Pozyjemy zobaczymy
Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Bywalec

z tym posuwaniem sie do przodu to roznie bywa 
Pozyjemy zobaczymy
Wazne ze hala bedzie 
Pozyjemy zobaczymy
mancini,
Gdzieś kilka m-cy temu wstecz przeczytałem, że jeżeli hala powstanie przy stadionie Zagłębia Lubin, to będzie też mogła być wykorzystywana przez młodzież pobliskiej szkoły. Nie mogę tylko sobie przypomnieć gdzie to było napisane. Autorem tej wypowiedzi bodajże był Marek Wojnarowski, ale też nie jestem tego do końca pewien. Pewien jednak jestem , że taka wypowiedź miała miejsce.widze jak wpuszczaja szkoly, za to druzyny beda trenowac na sali gimnastycznej szkoly ( po za tym po co szkole taka hala, wpusc tabun dzieciakow na hale - ciekawe jak ta hala bedzie wygladac )

Nowy(a) na forum

Mamy 2 kluby piłki ręcznej - trenują dwa razy dziennie po 1,5 h
Mamy klub siatkarski - trenuje raz dziennie
Plotka mówi, że w Lubinie grać będzie CCC w kosza. - czyli 2 razy po 1,5 h
Zimową porą pewnie piłkarze by chcieli potrenować
Do tego drużyny juniorów i juniorek w ręczną. Nawet na same mecze
Ponadto są mecze w tygodniu a także zdarza się przypadek, ze drużyna przyjezdna
będzie chciała potrenować w hali.
Czyli spokojnie 8 godzin mamy zapełnione. Z tego co pamiętam jak grałam to hala
do meczu powinna być do dyspozycji na co najmniej godzinę wcześniej. A treningi nie zawsze trwają 1,5 h i kończą się punktualnie.
Zapomnijcie o szkołach w hali. To tylko uzasadnienie - kompletnie irracjonalne.
Mamy klub siatkarski - trenuje raz dziennie
Plotka mówi, że w Lubinie grać będzie CCC w kosza. - czyli 2 razy po 1,5 h
Zimową porą pewnie piłkarze by chcieli potrenować
Do tego drużyny juniorów i juniorek w ręczną. Nawet na same mecze
Ponadto są mecze w tygodniu a także zdarza się przypadek, ze drużyna przyjezdna
będzie chciała potrenować w hali.
do meczu powinna być do dyspozycji na co najmniej godzinę wcześniej. A treningi nie zawsze trwają 1,5 h i kończą się punktualnie.
Bywalec

Prędzej Zagłębie będzie grac w Polkowicach niż CCC w Lubinie
Polkowice z tego co wiem już zaczęły/zaczynają budowę hali u nas to będzie niby marzec/kwiecień. Poza tym Polkowice maja na dzień dzisiejszy fajna hale przy szkole.
Ja nie wiem co mówił Wojnarowski, akurat tego nie czytałem/nie słyszałem ale napisałbym to samo, ze szkoła w hali to gadka pod publikę.
Na początku jak hala powstanie to na pewno uczniów wpuszczą, pokażą jak to Raczyński wspiera sport itd, obfotografuje się, zdjęcia pokaże zaprzyjaźniony portach, zaprzyjaźniona gazetka a po miesiącu uczniowie na WF będą oglądać hale ja przysłowiowa świnia niebo. Ale Raczyński nie był gołosłowny i wpuścił szkoły na halę.
Tak jak napisała absmak 8 godzin to bardzo optymistycznie, 10-11 będą trwały treningi. A widząc aspiracje i grę siatkarzy maja bardzo duże szanse na awans do 1 ligi, co nie zdziwił bym się zwiększeniem częstotliwości treningów. Czyli dodatkowy trening.
Ja nie wiem co mówił Wojnarowski, akurat tego nie czytałem/nie słyszałem ale napisałbym to samo, ze szkoła w hali to gadka pod publikę.
Na początku jak hala powstanie to na pewno uczniów wpuszczą, pokażą jak to Raczyński wspiera sport itd, obfotografuje się, zdjęcia pokaże zaprzyjaźniony portach, zaprzyjaźniona gazetka a po miesiącu uczniowie na WF będą oglądać hale ja przysłowiowa świnia niebo. Ale Raczyński nie był gołosłowny i wpuścił szkoły na halę.
Tak jak napisała absmak 8 godzin to bardzo optymistycznie, 10-11 będą trwały treningi. A widząc aspiracje i grę siatkarzy maja bardzo duże szanse na awans do 1 ligi, co nie zdziwił bym się zwiększeniem częstotliwości treningów. Czyli dodatkowy trening.
Bywalec

Ale my tu nie o otwieraniu, a o obietnicach pod publikę 
Nowy(a) na forum

Najważniejsze, żeby hala wreszcie powstała. Płacz Tomiego za tym, że genialne miejsce przy Stadionie nie zostało zaakceptowane jest dziwny. I ta hipokryzja za partnerstwem publiczno - prywatnym. Przecież Starostwem zarządzał sojusz Platformy (Drygas Majka, Kabat) z Teraz Lubin (Gojdź i Hawrysz) i lokalny lider PO Wojnarowski. KGHM zarządzał od 3 latch człowiek z nadania PO - Krutin a potem Wirth. Stanowiska obsadzali tam ludzie PO (Gierałt, Kraśniański) oraz Teraz Lubin (Maćkała). Nigdy nie mogłam zrozumieć dlaczego nie wybudowano wtedy hali. Wspólna władza, wspólne cele. Idąc do wyborów mówiono o współpracy na linii miasto - KGHM. Przecież była współpraca na linii KGHM - Starostwo. Mówił o tym Olszowiak, Wojnarowski i wielu innych. Niestety kłamali bo gdyby była to hala już by była budowana. Przecież dla KGHM 50 mln to nic. Wybudowano by Halę. Zorganizowano kilka koncertów i meczy pokazowych. Pokazano by skuteczność współpracy. Tej współpracy nie było i to wszystko jest w sferze bicia piany. I nie rozumiem jeszcze jednego. Pan Tomasz Wiecheć otrzymał 26 głosy. ( Spadek z 49 głosów sprzed 4 lat). Czy Pan Tomi nie uważa, że jest bankrutem politycznym, podobnież jak i jego ugrupowanie? Że jego teorie i opinie nie znalazły poparcia nawet wśród znajomych. I w związku z tym hipokryzją pachnie to co tu wypisuje. I nienawiścią wyssaną od szefów swojego Stowarzyszenia. Mieszkańcom miasta o które tak martwi sie Tomi pozostaje budowa hali przez miasto. Może pomoże Gmina wiejska Lubin. Natomiast nie ma co liczyć na Sejmik Wojewódzki (zapowiedzi Borysa ile to jest środków na to i ile z Totalizatora dostaną na halę pod Stadionem). To już drugorzędne gdzie ona będzie. Ważne, żeby była. Ważne też by stracić iluzję, że ta hala będzie służyła czemu innemu jak tym zespołom i dyscyplinom które istnieją. Ja wierzę, że hala powstanie.
Bywalec

Koleżanko, chyba komuną powiało, że hala ma być godzinę wcześniej do dyspozycji? Nie te czasy, hala to produkt, a czas to pieniądz, więc domniemam, że i leniwi zawodnicy nie będą i dostosują się do systemu zmian, z interwałem między turami - góra 15 minut - nie te czasy Moja Droga. Więc na pewno irracjonalne jest, że choć klasy sportowe nie będą tam ćwiczyć. Bo jak policzymy, że hala może być czynna od 6:00 do 22:00 - to raptem wychodzi 16 godzin. Nie panikujmy zawczasu i nie układajmy biznesplanów na wyrost rodem z komuny. Poza tym jest 7 dni w tygodniu. Easy ludziska...absmak pisze: .....
Nowy(a) na forum

aha - w sobotę i niedzielę to specjalnie dla szkół będzie otwarta. I po 15 w dni powszednie też. Między 6 a 8 też. Panowie piłkarze i Panie piłkarki nie przyjdą na trening o 6. Zaczną o 9? 10? To jedno. I czy Ty obserwator byłeś kiedyś na meczu? Zajrzyj do regulaminu na ile przed meczem ma być hala udostępniona. 15 minut to przed meczem kończy się rozgrzewka. Jakoś odnoszę wrażenie, że jak ludzie nie mają argumentów to wyzywają od czasów komuny bądź od komunisty. I już chciałabym widzieć jak piłkarzom trenującym przed ważnym meczem a chcącym sprawdzić specjalne zagrywki nauczyciel wf mówi teraz mój czas. Zobacz jak wygląda obłożenie przez szkoły Hali Orbita we Wrocławiu czy też Hali w Głogowie. Byś za daleko nie musiał jechać. A gdzie juniorzy starsi? i te marzenia by koncerty robić, karczmy piwne i inne wystawy i spotkania (na feriach, wakacjach, miedzy 6 a 8 i w weekendy). Wiem, będziesz myślał jak się halę wybuduje. Tak jak Ci:
http://www.sport.pl/euro2012/1,109071,8 ... _Euro.html
Hala musi powstać. Nie dorabiajmy jednak do niej ideologii, że to dla młodzieży.
To teraz pozdrów mnie jako komunistkę i wychowaną w komuniźmie. Ja miałam 10 lat jak się skończył a Ty? Grałam też w ręczną. Ty zaś co masz wspólnego ze sportem poza oglądaniem TV?
http://www.sport.pl/euro2012/1,109071,8 ... _Euro.html
Hala musi powstać. Nie dorabiajmy jednak do niej ideologii, że to dla młodzieży.
To teraz pozdrów mnie jako komunistkę i wychowaną w komuniźmie. Ja miałam 10 lat jak się skończył a Ty? Grałam też w ręczną. Ty zaś co masz wspólnego ze sportem poza oglądaniem TV?
Bywalec

Po pierwsze - ważne mecze nie odbywają się cały tydzień, a tylko w niewielkiej jego części.
Po drugie - treningi to nie tylko mecze.
Po trzecie - Hala czynna będzie grubo po 15:00
Po czwarte - młodzież w szkołach chodzi na baseny do innych szkół nawet na 6:00 rano i to nie jest wcale ewenenement. A prawdziwi sportowcy halowi drapią się o tej porze po brzuchu podczas głębokiego snu.
Po piąte - Nikt nie wspominał w obietnicach o proporcjach -naturalnym jest, że gdy osiągnie się współcznnik 3/10 - młodzież szkolna/trenujący i reszta - to będzie wielki sukces- ale będzie wielki, gdyż trzeba wziąć jeszcze jedną rzecz pod uwagę, trenujący w szkołach podstawowych i gimnazjach to też młodzież i dzieci - i nobilitacją będzie od czasu do czasu zagranie meczu na hali. Nie koniecznie dzień w dzień. Ale nie popadajmy w skrajności, że tylko chwilę na początku i basta.
Po drugie - treningi to nie tylko mecze.
Po trzecie - Hala czynna będzie grubo po 15:00
Po czwarte - młodzież w szkołach chodzi na baseny do innych szkół nawet na 6:00 rano i to nie jest wcale ewenenement. A prawdziwi sportowcy halowi drapią się o tej porze po brzuchu podczas głębokiego snu.
Po piąte - Nikt nie wspominał w obietnicach o proporcjach -naturalnym jest, że gdy osiągnie się współcznnik 3/10 - młodzież szkolna/trenujący i reszta - to będzie wielki sukces- ale będzie wielki, gdyż trzeba wziąć jeszcze jedną rzecz pod uwagę, trenujący w szkołach podstawowych i gimnazjach to też młodzież i dzieci - i nobilitacją będzie od czasu do czasu zagranie meczu na hali. Nie koniecznie dzień w dzień. Ale nie popadajmy w skrajności, że tylko chwilę na początku i basta.
Nowy(a) na forum

Od dłuższego czasu czytam te spory o halę i musze przyznać, że nie rozumiem podstawowej sprawy: dlaczego halę ma wybudowac z pieniędzy podatników miasto lub powiat. Z jakiej racji? Dla kogo ma to byc hala? Kto nią będzie zarządzał? Kto ponosił koszty i ewentualne straty bądz zyski? To ma byc hala miejska? Powiatowa? Czy ma to być hala piłkarzy ręcznych?
To wbrew pozorom nie są nieważne pytania.
Mamy w Lubinie stadion. Jego właścicielem jest klub, którego piłkarze rozgrywają na nim swoje mecze. I to jest OK. Jest właściciel i robi ze swoim obiektem co chce. Jeśli ktos będzie zamierzał przeprowadzic jakąkolwiek imprezę to właściciel skalkuluje koszty i opłacalność i albo wynajmie obiekt za odpowiednią odpłatnością albo, jesli stwierdzi, że się to nie opłaci ze względu choćby na ryzyko uszkodzenia murawy, nie wynajmie za żadne pieniądze.
Co to ma wspólnego z halą? Ano ma.
Hala ma zostać zbudowana z pieniędzy miasta ( po ostatnich wyborach zapewne koncepcja budowy powiatu zostanie zarzucona). Kto będzie jej właścicelem. Miasto? raczej nie - wiązałoby sie to z powołaniem nowej jednostki zarządzającej. Prawdopodobnie hala zostanie po wybudowaniu przekazana aportem do OSiR-u. Co dalej z nią się będzie działo? Zgodnie z zapowiedziami będą tam zapewne rozgrywane mecze drużyn piłkarek i piłkarzy ręcznych, oraz siatkarzy. Także treningi. Kto za to zapłaci? Zapewne kluby. Jaką cenę? Komercyjną? Będzie niebagatelna: koszty utrzymania obiektu- prąd, ogrzewanie, woda, śmieci, pracownicy techniczni itp. przy tak dużym obiekcie będą zapewne stosunkowo wysokie. A może właściciel zastosuje duże rabaty? W końcu to będą "stali klienci". Kto wtedy zapewni utrzymanie hali (sami piszecie, że te trzy druzyny zajmą zdecydowanie większą część czasu dostępności hali)?
czy nie uważacie, że skończy sie to na tym, że to miasto, a więc MY wszyscy będziemy płacić za korzystanie z hali przez PRYWATNE kluby?
Krótko mówiąc pytam: dlaczego my mamy fundować halę klubom, które same powinny o to zadbac.
Powiecie, że nie stać ich na to? A szczerze mówiąc to ich sprawa. Dlaczego przyjmujemy bez zmrużenia powiek, że "ręcznym należy się hala". Niby DLACZEGO się należy?
Niech te kluby podejma chociaż minimalne ryzyko budowy hali. Jakie? A niech zbudują konsorcjum z firmami które już zadeklarowały, że halę za swoje pieniądze wybudują. Tak - są takie firmy - te, które w ramach partnerstwa prywtno-publicznego chciały budować halę ze starostwem. Proszę bardzo - niech zawrą porozumienie o finansowaniu budowy, zasadach przyszłej eksploatacji i niech budują wtedy gdzie im się podoba.
Trochę się rozpisałem. Mam nadziję, że wywołam tym tekstem dyskusję. Merytoryczną dyskusję - bez wycieczek osobistych.
To wbrew pozorom nie są nieważne pytania.
Mamy w Lubinie stadion. Jego właścicielem jest klub, którego piłkarze rozgrywają na nim swoje mecze. I to jest OK. Jest właściciel i robi ze swoim obiektem co chce. Jeśli ktos będzie zamierzał przeprowadzic jakąkolwiek imprezę to właściciel skalkuluje koszty i opłacalność i albo wynajmie obiekt za odpowiednią odpłatnością albo, jesli stwierdzi, że się to nie opłaci ze względu choćby na ryzyko uszkodzenia murawy, nie wynajmie za żadne pieniądze.
Co to ma wspólnego z halą? Ano ma.
Hala ma zostać zbudowana z pieniędzy miasta ( po ostatnich wyborach zapewne koncepcja budowy powiatu zostanie zarzucona). Kto będzie jej właścicelem. Miasto? raczej nie - wiązałoby sie to z powołaniem nowej jednostki zarządzającej. Prawdopodobnie hala zostanie po wybudowaniu przekazana aportem do OSiR-u. Co dalej z nią się będzie działo? Zgodnie z zapowiedziami będą tam zapewne rozgrywane mecze drużyn piłkarek i piłkarzy ręcznych, oraz siatkarzy. Także treningi. Kto za to zapłaci? Zapewne kluby. Jaką cenę? Komercyjną? Będzie niebagatelna: koszty utrzymania obiektu- prąd, ogrzewanie, woda, śmieci, pracownicy techniczni itp. przy tak dużym obiekcie będą zapewne stosunkowo wysokie. A może właściciel zastosuje duże rabaty? W końcu to będą "stali klienci". Kto wtedy zapewni utrzymanie hali (sami piszecie, że te trzy druzyny zajmą zdecydowanie większą część czasu dostępności hali)?
czy nie uważacie, że skończy sie to na tym, że to miasto, a więc MY wszyscy będziemy płacić za korzystanie z hali przez PRYWATNE kluby?
Krótko mówiąc pytam: dlaczego my mamy fundować halę klubom, które same powinny o to zadbac.
Powiecie, że nie stać ich na to? A szczerze mówiąc to ich sprawa. Dlaczego przyjmujemy bez zmrużenia powiek, że "ręcznym należy się hala". Niby DLACZEGO się należy?
Niech te kluby podejma chociaż minimalne ryzyko budowy hali. Jakie? A niech zbudują konsorcjum z firmami które już zadeklarowały, że halę za swoje pieniądze wybudują. Tak - są takie firmy - te, które w ramach partnerstwa prywtno-publicznego chciały budować halę ze starostwem. Proszę bardzo - niech zawrą porozumienie o finansowaniu budowy, zasadach przyszłej eksploatacji i niech budują wtedy gdzie im się podoba.
Trochę się rozpisałem. Mam nadziję, że wywołam tym tekstem dyskusję. Merytoryczną dyskusję - bez wycieczek osobistych.
Poglądy można mieć różne. Szacunek dla innych jest zawsze taki sam.
Stały bywalec

Wiesz... i to właśnie jest ewenement w skali całego kraju.Henryk_1966 pisze:Mamy w Lubinie stadion. Jego właścicielem jest klub, którego piłkarze rozgrywają na nim swoje mecze. I to jest OK.
Nawet Legia (której właścicielem jest ITI), czy Cracovia nie jest właścicielem swojego "nowiutkiego" stadionu, tylko go wynajmuje od miasta.
Nie licząc już stadionów budowanych na EURO.
Niekoniecznie. Może się to odbywać tak jak to jest robione w pozostałych miastach w Polsce - zorganizować przetarg na "operatora" hali, a potem podpisać umowę.Henryk_1966 pisze:Kto będzie jej właścicelem. Miasto? raczej nie - wiązałoby sie to z powołaniem nowej jednostki zarządzającej.
W szczególności może być to OSiR
To trochę nie do końca tak, że im się nie należy.Henryk_1966 pisze:Krótko mówiąc pytam: dlaczego my mamy fundować halę klubom, które same powinny o to zadbac. Powiecie, że nie stać ich na to? A szczerze mówiąc to ich sprawa. Powiecie, że nie stać ich na to? A szczerze mówiąc to ich sprawa. Dlaczego przyjmujemy bez zmrużenia powiek, że "ręcznym należy się hala". Niby DLACZEGO się należy? Niech te kluby podejma chociaż minimalne ryzyko budowy hali.
Gdyby nie Zagłębie, wiele osób w Polsce o Lubinie nigdy by nie słyszało.
Jest to promocja miasta - tego nie da się ukryć, zwłaszcza gdy wyniki sportowe są bardzo dobre. Miasto na tym wiele zyskuje. Jeśli już patrzyć na to w ten sposób jak ty - "rynkowo" i "marketingowo", to reklama też kosztuje. Poza tym poza promocją liczy się jeszcze też misja miasta - wydatki na sport tak samo jak np. na kulturę.
Żadnego klubu w Polsce nie stać. Taka jest prawda.
Zagłębia na Dialog Arenę też nie było stać. DA zbudował KGHM, i to jak pisałem wcześniej jest ewenementem na skalę całej Polski.
Do uwag wniesionych przez MarDro chciałbym jeszcze dodać, że sama idea postawienia hali w ramach partnerstwa publiczno- prywatnego ( PPP ), jest jak najbardziej słuszna, mimo że pomysł ten wyszedł od poprzednich władz Starostwa Powiatowego i dotyczył lokalizacji przy stadionie piłkarskim. Na jednym z portali przeczytałem wypowiedź Tadeusza Kielana . Powiedział, że niektóre zamierzenia, które wyszły od poprzednich władz Starostwa Powiatowego będą kontynuowane. Mam nadzieję, że Urząd Miasta będzie myślał podobnie i hala sportowa zostanie postawiona w ramach PPP.

Stały bywalec

Dla tych firm, które się zgłosiły zmiana lokalizacji stadion->Osir chyba nie jest bardzo istotna.NEVIL pisze:Mam nadzieję, że Urząd Miasta będzie myślał podobnie i hala sportowa zostanie postawiona w ramach PPP.
Problem raczej w tym, czy zmiana z "powiat" na "miasto" nie ma tutaj kluczowego znaczenia.
No i tak naprawdę nie wiemy co wnosiły te oferty, i na jakich warunkach.
Informacje
0 użytkowników » 2 gości