Komentarze pod artykułem:
~poldi
Co sie dziwicie przeciez kazdy Bokser ma klopoty z Glowa.
-------------------------------------------
heh
czym jest niewinnie uzyte slowo na "s" przez boksera wobec tych wszystkich obraźliwych słów, którymi raczy nas ciagle niejaki posel dr od much na litere "N" ?
----------------------------------------------
~w2
Powiedział co chciał i bardzo dobrze, ale ten materiał jest bez sensu. Jaka sensacja w tym, że ktoś przeklął w programie w którym ludzie leją się do krwi...
---------------------------------------------
~Ola
Ktoś tu szuka taniej sensacji, oglądający wiedzą, ze było to spontaniczne i nikogo nie obraziło. Nie popadajmy w paranoję
===========================================================
Gala KSW 21 na warszawskim "Torwarze" za nami. Było naprawdę ciekawie, choć obsada gal organizowanych w Polsce nadal pozostawia nieco do życzenia. Mamed Chalidow zrobił swoje, pokonując Kendalla Grove'a, po ładnych walkach zwyciężyli też Piotr Strus i Maciej Jewtuszko. Najbardziej zaskakujący był jednak przebieg walki Michała Materli z Rodneyem Wallace'em, a jeszcze bardziej to, co zdarzyło się tuż po niej.
28-letni Polak przystępując do walki z Amerykaninem nie mógł być pewny swego. Jego przeciwnik to bardzo doświadczony wojownik, który odbył kilka walk w najlepszej federacji świata, UFC, a dwie ostatnie walki wygrał przez nokaut. Walka nie trwała jednak długo, już po kilku sekundach Materla trafił przeciwnika silnym sierpowym.
Wallace padł na twarz jak rażony piorunem i już nie zdołał się podnieść, po chwili "<font color=red>[...]</font>" mógł cieszyć się z efektownego zwycięstwa. Polak był wyraźnie zaskoczony łatwością, z jaką udało mu się odnieść zwycięstwo nad bardziej doświadczonym rywalem i po chwili w wywiadzie telewizyjnym dla "Polsatu" eksplodował.
Zaczęło się od tradycyjnych podziękowań, zgodnych z konwenansem. Chwilę później zrobiło się jednak gorąco. - Mam fantastyczny klub "Berserkers Team", pełnych przyjaciół w nim, samych sk****synów, którzy mnie cisną - wypalił bez namysłu Materla. Właśnie "wygwiazdkowane" powyżej słowo wzbudziło zakłopotanie prowadzącego wywiad Mateusza Borka.
Dziennikarz "Polsatu" próbował ratować sytuację, dając zawodnikowi do zrozumienia, że padły słowa, których być nie powinno. Materla przeprosił, a Borek obracał kłopotliwą sprawę w żart. - Słuchaj, prezes Solorz (szef rady nadzorczej stacji - przyp. R.K.) siedzi tutaj i będziesz musiał się wytłumaczyć chyba - powiedział. - Trudno - odpowiedział niezrażony szczecinianin.
Później zrobiło się znacznie mniej kontrowersyjnie. Materla zapowiedział, że nie będzie walczył ze swoim przyjacielem Mamedem Chalidowem, Wyjaśnił także swoją zmianę pseudonimu, jako że na KSW 21 wystąpił jako Michał "Magic" Materla, a wcześniej używał wesoło brzmiących pseudonimów "<font color=red>[...]</font>" i "<font color=red>[...]</font>".
- Dla nowych fanów, dla takich młodych szkrabów jestem "Magic", a dla starych, ortodoksyjnych, zawsze jestem "<font color=red>[...]</font>" - powiedział. - No to dla mnie jesteś cały czas "<font color=red>[...]</font>" - zakończył Borek. Na koniec zrobiło się już zupełnie słodko. - Mamo kocham cię - te słowa skierował Materla do kamery.
Świetnemu zawodnikowi należą się brawa za postawę w ringu oraz za szczerość w wywiadach telewizyjnych, łatwo też zrozumieć emocje sportowca, który czasem może mieć problem z kontrolą własnego języka tuż po walce, gdy adrenalina dopiero powoli zaczyna z niego schodzić. Warto byłoby jednak pamiętać o pewnych uniwersalnych zasadach rządzących mediami.
Choć wulgaryzm użyty przez Materlę miał w tym wypadku wydźwięk pozytywny, a określenie na "s" miało na celu zobrazowanie sportowej ambicji osób, wobec których zostało użyte, to jednak wielu Polaków oglądających walkę, szczególnie tych ze starszego pokolenia, mogło wziąć to za złą monetę.
Nie każdy rozumie ironię, galę KSW oglądały także dzieci, a "<font color=red>[...]</font>" powoli staje się postacią medialną. W związku z tym byłoby zasadne, gdyby w przyszłości powstrzymał się od tak agresywnego wokabularium, szczególnie że sprawia wrażenie osoby inteligentnej, której zasób słów z całą pewnością pozwala na zastąpienie pierwszej myśli, jaka ona by nie była, odpowiednimi eufemizmami.
źródło:: http://babol.pl/kat,1025465,title,Ostre ... omosc.html
========================
Elektryk, należy się zastanowić, czy stosowanie tych wykropkowań ma sens. Przecież podaję link do artykułu, gdzie jest podana dokładna treść.
============================
Od siebie dodam, że oglądałem te walki w necie na żywo.