Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
DVB-T / telewizja cyfrowa

Post autor: phoe »

Jak to bedzie z nia w naszym miescie?

Patrze na mapy zasiegu i troche mi sie to nie podoba.

Lubin jest w ostatnim etapie, czyli do 31 grudnia 2013. :-o Ale co jest dziwne w gminach sasiednich, czyli Kunice, Scinawa, Polkowice, Prochowice, Rudna MUX2 ma byc dostepny najpozniej 31 lipca 2011r(MUX3 3 miesiace pozniej), ciekawe czy uda sie i u nas tez bedzie juz w tym czasie tez dostepna, mzoe ktos ma jakies dodatkowe informacje na ten temat?

Dla zainteresowanych, oficjalna mapa zasiegu dostepna jest na:
http://cyfryzacja.gov.pl/

Dla mnie wtajemniczonych:
w multipleksie MUX-2: Polsat, Polsat Sport News, TVN, TVN7, TV Puls, TV4, TV6;
w multipleksie MUX-3: TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia.
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

To jasne przecież. Platforma Obywatelska przegrała ostatnie wybory samorządowe w naszym mieście z kretesem, więc trzeba niepokornych jakoś ukarać... ;-)
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Re: DVB-T / telewizja cyfrowa

Eeeee, nie.... PO ma zwyczaj obiecywac, a potem tego nie dotrzymywac. :) Donek Cudotworca i jego Irlandia ktora mamy teoretycznie od 5 lat niby, czy tam od ilu. :D
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący
telewizja DVBT

Post autor: janlo »

Witam
Obecnie jak jest, to każdy wie, aczkolwiek na obecną chwilę można odbierać również w naszym mieście naziemną telewizję cyfrową. Ja obecnie mam skierowaną antenę na kierunek Śrem i odbieram 13 programów z czego 12 programów jest aktywnych. Program informacyjny TVP Info leci z Poznania.
Pozdrawiam
życzę dobrego odbioru
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Re: telewizja DVBT

:O

Ja i tak TV z DVB-T dopiero zamierzam kupic + mam ustawiona antene na Wroclaw, wiec poczekam te pare tygodniu. :)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Re: telewizja DVBT

Dziala juz ze Slezy MUX2. Na zwyklej siatce mozna odebrac bez problemu ustawionej mniej wiecej na poludnie.
tz
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: tz »

Witam
Odbiera ktoś programy z MUX-3 z nadajnika z Legnicy (TVP1, TVP2hd, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia) ???
Jeżeli tak to jaką anteną ???
Kontakt:
Awatar użytkownika

Do końca lutego miałem kablowy internet z telewizją z firmy Fonet, z siedzibą na Wyszyńskiego. Fonet przejęła Vectra i na początku marca byłem zmuszony do podpisania nowej umowy. Poprzednio miałem w pakiecie podstawowym 20 programów telewizyjnych i internet z 4 Mb w cenie 63,80 zł. Obecnie mam tzw ,,pakiet złoty" i w nim 134 cyfrowe programy telewizyjne oraz internet 10 Mb w cenie 72 zł. W tych 134 programach nie ma programów jakości HD. Gdybym chciał mieć HD, to musiałbym wykupić inny, droższy pakiet. Na dzisiaj, to jest taka sytuacja, że te 134 programy wyświetlają się bez zastrzeżeń, natomiast prędkość internetu z poprzednich 4 Mb spadła do 1 Mb. Nie mogę jednak mieć o to pretensji, gdyż powiedziano mi, że 10 Mb będę miał dopiero od 1 kwietnia, czyli już niedługo, bo za 3 dni. Dodatkowo od 1 kwietnia będę mógł oglądać na monitorze komputera 25 programów TV , bez dodatkowej opłaty. Jeżeli to wszystko się sprawdzi, to nic, tylko się cieszyć :-) A jak będzie w kwietniu, to napiszę później.
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Minęło już trochę czasu, więc kontynuuję temat. Nie mam 134 programów, tylko około 100. Vectra na początek wrzuciła te 134 programy dla wszystkich, a potem obcięła do rzeczywiście zamawianego pakietu. Nadal mam 25 programów na monitorze komputera. Ich wykaz znajduje się na tej stronie jako ,,tv online"- http://www.vectra.pl/tvonline . Zakupiłem ,,pakiet złoty" za 72 zł z szybkością internetu 10Mb i TV. Jak dotychczas, to z usługi Vectry jestem zadowolony.
A co do szybkości internetu, to już inna sprawa. Mam zainstalowany telefon internetowy Voip Discount między kablem RJ-45 doprowadzającym internet, a kompem. To jest telefon AT-530 ( znajdziesz go na Allegro). Zaletą takiego połączenia jest to, że można rozmawiać przez telefon przy wyłączonym komputerze. Więcej o Voip Discount tutaj : http://www.voipdiscount.com.pl/
Telefon AT-530 wystarczał mi do rozmów telefonicznych, ale mimo wbudowanego routera, nie pozwalał mi osiągać prędkości przesyłu 10Mb z Vectry, bo okazał się za słaby. Zakupiłem więc najtańszy dodatkowy router i zainstalowałem go między kablem internetowym, a wejściem do telefonu. Teraz już jest wszystko OK i mam te 10Mb prędkości przesyłu z Vectry.
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Problemy z odbiorem telewizji cyfrowej? Oto przyczyna
Obrazek
Sygnał cyfrowy telewizji naziemnej powinien docierać do ok. 99 proc. Polaków. Problemy z jego odbiorem wynikają przede wszystkim ze źle ustawionych lub nieodpowiednich anten, a także z wpływu urządzeń elektrycznych, np. kuchenki mikrofalowej czy suszarki do włosów.

We wtorek wyłączono ostatnie nadajniki sygnału analogowego, co oznacza, że telewizję naziemną można odbierać w Polsce już tylko w sposób cyfrowy. W miejsce dotychczasowych kilku ogólnodostępnych programów telewizji analogowej widzowie uzyskali dostęp do 18 (wkrótce do 22) programów nadawanych z trzech multipleksów.

Według Urzędu Komunikacji Elektronicznej sygnał multipleksu trzeciego o największym zasięgu dociera do 99,5 proc. ludności. Kanały pozostałych dwóch multipleksów - MUX 1 i MUX 2 - może odbierać 98,8 proc. widzów.

Osoby, które mają problemy ze "złapaniem" sygnału, mogą je zgłaszać do delegatur Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Według Piotra Jaszczuka z UKE wiele kłopotów zgłoszonych do tej pory wynikało ze źle ustawionych lub nieodpowiednich anten. "Niekiedy pomagało skierowanie anteny na inny nadajnik. Bywało też, że antena była za nisko zamocowana albo była niskiej jakości" - mówił.

Pomocna często okazywała się wymiana anteny na kierunkową, która lepiej odbiera sygnał cyfrowy niż np. antena siatkowa ze wzmacniaczami. Wzmacniacze w takich antenach zwiększając odbiór sygnału, ale zwiększają także odbiór zakłóceń. Antena kierunkowa nie wymaga wzmacniaczy i charakteryzuje się większym zyskiem antenowym.

Każdy przypadek powinien być analizowany indywidualnie, bo odbiór sygnału jest uzależniony od lokalnych warunków, od tego, z jakiego kierunku napływa sygnał i jakie przeszkody terenowe, wzniesienia, wysokie budynki, znajdują się w okolicy. Czasami okazywało się, że antena lepiej odbiera sygnał odbity np. od budynku. Zakłócenia w odbiorze sygnału cyfrowego mogą powodować urządzenia elektryczne, które nie spełniają norm kompatybilności elektromagnetycznej. UKE prowadzi rejestr takich urządzeń na swojej stronie internetowej. Obecnie w wykazie znajduje się ponad 200 takich sprzętów, wśród nich m.in. suszarka do włosów, energooszczędna świetlówka kompaktowa czy kuchenka mikrofalowa określonych marek. Sygnał cyfrowy mogą także zakłócać urządzenia zużyte lub niesprawne, także iskrzące instalacje oświetleniowe.

Problemy z odbiorem sygnału mają także osoby mieszkające na granicy sygnałów nadawanych z dwóch nadajników. W takich przypadkach trzeba sprawdzić, który z nadajników jest mocniejszy i w którym kierunku należy skierować antenę. W takich miejscach najlepiej sprawdzi się antena kierunkowa.

W budynkach wielorodzinnych kłopoty wynikały z niedostosowania zbiorczych instalacji antenowych przez administratora do odbioru sygnału cyfrowego. Ten problem nie dotyczy mieszkańców nowych budynków, bo deweloperzy od niedawna mają obowiązek zapewnić odbiór telewizji.

Dużo zgłoszeń wynikało z nieprzestrojenia odbiorników w celu odnalezienia kanałów cyfrowych po przełączeniu sygnału analogowego na cyfrowy. "O takiej konieczności uprzedzano widzów w ramach kampanii informacyjnej, zawsze jednak trafią się osoby, do których komunikat nie dotarł" - mówił Jaszczuk. We 23 lipca w związku z przełączeniem sygnału analogowego na cyfrowy Urząd Komunikacji Elektronicznej do godz. 10 odebrał trzy zgłoszenia, wszystkie miały związek z nieprzestrojeniem odbiorników.

Zobacz: Jaki dekoder DVB-T wybrać - poradnik

W miejscowościach, których mieszkańcy zgłaszali problemy z odbiorem sygnału cyfrowego, UKE badało zasięg własnymi antenami. "W większości przypadków udawało nam się złapać zasięg, choć oczywiście zdarzały się miejscowości, do których sygnał nie docierał" - zaznaczył Jaszczuk. I podsumował: "Sygnału nie da się zapewnić 100 proc. obywateli".

Sygnał cyfrowy nie dociera do miejscowości na terenach górzystych lub zalesionych, najczęściej tam, gdzie wcześniej nie docierał lub docierał słabo sygnał analogowy.

Miejsc, w których nie można odbierać kanałów telewizji publicznej, za sprawą cyfryzacji jest o 2 proc. mniej. Nadawcy komercyjni zyskali zasięg niekiedy nawet czterokrotnie większy. Obecnie sygnał cyfrowy jest odbierany za pomocą 195 stacji głównych i 127 stacji doświetlających. Te ostatnie przekazują sygnał odbity z głównych stacji nadawczych w rejony, do których on nie dociera z uwagi na np. ukształtowanie terenu.

źródło: http://tech.wp.pl/kat,130040,title,Prob ... omosc.html
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: motur »

Przyczyną może być jeszcze fakt, że u mnie w bloku ludzie mają jeszcze okablowanie z PRLu i 3/4 nie miało w ogóle podłączenia do górnej anteny, a spółdzielnia... przysyła fachowców, którym płaci!! Sąsiadka do mnie przyczhodzi i pyta co zrobić bo ja jestem informatykiem i nie działa. Pierwsze co mówie sprawdzić kabel, ona zagląda i za chwile przynosi mi gniazdo... w ogóle się nie trzymają!
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Jakub »

Warto może również zadbać o odpowiedni wybór anteny dvb-t
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Maciej A »

Ja również mam w salonie telewizor z anteną pokojową tego typu https://davbol.pl/anteny-telewizyjne/antena-pokojowa-w1 i w zupełności mi to wystarcza. Wiadomo, że nie ma tutaj tak dużo kanałów jak w kablówce, ale jak dla mnie w zupełności wystarcza i co ważne w bardzo dobrej jakości!
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: gimbal »

Ja również mam antene pokojową :D a myślałam, że już tylko ja ! a tu prosze !
jakość nie wybitna ale dla mnie oki :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Bażant »

Dziś chyba już nikogo nie dziwi sam sygnał nadawania i myślę, że również całkiem ważną kwestią jest ot aby wiedzieć jaka telewizja jest na pewno warta oglądania. Akurat jak dla mnie to telewizja regionalna, Skawina i okolice jest niezwykle ciekawym kanałem i za każdym razem jak ją włączam to znajduję dla siebie coś interesującego na tym kanale.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM