Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
KTO rządzi naszym miastem?

Post autor: tomi »

Ostatnio coraz częściej zadaję sobie pytanie: czy Prezydent jeszcze rządzi naszym miastem czy już nie. Może to brzmi dziwnie ja jego znany na tym forum przeciwnik się tym niepokoi, ale częste wyjazdy do wrocławia wyglądały w miarę normalnie gdyby nie to, że od dawna nie widać żadnej aktywności Prezydenta w Lubinie. Wszędzie jest rzecznik Maj człowiek z Wrocławia.
Szef Osir-u kiedyś człowiek zaufany Prezydenta został wymieniony na człowieka z zewnątrz, coraz więcej do powiedzenia mają w Lubinie ludzie z poza Lubina. Można by powiedzieć że "knuję jakąś teorie spiskowa" gdyby nie zauważony w poniedziałek fakt kampanii promocyjnej Prezydenta Wrocławia w Lubine! Bliźniaczo podobnej do tej z przed 4 lat Prezydenta Raczyńskiego!
i dziś natknąłem się na taki oto filmik:
http://powiat-lubin.tv/2010/08/czy-jutr ... a-wroclaw/
http://www.youtube.com/watch?v=WxuD3OJJ ... r_embedded
może to tylko złudzenia, ale już chyba nie tylko moje.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Skąd się wzięły billboardy?
Lubin. Od kilku dni w mieście możemy podziwiać twarze lokalnych polityków, prawników, samorządowców, którzy na plakatach popierają Rafała Dutkiewicza, prezydenta Wrocławia. Obywatelska inicjatywa czy kampania wyborcza? Trudno ustalić, bo sami zainteresowani nie są spójni w swoich "zeznaniach".
Czy rzeczywiście jest to obywatelska inicjatywa? Jednakowe billboardy w miastach Dolnego Śląska to chyba za duży zbieg okoliczności. Pojawiają się głosy, że cała akcja to sposób na ominięcie przepisów, które zabraniają prowadzenia kampanii wyborczej przed oficjalnym ogłoszeniem terminu wyborów.
Do Delegatury Krajowego Biura Wyborczego w Legnicy zgłoszono już kilka skarg na billboardy w Lubinie, ale dyrektor Małgorzata Zając przyznaje, że na podstawie ordynacji wyborczej nie ma jak się do tego odnieść: - Ordynacja wyborcza w ogóle nie przewiduje sytuacji, że przed zarządzeniem wyborów ktoś prowadzi kampanię, nie ma na to w samej ordynacji żadnej sankcji.
Zdaje się, że ktoś znalazł lukę w przepisach - działania agitacyjne nie powinny mieć miejsca, ale też nie przewidziano kary, jeśli ktoś ten zapis złamie.
źródło: http://miedziowe.pl//content/view/44296/78/

Kampania przed kampanią??
"Wałbrzych zasługuje na więcej. Patryk Wild" - billboardy ze zdjęciem Wilda i takim hasłem pojawiły się na ulicach Wałbrzycha. Patryk Wild to jeden z liderów Stowarzyszenia "Dolny Śląsk XXI" związanego z prezydentem Wrocławia Rafałem Dutkiewiczem. Plany polityczne tego środowiska na jesienne wybory samorządowe są od dawna znane. Komitet z nazwiskiem Dutkiewicza w nazwie wystawi listy do sejmiku województwa oraz własnych kandydatów na stanowiska prezydentów dolnośląskich miast. W Wałbrzychu jest nim Wild.
- Przepisy ordynacji wyborczej jasno mówią, od kiedy można prowadzić kampanię - tłumaczy Krzysztof Lorentz, dyrektor zespołu kontroli finansowania partii politycznych i kampanii wyborczych w PKW. - Przede wszystkim premier musi ogłosić datę wyborów, a to się jeszcze nie stało. Dopiero po tej decyzji można zarejestrować komitet wyborczy i rozpocząć kampanię. To bardzo ważne ze względu na jej finansowanie, bo przecież komitet musi się skrupulatnie rozliczyć z wydatków. Jeśli ktoś zbyt wcześnie rozpoczyna działalność związaną z zamiarem kandydowania, narusza prawo.
W regionie pojawiło się także kilkanaście innych billboardów. M.in. w Lubinie, Świdnicy i okolicach tych miast znane lokalnie osoby występują na plakatach z hasłem "Popieram Rafała Dutkiewicza, prezydenta Wrocławia". Wczoraj próbowaliśmy ustalić, kto zorganizował akcję. Tomasz Kulesza, prawnik z Lubina, który wystąpił na billboardzie: - Nie jestem z nikim związany politycznie. Podoba nam się idea Rafała Dutkiewicza, który głosi odpartyjnienie samorządów. Każdy z nas zapłacił za to z własnej kieszeni.
Komentuje Wojciech Szymański: Wyborcze bambuko

Nie mam najmniejszych wątpliwości, że billboardy Patryka Wilda i Rafała Dutkiewicza to kampania wyborcza. Marcin Garcarz mówiąc o prawie do wolności wyrażania opinii, jest zwyczajnie cyniczny. Paweł Wróblewski, prezes Dolnego Śląska XXI, gra naiwnego, z wiarą, że kogoś na to nabierze. Obaj próbują wmawiać, że ustawienie kilkunastu jednakowych billboardów na trzy miesiące przed wyborami samorządowymi to zbieg okoliczności i dzieło niezorganizowanej "obywatelskiej inicjatywy".

Kandydat na prezydenta Wałbrzycha Wild plecie coś o reklamie gazety. Dodzie może bym uwierzył. Wildowi nie.

Stowarzyszeniu Dolny Śląsk XXI wydaje się, że może więcej, że nie obowiązują go reguły wyborczej gry. Ale my, wyborcy, bardzo nie lubimy, kiedy pogrywa się z nami w bambuko.
źródło: http://nasz-region.pl/art,1637,tytul,0.html

no to widzę, że to większa "oddolna" inicjatywa,
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

rzeczywiście debila na kampania, abstrahując jeszcze od tego żeby jeszcze było kogo popierać, ale Dutkiewicza??
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

polar21 pisze:rzeczywiście debila na kampania
Kto jak kto, ale Tomi i reszta Teraz Lubin wiedzą dobrze jak i poco się robi takie debilne akcje reklamowe (np. kartki do mieszkańców)

:D
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

MarDro pisze:Kto jak kto, ale Tomi i reszta Teraz Lubin wiedzą dobrze jak i poco się robi takie debilne akcje reklamowe (np. kartki do mieszkańców)
nie oczerniaj mnie bardzo proszę, bo będzie nam przykro.
Ani Ja ani Teraz Lubin z całą pewnością nie stoją za akcją z przed roku wysyłania kartek do mieszkańców, bo nie robimy ŻADNYCH akcji anonimowo.
polar21 pisze:ale Dutkiewicza??
Już się pojawiły nowe z poparciem dla Raczyńskiego.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: [/b] »

tomi pisze:Ani Ja ani Teraz Lubin z całą pewnością nie stoją za akcją z przed roku wysyłania kartek do mieszkańców, bo nie robimy ŻADNYCH akcji anonimowo.
...a przynajmniej nie oficjalnie... :D
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lupus »

A kto ma rządzić ? Na pewno nie Prezydent...
"Nocny Bar jest jak Atlantyda Łez"
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM