Google przeszukał sieć, YouTube stworzył telewizję przyszłości, a Facebook zebrał pod jednym dachem wszystkie kontakty tego świata. Czy można wymyślić coś jeszcze?
Marc Andreessen, który stworzył pierwszą internetową przeglądarkę Netscape, a dziś jest jednym z najważniejszych inwestorów w Dolinie Krzemowej, nie potrafi określić, co będzie kolejnym hitem internetu, gdzie należy szukać tzw. następnej przełomowej rzeczy – The Next Big Thing. – Nie mogę powiedzieć, które firmy znajdą się w najważniejszej piątce za 5 lat. Jestem pewien, że Facebook, Apple i Google będą na tej liście. Ale nie wiem, kto jeszcze. Może Microsoft wróci z przytupem z Windows Phone. Może Twitter przeobrazi się i nabierze skali. HP planuje otworzyć swój system operacyjny WebOS – może to to. A może coś, o czym jeszcze nie słyszeliśmy, firma, która jeszcze nie powstała – mówi w wywiadzie z Chrisem Andersonem szefem słynnego magazynu „Wired”.
Jednego Adreessen jest za to pewien: – Soft-ware pożera świat. Dotychczas zmieniał tylko technologię. Ale teraz rozwój oprogramowania odmieni kolejne dziedziny: edukację, zdrowie i ostatecznie administrację rządową.
Więcej: http://twarzebiznesu.pl/artykuly/625686 ... booku.html