Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec
Ortofotomapy, model terenu 3d

Post autor: surgeon »

Czy nasze miasto planuje, robi coś w tym kierunku? Przykład z Wrocławia (teren do ogarnięcia nieporównywalnie większy): http://sip.um.wroc.pl/agsjarc/open.jsf?view=7026

Ortofotomapa takiej jakości, że można liczyć płytki chodnikowe. Ale jeszcze ciekawsze informacje daje nam kliknięcie w odnośnik "Serwis 3d". Mapa wysokościowa całego terenu miasta wraz z obrysem i wysokością każdego budynku. Nawet altanek działkowych.

Zapewne kosztowna rzecz, ale może warto byłoby mieć coś takiego w Lubinie?
Masz fajną fotkę naszego miasta? Pochwal się nią -> Obrazek

Pełen obiektywizm tylko w:
Obrazek wycięła cenzura na forum.lubin.pl
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Niezłe. Chicałem kiedyś wyjść z inicjatywą, żeby robić budynki 3D naszego miasta do Google Earth. Pomysł szybko upadł, jak zobaczyłem, jaki zoom ma nasze miasto, odechciało mi się ;) Nawet Polkowice mają lepsze powiększenie terenu.
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Najlepszy zoom mają te miasta i okolice, które zapłaciły za wykonanie dla siebie ortofotomapy specjalistycznym firmom. Tak jak to zrobił np. Wrocław.

I nie wydaje mi się aby tak wydawane pieniądze były marnotrawstwem. Wręcz przeciwnie.

Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

surgeon pisze:Najlepszy zoom mają te miasta i okolice, które zapłaciły za wykonanie dla siebie ortofotomapy specjalistycznym firmom. Tak jak to zrobił np. Wrocław.

I nie wydaje mi się aby tak wydawane pieniądze były marnotrawstwem. Wręcz przeciwnie.
Tyko po co to wszystko w chwili, gdy właśnie również w Polsce wchodzi
unijna Dyrektywa INSPIRE
http://www.akademiainspire.pl/dyrektywa-inspire

A głównym jej założeniem jest to, żeby taka sytuacja jak powyżej opisany Wrocław nie miała miejsca.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Tzn. mają zniknąć dokładne mapy? :) To ja jestem za opuszczeniem UE.

A tak serio, to geoportalowi słabo idzie uaktualnianie zdjęć i przechodzenie na wyższe rozdzielczości. Nic dziwnego, że poważne miasta robią to z własnej inicjatywy.

Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

surgeon pisze:Tzn. mają zniknąć dokładne mapy? :) To ja jestem za opuszczeniem UE.
Nie mają zniknąć dokładne mapy.
Tylko ma zniknąć sytuacja, że taki Wrocław sam zamawia sobie takie mapy i robi sobie własny serwis.

Docelowo takie mapy mają być dostępne dla całego kraju (a nawet całej UE).
A jak Wrocław załatwi sobie dokładne dane, to będzie uaktualniał ten ogólnopolski serwis.
surgeon pisze:A tak serio, to geoportalowi słabo idzie uaktualnianie zdjęć i przechodzenie na wyższe rozdzielczości. Nic dziwnego, że poważne miasta robią to z własnej inicjatywy.
A czytałeś terminarz który jest podany w linku który zamieściłem?
Na razie mają inne priorytety.

Obecnie cały serwis jest na etapie tworzenia, i zapełniany danymi tylko tak aby działał.
Nowe dane mają być wprowadzone potem (np. dane katastralne (czyli granice działek, itp) do 2012r, ortofotomapa do 2015 roku).

Granice działek można już zobaczyć całkiem przyzwoite dla obszaru całej Polski.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: the stefan »

Witam, jakby ktoś chciał to zrobiłem Cuprum Arena i Dialog Arena, można w Google Earth zobaczyć lub pod - http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... aa&ct=mdcc
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Gdybyś tak jeszcze podobne w prawdziwych wymiarach (ale oszczędne w trójkątach) potrafił zrobić w 3ds max... :P

Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: the stefan »

ja się cieszę że przynajmniej to zrobilem co jest, troche mnie to kosztowało nerwów, ale mam nadzieję że ktoś to doceni, chociaż mogło by być lepsze,

a tak w ogóle to jak jest bardziej szczegółowy model 3d to bardziej komp zmula, a znając życie to dużo ludzi ma słaby sprzęt i zamiast pięknego modelu to przez jego zmułe człowieka może szlak trafić
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

lepszy rydz niż nic :)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy