Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Chomikuj.pl

Post autor: NEVIL »

Chomikuj.pl przestanie istnieć... znowu

Chomikuj.pl to popularny serwis hostingowy do przechowywania plików, który wielokrotnie był oskarżany o łamanie praw autorskich. Powodem miało być przechowywanie nielegalnych kopii książek - zarówno cyfrowych e-booków, jak i zeskanowanych publikacji papierowych. Polska Izba Książki od lat walczy o zamknięcie chomikuj.pl. Tym razem serwis będzie musiał stawić czoła pozwowi zbiorowemu.

PIK udało się zebrać kilkanaście podmiotów, co pozwoli na złożenie pozwu zbiorowego przeciwko właścicielom serwisu chomikuj.pl. Wydawcy z góry zapowiadają, że nie oczekują żadnej rekompensaty i walczyć będą o zamknięcie serwisu z plikami. Nie jest to jednak pierwsza batalia na tym polu. Już w 2010 roku miała miejsce podobna sytuacja. Polska Izba Książki oskarżała wtedy chomikuj.pl dokładnie o to samo, co dzisiaj - przechowywanie w formie elektronicznej publikacji, które chronione są prawem autorskim. Jak wiadomo, dwa lata temu do zamknięcia serwisu nie doszło, ale siedziba chomikuj.pl została przeniesiona na Cypr.

Co na to druga strona sporu, czyli chomikuj.pl? Przedstawiciele serwisu w wypowiedzi dla Rzeczpospolitej podkreślają, że próbowali nawiązać współpracę z PIK. Podobno wydawcom książek proponowano narzędzia i metody, które sprawdzają się przy współpracy z innymi wydawcami: filmowymi czy muzycznymi. Ostatecznie właściciele serwisu mówią, że nie boją się ewentualnego procesu, ponieważ przekonani są, że działają zgodnie z prawem i nie mają sobie nic do zarzucenia.

Świadkami kolejnej części sagi o walce dobrych wydawców książek, ze złymi właścicielami serwisu internetowego lub, jak kto woli, na odwrót, będziemy po wakacjach.

źródło: http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Cho ... omosc.html
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Portal Chomikuj.pl pozwał Polską Izbę Książki

Portal Chomikuj.pl pozwał Polską Izbę Książki za nazwanie go "pirackim serwisem". Do sądu idą też wydawcy, którzy chcą zamknięcia portalu. Piotr Hałasiewicz z Chomikuj.pl twierdzi, że PIK szuka kozłów ofiarnych zamiast nowych rozwiązań gospodarczych.

Więcej: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/portal-c ... omosc.html
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Innowacja, edukacja, jawność - 11 pytań do Chomika

Chomikuj.pl wchodzi na salony i nawet próbuje się odgryzać swoim przeciwnikom. To dobrze. Otwarta, jawna debata jest potrzebna. Oto moje 11 pytań do Chomika.
Do spisania poniższych pytań zainspirowała mnie lektura tekstu na stronach Forsalu. Kończy się on zdaniem:

Bracia Truszkowscy powinni wyjść z ukrycia. I to właśnie teraz. Powinni wykupić billboardy, zawiesić plakaty ze swoimi twarzami i napisem: „Nie jesteśmy złodziejami”.

Zgadzam się z tym. Chomikuj to budzący moje najwyższe uznanie, świetnie zaprojektowany serwis internetowy. Jako osoba, która zajmuje się zawodowo internetem patrzę na Chomika z zazdrością - to świetny produkt.

Wspieram także idee, które stoją za Chomikujem. Bliska jest mi wizja wolnego internetu, cenię innowacyjność ponad utrzymywanie status quo, wierzę także, że przed przedsiębiorcami, zwłaszcza tymi, którzy osiągają sukces, stoi więcej zadań niż tylko zarabianie kasy. Cenię także otwartość, jawność i szczerość intencji (o tym wszystkim pisze Chomik w swoich materiałach dla mediów) jak i chęć edukacji społeczeństwa.

Dodatkowo, jako profesjonalista, który chciałby osiągnąć podobny co twórcy Chomikuja sukces potrzebuję edukacji i wsparcia. Mniej więcej wiem jak działa internet, czytam o tych wszystkich start-upach, ale wielu rzeczy w przypadku Chomikuja zrozumieć nie mogę. Może ktoś pomoże?

Oto moje 11 pytań do Chomika:

1. Na czym polega magia Chomika? Dlaczego ludzie wrzucają pliki na ten serwis z niezwykłym tempem, jak twierdzi Forsal, dwa miliony plików dziennie?

2. Dlaczego inne serwisy oferujące bardzo podobne usługi (np. Dropbox, Skydrive) nie mają takich sukcesów na swoim koncie - mówimy o rynku polskim? Na czym polega unikalność i innowacyjność Chomikuja na tle konkurencji?

3. W dokumencie pt. Prawa autorskie i Internet oczami Chomikuj czytam:

W Chomikuj.pl naprawdę nie lubimy piractwa. ( ) wszelkie nadużycia do jakich mogłoby być wykorzystane Chomikuj.pl po prostu szkodzą naszemu biznesowi. Nadużycia takie psują nam wizerunek i przysparzają niepotrzebnych kosztów.
Dlaczego serwisy takie jak Dropbox czy Skydrive nie mają aż takiego problemu z piractwem, które jest plagą Chomikuja?

4. Do czego służy serwisowi program partnerski?

5. W komunikacie prasowym czytam:

Z naszych doświadczeń wynika, że większość przypadków nieautoryzowanej dystrybucji plików wynika z niewiedzy
Czy program partnerski polega na wynagradzaniu użytkowników, którzy wrzucają linkują do treści, które przyciągają innych użytkowników? Jeśli tak, to ile pieniędzy najpopularniejszy użytkownik zarobił na programie partnerskim?

6. Jakie pliki są najpopularniejsze? Jakie pliki uploadował ten najefektywniejszy użytkownik?

7. W dokumencie pt. Prawa autorskie i Internet oczami Chomikuj pada pytanie:

Czy chcemy pozwolić, by ten rozwój [innowacyjnych rozwiązań internetowych, R.Z.] dokonywał się tylko poza granicami Polski?
Moje pytanie - dlaczego siedziba firmy zarządzającej serwisem Chomikuj.pl znajduje się pod adresem: Suite 4A, 4 Georgios Seferis Street, Ayioi Omologytes,1076 Nicosia, Cyprus?

Dlaczego programem partnerskim zarządza inna firma, z Polski?

8. W komunikacie prasowym czytam:

Sukcesy zagranicznych firm opierają się także na ciągle nieznanym nam w Polsce duchu kooperacji i szukania szans
Dlaczego Chomikuj.pl nie jest jeszcze globalnym startupem, podbijającym Dolinę Krzemową? Co stoi na przeszkodzie? Z jakimi zagranicznymi wydawcami, gotowymi do kooperacji i szukania szans, współpracuje teraz Chomikuj.pl?

9. W komunikacie prasowym czytam:

oferując legalne alternatywy - szeroka i przystępna cenowo oferta legalnych treści autorskich w Internecie byłaby świetną alternatywą dla piractwa
Chciałbym skorzystać z programu dla wydawców i wrzucić na serwis moją bardzo popularną grę. Ile jestem w stanie zarobić? Platforma Chomikuja stanowi alternatywę dla innych form dystrybucji treści, czy mogę prosić o szczegółowy model biznesowy?

10. W komunikacie prasowym czytam:

Chomikuj.pl wielokrotnie proponował PIK pomoc w walce z nieautoryzowaną dystrybucją plików
Czy prośby te można ujawnić? W jaki sposób (technicznie) Chomikuj chce walczyć z nieautoryzowaną dystrybucją plików? Dlaczego tych rozwiązań nie można wdrożyć już teraz? Czy to są innowacyjne rozwiązania, które rozwija np. YouTube?

11. W komunikacie prasowym czytam:

Łatwiej jest szukać kozłów ofiarnych, niż przyznać, że nie potrafi się nadążyć za oczekiwaniami konsumentów i przygotować dla nich odpowiedniej oferty
Co serwis Chomikuj sądzi o serwisach generujących automatycznie darmowe punkty Chomikuj. Serwisy te szybciej niż Chomikuj nadążają za potrzebami użytkowników i oferują im przystępną cenowo (darmową) alternatywę. Może Chomikuj powinien te usługi wdrożyć do swojej głównej działalności.

źródło: http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... omika.html
Obrazek
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM