/artykul/1197675-Nasza-okupantka.html
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Komentarz:

Secesyjny Panarchista

Mnie teoria w zasadzie nie interesuje, bo w teorii komunizm też miał być piękny a skończyło się tak, jak się skończyło.

Mnie interesuje to, jak to wygląda od strony praktycznej. A wygląda tak, jak powyżej - czyli cała ta walka genderowa o równouprawnienie to, w praktyce - po prostu wybiórcza dyskryminacja płci.

Czyli nic nowego. Tak jak każdy pomysł lewactwa - rezultat jestw praktyce zawsze odwrotny od zamierzonego i kończy się jakąś katastrofą, kryzysem albo czyjąś krzywdą.

To jak w tym żarcie z socjalistą i małpą.
Otóż małpa byłaby o wiele lepszym wyborcą w demokracji, gdyż głosując losowo - statystycznie myli się raz na dwa razy. Natomiast - lewak myli się zawsze.

Nie mam nic przeciwko by ktośtam sobie studiował te gender studies na jakichś uniwersytetach czy robił wykłady za swoje pieniądze.
Problem pojawia się wtedy, gdy zaczyna się robić z tego politykę, a temat wkracza do mediów.
W tym momencie, doświadczenie życiowe podpowiada mi, że wymyślono i opracowano jakiś nowy przekręt do którego próbuje się teraz urobić pospólstwo, bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Zastanawiałem się, na co te pieniądze idą. Teraz już wiem.

--------------------------------------

Secesyjny Panarchista

.. dla tych którzy nie są w stanie ogarnąć bełkotu mainstreamu - krótki samouczek na czym polega ideologia Gender i tzw "równouprawnienie płci"

„Wziąłem udział w kwalifikacji uczestników kursu pod hasłem bodajże Kapitał Ludzki (patrz: https://libertarianizm.net/threads/szum ... post-92763 ), który był dotowany z funduszy UE” – pisze w e-mailu do nas Jarosław Michalak. „Moje oburzenie wywołał jeden z zapisów regulaminu, który dodawał punkty osobie tylko dlatego, że była kobietą, a temat kursu nie miał żadnych inklinacji w tym kierunku. Liczba tych dodatkowych punktów w praktyce dawała zwycięstwo kobiecie nawet niewykwalifikowanej, bo posiadanie stopnia naukowego doktora miało mniejszą wagę. Złożyłem dokumenty i protest w związku z nierównym traktowaniem płci. Na kurs mnie nie przyjęto, do protestu się nie odniesiono” – dodaje nasz czytelnik.

Na podobną dyskryminację żali się więcej mężczyzn. Inny czytelnik podesłał nam całą prezentację z zasadami starania się o dotację na własną działalność gospodarczą w programie „Moja firma – Moja szansa” organizowanym przez Wyższą Szkołę Przedsiębiorczości i Marketingu w Chrzanowie także ze środków Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Maksymalnie chętny na zdobycie dofinansowania może za swój projekt uzyskać 100 pkt, przy czym aż 15 pkt przysługuje za sam fakt bycia kobietą. „Jeżeli dodatkowo ma się mniej niż 25 lat i mieszka się w małej miejscowości, to łącznie można w taki sposób zdobyć aż 50 pkt. I gdzie tu jest zasada równości wobec prawa?” – pyta rozgoryczony czytelnik.

http://forsal.pl/artykuly/771848,dy...y ... unkty.html

źródło: https://libertarianizm.net/threads/o-co ... ibow.4873/
Obrazek
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM