Kiedy się człowiek potknie albo skaleczy woła "O <font color=red>[...]</font>!".To cudowne, lapidarne słowo wyraża jakże wiele uczuć począwszy od zdenerwowania, rozczarowania poprzez zdziwienie, fascynacje a na radości i satysfakcji kończąc.
Przeciętny Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np.:
"Ide sobie stary przez ulice, patrzę, a tam taka dupa, że o kuuurrrwa."
<font color=red>[...]</font> może rownież występować w charakterze interpunktora czyli zwykłego przecinka, np.; "Przychodzę <font color=red>[...]</font> do niego, patrzę <font color=red>[...]</font> a tam jego żona, no i się <font color=red>[...]</font> wkurwiłem no nie?".
Czasem <font color=red>[...]</font> zastępuje tytuł naukowy lub służbowy, gdy nie wiemy, jak się zwrócić do jakiejś osoby płci żeńskiej ("chodź tu kurwo jedna!").
Używamy <font color=red>[...]</font> do charakteryzowania osób ("brzydka, <font color=red>[...]</font> nie jest","o <font color=red>[...]</font>, takiej <font color=red>[...]</font> na pewno nie pożyczę"), czy jako przerwy na zastanowienie ("czekaj, czy ja, <font color=red>[...]</font> lubię poziomki?").
Wyobraźmy sobie jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej <font color=red>[...]</font>.
Idziemy sobie przez ulice, potykamy się nagle i mówimy do siebie:
"Bardzo mnie irytują nierównosci chodnika, które znienacka narażają mnie na upadek.
Nasuwa mi to złe myśli o władzach gminy".
Wszystkie te i o wiele jeszcze bogatsze treści i emocje wyraża proste "O <font color=red>[...]</font>!",
które wyczerpuje sprawę.
Gdyby Polakom zakazać <font color=red>[...]</font>, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż nie umieliby wyrazić inaczej swoich uczuć. Cała Polska zaczęłaby porozumiewać się na migi i gesty.
Doprowadziłoby to do nerwic, nieporozumień, niepewnosci i niepotrzebnych naprężen w Narodzie Polskim. A wszystko przez jedną małą kurwę.
Spójrzmy jednak na rodowód tego słowa.
<font color=red>[...]</font> wywodzi się z łaciny od curva czyli krzywa. Pierwotnie w języku polskim <font color=red>[...]</font> oznaczała kobietę lekkich obyczajów, czyli po prostu dziwkę.
Dziś kurwę stosujemy również i w tym kontekście, ale mnogość innych znaczeń przykrywa całkowicie to jedno.
Można z powodzeniem stwierdzić, ze <font color=red>[...]</font> jest najczęściej używanym przez Polaków słowem.
Interpretacja !!!
Dziwi jednak jedno - dlaczego słowo to nie jest używane publicznie (nie licząc filmów typu "PSY", gdzie aktorzy przescigają się w rzucaniu kurwami), praktycznie nie słyszymy aby politycy czy dziennikarze wplatali w swe zdania zgrabne <font color=red>[...]</font>.
Pomyślmy o ile piękniej wyglądałaby prognoza pogody wygłoszona w następujący sposób:
"Na zachodzie zachmurzenie będzie <font color=red>[...]</font> umiarkowane, wiatr raczej <font color=red>[...]</font> silny. Temperatura maksymalna ok. 2 st. Celsjusza, a więc <font color=red>[...]</font> zimno <font color=red>[...]</font> będzie.
Ogólnie, to <font color=red>[...]</font> jesień idzie".
// to chyba najbardziej ocenzurowany post w historii forum