Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Marcin54333 »

Witam Wszystkich jaka szkole muszę mieć żeby się dostać na kopalnie na technikum Górnicze odpada za słabe oceny itp ??????
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: gombey »

Marcin54333 pisze:Witam Wszystkich jaka szkole muszę mieć żeby się dostać na kopalnie na technikum Górnicze odpada za słabe oceny itp ??????
Pytasz się o szkołę jaką trzeba mieć by dostać się na kopalnię i mówisz, że masz za słabe oceny by pójść do technikum górniczego? Jak się mylę to popraw. Jak zawsze wyrażasz się tak logicznie to się nie dziwie, że masz słabe oceny :)

Co do szkoły jaką trzeba mieć by dostać się do ZG to technikum wypadało by mieć. Najlepiej górnicze, ale można też próbować z mechanicznym lub elektrycznym (jak uważasz, że masz za słabe oceny to poszukaj jakiejś prywatnej szkoły). Może też być zawodówka o odpowiednim profilu. Dodatkowo oczywiście odpowiednie dla wybranej profesji kursy i uprawnienia (np. SEP dla elektryków). Dobrze jest też popracować jakiś czas w jakiejś innej firmie, która jest podwykonawcą dla KGHM i działa na dole. Z tego co zauważam, nic nie pomagają studia (ale to Ci raczej nie grozi :D ). Oczywiście najważniejsze są znajomości. Na układy nie ma rady i nawet najlepsze szkoły, kursy czy staż dołowy w innej firmie mogą czasem nie wystarczyć, a stanowisko otrzyma gościu bez żadnych kwalifikacji za to z dobrymi plecami. Niestety... taka jest polityka tej firmy :) Aha... można jeszcze iść do tej szkoły górniczej w MCKK z gwarancją zatrudnienia próbować. Była kiedyś mowa o niej na tym forum, ale nie wiem czy to jeszcze istnieje.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Stanley87 »

Witam wszystkich! Czy ktoś z forumowiczów słyszał o tym, że Kopalnia wymaga od kandydatów z "firm" których chce zatrudnić zaświadczenie o tym, że "firma" nie wnosi przeciwwskazań do pracy w ZG? Czy ktoś z forumowiczów był kiedyś w takiej sytuacji? Pozdrawiam.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Z tego co tu ludzie mówili jeszcze nie tak dawno to na Polkowicach-Sieroszowicach wymagali by kandydat przychodząc na rozmowę miał ze sobą zaświadczenie ze swojej firmy, że ma możliwość rozwiązania umowy za porozumieniem stron. Coś takiego jak pisze przedmówca wydaje mi się dziwne bo chyba żadna z tych firm podwykonawczych, jakby miała możliwość, to nie puściłaby wyszkolonego na swój koszt pracownika do ZG. Z drugiej strony ZG powinno zależeć by podebrać komuś "gotowca" z doświadczeniem niż inwestować w wyszkolenie "świeżaka" po szkole. Jednak polityka KGHMu jest specyficzna i takie coś jest możliwe (pomimo, iż wydaje się trochę nielogiczne). Jak ktoś coś o tym wie to niech się pochwali :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: mancini »

Jak chca to biora i sie nie pytaja firmy czy "odda" pracownika czy nie. Pracowalem w firmie 6 lat to troszke sie tematu liznelo. Jak nie masz plecow lub naprawde mocnych papierow i stazu na dole to zapomnij o ZG. Nawet jak ktos sie dostal po znajomosci to tego nie powie tylko bedzie twierdzil ze sie udalo, mial szczescie itp.

Wiele znajomych przeszlo z firmy cz to do pol-sier, rudna, lubin i wszyscy konczyli kursy ( za wlasne pieniadze ) i deptali sciezki czesto latami aby dostac sie do ZG.

Zycie :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Dokładnie tak jak piszesz. Dobre plecy to chyba najpewniejszy sposób, a jeśli nie to pozostają papiery i staż w firmie na dole.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Stanley87 »

Pytam z ciekawosci, mój znajomy jest w takiej sytuacji, że ZG zarządało od niego zaświadczenie o tym, że jego firma nie wnosi przeciwwskazań do pracy w ZG co według mnie jest nie logiczne! Mancini sam pracuje w firmie(wszystkie uprawnienia robilem na własną ręke, ładnych kilka tys wydałem) i wiem jak cieżko jest sie dostać do ZG!Swoją drogą długo czekałeś na ZG.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Jak możesz to napisz jeszcze w jakiej firmie pracuje Twój znajomy. Może mają jakieś dziwne układy z tą firmą i stąd te zaświadczenie.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: mancini »

Nie doczekalem sie, i w firmie tez nie robie juz :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Witam.
Dziś dostałem takiego maila z Sierpolu:
Proszę o zgłoszenie się w dniu 23.11.2010r. o godz.11 na szyb SW-1, sala szkoleniowa nr 12 na egzamin kwalifikacyjny

na stanowisko Elektromonter pod ziemią w Dziale ME. Proszę o posiadanie długopisu oraz dokumentu tożsamości.

Przypominam, iż warunkiem przystąpienia do egzaminu kwalifikacyjnego jest posiadanie aktualnego zaświadczenia SEP.
Ktoś może był na "castingu" na elektromontera i wie jakie były pytania? Spodziewam się raczej standardowego zestawu dotyczącego podstaw elektrotechniki, instalacji i maszyn elektrycznych, ale nie chcę mieć jakiejś niemiłej niespodzianki :)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

zasady pracy na polecenie pisemne i zakres obowiązków dopuszczających, kierujących itp. co na jakie polecenie (praca bez polecenia, polecenie ustne, polecenie pisemne) to oczywiście nie są pytania z castingu ale podstawowe informacje dla elektryków p/z
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Ok... przeczytam to sobie celem przypomnienia :)

Parę postów wyżej ktoś napisał pytania z egzaminu na mechanika na Sierpolu. Jeśli ktoś był na takim, tyle że na elektromontera p/z to proszę o jakieś informacje czego się można spodziewać :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

I już po "castingu" na elektromontera :) Pytania raczej dość proste. Czy coś z tego wyniknie to czas pokaże, zwłaszcza, że ponoć już z góry wiadomo kto ma zdać ten egzamin zanim się on odbędzie. Poczekamy, zobaczymy :)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

więc o co pytali??
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

1. Czym się różni silnik pierścieniowy od klatkowego.
2. Do czego służy dławik a do czego starter (świetlówki).
3. Jak sprawdzić czy silnik jest sprawny.
4. Co to jest sieć IT.
5. Podłączenie silnika trójfazowego do sieci IT.
6. Przygotowanie miejsca pracy.
7. Czym się różni przewód ochronny od ochronno-neutralnego.
8. Jakie napięcia są uznawane za bezpieczne i od czego to zależy.
9. Czym się różni miernik rezystancji od miernika rezystancji izolacji.
10. Zadanie.
Mając moc, napięcie i cosfi obliczyć prąd pobierany przez silnik trójfazowy i dobrać zabezpieczenie przeciążeniowe.
11. Jakie parametry można odczytać z tabliczki znamionowej silnika.
12. Rozruch i regulacja prędkości silnika asynchronicznego.

I tyle pamiętam. Było 15 pytań, jak sobie przypomnę resztę to napisze :) Egzamin był pisemny. Poczułem się jak w szkole tylko tu chyba nie ma poprawki. Chociaż jak porozmawiałem nieco z ludźmi to niektórzy to weterani (podchodzili do tego już kilka razy) :)
odpowiedz

Informacje

Amazon [Bot]  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM