Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Darmowy internet

Post autor: NEVIL »

Podejrzewam, że prędkość przesyłu danych będzie mizerna. Obym się mylił...
==================================
Internet za darmo dla wszystkich
Darmowy internet w całym mieście – z takim projektem rusza właśnie urząd miejski. W przyszłym roku magistrat planuje ogłosić przetarg na wyłonienie wykonawcy, by już w 2014 roku cały Lubin objęty był darmową siecią Wi-Fi.

Projekt roboczo nazwano szkieletowym systemem Wi-Fi dla miasta. – Chodzi o to, by na mapie Lubina nie było martwych punktów z dostępem do internetu. Prezydentowi zależy, by w każdym miejscu, na ławce w parku czy w domu można było usiąść z laptopem i za darmo połączyć się z siecią – tłumaczy rzecznik prezydenta Jacek Mamiński.

Wdrożenie systemu wstępnie ma kosztować miasto około 6 mln zł. – Zanim jednak przystąpimy do realizacji projektu musimy dobrze go przemyśleć. By za dwa lata nie okazało się, że sieć jest już przestarzała. Nazywamy projekt szkieletowym, bo zależy nam, by cały czas można go było unowocześniać – dodaje rzecznik.

źródło: http://www.lubin.pl/aktualnosci,22959,i ... tkich.html
Obrazek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący
Re: Darmowy internet

Post autor: Magda_S »

NEVIL pisze:Podejrzewam, że prędkość przesyłu danych będzie mizerna. Obym się mylił...
Nie kracz, nie kracz!

A mi się przypomniało - :lol: - jak to kilka lat temu zadzwoniłam do Urzędu Miasta, żeby zapytać, czy mamy w Lubinie jakieś darmowe hotspoty. Pani spytała mnie, co to jest, a kiedy wyjaśniłam, że to punkty dostępowe do internetu, zostałam odesłana do jakiejkolwiek kablówki :lol:
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: daydream »

Za coś darmowego i tak trzeba zapłacić. I tak to MY zapłacimy poprzez system podatkowy. Wolę więc by za te pieniądze wyremontowano ulice i chodniki, natomiast darmowy dostęp do internetu był w wybranych miejscach publicznych. Na przykład na lubińskim Rynku. Można być siedzieć na terenie tego niezabudowanego, dziurawego terenu i sobie serfować (surfować) po sieci. Może wtedy Rynek ożyje.
daydream
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

daydream pisze:Wolę więc by za te pieniądze wyremontowano ulice i chodniki
A ciekawa jestem, jak to się przedstawia budżetowo: ile kosztuje stworzenie takiej infrastruktury, a ile remonty.
Kontakt:
Awatar użytkownika

Stworzą sieć, kupią komputery
11.12.2012. Radio Elka

Ponad 7 mln złotych ma kosztować projekt „Lubin – miasto bez wykluczenia cyfrowego”. W jego ramach do mieszkańców trafią komputery z oprogramowaniem, w mieście staną infokioski, a cały Lubin opleciony zostanie darmową siecią wi-fi.

Beneficjentami projektu jest między innymi 250 rodzin, które wskaże Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. - Projekt zakłada zbudowanie szkieletowej sieci wi-fi,
która obejmie całe miasto. Wszystko w dużej mierze finansowane jest ze środków unijnych. Przewiduje się także zakup 250 komputerów dla rodzin, które zostaną uznane za podlegające szczególnemu e-wykluczeniu. Będą to rodziny, które same nigdy nie kupiłyby sobie komputerów, a po zakupie takiego sprzętu wzrosną ich szanse na znalezienie pracy lub dokształcenie się - mówi Jacek Mamiński, rzecznik prezydenta.

W przyszłym roku miasto wyda na to zadanie ponad 4,5 mln zł, z czego 3,8 mln ma pochodzić z funduszy unijnych. Finał projektu planowany jest na 2014 rok. Wtedy całe miasto ma być wyposażone w darmową bezprzewodową sieć internetową. (mat)

źródło: http://miedziowe.pl/content/view/60688/78/
Obrazek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

NEVIL pisze: Ponad 7 mln złotych ma kosztować projekt „Lubin – miasto bez wykluczenia cyfrowego”.
I mam odpowiedź. Dziękuję, Nevilu.
Tu się przytnie, tu przyciśnie i będzie :-)
Ja uważam, że taki projekt to dobra rzecz. Odpowiednio go rozpisać, nauczyć beneficjentów efektywnego korzystania z komputera i będzie coraz lepiej.
Kontakt:
Awatar użytkownika

Jednak andros napisał wcześniej że...

,,
Zazwyczaj co darmowe, to wątpliwej jakości, ale może..."
================
No i jestem tego samego zdania :-)