Nowy(a) na forum

Panowie zamiast lać wodę napiszcie mi do kogo uderzyć aby pomógł się wgramolić do firmy bo już cholerne cztery lata walczę i g...o! Niech mi nikt nie mówi, że sie na piękne oczy iswoje kwalifikacje dostał. Takie gadki to wstawiają 19 latki, którym tata załatwił tak, że może nawet nie wiedzieli bujając w obłokach. czekam na konkrety.
KAZIK
KAZIK
redes07
Bywalec

pierwsze jaki masz zawod, co umiesz, jakie masz papiery/kursy, jakie firmy Ciebie interesuja
W firmach powoli przewaza trend przyjmowania emerytow, po co przyjmowac mlodego po szkole jak mozna wziasc emeryta i na nastepny dzien wyslac go do dziury. W firmach kierownicze/dyrektorskie stanowiska zajmuja byli sztygarzy/nadsztygarzy/glowni inzynierowie ZG. Taki osobnik najczesciej bierze "swoich" ludzi z bylych oddzialow na ktorych pracowal ( zna ich, wie co potrafia, maja uprawnienia ). Wiec swierzakom coraz trudniej dostac sie do firm.
Teraz kopalnia coraz bardziej liczy sie z kosztami ( powiedzmy, w kazdym badz razie dobre wytlumaczenie ) jest wiecej firm mniejszych, ktore chcac sie utrzymac zanizaja stawki, idac dalej placa mniej pracownikom szczegolnie tym swierzym, bo taki emeryt za takie stawki do dziury nie pojdzie. A mlody pojdzie bo liczy ze dostanie sie do ZG i przypierdziela czesto w firmie za minimum krajowe ( jak chce jego sprawa ) ale co najgorsze bez odpowiednich szkolen BHP i bez podstawowych srodkow BHP ( ubrania robocze itp mosi czesto zalatwic sobie sam )
W firmach powoli przewaza trend przyjmowania emerytow, po co przyjmowac mlodego po szkole jak mozna wziasc emeryta i na nastepny dzien wyslac go do dziury. W firmach kierownicze/dyrektorskie stanowiska zajmuja byli sztygarzy/nadsztygarzy/glowni inzynierowie ZG. Taki osobnik najczesciej bierze "swoich" ludzi z bylych oddzialow na ktorych pracowal ( zna ich, wie co potrafia, maja uprawnienia ). Wiec swierzakom coraz trudniej dostac sie do firm.
Teraz kopalnia coraz bardziej liczy sie z kosztami ( powiedzmy, w kazdym badz razie dobre wytlumaczenie ) jest wiecej firm mniejszych, ktore chcac sie utrzymac zanizaja stawki, idac dalej placa mniej pracownikom szczegolnie tym swierzym, bo taki emeryt za takie stawki do dziury nie pojdzie. A mlody pojdzie bo liczy ze dostanie sie do ZG i przypierdziela czesto w firmie za minimum krajowe ( jak chce jego sprawa ) ale co najgorsze bez odpowiednich szkolen BHP i bez podstawowych srodkow BHP ( ubrania robocze itp mosi czesto zalatwic sobie sam )
Początkujący

Mancini to fakt że coraz trudniej dostać się nawet do firm.Stawki dla młodocianych są naprawde niskie.Emeryci za takie stawki żeczywiście nie pracują,choć kwalifikacje i chęci do pracy wielu z nich są niższe od świeżaków.Prawda jest taka że firmy skutecznie wykorzystują fakt posiadania stażu do pracy w KGHM.O przepisach BHP firmole słyszeli tylko na szkoleniach.Firmy wykorzystują młodocianych a KGHM im przyklaskuje-taka jest prawda.
Nowy(a) na forum

Witam Wszystkich na forum! Mam pytanie odnośnie Firmy Wigropol. Może ktoś wie coś więcej o tej firmie, czy jest to dobry pracodawca itp? Drugie pytanie odnosi się do zaocznej szkoły górniczej MCKK, czy nadal po ukończeniu tej szkoły absolwenci mają gwarantowane zatrudnienie w KGHM? Z góry dzięki za info! Pozdrawiam.
Nowy(a) na forum

Do tej pory były dwie szkoły w MCKK 1) ZAWODOWA SZKOŁA GÓRNICZA - GÓRNIK EKSPLOATACJI PODZIEMNEJ- roczna szkoła 2) POLICEALNA SZKOŁA GÓRNICZA - TECHNIKUM GÓRNICZE- dwuletnia.
Co do tej pierwszej szkoły, w tym roku jej nie będzie, nie ma zapotrzebowania na górników, i co roku rekrutacja rozpoczynała się w pod koniec czerwca. Do tej pory nie ma informacji, i już jest za poźno na jakiekolwiek działania. Na pewno ZG Rudna nie będzie potrzebowała górników. Ta szkoła zapewniała zatrudnienie po ukonczeniu szkoły i zrobieniu kursu operatorskiego- zatrudnienie w przeciągu 1 roku.
Druga szkoła jest to zwykła policealna szkoła, nie różnicą się niczym od innych policealnych. Nie ma gwarancji zatrudnienia, nie wykonuję się w niej kursów, po prostu... kończysz szkołe, i masz tylko papier, że ukończyłeś tą szkołe.
Co do wigropolu, tylko słyszałem, ze maja problemy, nie przyjmuja ludzi i pracuja tylko na 1 i 3 zmianę. Zarobki nie powalają na kolana
Co do tej pierwszej szkoły, w tym roku jej nie będzie, nie ma zapotrzebowania na górników, i co roku rekrutacja rozpoczynała się w pod koniec czerwca. Do tej pory nie ma informacji, i już jest za poźno na jakiekolwiek działania. Na pewno ZG Rudna nie będzie potrzebowała górników. Ta szkoła zapewniała zatrudnienie po ukonczeniu szkoły i zrobieniu kursu operatorskiego- zatrudnienie w przeciągu 1 roku.
Druga szkoła jest to zwykła policealna szkoła, nie różnicą się niczym od innych policealnych. Nie ma gwarancji zatrudnienia, nie wykonuję się w niej kursów, po prostu... kończysz szkołe, i masz tylko papier, że ukończyłeś tą szkołe.
Co do wigropolu, tylko słyszałem, ze maja problemy, nie przyjmuja ludzi i pracuja tylko na 1 i 3 zmianę. Zarobki nie powalają na kolana
Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

na poczatku swoich przygód z poszukiwaniem pracy w firmach górnicznych,złożyłem podanie do wigropolu,na stanowisko mechanika,było to gdzies 2 lata temu.Otrzymałem odpowiedz,pamiętam że wtedy chcieli mi dać 1200zł na ręke,w dodatku miałem objeżdżać wszystkie szyby swoim autem,(rano na baze po klucze i na remont na dany szyb).Oczywiście nie skożystałem ,bo jestem dojezdny i po odliczeniu paliwa i kosztów transportu to wyszło mi okooło 800-900zł na ręke.Natomiast niewiem jak oni teraz stoją i co oferują pracownikom ,ale pewnie kokosów niema:/A tak na marginesie to jeździłem 2 lata po kopalniach składałem papiery i przyjeli mnie do ZG (bez znajomości) ,powodzenia.
Nowy(a) na forum

Bywalec

Z wyzszym tez przyjmuja, nieraz sa ogloszenia ze potrzebuja stazystów na bialych. Tylko wyzsze nie rowna sie zawsze wyzszemu
Wtedy pisza ze potrzebuja z konkretnym wyzszym wyksztalceniem 
Nowy(a) na forum

Witam.Chciałbym sie dowiedzieć cos na temat szkoły górniczej.Dokłądnie chodzi mi o POLICEALNA SZKOŁA GÓRNICZA - TECHNIKUM GÓRNICZE które znajduje sie w Lubie. Złozyłem papiery do technikum zaocznie z nadzieja że po tej szkole bede mógł podjąć prace w kopalni ale z tego co się dowiedzaiłem i przeczytałem w internecie to nawet i po tej szkole moje szanse że tak powiem sa marne zeby dostac sie do kopalni.Czy Możecie mi cos doradzic w tej kwestii ?? czy to jest dobry wybór z ta szkoła a moze Radzicie zrobić cos innego?? czekam na cenne wskazówki i porady pozdrawiam.
Nowy(a) na forum

Jak ukończysz tą szkołe, osiagniesz jeden z kilku podpunktów, które przybliza Cię do pracy w zg. Kolejnym punktem jest staż/doświadczenie dołowe. Jeżeli idziesz do szkoły zaocznej, postaraj sie dostac do jakiejs firmy, nawet jakieś staże, umowy zlecenie itd, tylko po to, abyś miał pewien staż pracy na dole. Kolejnym punktem na pewno cennym, chociaż zdecydowanie mniej, sa wszelkiego rodzaju kursy.
Chyba najważniejszym punktem, jest podpunkt z tytułem "Znajomości", też poniekąd cenna rzecz. Inne informacje z pewnością znajdziesz w wcześniejszych stronach, bo ten temat jest często powtarzany i wałkowany
Pzd
Chyba najważniejszym punktem, jest podpunkt z tytułem "Znajomości", też poniekąd cenna rzecz. Inne informacje z pewnością znajdziesz w wcześniejszych stronach, bo ten temat jest często powtarzany i wałkowany
Pzd
Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Chłopaki czy może znacie jakiegoś informatyka pracującego w KGHM który by coś mi poradził lub wiecie gdzie złożyć papiery i czy są szanse aby w ogóle się dostać. Pracuję jako informatyk od 9 lat w firmie państwowej i zajmuję się głównie serwisem komputerowym i oprogramowania. Chodzi mi głównie o HM Głogów lub ZG Polkowice. Z góry dzięki.
Informacje
Bing [Bot] » 1 gość